2013-01-01 11:32:03
Φωτογραφία για Μήνυμα Δημήτρη Χριστόφια για την Πρωτοχρονιά
Μήνυμα αισιοδοξίας ότι ο κυπριακός λαός θα καταφέρει να σταθεί και πάλι όρθιος παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας Στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα, ο Πρόεδρος τόνισε ότι το Κυπριακό, παρά τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα, παραμένει το μείζον ζήτημα για το λαό και εξέφρασε την ευχή όπως το επόμενο χρονικό διάστημα «αποφευχθούν επικίνδυνοι ακροβατισμοί" στο εθνικό θέμα της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «τούτες τις γιορτινές ώρες η σκέψη μας βρίσκεται μαζί με τους εγκλωβισμένους μας, τους παθόντες του πραξικοπήματος και της εισβολής, η σκέψη μας βρίσκεται ιδιαίτερα με τους άνεργους συμπατριώτες μας, τους συμπατριώτες μας με αναπηρίες, τους συνανθρώπους μας που δυστυχούν ή δοκιμάζονται στο κρεβάτι του πόνου».

«Εκφράζουμε την αισιοδοξία, αλλά και την πίστη ότι αξιοποιώντας τα όσα έχουμε επιτύχει κατά τη διάρκεια της 52χρονης ύπαρξης της Δημοκρατίας μας, ο κυπριακός λαός θα καταφέρει και πάλι να σταθεί όρθιος παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες», συνέχισε.


Πρόσθεσε ότι «μπορούμε να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας, μπορούμε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση και να μπούμε σύντομα σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το φυσικό μας πλούτο και να καταστήσουμε τη Κύπρο ένα χώρο ευημερίας και ευτυχίας» και κάλεσε όλους, πολιτική ηγεσία, κοινωνικούς εταίρους και το λαό να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε», τόνισε.

Αναφερόμενος στη χρονιά που πέρασε, είπε ότι το 2012 χαρακτηρίζεται, δυστυχώς, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη και παγκόσμια, από την εκτράχυνση σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. 

«Η σημερινή εικόνα την οποία παρουσιάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν τιμά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανέχεια, η ανεργία και οι άστεγοι. Οι μονόπλευρες πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης οδήγησαν, ήδη, σε αδιέξοδο», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια διαφορετική προσέγγιση η οποία να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την πραγματική αλληλεγγύη εντός της Ένωσης.

«Είναι με θλίψη που παρατηρούμε ότι αυτή η πολιτική προσέγγιση ακόμα απουσιάζει», συνέχισε.

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στα θετικά της χρονιάς που πέρασε, λέγοντας ότι οι θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν δημιουργούν συγκεκριμένες προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον.

Αναφέρθηκε στην «καθόλα επιτυχημένη» προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας ότι έχει δημιουργήσει ένα αξιόλογο πολιτικό αποθεματικό το οποίο αναμένεται να βοηθήσει αισθητά την Κύπρο στο σύντομο μέλλον.

«Έχει ενισχύσει το κύρος της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χώρο. Η άριστη, κατά γενική ομολογία, προεδρία πρόβαλε τον καλό εαυτό του λαού μας, της πολιτικής ηγεσίας και του κράτους μας προς τα έξω. Η ενότητα, η εργατικότητα και η αφοσίωση όσων εργάστηκαν για την επιτυχία της προεδρίας, ο σωστός σχεδιασμός και υλοποίηση είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά στοιχεία που εάν τα αξιοποιήσουμε στο σύντομο μέλλον μπορούμε να επιτύχουμε πολλά», υπογράμμισε.

Άλλωστε, συνέχισε, «ο λαός μας έχει αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι με ενότητα και σοβαρότητα μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ πιο δύσκολες και σοβαρές καταστάσεις, όπως μετά το προδοτικό, φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα του φυσικού αερίου λέγοντας ότι μέσα στο 2012 «προχωρήσαμε αποφασιστικά, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις και απειλές, στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα οικόπεδα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» και ότι ήδη, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ξεκινήσει απευθείας διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες εταιρείες για την εκμετάλλευση πέντε οικοπέδων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

«Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τις αποφασιστικές ενέργειες για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εξεύρεση του φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 και το στρατηγικό σχεδιασμό για να καταστεί η Κύπρος Περιφερειακό Κέντρο Ενέργειας. Η εξεύρεση φυσικού αερίου δημιουργεί για την Κύπρο και το λαό μας τη σημαντικότερη οικονομική, πολιτική και κοινωνική προοπτική μετά την Ανεξαρτησία», επεσήμανε.

Δήλωσε παράλληλα βέβαιος ότι η πενταετία αυτή θα παραμείνει στην ιστορία ως η πενταετία που έδωσε σάρκα και οστά στην προοπτική του φυσικού αερίου και δημιούργησε ελπίδα και συγκεκριμένη προοπτική.

Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος, η οποία οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε δράσεις και σχεδιασμούς της Κυβέρνησης προσελκύοντας νέες αγορές τα τελευταία χρόνια αποτελεί σήμερα ένα από τους πνεύμονες της κυπριακής οικονομίας.

«Αισιόδοξα δεδομένα υπάρχουν και από την αύξηση του κυπριακού εμπορίου», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες το κοινωνικό κράτος έχει σε σημαντικό βαθμό περιφρουρηθεί, προσθέτοντας ότι «είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμη και μετά τις περικοπές που υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε λόγω Τρόικα, σημαντικές κοινωνικές παροχές παραμένουν αισθητά αυξημένες σε σχέση με το 2008 όταν αναλάμβανε η παρούσα Κυβέρνηση».

Κυπριακή Οικονομία

Στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τις εξελίξεις μετά την κάθοδο της Τρόικας.

Οπως είπε, οι επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και στην ελληνική οικονομία εν γένει δημιούργησαν ένα σοβαρό οικονομικό κενό, και πρόσθεσε ότι για να καλυφθεί και για να διασωθεί η κυπριακή οικονομία υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε στο Μηχανισμό Στήριξης.

Σημείωσε ότι «πολύ προτού απευθυνθούμε στο Μηχανισμό, ακόμη και πριν την καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες για να εξεύρουμε χρηματοδότηση από άλλες πηγές, γιατί ακριβώς εμείς τουλάχιστον, δεν είχαμε ψευδαισθήσεις για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Δυστυχώς, αυτές οι προσπάθειες δεν έφεραν το ποθούμενο αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος στις συναντήσεις με την Τρόικα, είπε ότι «διαπραγματευτήκαμε σκληρά και με επιμονή, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού μας. Γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι η όποια κατάληξη θα ήταν επώδυνη. Ιεραρχήσαμε όμως κάποιους βασικούς στόχους τους οποίους με πολύ ζέση προωθήσαμε και επιτύχαμε».

Καταφέραμε, συνέχισε ο Πρόεδρος, «να διασφαλίσουμε τη διαχείριση του φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία γεγονός που αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα του λαού μας, αποτρέψαμε την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών που ήταν επιδίωξη της Τρόικα και διατηρήσαμε βασικούς εργασιακούς θεσμούς, όπως είναι η ΑΤΑ και ο 13ος μισθός, τον οποίο χιλιάδες συμπατριώτες μας έχουν απολάβει πριν λίγες μέρες».

«Πετύχαμε μια σωστική διευθέτηση για το Συνεργατισμό. Πετύχαμε την κλιμακωτή και όχι την ισοπεδωτική συνεισφορά των μισθωτών. Στοχεύσαμε την ταχεία εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος το οποίο μας έφερε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι οι ευθύνες των τραπεζών για τη σημερινή κατάσταση είναι πλέον ξεκάθαρες σε όλους, σημειώνοντας πως «αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με τις τράπεζες η Κύπρος δεν θα απευθυνόταν καν στο Μηχανισμό ανεξαρτήτως των όποιων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών προβλημάτων».

Όπως επεσήμανε, για τα προβλήματα των τραπεζών σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρει, πέραν από τις διοικήσεις των Τραπεζών, η εποπτική Αρχή που είναι η Κεντρική Τράπεζα και ο τότε Διοικητής και πρόσθεσε ότι με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο η Κεντρική Τράπεζα και ο Διοικητής ως ανεξάρτητη Αρχή, έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την εποπτεία και τη ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος.

«Δεν πρόκειται ποτέ να προσπαθήσουμε να εξιδανικεύσουμε είτε τη καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα είτε την παρούσα οικονομική κατάσταση. Είναι σαφές ότι ο κυπριακός λαός θα υποστεί θυσίες ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα. Η κυπριακή οικονομία μπορεί να διασωθεί δημιουργώντας προοπτικές σε σύντομο χρονικό διάστημα να τεθεί σε πορεία ανάπτυξης», τόνισε.

Αναφερόμενος στη χρονιά που έρχεται, είπε ότι το 2013 βρίσκει για ακόμα μια φορά την Κύπρο υπό κατοχή, αλλά και «τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού σε αδιέξοδο», που έχει προκληθεί με αποκλειστική ευθύνη της κατοχικής Τουρκίας και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, «οι οποίοι με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις».

Παρόλα αυτά, είπε, μέσα από την πορεία των διαπραγματεύσεων τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκαν σημαντικά θετικά αποτελέσματα για την ε/κ πλευρά.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθηκαν πάνω στη βάση που διαχρονικά τα Ηνωμένα Έθνη καθόριζαν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και πρόσθεσε ότι «αυτή τη φορά πετύχαμε να ενταχθεί στη βάση λύσης του Κυπριακού η μια κυριαρχία, η μια ιθαγένεια και η μια διεθνής προσωπικότητα, πράγμα που κατοχυρώθηκε σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» ενώ η διαδικασία απέκλειε οποιαδήποτε μορφή επιδιαιτησίας και τεχνητά χρονοδιαγράμματα.

«Επιτεύχθηκαν συγκλίσεις στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, που στο σύνολό τους αποτελούν σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια που έγινε προσπάθεια να επιβληθούν και απορρίφθηκαν από τον κυπριακό λαό. Αναστρέψαμε το απαράδεκτο, τιμωρητικό κλίμα που υπήρχε διεθνώς και ιδιαίτερα στην Ευρώπη μετά τα δημοψηφίσματα, αποδεικνύοντας την καλή θέληση της δικής μας πλευράς και την αδιαλλαξία της Τουρκίας» είπε ο Πρόεδρος.

Υπέδειξε ακόμη ότι «το θετικό κλίμα διεθνώς μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε κορυφαίους εθνικούς στόχους, όπως η εξεύρεση φυσικού αερίου εν μέσω τουρκικών απειλών και προκλήσεων».

Εξέφρασε την ευχή όπως το επόμενο χρονικό διάστημα «αποφευχθούν επικίνδυνοι ακροβατισμοί στο Κυπριακό, οι οποίοι όχι μόνο θα οδηγήσουν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης, αλλά θα δημιουργήσουν και νέους κινδύνους για νέα δεινά στην Κύπρο και το λαό μας».

Το κυπριακό πρόβλημα, τόνισε, «παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε, παραμένει το μείζον ζήτημα για τον κυπριακό λαό. Αποτελεί ζήτημα επιβίωσης του λαού μας. Δεν είμαστε σίγουροι εάν οι επόμενες γενιές θα ενθυμούνται τις οικονομικές δυσκολίες που σήμερα ο λαός αντιμετωπίζει. Σίγουρα, όμως, η ιστορία θα καταγράψει στις μελανότερες της σελίδες μια ενδεχόμενη οριστική απώλεια της μισής κατεχόμενης μας πατρίδας και την πρόκληση νέων κινδύνων για την άλλη μισή».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις θερμές του ευχές για το νέο έτος.

«Εύχομαι σε όλους και όλες, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, καλό νέο έτος και κάθε καλό για εσάς και τις οικογένειες σας. Καλή Χρονιά. Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι το 2013 να είναι καλύτερο από το χρόνο που φεύγει. Εύχομαι προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και λευτεριά στην πατρίδα μας».

filoksenos.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι εγκυμοσύνες του 2012!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι εγκυμοσύνες του 2012!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ