2013-01-09 17:37:25
Φωτογραφία για Νέα παρέμβαση Αμερικανών σε ενδεχόμενες ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Παρεμβαίνουν οι Αμερικανοί, προκειμένου να αποκλειστεί ενδεχόμενη πώληση της των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ σε ρωσικά συμφέροντα. Οι λόγοι σαφώς γεωπολιτικοί.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει την Αθήνα να τηρηθούν δεσμευτικές πλειοδοτικές διαδικασίες της προκήρυξης του διαγωνισμού των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ Σε διαφορετική περίπτωση οι σχέσεις των δύο χωρών θα υποστούν καίριο πλήγμα. Με λίγα λόγια θα «παγώσει» το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον, με την Ελλάδα να χάνει άμεσο χρήμα.

Η εκπρόσωπος, του State Department, Βικτόρια Νούλαντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση απάντησε:

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ανοικτές και διαφανείς εμπορικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις στα θέματα της ενέργειας στη Μεσόγειο. Προφανώς, είναι μια κυρίαρχη απόφαση για την Ελλάδα, όπως θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το είδος των ρυθμίσεων στα θέματα ενέργειας που επιθυμεί να κάνει σε εμπορική βάση.


Στην περίπτωση της, η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τη δική της εθνική νομοθεσία και πρέπει να συμμορφωθεί και με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. ποιοι κανονισμοί, γιατί δεν είπε συγκεκριμένα;). Αυτό που συμβουλεύουμε όλες τις χώρες είναι να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μην μπορούν να κρατούνται όμηροι (σ.σ. πράγμα που δεν έχει επιβάλλει ποτέ η πολιτική της Ουάσινγκτον).»

Στο ερώτημα αν η τοποθέτηση της αμερικανικής κυβέρνησης βασίζεται σε φόβους ότι η Ελλάδα θα καταστεί όμηρος της Ρωσίας στα θέματα της ενέργειας, η Ντουλάντ αρκέστηκε ν’ απαντήσει με υπεκφυγές:

«Το σχόλιο μου είναι γενικό και αφορά στην πολιτική μας οπουδήποτε στον κόσμο».

Πως θα πράξει η κυβέρνηση Σαμαρά; Θα πούμε πάλι «yes, sir» ή θα κινηθούμε βάσει εθνικού συμφέροντος; Το παράδοξο είναι ότι καμιά αμερικανική εταιρεία δεν έχει καταθέσει πρόταση συμμετοχής στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Και εννοείται δεν λέμε να αποδεχτούμε άνευ όρων τις ρωσικές προτάσεις, αλλά όχι και να τους αποκλείσουμε επειδή ενοχλήθηκε το αμερικανό-εβραϊκό λόπμπι.

Θα αποκλειστούν οι ρωσικές εταιρείες ή θα κηρυχθεί ο διαγωνισμός άκυρος λόγω μια γενικής «αντιμονοπωλιακής οδηγίας» της Ε.Ε., την οποία τώρα θυμήθηκαν; Ή μήπως είδαν ότι η προσφορά των ρωσικών εταιρειών είναι ασυναγώνιστη και τώρα υποσκάπτουν την όλη διαδικασία;

Η ΔΕΠΑ ανήκει κατά 65% στο Ελληνικό Δημόσιο και κατά 35% στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. Η κυβέρνηση, με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων της 15ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε να προβεί στην πώληση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στον Όμιλο ΔΕΠΑ, με εξαίρεση ποσοστό συμμετοχής 34% στον ΔΕΣΦΑ το οποίο θα παραμείνει υπό τον κρατικό έλεγχο.

Η Νούλαντ ρωτήθηκε και για τα «ενεργειακά παιγνίδια» στη Μεσόγειο με δεδομένη τη συνεργασία του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα, τις γκρίνιες της Τουρκίας το ρωσικό ενδιαφέρον για την περιοχή και την παρουσία αμερικανικών εταιρειών.

Η εκπρόσωπος του State Department επανέλαβε ότι «προφανώς, υποστηρίζουμε ανοικτές και διαφανείς εμπορικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις», και αναφερόμενη στην Κυπριακή

Δημοκρατία τόνισε τα εξής:

«Όπως έχουμε δηλώσει από καιρό, υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου για να ερευνήσει στις υπεράκτιες περιοχές της. Στο πλαίσιο αυτό, φυσικά, υποστηρίζουμε σθεναρά την κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και την προσπάθεια να επανενωθεί το νησί σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο του νησιού και το φυσικό αέριο, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζεται εξίσου μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης».

Η συνολική λύση θα ευνοεί το νησί ή θα μοιάζει με τις προηγούμενες; Σε τι μαε έχουν συνηθίσει οι Αμερικανοί;
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ