2013-01-03 18:59:03
Φωτογραφία για «Είναι ντροπή το ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου»
από το Γραφείο Τύπου

Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της Τράπεζας Κρήτης, αποφασίζεται από Κρητική Πολιτεία η ίδρυση ενός ακόμα πιστωτικού ιδρύματος στο νησί. Στις 10 Δεκεμβρίου 1900 υπογράφεται... από τον Ύπατο Αρμοστή της Κρητικής Πολιτείας, ο νόμος περί ίδρυσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. 

Έτσι το 1902 έχουμε την επίσημη έναρξη των εργασιών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το 1909 επεκτείνει τις δραστηριότητες και στην υπόλοιπη Ελλάδα και το 1914-1915 μεταφέρει την έδρα του στην Αθήνα. Στην συνέχεια το 2002 η εταιρική μορφή του μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία, το 2006 του χορηγείται άδεια λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος και εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έπαιξε σημαντικό ρόλο την περίοδο του μεσοπολέμου στην χρηματοδότηση δημοσίων έργων και προσπάθησε να εμπεδώσει την έννοια αποταμίευση στους Έλληνες.

Σήμερα το Τ.Τ έχει ύψος ενεργητικού 13,1 δις με 145 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα και 840 συνεργαζόμενα καταστήματα ΕΛΤΑ
. Το ελληνικό Δημόσιο είναι μέτοχος στο 34% ενώ η εξάρτηση του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Ελλάδος είναι η μικρότερη από της άλλες τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν έχει επιβαρύνει ποτέ το Ελληνικό Δημόσιο και την τελευταία πενταετία το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει πάνω από 3 δις.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πριν το PSI ήταν το πρώτο στην Ελλάδα και το τρίτο στην Ευρώπη σε κεφαλαιακή επάρκεια ενώ με το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων υπέστη ζημιά 3 δις ευρώ.

Σήμερα η εσωτερική τρόικα έχει ήδη ξεκινήσει το «σπάσιμο» του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου σε καλή και κακή τράπεζα στα πρότυπα της Αγροτικής Τράπεζας. Την ώρα που η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες του Τ.Τ είναι 3,7 δις ευρώ.

Ερώτημα πρώτο : Τι θα γίνουν οι 3.000 εργαζόμενοι του ΤΤ, από τους οποίους οι 800 περίπου προέρχονται από την Ασπίς και οι 400 από εταιρίες παραχώρησης προσωπικού.

Ερώτημα δεύτερο : Γιατί το Τ.Τ κατήγγειλε τις δανειακές συμβάσεις που είχε με την C & C international την ώρα που της είχαν χορηγηθεί δάνεια πολλών εκατομμυρίων χωρίς εγγυήσεις με τα όποια αποτελέσματα. Υπενθυμίζω ότι ο κ. Φιλιππίδης, πρώην Διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με τον επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα της C & C international δημιούργησαν την Post Bank Green Institute, ενώ στη συνέχεια το ΤΤ αγόρασε τις υπόλοιπες μετοχές της Post Bank Green Institute από την C & C international στα πλαίσια πάντα της επέκτασης του ΤΤ στην λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη και την «στήριξη» όσων ασχολήθηκαν με αυτή.

Η αλήθεια είναι ότι το PSI και τα δομημένα ομόλογα ήταν η καταστροφή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τώρα αφού το κατάντησαν όπως επεδίωκαν προσπαθούν να το ξεπουλήσουν.

Ντροπή.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ