2013-01-08 15:07:19
Φωτογραφία για Αντώνη Σαμαρά, τα πράγματα είναι απλά
Του Κώστα Πικραμένου*

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΒτΚ» (συμφερόντων ΔΟΛ/Ψυχάρη) περί των κινήσεων της κυβέρνησης για την ανακήρυξη ή μη της ΑΟΖ/Υφαλοκρυπίδας καταδεικνύει για ακόμη μία φορά το έλλειμμα στρατηγικής και συντονισμού που διακρίνει ανέκαθεν τις πολιτικές ηγεσίες στην Ελλάδα.

Και αν η Ελλάς υπήρξε προτεκτοράτο για 189 χρόνια (1821-2010), τα τελευταία 3 περίπου χρόνια έχει «αναβαθμιστεί» σε γερμανική τουρκομπαρόκ αποικία. Επομένως, οι όποιες εξελίξεις στο καυτό θέμα της ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας πρέπει να εξετάζονται εντός του ευρύτερου πλαισίου των  οικονομικο-κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελληνική αποικία.

Το δημοσίευμα καταγράφει σωστά τις δύο «σχολές σκέψης» που επικρατούν όχι εντός της τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά εντός της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Συγκεκριμένα πρόκειται για μία πτυχή της ιδεολογικής διαπάλης μεταξύ φιλελεύθερων (ή «ντιντήδων» σύμφωνα με το Φ.Κ.) και λαϊκών δεξιών
. Η ιδεολογία των μεν δε διαφέρει κατά πολύ από την ιδεολογία ΓΑΠ ενώ οι δε έχουν κατά το παρελθόν δείξει τα «όρια τους» με πυροτεχνήματα τύπου ΔΙΚΤΥΟ 21 Η Ανατολική Μεσόγειος θα αποκτά όλο και περισσότερη στρατηγική αξία όσο οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξάνονται και η Ρωσία του Πούτιν θα ανακτά την χαμένη αίγλη της. Το ζητούμενο για την ΕΕ είναι η ενεργειακή ασφάλεια που εξασφαλίζεται ΜΟΝΟ από πολλαπλές πηγές ενέργειας και λειτουργίας του ανταγωνισμού.

Από το 2008 έχουμε δημοσιεύσει (πρώτοι άραγε;) τις συντεταγμένες της Τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολή Μεσόγειο με βάση την Τουρκική αντίληψη περί Ελληνικών νήσων. Μέγαρο Μαξίμου (Σαμαράς-Λαζαρίδης) και ΥΠΕΞ (Αβραμόπουλος-ΕΛΙΑΜΕΠ) φοβούνται τις αντιδράσεις της Τουρκίας και διαφωνούν όχι στην ουσία αλλά στο «σερβίρισμα» άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος. Η φοβία υπήρχε ανέκαθεν αλλά σήμερα η Ελλάς είναι και χρεοκοπημένη και αποικία, ενώ η Τουρκία παραμένει προτεκτοράτο αλλά είναι η 16ηοικονομία στον κόσμο με ρυθμούς ανάπτυξης 8% τη τελευταία δεκαετία. Για αυτό το λόγο η εκτίμηση ότι η Τουρκία ΔΕΝ θα αντιδράσει λόγω του Συριακού και Κουρδικού προβλήματος είναι επικίνδυνη και δείχνει άγνοια του αντιπάλου. ΟΙ ΤΕΔ εκπαιδεύονται συνεχώς και πάντα στη βάση των 2,5 πολέμων!!!

Η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας είναι χαρακτηριστική: «Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας. Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση.» Εν ολίγοις, οι Τούρκοι θεωρούν ότι η Ελλάς δεν είναι σε θέση οικονομικά και κυρίως στρατιωτικά να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχου Χρηστίδη («Το ΠΝ επί του παρόντος διατηρεί την επιχειρησιακή του ικανότητα. Όμως, περαιτέρω συρρίκνωση του προϋπολογισμού, με αναπόφευκτα συνεπακόλουθα τη μείωση της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως και τη δυσκολία συντήρησης και αναβάθμισης του υπάρχοντος υλικού, δεν μπορεί παρά να την επηρεάσει μεσο-μακροπρόθεσμα.») έρχονται να επιβεβαιώσουν τις Τουρκικές εκτιμήσεις περί Ελληνικής αδυναμίας για πολεμική ένταση-σύρραξη διαρκείας.

Αν λοιπόν ο Σαμαράς θέλει η Ελλάς να γευτεί τους καρπούς του μαύρου χρυσού και φυσικού αερίου προκειμένου όχι μόνο να πληρωθούν οι δανειστές μαςΑΛΛΑ να πάρει μπρος η υγιής ιδιωτική οικονομία (...σε 10 χρόνια από σήμερα) έχει δύο επιλογές:

Α) Ιστορικός συμβιβασμός με την Τουρκία και διχοτόμηση Αιγαίου και Αν. Μεσογείου που ισοδυναμεί με ΕΘΝΙΚΗ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ (μετά τη διχοτόμηση της Κύπρου).

Β) Επιχείρηση «Περλ Χάρμπορ» όπου η Πολεμική Αεροπορία εντός διώρου θα έχει καταστρέψει σχεδόν εξ’ολοκλήρου το Τουρκικό Ναυτικό σε Σμύρνη, Φώκαια, Ακσάζ, Μερσίνα, Αττάλεια και Αλεξανδρέττα. Τις τεχνικές λεπτομέρειες θα τις «εξετάσουν» τα αρμόδια Επιτελεία.  Μετά το κρίσιμο «δίωρο» η κυβέρνηση μπορεί να στείλει με ΦΑΞ πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις πολυεθνικές του πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και να ανακοινώσει την «ένωση της ΑΟΖ» Ελλάδος – Κύπρου.

Το Ισραήλ εφάρμοσε την συγκεκριμένη στρατηγική στο πόλεμο των 6 Ημερών (1967) και διπλασίασε τα σύνορα του. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελληνική ηγεσία (ανέκαθεν) υπήρξε ευθυνόφοβη με αντανακλαστικά ραγιά. Ως εκ τούτου, οι ως άνω επιλογές θα μείνουν στα χαρτιά και η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου θα παραμείνει στη σφαίρα της θεωρητικής προσέγγισης.

Τουλάχιστον ο Σαμαράς θα μπορούσε να προστατεύσει την προσωπική του αξιοπρέπεια καταγγέλλοντας το Συμβούλιο Στρατηγική Συνεργασίας και να μην πάει ΠΟΤΕ στην Αγκυρα. Ο Νταβούτογλου άλλωστε δήλωσε:  «Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να

αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Έχουμε διανύσει σημαντική απόσταση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας τον προσεχή Μάρτιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Συνεπώς, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων».

ΥΓ: Το μόνο που περιμένει ο Μιχαλολιάκος της ΧΑ είναι η κατάθεση στεφάνου (από τον Σαμαρά Αγά) στο Μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Πασά για «χτυπήσει» 30% στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Καλή Χρονιά σε Όλους!

*Ο Κώστας Πικραμένος είναι συγγραφέας του βιβλίου «Χρυσή Αυγή – Το τέλος της Μεταπολίτευσης» (http://ekdotika.blogspot.com)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ