2013-01-03 21:47:13
Νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να «φρενάρει» την αλματώδη αύξησή τους και να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις (έως 48) αλλά και μικρότερες ακόμη και της τάξεως των 80 με 100 ευρώ τον μήνα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει τα ακόλουθα:
- Περισσότερες μηνιαίες δόσεις: Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ αίτημα πρώτης διευκόλυνσης για τμηματική πληρωμή πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμων χρεών σε έως 36 δόσεις. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η εξέταση αιτήματος χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών ενεργείται από τον έφορο με βάση τα κριτήρια και τους συντελεστές βαρύτητας ανάλογα το εισόδημα, τη συμπεριφορά του οφειλέτη κ.ά. Ομως κανείς δεν λαμβάνει τους ανώτατους συντελεστές, με αποτέλεσμα οι δόσεις στην πρώτη αίτηση να μην είναι περισσότερες από 15. Η αλλαγή των κριτηρίων και των συντελεστών θα διευρύνει τις δόσεις και θα μπορούν πλέον οι οφειλέτες να πληρώσουν τα χρέη τους με την πρώτη αίτηση σε 36 δόσεις.
- Δεύτερη ευκαιρία: Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν ακόμα και όσοι φορολογούμενοι είχαν υπαχθεί στο παρελθόν σε ρυθμίσεις, πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση. Πλέον, αν πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση της νέας ρύθμισης, θα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των δόσεων έως και σε 48.
***
Της Μαρίας Βουργάνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ο προϋπολογισμός του 2012 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα ελαφρώς καλύτερο από το στόχο 1,5% του ΑΕΠ που έχει τεθεί και ότι η οικονομία θα γυρίσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας σε ραδιοφωνική συνέντευξη χθες εκτίμησε ότι «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δρόμο» υποστηρίζοντας όμως πως πλέον «δεν είμαστε στην αρχή, είμαστε στο τέλος» της προσαρμογής καθώς έχουμε ήδη καλύψει τα 2/3 της διαδρομής και τα επόμενα δύο χρόνια «με τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει, τελειώνουμε». Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση ενθαρρυντικών στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα οποία έδειξαν πως στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου ? Νοεμβρίου 2012 καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό:
Μέσα στο Δεκέμβριο θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ και όπως είπε «ίσως είμαστε και λίγο καλύτερα». Κάτι που θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες με την οριστικοποίηση των τελικών μεγεθών.
Το 2013 έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάει καλύτερα από το 2012. «Θα δούμε για πρώτη φορά, μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, σημάδια ανάκαμψης», εκτίμησε διευκρινίζοντας πως από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και ειδικά προς το τέλος του 2013 θα έχουμε, τρίμηνο με τρίμηνο ένα θετικό ρυθμό ανάπτυξης. «Δεν θα είναι αρκετός για να μετατρέψει όλο το 2013 σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, όμως σαφώς ο κόσμος θα δει τις συνθήκες στην αγορά να βελτιώνονται» εκτίμησε, προειδοποιώντας όμως πως το 2013 είναι μια δύσκολη χρονιά. «Είναι η χρονιά που θα αποδειχθεί εάν μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το γκρεμό και να σωθούμε», είπε και υποστήριξε πως έχουμε όλα τα στοιχεία για να γίνει αυτό καλώντας το πολιτικό σύστημα να επιδείξει τη συναίνεση που απαιτείται για να μπορέσουμε να πετύχουμε το βασικό αυτό στόχο. «Η ανεργία θα μειωθεί εάν πάμε καλά στα υπόλοιπα, δεν μειώνεται με διαταγές», σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας πως κεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες, η ΕΤΕπ αρχίζει πάλι να χορηγεί δάνεια, έχουμε το ΕΣΠΑ, ενώ πρέπει να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις.
Πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ
Στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2012 τα ταμειακά στοιχεία για το πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης (δηλαδή αυτό χωρίς τις δαπάνες για τόκους) σε μη ενοποιημένη βάση έδειξαν πλεόνασμα της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Η εξέλιξη αυτή, αποδίδεται στα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων που ανήλθαν στα 716 εκατ. ευρώ στα οποία όμως δεν προσμετρώνται οι οφειλές προς ιδιώτες και στο πλεόνασμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ των νομικών προσώπων. Πλεόνασμα, 195 εκατ. ευρώ εμφάνισε και το ισοζύγιο των ΟΤΑ. Το ίδιο διάστημα ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε οριακό πρωτογενές έλλειμμα 353 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 6,26 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανήλθαν στα 9,35 δισ. ευρώ 2012. Τα 8,56 δισ. ευρώ των οφειλών αφορούν σε υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους και τα 787 εκατ. ευρώ σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 119 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καταδεικνύουν πως στο 11μηνο από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα 4,43 δισ. ευρώ οφείλονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τα 1,88 δισ. ευρώ είναι υποχρεώσεις των νοσοκομείων, 958 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 900 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε χρέη υπουργείων και 323 εκατ. ευρώ είναι οφειλές άλλων Νομικών Προσώπων. Ανησυχία προκαλεί στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών η πορεία των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, όπου η αύξηση συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο, όταν στα άλλα ταμεία οι οφειλές είναι σταθερές ή μειωμένες.
***
Της Μαρίας Βουργάνα
Την εξόφληση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012 σε δέκα μηνιαίες δόσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι δυο φόροι θα ενσωματωθούν σε ένα εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα αρχίσει να αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, από τα μέσα Φεβρουαρίου σε περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΓΠΣ έχει υποβάλει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχέδιο για την ταυτόχρονη είσπραξη του ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012 με την αποστολή ενός εκκαθαριστικού σημειώματος.
Εξόφληση
Σύμφωνα με το σχέδιο οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν και τους δυο φόρους μέχρι και το τέλος του 2013, δηλαδή έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις αντί σε τρεις δόσεις που καταβάλλεται την περίοδο αυτή ο ΦΑΠ του 2010. Ειδικότερα στο ενιαίο ειδοποιητήριο της εφορίας θα περιλαμβάνονται:
1 Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2011. Πάνω από 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2011. Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 200.000 ευρώ.
2 Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας έτους 2012. Πάνω από 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1/1/2012 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2012. Ο ΦΑΠ του 2012 θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο που θα υπολογιστεί και ο ΦΑΠ για το 2011.
Από τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012 το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά αν εισπράξει συνολικά 1,2 δισ. ευρώ τα οποία οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν τμηματικά σε δέκα μηνιαίες δόσεις.
Νέος φόρος
Για το έτος 2013 προβλέπεται η επιβολή ενός νέου ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή όχι μόνο στα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, αλλά και στα αγροτεμάχια και στις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων.
Ο φόρος αυτός θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το ΕΕΤΗΔΕ και θα επιδιωχθεί να επιβληθεί και να εισπραχθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2013. Στο νέο αυτό φόρο εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη. Ο νέος αυτός φόρος θα επιβάλλεται με κλιμακωτούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% και θα υπερβαίνουν το 2% για περιουσίες πολύ μεγάλης αξίας.
***
Το θέμα των αποδείξεων που πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι το 2013 απασχόλησε τη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ποινή φόρου 22% στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013 για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν καταφέρουν να συλλέξουν το 25% του εισοδήματος τους σε αποδείξεις.
Το μέτρο αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους και δεν συνδέεται με την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ καθώς αφορά ακόμα και φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου.
Το μέγιστο απαιτούμενο ποσό αποδείξεων ορίζεται στα 10.500 ευρώ και η ποινή φόρου θα επιβάλλεται στην διαφορά της αξίας ανάμεσα στις αποδείξεις που απαιτούνται και αυτές που συλλέγονται.
Το μέτρο οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να λάβει τη μορφή τροπολογίας στο φορολογικο νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα.
***
Η ελληνική κυβέρνηση ξεπέρασε τις προσδοκίες επιβάλλοντας μεγαλύτερες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις από τις συμφωνηθείσες με την τρόικα.
Αυτό απαντά ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν, στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο οποίος ζητούσε να μάθει για τα αποτελέσματα του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού του 2012 καθώς και για τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία εσόδων και εξόδων ως το τέλος του 2012.
Στην απάντησή του, ο Ρεν τονίζει, ότι το ύψος των κονδυλίων που καταβλήθηκε για μισθούς και συντάξεις «ήταν χαμηλότερο από εκείνο το οποίο είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, χάρη στον σημαντικό αντίκτυπο της νέας μισθολογικής κλίμακας και τον μεγαλύτερο αριθμό συνταξιοδοτούμενων».
Στην απάντησή του ο Επίτροπος επισημαίνει ότι οι δαπάνες για την Υγεία ήταν κατά πολύ υψηλότερες από τις προβλέψεις καθώς δεν κατέστη εφικτό να ελεγχθεί το κόστος.
Παράλληλα, ο Όλι Ρεν επισημαίνει ότι το 2012:
- Σημειώθηκε σημαντική υστέρηση στην εκτέλεση των κρατικών πρωτογενών ταμειακών δαπανών, ιδίως των λειτουργικών δαπανών και του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων.
- Οι πληρωτέοι λογαριασμοί σε φαρμακεία και ιδιωτικούς υγειονομικούς φορείς έχουν αυξηθεί περίπου κατά 0,5% του ΑΕΠ.
- Οι τρέχουσες προβολές της Επιτροπής καταδεικνύουν πρωτογενές έλλειμμα -1,5% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με τον στόχο του -1% του ΑΕΠ.
- Η τρέχουσα οικονομική ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί το 2013, με το πραγματικό ΑΕΠ να υποχωρεί, κατά την εκτίμηση της Επιτροπής, κατά 4,2%. Το γεγονός αυτό θα έχει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
«Τα έσοδα, ιδίως οι έμμεσοι φόροι, έχουν επηρεαστεί από την επιδεινούμενη ύφεση. Το πολιτικό κενό μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων επέφερε καθυστερήσεις στην είσπραξη φόρων εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση εφάρμοσε, στα τέλη Ιουλίου, ένα σύστημα πληρωμής με δόσεις, με στόχο τη σταδιακή καταβολή του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων βάσει των φορολογικών δηλώσεων», αναφέρει, ακόμη, ο Επίτροπος της Ε.Ε.
Και καταλήγει: «Η τρέχουσα οικονομική ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί το 2013, με το πραγματικό ΑΕΠ να υποχωρεί, κατά την εκτίμηση της Επιτροπής, κατά 4,2%. Το γεγονός αυτό θα έχει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης».
***
Αύξηση κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ εμφάνισαν οι καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων το Νοέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πιο αναλυτικά το σύνολο των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο τέλος Νοεμβρίου στα 155,8 δισ. ευρώ από 155,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Η επιστροφή των καταθέσεων σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ξεκίνησε από το τέλος Ιουνίου.
Από τότε έχουν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες περίπου 2 δισ. ευρώ, ποσό που ελάχιστα καλύπτει τις απώλειες που έχουν υποστεί οι ελληνικές τράπεζες από το ξεκίνημα της κρίσης οι οποίες αγγίζουν τα 83 δισ. ευρώ.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος προσδοκούν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. I-Reporter
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις (έως 48) αλλά και μικρότερες ακόμη και της τάξεως των 80 με 100 ευρώ τον μήνα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει τα ακόλουθα:
- Περισσότερες μηνιαίες δόσεις: Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ αίτημα πρώτης διευκόλυνσης για τμηματική πληρωμή πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμων χρεών σε έως 36 δόσεις. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η εξέταση αιτήματος χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών ενεργείται από τον έφορο με βάση τα κριτήρια και τους συντελεστές βαρύτητας ανάλογα το εισόδημα, τη συμπεριφορά του οφειλέτη κ.ά. Ομως κανείς δεν λαμβάνει τους ανώτατους συντελεστές, με αποτέλεσμα οι δόσεις στην πρώτη αίτηση να μην είναι περισσότερες από 15. Η αλλαγή των κριτηρίων και των συντελεστών θα διευρύνει τις δόσεις και θα μπορούν πλέον οι οφειλέτες να πληρώσουν τα χρέη τους με την πρώτη αίτηση σε 36 δόσεις.
- Δεύτερη ευκαιρία: Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν ακόμα και όσοι φορολογούμενοι είχαν υπαχθεί στο παρελθόν σε ρυθμίσεις, πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση. Πλέον, αν πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση της νέας ρύθμισης, θα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των δόσεων έως και σε 48.
***
Της Μαρίας Βουργάνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ο προϋπολογισμός του 2012 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα ελαφρώς καλύτερο από το στόχο 1,5% του ΑΕΠ που έχει τεθεί και ότι η οικονομία θα γυρίσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας σε ραδιοφωνική συνέντευξη χθες εκτίμησε ότι «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δρόμο» υποστηρίζοντας όμως πως πλέον «δεν είμαστε στην αρχή, είμαστε στο τέλος» της προσαρμογής καθώς έχουμε ήδη καλύψει τα 2/3 της διαδρομής και τα επόμενα δύο χρόνια «με τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει, τελειώνουμε». Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση ενθαρρυντικών στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα οποία έδειξαν πως στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου ? Νοεμβρίου 2012 καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό:
Μέσα στο Δεκέμβριο θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ και όπως είπε «ίσως είμαστε και λίγο καλύτερα». Κάτι που θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες με την οριστικοποίηση των τελικών μεγεθών.
Το 2013 έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάει καλύτερα από το 2012. «Θα δούμε για πρώτη φορά, μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, σημάδια ανάκαμψης», εκτίμησε διευκρινίζοντας πως από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και ειδικά προς το τέλος του 2013 θα έχουμε, τρίμηνο με τρίμηνο ένα θετικό ρυθμό ανάπτυξης. «Δεν θα είναι αρκετός για να μετατρέψει όλο το 2013 σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, όμως σαφώς ο κόσμος θα δει τις συνθήκες στην αγορά να βελτιώνονται» εκτίμησε, προειδοποιώντας όμως πως το 2013 είναι μια δύσκολη χρονιά. «Είναι η χρονιά που θα αποδειχθεί εάν μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το γκρεμό και να σωθούμε», είπε και υποστήριξε πως έχουμε όλα τα στοιχεία για να γίνει αυτό καλώντας το πολιτικό σύστημα να επιδείξει τη συναίνεση που απαιτείται για να μπορέσουμε να πετύχουμε το βασικό αυτό στόχο. «Η ανεργία θα μειωθεί εάν πάμε καλά στα υπόλοιπα, δεν μειώνεται με διαταγές», σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας πως κεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες, η ΕΤΕπ αρχίζει πάλι να χορηγεί δάνεια, έχουμε το ΕΣΠΑ, ενώ πρέπει να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις.
Πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ
Στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2012 τα ταμειακά στοιχεία για το πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης (δηλαδή αυτό χωρίς τις δαπάνες για τόκους) σε μη ενοποιημένη βάση έδειξαν πλεόνασμα της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Η εξέλιξη αυτή, αποδίδεται στα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων που ανήλθαν στα 716 εκατ. ευρώ στα οποία όμως δεν προσμετρώνται οι οφειλές προς ιδιώτες και στο πλεόνασμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ των νομικών προσώπων. Πλεόνασμα, 195 εκατ. ευρώ εμφάνισε και το ισοζύγιο των ΟΤΑ. Το ίδιο διάστημα ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε οριακό πρωτογενές έλλειμμα 353 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 6,26 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανήλθαν στα 9,35 δισ. ευρώ 2012. Τα 8,56 δισ. ευρώ των οφειλών αφορούν σε υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους και τα 787 εκατ. ευρώ σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 119 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καταδεικνύουν πως στο 11μηνο από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα 4,43 δισ. ευρώ οφείλονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τα 1,88 δισ. ευρώ είναι υποχρεώσεις των νοσοκομείων, 958 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 900 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε χρέη υπουργείων και 323 εκατ. ευρώ είναι οφειλές άλλων Νομικών Προσώπων. Ανησυχία προκαλεί στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών η πορεία των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, όπου η αύξηση συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο, όταν στα άλλα ταμεία οι οφειλές είναι σταθερές ή μειωμένες.
***
Της Μαρίας Βουργάνα
Την εξόφληση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012 σε δέκα μηνιαίες δόσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι δυο φόροι θα ενσωματωθούν σε ένα εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα αρχίσει να αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, από τα μέσα Φεβρουαρίου σε περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΓΠΣ έχει υποβάλει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχέδιο για την ταυτόχρονη είσπραξη του ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012 με την αποστολή ενός εκκαθαριστικού σημειώματος.
Εξόφληση
Σύμφωνα με το σχέδιο οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν και τους δυο φόρους μέχρι και το τέλος του 2013, δηλαδή έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις αντί σε τρεις δόσεις που καταβάλλεται την περίοδο αυτή ο ΦΑΠ του 2010. Ειδικότερα στο ενιαίο ειδοποιητήριο της εφορίας θα περιλαμβάνονται:
1 Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2011. Πάνω από 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2011. Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 200.000 ευρώ.
2 Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας έτους 2012. Πάνω από 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1/1/2012 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2012. Ο ΦΑΠ του 2012 θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο που θα υπολογιστεί και ο ΦΑΠ για το 2011.
Από τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012 το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά αν εισπράξει συνολικά 1,2 δισ. ευρώ τα οποία οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν τμηματικά σε δέκα μηνιαίες δόσεις.
Νέος φόρος
Για το έτος 2013 προβλέπεται η επιβολή ενός νέου ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή όχι μόνο στα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, αλλά και στα αγροτεμάχια και στις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων.
Ο φόρος αυτός θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το ΕΕΤΗΔΕ και θα επιδιωχθεί να επιβληθεί και να εισπραχθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2013. Στο νέο αυτό φόρο εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη. Ο νέος αυτός φόρος θα επιβάλλεται με κλιμακωτούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% και θα υπερβαίνουν το 2% για περιουσίες πολύ μεγάλης αξίας.
***
Το θέμα των αποδείξεων που πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι το 2013 απασχόλησε τη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ποινή φόρου 22% στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013 για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν καταφέρουν να συλλέξουν το 25% του εισοδήματος τους σε αποδείξεις.
Το μέτρο αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους και δεν συνδέεται με την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ καθώς αφορά ακόμα και φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου.
Το μέγιστο απαιτούμενο ποσό αποδείξεων ορίζεται στα 10.500 ευρώ και η ποινή φόρου θα επιβάλλεται στην διαφορά της αξίας ανάμεσα στις αποδείξεις που απαιτούνται και αυτές που συλλέγονται.
Το μέτρο οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να λάβει τη μορφή τροπολογίας στο φορολογικο νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα.
***
Η ελληνική κυβέρνηση ξεπέρασε τις προσδοκίες επιβάλλοντας μεγαλύτερες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις από τις συμφωνηθείσες με την τρόικα.
Αυτό απαντά ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν, στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο οποίος ζητούσε να μάθει για τα αποτελέσματα του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού του 2012 καθώς και για τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία εσόδων και εξόδων ως το τέλος του 2012.
Στην απάντησή του, ο Ρεν τονίζει, ότι το ύψος των κονδυλίων που καταβλήθηκε για μισθούς και συντάξεις «ήταν χαμηλότερο από εκείνο το οποίο είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, χάρη στον σημαντικό αντίκτυπο της νέας μισθολογικής κλίμακας και τον μεγαλύτερο αριθμό συνταξιοδοτούμενων».
Στην απάντησή του ο Επίτροπος επισημαίνει ότι οι δαπάνες για την Υγεία ήταν κατά πολύ υψηλότερες από τις προβλέψεις καθώς δεν κατέστη εφικτό να ελεγχθεί το κόστος.
Παράλληλα, ο Όλι Ρεν επισημαίνει ότι το 2012:
- Σημειώθηκε σημαντική υστέρηση στην εκτέλεση των κρατικών πρωτογενών ταμειακών δαπανών, ιδίως των λειτουργικών δαπανών και του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων.
- Οι πληρωτέοι λογαριασμοί σε φαρμακεία και ιδιωτικούς υγειονομικούς φορείς έχουν αυξηθεί περίπου κατά 0,5% του ΑΕΠ.
- Οι τρέχουσες προβολές της Επιτροπής καταδεικνύουν πρωτογενές έλλειμμα -1,5% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με τον στόχο του -1% του ΑΕΠ.
- Η τρέχουσα οικονομική ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί το 2013, με το πραγματικό ΑΕΠ να υποχωρεί, κατά την εκτίμηση της Επιτροπής, κατά 4,2%. Το γεγονός αυτό θα έχει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
«Τα έσοδα, ιδίως οι έμμεσοι φόροι, έχουν επηρεαστεί από την επιδεινούμενη ύφεση. Το πολιτικό κενό μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων επέφερε καθυστερήσεις στην είσπραξη φόρων εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση εφάρμοσε, στα τέλη Ιουλίου, ένα σύστημα πληρωμής με δόσεις, με στόχο τη σταδιακή καταβολή του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων βάσει των φορολογικών δηλώσεων», αναφέρει, ακόμη, ο Επίτροπος της Ε.Ε.
Και καταλήγει: «Η τρέχουσα οικονομική ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί το 2013, με το πραγματικό ΑΕΠ να υποχωρεί, κατά την εκτίμηση της Επιτροπής, κατά 4,2%. Το γεγονός αυτό θα έχει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης».
***
Αύξηση κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ εμφάνισαν οι καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων το Νοέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πιο αναλυτικά το σύνολο των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο τέλος Νοεμβρίου στα 155,8 δισ. ευρώ από 155,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Η επιστροφή των καταθέσεων σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ξεκίνησε από το τέλος Ιουνίου.
Από τότε έχουν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες περίπου 2 δισ. ευρώ, ποσό που ελάχιστα καλύπτει τις απώλειες που έχουν υποστεί οι ελληνικές τράπεζες από το ξεκίνημα της κρίσης οι οποίες αγγίζουν τα 83 δισ. ευρώ.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος προσδοκούν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αυτό που κάνει ο οδηγός στο βίντεο, απλά... δεν περιγράφεται [video]
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ