2013-01-03 22:39:41
Φωτογραφία για Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου για προανακριτική επιτροπή καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ...!!!
Αποφασισμένος να διαλευκάνει πλήρως όλες τις πτυχές -ποινικές και πολιτικές- της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ φέρεται να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, 

μετά και τη χθεσινη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του κόμματος από κοινού με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η απόφαση που πάρθηκε ύστερα από την τρίωρη συνεδρίαση του οργάνου υπό την προεδρία του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξη Τσίπρα, κάνει λόγο για σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών κα φορολογικών αδικημάτων,

ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται να καταθέσει στο άμεσο μέλλον “κάθε απαραίτητη συμπληρωματική πρόταση για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης ή της δίωξης εναντίον προσώπων και επί αδικημάτων που ενδέχεται να στοιχειοθετηθούν ή να προκύψουν στην πορεία της έρευνας”.


Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει την πρόταση για τη σύσταση της συγκεκριμένης προανακριτικής επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ είναι σαφής η πρόθεση, τόσο από το κείμενο της απόφασης όσο και από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος, πως η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πολύ σημαντικές πολιτικές διαστάσεις, πέραν των ποινικών. Στο πλαίσιο αυτό, η τακτική της κυβέρνησης να εμφανιστεί ως δύναμη κάθαρσης ως προς το συγκεκριμένο θέμα χαρακτηρίζεται ως υποκρτιτική και προκλητική για το κοινό περί δικαίου αίσθημα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τα τρία κόμματα που συμμετέχουν σ' αυτήν είναι “οι αρχιτέκτονες της διαπλοκής και της υπόθαλψής της”.

Σ' ό,τι αφορά τις πολιτικές ευθύνες, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ εκτιμά πως στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκονται πρόσωπα “που άσκησαν και ασκούν εξουσία από ανώτατη κυβερνητική ή πολιτική θέση, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπουργών Οικονομικών και των πολιτικών τους προϊσταμένων από το 2010 μέχρι σήμερα”, ενώ επισημαίνεται πως η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αναδεικνύει τη μεροληπτική προς το μεγάλο κεφάλαιο πολιτική που άσκησαν οι δυνάμεις του δικομματισμού από τη μεταπολίτευση και μετά.

Το ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει... αποσταθεροποίηση!

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωση της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ήταν άμεση, αλλά και αποκαλυπτική του άγχους που διακατέχει το συγκυβερνών κόμμα. Αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Συντονιστικής Γραμματείας, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καταγγέλλεται ότι έχει σκοπό να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση: "Στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του γιατί ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της στρατηγικής προοπτικής της χώρας", τόνισε μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση.

«Είναι μέσα στο 'κάδρο' ο κ. Βενιζέλος αλλά και ο κ. Παπανδρέου. Αλίμονο αν η ιστορία εξαντλείται στον κύριο Παπακωνσταντίνου. Επεκτείνονται οι ευθύνες στον κύριο Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος δεν απαντάει στο βασικό: γιατί διαχειρίστηκε όπως διαχειρίστηκε τη λίστα Λαγκάρντ» τόνισε μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Α989 ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Πάνος Σκουρλέτης, σχετικά με την υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ και την εμπλοκή Παπακωνσταντίνου. «Ο κ. Παπακωνσταντίνου παίζει τον ρόλο της ένοχης Ιφιγένειας», πρόσθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Διαχρονικό σκάνδαλο της εγχώριας κλεπτοκρατίας

Αναλυτικά το κείμενο της απόφασης της χθεσινής συνεδρίασης της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχει ως εξής:

“Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποδεικνύει περίτρανα ότι τα πρόσωπα και τα κόμματα που επέβαλαν στην κοινωνία και τη χώρα τη μνημονιακή εξουθένωση επεφύλαξαν για τους εαυτούς και τους εκλεκτούς τους ασυλία και υπόθαλψη.

Έχοντας μετατρέψει τη διαφθορά σε καθεστωτική δομή του κράτους, της οικονομίας και της πολιτικής και συναλλασσόμενοι ιδιοτελώς και εκ του ασφαλούς προστάτευαν συστηματικά τους κατόχους του πλούτου από τη νόμιμη φορολογία.

Η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο της εγχώριας κλεπτοκρατίας, που αναδεικνύει τη μεροληπτική, υπέρ του μεγάλου πλούτου, λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της ασύδοτης και χωρίς έλεγχο κίνησης των κεφαλαίων. Φωτίζει δε τις αιτίες της πορείας της χώρας προς τη χρεωκοπία.

Εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα που άσκησαν και ασκούν εξουσία από ανώτατη κυβερνητική ή πολιτική θέση, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπουργών Οικονομικών και των πολιτικών τους προϊσταμένων από το 2010 μέχρι σήμερα.

Η ευτράπελη προσπάθεια να εμφανισθούν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης οι αρχιτέκτονες της διαπλοκής και της υπόθαλψής της προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το ίδιο και η προσπάθεια περιορισμού της διερεύνησης στον μέχρι πρότινος συνεργό τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν θα συμπράξει στην συγκάλυψη καμιάς πτυχής της υπόθεσης ούτε στην υπόθαλψη κανενός ενεχομένου. Αντιθέτως θα ζητήσει τη διερεύνηση των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, ανεξαρτήτως θέσης στην κυβερνητική ιεραρχία.

Ειδικότερα θα ζητήσουμε τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου για όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ήδη στοιχειοθετούμενων στο στάδιο αυτό ποινικών αδικημάτων, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων. Τέλος, επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε κάθε απαραίτητη συμπληρωματική πρόταση για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης ή της δίωξης εναντίον προσώπων και επί αδικημάτων που ενδέχεται να στοιχειοθετηθούν ή να προκύψουν στην πορεία της έρευνας.

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δεν χωράει πια στα συρτάρια καμιάς μνημονιακής κυβέρνησης. Και δεν θα μείνει ανέλεγκτη ούτε η σημερινή προσπάθεια συσκότισής της”.

Πηγή / Η ΑΥΓΗ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ