2013-01-07 08:57:06
Φωτογραφία για Στο μικροσκόπιο όλες οι λίστες -Το ΣΔΟΕ «σαρώνει» όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό
Με δεκάδες ανοικτά μέτωπα και προφανή το κίνδυνο να... κλατάρει το σύστημα πριν φτάσει στα προσδοκώμενα αποτελέσματα, βρίσκεται ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών, καθώς όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΔΟΕ αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, η πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου Κι αυτό, γιατί σαν να άνοιξαν οι... κρουνοί της ενημέρωσης, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δέχονται «βροχή» στοιχείων- κυρίως από το εξωτερικό- που αφορούν σε υποθέσεις, οι οποίες χρήζουν έρευνας για εκτεταμένη φοροδιαφυγή ή ακόμα και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ειδικά όσον αφορά στη λίστα Λαγκάρντ δίνεται προτεραιότητα από το ΣΔΟΕ στα συγγενικά πρόσωπα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου λόγω πολιτικού ενδιαφέροντος, με στόχο οι έλεγχοι να έχουν ολοκληρωθεί σε λιγότερο από έναν μήνα. Αμέσως μετά, οι έλεγχοι θα επεκταθούν στις υπόλοιπες 2.059 περιπτώσεις, όπου και θα γίνει αφενός έρευνα στις εν Ελλάδι καταθέσεις τους αφετέρου αντιπαραβολή με τα δηλωμένα εισοδήματα.


Παράλληλα, το ΚΕΠΥΟ «τρέχει» τους ελέγχους στις 25.500 Ελλήνων που έστειλαν περίπου 7 δισ. ευρώ στο εξωτερικό από το 2009 έως σήμερα, με τις πρώτες ενδείξεις να κάνουν λόγο για προβληματικό πόθεν έσχες τους. Η 1η φάση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, οπότε και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο να απαντήσουν στα ειδοποιητήρια του ΚΕΠΥΟ, έχοντας δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικών- τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων. Η 2η φάση θα ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων σε όσους δεν ανταποκριθούν αλλά και εκτεταμένοι έλεγχοι πόθεν έσχες, με προφανή στόχο πέρα από την επιβολή των κυρώσεων, να εισπραχθούν πρόστιμα, προσαυξήσεις και φόροι.

Προτεραιότητα χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών και η λίστα των 1.800 φορολογούμενων με μεγάλο πλούτο. Ο προγραμματισμός προβλέπει διασταυρώσεις δαπανών διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων με τα δηλωμένα εισοδήματα των τελευταίων ετών, ενώ με βάση τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, θα πρέπει να συγκροτηθεί Μόνιμη Μονάδα Ελέγχου, η οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει 2.600 ελέγχους εντός του 2013, στόχος εξαιρετικά φιλόδοξος εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 2012 ο στόχος ήταν 1.300 έλεγχοι χωρίς να ολοκληρωθούν ούτε καν οι μισοί!

Και οι λίστες δεν έχουν τελειωμό. Στο «κόσκινο» του ΚΕΠΥΟ βρίσκονται 400 Έλληνες που αγόρασαν ακίνητα στο Λονδίνο και τα στοιχεία τους απεστάλησαν από τις βρετανικές Αρχές. Η 1η φάση που ολοκληρώθηκε χωρίς ευρήματα, αφορούσε στο εάν οι ελεγχόμενοι συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου ή είχαν υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού δικαίου. Η 2η φάση προβλέπει εκτεταμένους ελέγχους πόθεν έσχες, με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν ότι πέρα από τους Έλληνες μεγιστάνες, υπάρχουν δικηγόροι, γιατροί, λογιστές ακόμα και μεσαία τραπεζικά στελέχη που "επένδυσαν" σε ακίνητα αξίας 300.000- 500.000 βρετανικών λιρών ο καθένας.

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ βρίσκονται και οι 125 ιδιοκτήτες θαλαμηγών με νηολόγιο Άμστερνταμ, αν και τα στοιχεία που εστάλησαν από τις ολλανδικές Αρχές είναι ελλιπή καθώς σε πολλές περιπτώσεις απουσιάζουν οι ΑΦΜ ή και τα επώνυμα των εμπλεκομένων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενδεχομένως θα ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία. Το ΣΔΟΕ θα ερευνήσει μεταξύ άλλων και τη πραγματική ταυτότητα των ιδιοκτητών καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η υπόνοια ότι τα πρόσωπα που εμφανίζονται είναι αχυράνθρωποι, ενώ υπάρχει ανοικτή επικοινωνία με 2 δικηγορικά γραφεία στο Πειραιά που ανέλαβαν τα αναγκαία έγγραφα για τη νηολόγηση των σκαφών. Εκτιμάται ότι εντός 3μήνου, θα υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων.

Όσον αφορά στις λίστες των καταθετών σε Λιχτενστάιν και Λουξεμβούργο, υπηρεσιακοί παράγοντες των ελεγκτικών υπηρεσιών κρατάνε μάλλον χαμηλά το πήχη των προσδοκιών, ειδικά όσον αφορά στους καταθέτες του Λιχτενστάιν, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν πριν από περίπου 2 χρόνια, έδειξαν ότι επρόκειτο για στοιχεία άνευ ενδιαφέροντος.

Η έντονη κινητικότητα των ελεγκτικών Αρχών παρατηρείται στη σκιά έρευνας του διεθνούς ανεξάρτητου Οργανισμού Tax Justice Network, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση της φοροδιαφυγής, επί συνόλου 145 χωρών. Το μέγεθος της γκρίζας οικονομίας υπολογίζεται στα 83,8 δισ δολάρια δηλαδή στο 96% των δαπανών υγείας, ενώ οι χαμένοι φόροι υπολογίζονται στα 30,8 δισ δολάρια, δηλαδή στα περίπου 24 δισ ευρώ!!!!
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ