2013-01-01 02:22:39
Φωτογραφία για Φαρμάκι για τους ασθενείς οι ιδιωτικές κλινικές
Φαρμάκι είναι οι τιμές που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τη νοσηλεία τους σε ιδιωτικές κλινικές.

Της Νικολέττας Μπούκα

[email protected]

Ο νέος κανονισμός παροχών του Οργανισμού, που άρχισε να ισχύει από τις 18 Νοεμβρίου, αυξάνει κατακόρυφα το κόστος συμμετοχής των ασθενών ορίζοντάς το στο 30%.

Σε χειρότερη μοίρα είναι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν συμμετοχή 50%, εάν επιλέξουν να νοσηλευτούν σε κάποια ιδιωτική κλινική. Το επιχείρημα που επικαλούνται οι αρμόδιοι είναι ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ πρέπει να έχουν υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από τους άλλους, επειδή καταβάλλουν μικρότερες εισφορές (σήμερα πληρώνουν 12 ευρώ και με τα νέα μέτρα θα πληρώνουν 24 ευρώ).

Με τις αυξήσεις αυτές οι ασφαλισμένοι που είχαν την οικονομική δυνατότητα και επιθυμούσαν να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση στον ιδιωτικό τομέα, αποφεύγοντας τις λίστες αναμονής στο ΕΣΥ, τώρα πρέπει να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μάλιστα από τη συμμετοχή αυτή δεν εξαιρούνται οι καρκινοπαθείς, οι αιμοκαθαιρόμενοι, οι ψυχικά ασθενείς και οι χρόνια παθολογικά πάσχοντες, ενώ επιβαρύνονται ακόμη και όσοι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.


Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα επεμβάσεων, όπως αυτές της βουβωνοκήλης, για την οποία ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του 260,4 ευρώ και του ΟΓΑ 434 ευρώ, της χολής, για την οποία ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει 441 ευρώ και του ΟΓΑ 735 ευρώ, και της αρθροσκόπησης, για την οποία ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλει 450 ευρώ και του ΟΓΑ 750 ευρώ. Επίσης για μία επέμβαση στους κιρσούς το κόστος είναι 210 ευρώ για τον ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ και 351 ευρώ για τον ασφαλισμένο του ΟΓΑ. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι καρδιοχειρουργικές και παιδοκαρδιολογικές επεμβάσεις, στις οποίες δεν προβλέπεται συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Ωστόσο οι ασφαλισμένοι όχι μόνο είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν κατά 30% και 50%, ποσοστό το οποίο υπολογίζεται με βάση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) που έχουν καθοριστεί από το υπουργείο Υγείας και αφορούν διάφορες κατηγορίες επεμβάσεων (το κόστος ιατρικής και διαγνωστικής πράξης ή νοσηλείας με βάση το κρατικό τιμολόγιο), αλλά και να πληρώνουν από την τσέπη τους τη διαφορά που πιθανόν προκύπτει από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια και τις επιπλέον χρεώσεις που βάζει κάθε ιδιωτική κλινική για μία επέμβαση.

Επίσης ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο, εάν επιλέξει νοσηλεία σε θάλαμο με λιγότερα κρεβάτια, ενώ, σε περίπτωση που ζητήσει να χειρουργηθεί από δικό του γιατρό και όχι της κλινικής, θα πληρώσει και για την αμοιβή του γιατρού.

Μετακυλίεται το κόστος στους ασθενείς

Η νέα αφαίμαξη των ασφαλισμένων προκαλεί την έντονη αντίδραση όχι μόνο των ιδίων αλλά και των γιατρών. Ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, επισημαίνοντας ότι «μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ της συμμετοχής των νοσηλευομένων στα ΚΕΝ φοβούμαστε ότι μπορεί να υπάρξει υπερβολική αύξηση των νοσηλίων για τους ασφαλισμένους».

Παράλληλα τονίζει πως, δεδομένου ότι οι ιδιωτικές κλινικές εισπράττουν ήδη άμεσα επιπλέον χρεώσεις από τους ασθενείς και τα ΚΕΝ ορίζουν νοσήλια υψηλότερα στην πλειονότητα των περιπτώσεων από τα νοσήλια που αποζημίωναν τα παλαιά ταμεία, είναι αναγκαία η αναπροσαρμογή των επιπλέον των ΚΕΝ χρεώσεων, ώστε να παραμείνει η επιβάρυνση των ασθενών στα σημερινά επίπεδα. Μάλιστα οι πρόεδροι του ΙΣΘ και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών είχαν συνάντηση για το θέμα αυτό, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή για νέα βάρη στις πλάτες των ασθενών κάνει λόγο με ανακοίνωσή της και η ίδια η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, ζητώντας την αναστολή εφαρμογής του μέτρου. Όπως επισημαίνει, «στις ιδιωτικές κλινικές νοσηλεύονται ασθενείς από όλες τις κοινωνικές ομάδες και από όλες τις οικονομικές τάξεις, που επιζητούν άμεσα την αποκατάσταση της υγείας τους, χωρίς να περιμένουν στις λίστες των κρατικών νοσοκομείων ημερομηνία για εξέταση ή επέμβαση ύστερα από πολλούς μήνες, εάν μέχρι τότε δεν έχει επιδεινωθεί η υγεία τους κι εάν βέβαια υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά για την πραγματοποίησή τους».

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ