2013-01-06 10:35:43
Φωτογραφία για Αλβανία:Η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης...σύμφωνα με τον οργανισμό Global Financial Integrity .
Η αντιπολίτευση δήλωσε πως πρόσφατη έκθεση για τα χρήματα που βγήκαν από την Αλβανία μέσω παράνομων δραστηριοτήτων αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη.

Μέλη της Αλβανικής κυβέρνησης αμφισβητούν έκθεση του οργανισμού Global Financial Integrity η οποία ανέφερε πως περίπου 1,3 δισ. δολάρια έχουν βγει παράνομα από τη χώρα από το 2005 έως το 2010 μέσω συνδυασμού διαφθοράς, φοροδιαφυγής και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.

Η έκθεση παρότρυνε το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα διεφθαρμένη και ανάγκασε τον υπουργό οικονομικών του κράτους να ζητήσει από επικριτές να εξετάσουν την έκθεση από περιφερειακή σκοπιά.

«Η Σερβία κατατάσσεται στη 16η θέση με αρνητική εισροή 5 δισ. δολάρια ετησίως, η Βουλγαρία με 1,5 δισ. δολάρια, η Κροατία με 1,5 δισ. δολάρια και το Μαυροβούνιο με 1 δισ. δολάρια το έτος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ριντβάν Μπόντε, ο οποίος ανέφερε πως η Αλβανία δεν είναι σε άσχημη κατάσταση, συγκριτικά.


Ωστόσο, ο οργανισμός Global Financial Integrity δεν συμφωνεί.

«Αποτελεί τεράστια απώλεια χρημάτων για μία χώρα όπως η Αλβανία. Εάν τα χρήματα αυτά έμεναν μέσα στη χώρα, θα είχαν χρησιμοποιηθεί στις υποδομές, στην παιδεία και στην απομάκρυνση του κόσμου από τη φτώχια», δήλωσε ο Κλαρκ Γκασκουάν, εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού, σε δημοσιογράφους.

Ο Αρμπέν Ντότσι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πρόληψης Ξεπλύματος Χρημάτων, ανέφερε πως ο αριθμός που δημοσιεύθηκε στην έκθεση του Global Financial Integrity είναι υπερβολικός.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία στην έκθεση σχετικά με τη φύση των συγκεκριμένων συναλλαγών και τον τρόπο που βγήκαν τα χρήματα αυτά από την Αλβανία. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως συζητάμε για εξαιρετικά μεγαλοποιημένα χρηματικά ποσά. Ο θεσμός μας επιβλέπει όλες τις ύποπτες συναλλαγές και μεταφορές μετρητών έως ένα συγκεκριμένο όριο, και δεν είδε να προκύπτουν τέτοια ποσά», δήλωσε ο Ντότσι στους SETimes.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα ανέφερε πως η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση. «Στην καλύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια σε αυτά τα χρήματα που ‘διέφυγαν’ από την Αλβανία, ενώ στη χειρότερη περίπτωση ανήκει στους εγκληματικούς κύκλους», δήλωσε ο Ράμα.

Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Μπερίσα το 2005, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να τηρήσει πολιτική «μηδενικής ανοχής» για τη διαφθορά. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει περάσει τα τελευταία επτά χρόνια αποτελματωμένη σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο Εριόν Μπράτσε, αντιπρόεδρος της σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας και μέλος της οικονομικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, δήλωσε πως το οικονομικό έγκλημα διαβρώνει την οικονομία.

«Εάν ρίξετε μία ματιά στα στοιχεία των προϋπολογισμών τα τελευταία χρόνια, λείπουν εισοδήματα. Όλα όσα έχουν αναφερθεί ταιριάζουν με το επίπεδο διαφθοράς στην Αλβανία, όπως περιγράφεται από τη Διεθνής Διαφάνεια. Η αποτυχία των κυβερνητικών υπηρεσιών ευθύνεται για το σύνολο της συγκεκριμένης εγκληματικής δράσης. Πρέπει να εισπράττουν δασμούς, φόρους και τέλη στα τελωνεία και οι υπηρεσίες αυτές διενεργούν δημόσιους διαγωνισμούς προμηθειών», δήλωσε ο Μπράτσε στουςSETimes.

Ειδικοί οικονομολόγοι ανέφεραν πως τα χρήματα που λείπουν αποτελούν κώδωνα κινδύνου.

«Πρέπει να εξετάσουμε το πρόβλημα της εξόδου χρημάτων από τη χώρα σε δυο διαφορετικά επίπεδα. Από τη μία πλευρά, φαίνεται πως οι υπηρεσίες επιβολής νόμου λειτουργούν καλύτερα. Συνεπώς, το βρώμικο χρήμα δεν έχει ευκαιρίες μετακίνησης εντός της χώρας. Από την άλλη, τα στοιχεία δείχνουν εξουσία του εγκλήματος στην Αλβανία και αυτό αποτελεί απειλή για τη δημοκρατική σταθερότητα στη χώρα», δήλωσε ο Ζεφ Πρέτσι, επικεφαλής του Αλβανικού Κέντρου Οικονομικής Έρευνας, στους SETimes.

Το 2012, η Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε την Αλβανία ως μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο. Η χώρα βρέθηκε στην 113η θέση από τις 176 χώρες το 2012, πτώση από την 95η θέση το 2011.
SETimes.com.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ