2013-01-06 15:16:02
Φωτογραφία για Νέος γύρος ερευνών από τους εισαγγελείς - Μεγαλώνει η λίστα αυτών που θα κληθούν
«Φωτιά» αναμένεται να πάρει τις επόμενες ημέρες το γραφείο των εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, οι οποίοι έχουν επικεντρώσει τις έρευνες τους για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ σε δύο επίπεδα.

Στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων έχουν μπει αφενός τα μη πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην αλλοίωση, αλλά και την αδρανοποίηση επί 2,5 χρόνια της επίμαχης λίστας με ονόματα και στοιχεία μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC και αφετέρου τα 2.062 αρχεία της πρωτότυπης λίστας, για περίπου 1.000 εκ των οποίων -σύμφωνα με πληροφορίες- η έρευνα της Γενικής Περιφερειακής Διοίκησης του υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύει εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη τα αδικήματα για τα οποία ελέγχονται όλοι οι εμπλεκόμενοι, όσα έχουν αποκαλυφτεί δείχνουν ότι η έρευνα των δύο εισαγγελέων κινείται προς την κατεύθυνση ενδεχόμενης φοροδιαφυγής, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα) και νόθευσης εγγράφου ή συνέργειας και ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή.


Στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση οι δύο εισαγγελείς έχουν ρίξει το βάρος της έρευνας τους τις τελευταίες μέρες και στη λήψη μαρτυρικών καταθέσεων από πρόσωπα που θεωρούν ότι μπορούν να φωτίσουν το πώς σβήστηκαν τα τρία ηλεκτρονικά αρχεία που... πρόδωσαν τον πρώην υπουργό.

Στην κατεύθυνση αυτή -κατά πληροφορίες- κινήθηκε η κατάθεση μάρτυρα που εξέτασαν την προηγούμενη Πέμπτη, ο οποίος θεωρείται «κλειδί» στην υπόθεση.

Νέα κλήση σε Διώτη - Καπελέρη

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να κληθούν από τους εισαγγελείς οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης, προκειμένου να δώσουν συμπληρωματικές εξηγήσεις για την υπόθεση.

Οι αποκαλύψεις της πρωτότυπης λίστας, που έφτασε στους οικονομικούς εισαγγελείς από το Γαλλικό υπουργείο Οικονομικών την προπερασμένη βδομάδα περί αφαίρεσης των ονομάτων τριών συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι διατηρούσαν δύο λογαριασμούς στη συγκεκριμένη τράπεζα, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, τόσο σε πολιτικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο.

Σε πρώτο πλάνο βρέθηκαν η εξαδέλφη του πρώην υπουργού Ελένη Παπακωνσταντίνου-Σικιαρίδη, ο σύζυγος της Συμεών Σικιαρίδης καθώς και ο σύζυγος της άλλης εξαδέλφης του πρώην υπουργού, Ανδρέας Ρωσσώνης, οι οποίοι κλήθηκαν να παράσχουν εξηγήσεις στους δύο εισαγγελείς με την ιδιότητα των υπόπτων. Και οι τρεις βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας των εισαγγελέων Πεπόνη - Μουζακίτη, καθώς τα ονόματα τους περιλαμβάνονταν στη νέα λίστα Λαγκάρντ που έφτασε από το Παρίσι την προπερασμένη βδομάδα και είχαν αφαιρεθεί από την αρχική λίστα, η οποία είχε φτάσει στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου από το 2010.

Mόλις ολοκληρωθεί η έρευνα των Αρχών, δεν αποκλείεται να βρεθούν ποινικά ελεγχόμενοι όχι μόνο οι μεγαλοκαταθέτες που απέκρυψαν χρηματικά ποσά, αλλά και εκείνοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες που δεν κίνησαν τη διαδικασία για τον φορολογικό τους έλεγχο.

Τα εξαδέλφια

Από όσα αποκαλύφτηκαν, φέρονται ότι είναι οι δικαιούχοι του λογαριασμού με καταθέσεις 1.222.000 ευρώ, τα στοιχεία του οποίου είχαν απαλειφθεί από την αλλοιωμένη λίστα, η οποία παραδόθηκε στη Δικαιοσύνη τον περασμένο Οκτώβριο. Οι δύο εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος δεν έχουν προσδιορίσει ακόμη τα αδικήματα για τα οποία ζήτησαν εξηγήσεις με την ιδιότητα των υπόπτων από τα εξαδέλφια του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου ελέγχονται για το εάν είχαν δηλώσει και είχαν φορολογηθεί για τα χρήματα που είχαν στον επίμαχο λογαριασμό, καθώς επίσης και εάν -εκτός από κίνητρο- είχαν ενδεχομένως βαθμό συμμετοχής στην αλλοίωση της λίστας που τους αφορά.

Η Μόνα Παπαδάκου ήταν από τους πρώτους που κατέθεσε μετά τις αποκαλύψεις.

Η ίδια η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου, μετά την παραίτησή της από τη θέση της στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), υποστήριξε ότι τα χρήματα στον καταθετικό λογαριασμό που διατηρεί στην HSBC είναι νόμιμη περιουσία δικής της και του συζύγου της.

Τα αδικήματα

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη τα αδικήματα για τα οποία ελέγχονται όλοι οι εμπλεκόμενοι, όσα έχουν αποκαλυφθεί δείχνουν ότι η έρευνα των δύο εισαγγελέων κινείται προς την κατεύθυνση ενδεχόμενης φοροδιαφυγής, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα) και νόθευσης εγγράφου ή συνέργειας και ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή

Παρέλαση... υπόπτων

Μεγαλώνει ο κατάλογος αυτών που θα κληθούν

Παρέλαση... υπόπτων αναμένεται τις επόμενες ημέρες από το γραφείο των δύο εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος, καθώς ο κατάλογος των προσώπων που αναμένεται να κληθούν, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις, ενδέχεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Τους δύο εισαγγελείς απασχολεί ιδιαίτερα και η μορφή της συμμετοχικής δράσης στην υπόθεση της λίστας, όχι μόνο όσον αφορά τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού, αλλά και πρώην συνεργάτες από το γραφείο του.

Σε πρώτο πλάνο αναμένεται να περάσουν από το εισαγγελικό γραφείο με την ιδιότητα των υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης και συνεργάτες από το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου, την περίοδο κατά την οποία ο πρώην υπουργός παρέλαβε το CD, που τελικά το έχασε.

Παράλληλα, ορθάνοιχτο παραμένει για τους δύο εισαγγελείς το κεφάλαιο του φορολογικού ελέγχου για τους 2.062 καταθέτες στην τράπεζα HSBC, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη νέα λίστα Λαγκάρντ.

Νέοι έλεγχοι

Οπως έχει προκύψει από τους μέχρι τώρα ελέγχους της Γενικής Περιφερειακής Διοίκησης, από τους 2.062 καταθέτες, που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ, περίπου 1.000 από αυτούς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που αναγράφονται.

Πρόκειται για μεγαλοκαταθέτες, που -όπως φαίνεται- δεν ελέγχθηκαν όταν έβγαλαν τα ποσά στο εξωτερικό, κάτι που προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τον τρόπου που λειτούργησαν οι Αρχές, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν όλοι αυτοί προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς με την ιδιότητα των υπόπτων.

Μέχρι τώρα οι πληροφορίες μιλούν για εκτεταμένη φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθώς προκύπτει ότι για αρκετούς μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ δεν δικαιολογούνται τα ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς τους, με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φέρεται ότι ουδέποτε κινήθηκε διαδικασία για τον φορολογικό τους έλεγχο.

Γι' αυτόν τον λόγο εκτιμάται ότι, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα των Αρχών, δεν αποκλείεται να βρεθούν ποινικά ελεγχόμενοι, όχι μόνο οι μεγαλοκαταθέτες που απέκρυψαν χρηματικά ποσά, αλλά και εκείνοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες που δεν κίνησαν τη διαδικασία για τον φορολογικό τους έλεγχο.

«Μαύρη τρύπα» στην υπόθεση εξακολουθεί να παραμένει η πολυσυζητημένη κατάθεση των 550 εκατ. δολαρίων, η οποία διερευνάται από τους δύο εισαγγελείς, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο δικαιούχος που αναγράφεται είναι ο πραγματικός Επίσης, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να κληθούν από τους εισαγγελείς οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης, προκειμένου να καταθέσουν συμπληρωματικές εξηγήσεις για την υπόθεση, ιδίως μετά τα νέα ευρήματα για την αλλοίωσης της λίστας ως προς τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πρώην ειδικοί γραμματείς του ΣΔΟΕ, κ. Καπελέρης και Διώτης, έχουν ήδη κληθεί ως ύποπτοι για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και έχουν καταθέσει υπομνήματα, εξηγώντας για ποιο λόγο παρέμεινε στα συρτάρια επί σχεδόν δύο χρόνια η λίστα με τα περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας και γιατί δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια.

Η άμυνα

Και οι δύο, στις έγγραφες εξηγήσεις τους, στα υπομνήματα που κατέθεσαν υπερασπιζόμενοι τον εαυτό τους, είχαν ρίξει ευθύνες στους πολιτικούς τους προϊσταμένους, τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο. Μάλιστα ο κ. Διώτης σε ανακοίνωση, που εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες, σημείωνε ότι δεν ελέγχθηκε ποτέ από τους πολιτικούς του προϊσταμένους για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα και τόνιζε ότι κατηγορείται τώρα με στόχο «να δικαιολογήσουν δικές τους παραλείψεις και προφανείς σκοπιμότητες».

Γκρίζες ζώνες

Οπως έχει προκύψει από τους μέχρι τώρα ελέγχους της Γενικής Περιφερειακής Διοίκησης, από τους 2.062 καταθέτες, που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ, περίπου 1.000 από αυτούς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που αναγράφονται

Το «πέρασμα» της Μόνας από τον Πεπόνη

Κάτω από άκρα μυστικότητα και επί τέσσερις ώρες κατέθετε την περασμένη Πέμπτη στους οικονομικούς εισαγγελείς για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ η κ. Μόνα (Λεμονιά) Παπαδάκου, «δεξί χέρι» και οικονομικός σύμβουλος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 32χρονη, που κατάγεται από τη Νάξο, ρωτήθηκε επίμονα από τους εισαγγελείς για το ποιος μετέτρεψε τα αρχεία της λίστας από το CD (μορφή Excel) που είχε παραδοθεί σε USB και αν γνωρίζει ποιος έδωσε την εντολή για την αφαίρεση των τριών ονομάτων που περιέχονταν στη λίστα και αν είναι αυτή στην οποία παρέδωσε για φύλαξη το πρωτότυπο υλικό ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Δικαστικές πηγές τόνιζαν ότι εάν εντοπιστεί το πρόσωπο που έκανε την αλλαγή και την αφαίρεση των ονομάτων των εξαδέλφων του κ. Παπακωνσταντίνου, θα διωχθεί ποινικά.

Πηγή: ethnos
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ