2013-01-10 06:00:18
Την Τετάρτη 09 Ιαν 2013, αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ανεξάρτητης Κίνησης Στρατιωτικών (Α.Κί.Σ.) με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ανχη ε.α Χρήστο Χρηστίδη, επισκέφθηκε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, κατόπιν αποδοχής σχετικού αιτήματος της Κίνησης.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του κ. ΥΕΘΑ για τα τρέχοντα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόστρατοι, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση των νέων περικοπών.
Η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα ειλικρινούς συνεργασίας και όπως ο κ. υπουργός δήλωσε ευθύς εξ αρχής, θεωρεί ότι οι απόστρατοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης στρατιωτικής οικογένειας και ότι έτσι αντιμετωπίζονται από τον ίδιο και το επιτελείο του. Είναι γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες που είχαμε καταβάλει κατά το παρελθόν για μια συνάντηση με προκατόχους του, ουδείς μας είχε δεχθεί και είναι η πρώτη φορά που υπουργός εθνικής άμυνας δέχεται ΝΠΙΔ σε επίσημη συνάντηση.
Τα θέματα που τέθηκαν ήταν η άρση των διακρίσεων στις περικοπές των συντάξεών μας με ηλικιακά κριτήρια, η τριπλή μείωση των αποδοχών μας, ο μη υπολογισμός των μερισμάτων του ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ στο ποσόν της σύνταξης που θα περικοπεί, καθ’ όσον δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επικουρικές συντάξεις, το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των αποστράτων στην εργασία, θέματα ΜΤΣ, ΒΟΕΑ, ΕΚΟΕΜΣ και ΝΙΜΤΣ, επίσπευση δικαστικής διαδικασίας για τα ζητήματα που έφερε στο φως η έκθεση της ειδικής οικονομικής επιθεώρησης στο ΜΤΣ και το ζήτημα της κατάργησης του γένους ως προϋπόθεσης εισαγωγής στα ΑΣΕΙ.
Ο κ. ΥΕΘΑ ήταν ενήμερος σε βάθος για όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν και μας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει και τις μέχρι τώρα ενέργειές του, προς τους αρμοδίους υπουργούς, για τη βελτίωση των θέσεών μας, τις οποίες αντιμετωπίζει θετικά.
Για όλα τα συζητηθέντα θέματα κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα με τις προτάσεις της Α.Κί.Σ.
Διαπιστώσαμε, από τη διεξοδική συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων ότι ο κ. υπουργός άκουσε τις απόψεις μας σε όλα τα τεθέντα ζητήματα, ζητώντας από τους επιτελείς του να επεξεργασθούν τις προτάσεις μας, σε συνεργασία με το ΔΣ της Α.Κί.Σ. και σε συνέχεια της συνάντησής μας.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, συνεχίζεται η προσπάθεια που ήδη καταβάλλει για να στηρίξει τα αιτήματά μας, σε προσεχείς συναντήσεις του με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και με κάθε πρόσφορο τρόπο και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες στους αρμοδίους επιτελείς του να μελετήσουν λέξη προς λέξη τις προτάσεις του υπομνήματός μας, ώστε να ενισχύσουν τα επιχειρήματα του υπουργείου προς επίτευξη όσο το δυνατόν καλυτέρων αποτελεσμάτων.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η συνάντηση της 09 Ιαν 2013 της Α.Κί.Σ. με τον κ. ΥΕΘΑ, καθώς και η επικείμενη συνάντηση του Συντονιστικού των τριών Ενώσεων Αποστράτων με τον κ. Πρωθυπουργό, θα αποδώσουν καρπούς προς ανακούφιση των δοκιμαζομένων οικογενειών μας και αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Όπως πάντα όμως αναμένουμε την ακολουθία λόγων και έργων.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΥΕΘΑ ΠΑΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών είναι κατά νόμο αναγνωρισμένο ΝΠΙΔ, δυνάμει της υπ’ αριθμ. 3585/2011 απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Σύμφωνα με το καταστατικό, σκοπός της είναι η συσπείρωση των ε.α. στελεχών του Στρατού Ξηράς ανεξαρτήτως προέλευσης και η συνεργασία και συντονισμένη δράση των μελών για την υπεράσπιση των εθνικών αξιών και τη μαχητική διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων, τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους καθώς και των οικογενειών εκλιπόντων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.
Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας και ευχαριστώντας σας για την αποδοχή του αιτήματός μας για τη σημερινή συνάντηση, που δυστυχώς γίνεται σε μια δύσκολη, για την χώρα μας, οικονομική συγκυρία, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι εμείς οι στρατιωτικοί όλων των κλάδων, ουδέποτε είχαμε διανοηθεί να αντιδράσουμε, κινητοποιώντας τα μέλη μας σε πορείες, καταλήψεις και άλλου τέτοιου είδους αντιδράσεις. Πάντοτε πιστεύαμε ότι η φυσική μας ηγεσία και η Πατρίδα θα έπρατταν αυτό που αρμόζει σε αυτούς, που νυχθημερόν εργάζονται αθόρυβα για να μπορεί, αναπόσπαστος και με αίσθημα ασφάλειας, ο ελληνικός λαός να ευημερεί.
Όμως οι αποτυχημένοι πολιτικοί χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης και μια αδικαιολόγητη εμπάθεια από προκατόχους σας, κατά των Ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών, καθώς και η συνεχής και ανεξέλεγκτη πτώση του μηνιαίου εισοδήματός μας, μας ανάγκασαν να στρατευθούμε δυναμικά και μαχητικά για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας ξεπερνώντας τις όποιες συστολές μας.
Δεν σας κρύβουμε ότι αναμέναμε, όλη η οικογένεια των αποστράτων, μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση, από την παρούσα κυβέρνηση με βάση πάντα τις προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντί μας. Το πρώτο που προσδοκούσαμε υπομονετικά, μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ήταν η αποκατάσταση των αδικιών που επεβλήθησαν στους αποστράτους, χωρίζοντάς τους, με αντισυνταγματικά ηλικιακά κριτήρια, σε αποστράτους δύο ή και τριών ταχυτήτων.
Πλέον σήμερα, ως κοινωνική ομάδα, αντιμετωπίζουμε την μανία καταδιώξεως κάποιων έως και του σημείου να υφιστάμεθα τριπλή περικοπή των συντάξεών μας!!
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, εκ της θέσεώς σας, οι στρατιωτικοί εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διέπουν τον εργασιακό μας βίο, δεν ήμασταν ποτέ σε θέση να διεκδικήσουμε, αλλά αναμέναμε από την πολιτεία να αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα του στρατιωτικού επαγγέλματος.
Δυστυχώς όλοι οι συνάδελφοι ε.ε και ε.α βράζουν από αγανάκτηση. Αγανάκτηση συσσωρευμένη. Αγανάκτηση πολλών ετών, διότι ενώ ποτέ δεν υπήρξαν προνομιούχοι σήμερα παρουσιάζονται ως τέτοιοι και μάλιστα θυσιάζονται πάντα πρώτοι και εν ψυχρώ, στον βωμό των οικονομικών πειραματισμών.
Σήμερα εκφράζοντας τις απόψεις των μελών μας αλλά απηχώντας και το σύνολο των απόψεων των ε.α. στελεχών του Στρατού Ξηράς, σας καταθέτουμε βασικές μας προτάσεις άμεσης προτεραιότητας και προσβλέπουμε στην από μέρους σας ρύθμισή τους με παρεμβάσεις, προς τους συναρμοδίους υπουργούς και τον κ. πρωθυπουργό, όπως παρακάτω:
Είσοδος αλλοδαπών «ελληνοποιημένων» στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ)
Μέχρι το 2010 για να συμμετέχει κάποιος στις διαδικασίες εισαγωγής σε παραγωγικές στρατιωτικές σχολές, έπρεπε να είναι Έλληνας το γένος, δηλαδή ένας τουλάχιστον εκ των δύο γονέων του να είναι Έλληνας. Σήμερα μπορεί ο κάθε αλλοδαπός, προερχόμενος από χώρες/έθνη, που παραδοσιακά και ιστορικά δεν τρέφουν φιλικά αισθήματα προς τον ελληνισμό, να εισαχθεί σε ΑΣΕΙ, αφού καταργήθηκε το γένος ως προϋπόθεση εισαγωγής. Αρκεί μόνον η ελληνική ιθαγένεια, όπως αυτή αποκτάται από το νόμο Ραγκούση. Είναι μεγάλη η ιστορική ευθύνη όσων ανέχονται ακόμη την ισχύ αυτής της διάταξης. Είναι κοινό αίσθημα και φρόνημα όλων των ε.ε. και ε.α. στελεχών ότι το γένος πρέπει να αποτελεί βασική προϋπόθεση εισαγωγής στα ΑΣΕΙ. Τα αποτελέσματα της αδράνειάς μας σε αυτό το θέμα θα φανούν-το πόσο εθνικά επιζήμια είναι-μετά από 40-50 χρόνια, όταν δηλαδή αλλοδαποί μετανάστες που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια θα στελεχώνουν τις τάξεις των ελληνικών ΕΔ.
Επιβληθείς ηλικιακός ρατσισμός στους συνταξιούχους στρατιωτικούς.
Θα είμαστε επίμονοι και κουραστικοί επαναλαμβάνοντας την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, περί αποκατάστασης όλων των αδικιών, που δημιουργήθηκαν λόγω εφαρμογής ηλικιακών κριτηρίων στις συντάξεις. Όμως θέτουμε υπ’ όψιν σας ότι απόστρατοι συμμαθητές, δηλαδή της ίδιας τάξεως Σχολής Ευελπίδων ή άλλων Σχολών, με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας λαμβάνουν διαφορετική σύνταξη λόγω ηλικιακής διαφοράς. Δηλαδή υπάρχουν σήμερα συνάδελφοι απόστρατοι 50 ετών που λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη από συμμαθητές τους που είναι 55 ετών, παρ’ όλο που έχουν τα ίδια συντάξιμα χρόνια και τις ίδιες εισφορές! Πρέπει κάποιος επιτέλους να αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία και να αποκαταστήσει αυτή την αδικία, που πέραν της ηθικής βλάβης, αποτελεί και μέγιστο αντισυνταγματικό ατόπημα, αφού εργαζόμενοι με ίδια εργασία δεν έχουν ίση αμοιβή και δεν συνεισφέρουν αναλογικά στα βάρη της πολιτείας αλλά εντελώς δυσανάλογα.
Αποκλεισμός από το αναφαίρετο δικαίωμα της εργασίας.
Έχει αναλυθεί πολλάκις ότι η αντισυνταγματική απαγόρευση της εργασίας μετά την αποστρατεία μας μόνο από έσοδα αποστερεί το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία . Δεν ΜΕΙΩΝΕΙ την ανεργία ,όπως πολλοί ευαγγελίζονται ούτε «κόβει» θέσεις από εξειδικευμένους νέους επιστήμονες. Μάλιστα όσοι εκ των συνταξιούχων αποστράτων εργαζόντουσαν, έσπευσαν να διακόψουν την πάσης φύσεως εργασία τους μέχρι την 31/12/12, για να μην τους κοπεί η σύνταξη, οπότε και δόθηκε «κατόπιν εορτής» παράταση για ένα ακόμη έτος, γεγονός που μόνο οργή προκάλεσε, γιατί θεωρήθηκε εμπαιγμός . Παρά ταύτα έστω και την ύστατη στιγμή προσδοκούμε στην από μέρους σας στήριξη της τροποποίησης του σχετικού νόμου που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή στο τέλος του μήνα και την συνολική επανεξέταση του όλου θέματος. Συνδράμετέ μας παντοιοτρόπως, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώσουμε το ήδη κατακερματισμένο εισόδημά μας.
Τριπλή μείωση των συντάξεών μας.
Με τα τελευταία μέτρα οι συντάξεις των ε.α. στρατιωτικών – και μόνον αυτών από όλους τους άλλους εργαζόμενους συνταξιούχους- υπόκεινται σε τριπλή μείωση. Μια λόγω μείωσης του βασικού μισθού του Ανθλγού, δεύτερη λόγω μείωσης των συντελεστών των βαθμών και τρίτη η ποσοστιαία όπως των υπολοίπων συνταξιούχων , αναλόγως του ύψους της λαμβανομένης σύνταξης, προσαυξανόμενης όμως από ένα μη επικουρικό Ταμείο όπως το ΜΤΣ. Είναι προφανές ότι συγκριτικά με τους υπόλοιπους συνταξιούχους, έχουμε αφ’ ενός υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις και αφ’ ετέρου καλούμεθα να συνεισφέρουμε στην εθνική οικονομία περικόπτοντας εις τριπλούν και καθ’ υπέρβαση των συνήθων μειώσεων, που επιβάλλονται σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Η αντιμετώπισή μας από την πολιτεία μας δημιουργεί την εντύπωση ότι για όλα τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικονομίας, υπεύθυνοι είναι οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των ΕΔ. Γνωρίζουμε κάποιες εκ των ενεργειών σας ώστε να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση και παρακαλούμε να τις επιτείνετε, εξαιρώντας μάλιστα από το συνολικό ποσό της λαμβανόμενης μηνιαίας σύνταξής μας τα όποια πενιχρά μερίσματα λαμβάνουμε σήμερα.
417 ΝΙΜΤΣ
Διατήρηση αλλά και ενίσχυση του Στρατιωτικού χαρακτήρα των Νοσοκομείων μας με ιδιαίτερη έμφαση στο 417 ΝΙΜΤΣ. Το Νοσοκομείο αυτό κατασκευάσθηκε και συντηρήθηκε από το υστέρημα πολλών «δικών μας ανθρώπων». Στην περίοδο που διανύουμε οι ε.α συνάδελφοι και μάλιστα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αξίζουν τουλάχιστον της ιδιαίτερης φροντίδας μας. Πιστεύουμε ότι σε αυτόν τον τομέα το 417 ΝΙΜΤΣ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και αλλοίμονο μας αν καταλήξει κι αυτό σε άλλα χέρια για εκμετάλλευση.
ΜΤΣ
Η προσφάτως δημοσιευθείσα έκθεση της ειδικής οικονομικής επιθεώρησης, που διενεργήθηκε στο ΜΤΣ, απεκάλυψε την ανεπάρκεια και την ανικανότητα των διοικήσεων και των διευθύνσεων του ΜΤΣ, να διαχειρισθούν την περιουσία του, πολλές φορές υπακούοντας σε προφορικές εντολές των πολιτικών προϊσταμένων τους.
Το ΜΤΣ βαίνει από το κακό στο χειρότερο, τα μερίσματα τείνουν να μηδενισθούν και το Βοήθημα Οικονομικής Επαγγελματικής Αυτοτέλειας(ΒΟΕΑ) βαίνει συνεχώς μειούμενο. Ως εκ τούτου για να διασωθεί, απαιτείται πολιτική βούληση για:
α. Επιτάχυνση της διερευνητικής και δικαστικής διαδικασίας σε ότι αφορά την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών στους όποιους υπαιτίους για το κατάντημα του ΜΤΣ, ώστε να τους επιβληθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες κυρώσεις. Τίποτα δεν πρέπει να παραμείνει στο σκοτάδι ούτε καν η υποψία να αιωρείται. Η κοινωνία πιστεύει ακόμη ότι όλοι εμείς άνδρες και γυναίκες των ΕΔ γαλουχούμαστε με έναν ιδιαίτερο «κώδικα τιμής». Αν δεν το αποδείξουμε, τότε ο Λαός που σήμερα μας τιμά με υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης και αποδοχής, εύκολα θα μας συμπεριλάβει μαζί με τους άλλους.
β. Διαγραφή του χρέους που δημιουργήθηκε στο ΜΤΣ εξαιτίας των αποφάσεων που διαχρονικά ελάμβανε η εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία και οι οποίες υλοποιούντο από τις Διοικήσεις του. Το χρέος σήμερα περιγράφεται ως λογιστικό έλλειμμα και έτσι καταχωρείται στα βιβλία του Ταμείου. Είναι όμως στην πραγματικότητα πολιτικό έλλειμμα και γι’ αυτό πρέπει να διαγραφεί. Μετά τη διαγραφή, ευνοϊκή κατά το δυνατόν ρύθμιση του υπόλοιπου χρέους προς το Δημόσιο σε βάθος 35ετίας ώστε το ΜΤΣ να «ανασάνει» πραγματικά.
γ. Άμεση εφαρμογή του ψηφισθέντος από την Βουλή νόμου 1911/ 1990, άρθρο 27, περί διαχωρισμού του Μ.Τ.Σ. σε δύο ταμεία, το ένα υπό το ΥΠ.ΕΘ.Α και το άλλο υπό το σημερινό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Υ.ΠΡ.ΠΟ.) με έκδοση του έκτοτε προβλεφθέντος, για την υλοποίηση του νόμου, προεδρικού διατάγματος, το οποίο παραδόξως καθυστερεί επί 20ετία και πλέον (Υπ’ όψιν σας ότι σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη «Περί Μετοχικών Ταμείων» της εταιρείας Deloitte/ Μάρτιος 2010, τα συμπεράσματα της οποίας πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη, το αναλογικό έλλειμμα που δημιουργείται κάθε χρόνο στο ΜΤΣ από τη διαχρονική άρνηση του Υ.ΠΡ.ΠΟ να καλύπτει τη διαφορά που δημιουργείται από τα έσοδα-παροχές του ΜΤΣ προς τα προερχόμενα από την ΕΛ.ΑΣ μέλη είναι τεράστιο και υπολογιζόταν το Μάρτιο του 2010 στα 700.000.000 ευρώ). Εναλλακτικά και εφόσον η παραπάνω διαδικασία κρίνεται ατελέσφορη ή χρονοβόρα, προτείνεται να δημιουργηθούν ΑΜΕΣΑ στο ΜΤΣ δύο τελείως ξεχωριστοί λογαριασμοί, ένας για τους μερισματούχους του Στρατού Ξηράς και ένας για τους μερισματούχους της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου το μέρισμα να κατανέμεται στους δικαιούχους αναλογικά κατά κατηγορία – φορέα (Σ. Ξ – ΕΛ.ΑΣ.) με βάση τα έσοδα και τις εισφορές του κάθε φορέα αντίστοιχα (αρχή της ανταποδοτικότητας).
δ. Ενίσχυση του ΜΤΣ με το συνολικό ποσό της καταβαλλόμενης από τους μερισματούχους «Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)» και για όσο διάστημα επιβάλλεται η έκτακτη αυτή εισφορά. Αποτελεί σχήμα οξύμωρο οι μερισματούχοι του ΜΤΣ από το ένα μέρος να μην παίρνουν μέρισμα και από το άλλο να καταβάλλουν εισφορές για ενίσχυση μερίσματος άλλων κατηγοριών συνταξιούχων. Αναπάντητο ακόμη παραμένει το ερώτημα που έχει τεθεί ακόμα και στη Βουλή των Ελλήνων για τις κινήσεις των λογαριασμών (Έσοδα – Έξοδα) του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (Α.Κ.Α.ΓΕ.), όπου υποτίθεται ότι συσσωρεύονται οι εισφορές όλων των συνταξιούχων.
ε. Δημιουργία στο επίπεδο του Υ.ΕΘ.Α κοινού λογαριασμού, ώστε οι πάσης φύσεως κοινωνικοί πόροι που διοχετεύονται στα Μετοχικά Ταμεία να διανέμονται σ’ αυτά ανάλογα με τον αριθμό μερισματούχων κάθε ταμείου.
στ. Άμεσο άνοιγμα στο ΜΤΣ ξεχωριστού ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά του Βοηθήματος Οικονομικής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ).
ζ. Ανάληψη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους της δαπάνης του συνταξιοδοτούμενου και του μισθοδοτούμενου από το ΜΤΣ πολιτικού προσωπικού, όπως συμβαίνει στα περισσότερα Ταμεία του Δημόσιου Τομέα
η. Ενοποίηση υπό το Υ.ΕΘ.Α και των τριών ταμείων των ΕΔ (ΜΤΣ-ΜΤΑ-ΜΤΝ) σε ένα ενιαίο, με τάχιστες διαδικασίες και πάντα προσβλέποντας στην επί τα βελτίω απόδοση ίσου προς όλους μερίσματος. Είναι παράλογο στρατιωτικοί διαφορετικών κλάδων, με τα ίδια έτη σπουδών και υπηρεσίας, να λαμβάνουν διαφορετικό μέρισμα.
θ. Άμεση απόδοση των οφειλομένων από το ΜΤΣ δικαιωμάτων στο ΕΚΟΕΜΣ, με ταυτόχρονη διενέργεια δικαστικής έρευνας για την με χωρίς απόφαση του ΔΣ του Ταμείου παρακράτηση των χρημάτων αυτών.
ι. Ανάληψη ενεργειών από μέρους σας, προκειμένου να αποκατασταθούν στο σύνολό τους τα αποθεματικά όλων των ΝΠΔΔ του ΥΠΕΘΑ, που υπέστησαν καθίζηση από το «κούρεμα» λόγω PSI.
ια. Ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους σας προκειμένου να ανασχεθεί η χωρίς μέτρο «παραχώρηση» Στρατοπέδων ή άλλων Στρατιωτικών χώρων από το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) άνευ οιουδήποτε έστω και συμβολικού ανταλλάγματος. Δεν διεκδικούμε την κυριότητά τους - πώς θα μπορούσαμε άλλωστε - είναι περιουσία του Ελληνικού Κράτους και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Λαού. Διεκδικούμε όμως το ελάχιστο αντάλλαγμα ως ενίσχυση στο καταρρέον και προβληματικό ΕΚΟΕΜΣ του οποίου ένας εκ των κυριοτέρων πόρων είναι τα έσοδα από τη διάθεση της περιουσίας του ΤΕΘΑ. Τα στρατόπεδα αυτά τα φυλάξαμε, τα συντηρήσαμε και αν θέλετε τα διασώσαμε κιόλας. (Σημείωση : Από τα έτη 1980 έως και 2009, παραχωρήθηκαν δωρεάν από το ΤΕΘΑ στο Ελληνικό Δημόσιο, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς, περίπου 100 ακίνητα, το συνολικό εμβαδό των οποίων ανέρχεται σε 2.526.000 τ.μ.)
ιβ. Πλήρης διαφάνεια στις ενέργειες, αποφάσεις, του ΜΤΣ (π.χ. πληρωμές ΒΟΕΑ, μείωση ενοικίου ΑΤΤΙΚΑ κλπ) και έγκαιρη ενημέρωση των μετόχων και μερισματούχων, ώστε να πάψουμε να βλέπουμε με καχυποψία κάθε ενέργεια του ΜΤΣ αλλά και να πεισθούμε ότι υπάρχει καταρτισμένο σχέδιο διάσωσης και εξυγίανσής του.
Κε Υπουργέ,
Ευελπιστούμε ότι θα ενσκήψετε στα σοβαρά θέματα που έχουν δημιουργηθεί και ταλανίζουν την μεγάλη οικογένεια των αποστράτων. Όλα τα παραπάνω εκτεθέντα ζητήματα και οι επ’ αυτών προτάσεις μας, έχουν ως κυρία συνισταμένη τους την πολιτική βούληση. Το μέλλον είναι αβέβαιο και επειδή πιστεύουμε ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», φρονούμε ότι ΤΩΡΑ είναι η κατάλληλη κυβερνητική συγκυρία για αποκατάσταση των αδικιών. Αν δεν γίνει τώρα δεν θα γίνει ποτέ και όλοι θα είμαστε υπεύθυνοι της αδράνειάς μας.
Αθήνα 9 Ιανουαρίου 2013
kranos
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του κ. ΥΕΘΑ για τα τρέχοντα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόστρατοι, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση των νέων περικοπών.
Η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα ειλικρινούς συνεργασίας και όπως ο κ. υπουργός δήλωσε ευθύς εξ αρχής, θεωρεί ότι οι απόστρατοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης στρατιωτικής οικογένειας και ότι έτσι αντιμετωπίζονται από τον ίδιο και το επιτελείο του. Είναι γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες που είχαμε καταβάλει κατά το παρελθόν για μια συνάντηση με προκατόχους του, ουδείς μας είχε δεχθεί και είναι η πρώτη φορά που υπουργός εθνικής άμυνας δέχεται ΝΠΙΔ σε επίσημη συνάντηση.
Τα θέματα που τέθηκαν ήταν η άρση των διακρίσεων στις περικοπές των συντάξεών μας με ηλικιακά κριτήρια, η τριπλή μείωση των αποδοχών μας, ο μη υπολογισμός των μερισμάτων του ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ στο ποσόν της σύνταξης που θα περικοπεί, καθ’ όσον δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επικουρικές συντάξεις, το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των αποστράτων στην εργασία, θέματα ΜΤΣ, ΒΟΕΑ, ΕΚΟΕΜΣ και ΝΙΜΤΣ, επίσπευση δικαστικής διαδικασίας για τα ζητήματα που έφερε στο φως η έκθεση της ειδικής οικονομικής επιθεώρησης στο ΜΤΣ και το ζήτημα της κατάργησης του γένους ως προϋπόθεσης εισαγωγής στα ΑΣΕΙ.
Ο κ. ΥΕΘΑ ήταν ενήμερος σε βάθος για όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν και μας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει και τις μέχρι τώρα ενέργειές του, προς τους αρμοδίους υπουργούς, για τη βελτίωση των θέσεών μας, τις οποίες αντιμετωπίζει θετικά.
Για όλα τα συζητηθέντα θέματα κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα με τις προτάσεις της Α.Κί.Σ.
Διαπιστώσαμε, από τη διεξοδική συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων ότι ο κ. υπουργός άκουσε τις απόψεις μας σε όλα τα τεθέντα ζητήματα, ζητώντας από τους επιτελείς του να επεξεργασθούν τις προτάσεις μας, σε συνεργασία με το ΔΣ της Α.Κί.Σ. και σε συνέχεια της συνάντησής μας.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, συνεχίζεται η προσπάθεια που ήδη καταβάλλει για να στηρίξει τα αιτήματά μας, σε προσεχείς συναντήσεις του με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και με κάθε πρόσφορο τρόπο και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες στους αρμοδίους επιτελείς του να μελετήσουν λέξη προς λέξη τις προτάσεις του υπομνήματός μας, ώστε να ενισχύσουν τα επιχειρήματα του υπουργείου προς επίτευξη όσο το δυνατόν καλυτέρων αποτελεσμάτων.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η συνάντηση της 09 Ιαν 2013 της Α.Κί.Σ. με τον κ. ΥΕΘΑ, καθώς και η επικείμενη συνάντηση του Συντονιστικού των τριών Ενώσεων Αποστράτων με τον κ. Πρωθυπουργό, θα αποδώσουν καρπούς προς ανακούφιση των δοκιμαζομένων οικογενειών μας και αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Όπως πάντα όμως αναμένουμε την ακολουθία λόγων και έργων.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΥΕΘΑ ΠΑΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών είναι κατά νόμο αναγνωρισμένο ΝΠΙΔ, δυνάμει της υπ’ αριθμ. 3585/2011 απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Σύμφωνα με το καταστατικό, σκοπός της είναι η συσπείρωση των ε.α. στελεχών του Στρατού Ξηράς ανεξαρτήτως προέλευσης και η συνεργασία και συντονισμένη δράση των μελών για την υπεράσπιση των εθνικών αξιών και τη μαχητική διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων, τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους καθώς και των οικογενειών εκλιπόντων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.
Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας και ευχαριστώντας σας για την αποδοχή του αιτήματός μας για τη σημερινή συνάντηση, που δυστυχώς γίνεται σε μια δύσκολη, για την χώρα μας, οικονομική συγκυρία, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι εμείς οι στρατιωτικοί όλων των κλάδων, ουδέποτε είχαμε διανοηθεί να αντιδράσουμε, κινητοποιώντας τα μέλη μας σε πορείες, καταλήψεις και άλλου τέτοιου είδους αντιδράσεις. Πάντοτε πιστεύαμε ότι η φυσική μας ηγεσία και η Πατρίδα θα έπρατταν αυτό που αρμόζει σε αυτούς, που νυχθημερόν εργάζονται αθόρυβα για να μπορεί, αναπόσπαστος και με αίσθημα ασφάλειας, ο ελληνικός λαός να ευημερεί.
Όμως οι αποτυχημένοι πολιτικοί χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης και μια αδικαιολόγητη εμπάθεια από προκατόχους σας, κατά των Ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών, καθώς και η συνεχής και ανεξέλεγκτη πτώση του μηνιαίου εισοδήματός μας, μας ανάγκασαν να στρατευθούμε δυναμικά και μαχητικά για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας ξεπερνώντας τις όποιες συστολές μας.
Δεν σας κρύβουμε ότι αναμέναμε, όλη η οικογένεια των αποστράτων, μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση, από την παρούσα κυβέρνηση με βάση πάντα τις προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντί μας. Το πρώτο που προσδοκούσαμε υπομονετικά, μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ήταν η αποκατάσταση των αδικιών που επεβλήθησαν στους αποστράτους, χωρίζοντάς τους, με αντισυνταγματικά ηλικιακά κριτήρια, σε αποστράτους δύο ή και τριών ταχυτήτων.
Πλέον σήμερα, ως κοινωνική ομάδα, αντιμετωπίζουμε την μανία καταδιώξεως κάποιων έως και του σημείου να υφιστάμεθα τριπλή περικοπή των συντάξεών μας!!
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, εκ της θέσεώς σας, οι στρατιωτικοί εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διέπουν τον εργασιακό μας βίο, δεν ήμασταν ποτέ σε θέση να διεκδικήσουμε, αλλά αναμέναμε από την πολιτεία να αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα του στρατιωτικού επαγγέλματος.
Δυστυχώς όλοι οι συνάδελφοι ε.ε και ε.α βράζουν από αγανάκτηση. Αγανάκτηση συσσωρευμένη. Αγανάκτηση πολλών ετών, διότι ενώ ποτέ δεν υπήρξαν προνομιούχοι σήμερα παρουσιάζονται ως τέτοιοι και μάλιστα θυσιάζονται πάντα πρώτοι και εν ψυχρώ, στον βωμό των οικονομικών πειραματισμών.
Σήμερα εκφράζοντας τις απόψεις των μελών μας αλλά απηχώντας και το σύνολο των απόψεων των ε.α. στελεχών του Στρατού Ξηράς, σας καταθέτουμε βασικές μας προτάσεις άμεσης προτεραιότητας και προσβλέπουμε στην από μέρους σας ρύθμισή τους με παρεμβάσεις, προς τους συναρμοδίους υπουργούς και τον κ. πρωθυπουργό, όπως παρακάτω:
Είσοδος αλλοδαπών «ελληνοποιημένων» στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ)
Μέχρι το 2010 για να συμμετέχει κάποιος στις διαδικασίες εισαγωγής σε παραγωγικές στρατιωτικές σχολές, έπρεπε να είναι Έλληνας το γένος, δηλαδή ένας τουλάχιστον εκ των δύο γονέων του να είναι Έλληνας. Σήμερα μπορεί ο κάθε αλλοδαπός, προερχόμενος από χώρες/έθνη, που παραδοσιακά και ιστορικά δεν τρέφουν φιλικά αισθήματα προς τον ελληνισμό, να εισαχθεί σε ΑΣΕΙ, αφού καταργήθηκε το γένος ως προϋπόθεση εισαγωγής. Αρκεί μόνον η ελληνική ιθαγένεια, όπως αυτή αποκτάται από το νόμο Ραγκούση. Είναι μεγάλη η ιστορική ευθύνη όσων ανέχονται ακόμη την ισχύ αυτής της διάταξης. Είναι κοινό αίσθημα και φρόνημα όλων των ε.ε. και ε.α. στελεχών ότι το γένος πρέπει να αποτελεί βασική προϋπόθεση εισαγωγής στα ΑΣΕΙ. Τα αποτελέσματα της αδράνειάς μας σε αυτό το θέμα θα φανούν-το πόσο εθνικά επιζήμια είναι-μετά από 40-50 χρόνια, όταν δηλαδή αλλοδαποί μετανάστες που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια θα στελεχώνουν τις τάξεις των ελληνικών ΕΔ.
Επιβληθείς ηλικιακός ρατσισμός στους συνταξιούχους στρατιωτικούς.
Θα είμαστε επίμονοι και κουραστικοί επαναλαμβάνοντας την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, περί αποκατάστασης όλων των αδικιών, που δημιουργήθηκαν λόγω εφαρμογής ηλικιακών κριτηρίων στις συντάξεις. Όμως θέτουμε υπ’ όψιν σας ότι απόστρατοι συμμαθητές, δηλαδή της ίδιας τάξεως Σχολής Ευελπίδων ή άλλων Σχολών, με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας λαμβάνουν διαφορετική σύνταξη λόγω ηλικιακής διαφοράς. Δηλαδή υπάρχουν σήμερα συνάδελφοι απόστρατοι 50 ετών που λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη από συμμαθητές τους που είναι 55 ετών, παρ’ όλο που έχουν τα ίδια συντάξιμα χρόνια και τις ίδιες εισφορές! Πρέπει κάποιος επιτέλους να αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία και να αποκαταστήσει αυτή την αδικία, που πέραν της ηθικής βλάβης, αποτελεί και μέγιστο αντισυνταγματικό ατόπημα, αφού εργαζόμενοι με ίδια εργασία δεν έχουν ίση αμοιβή και δεν συνεισφέρουν αναλογικά στα βάρη της πολιτείας αλλά εντελώς δυσανάλογα.
Αποκλεισμός από το αναφαίρετο δικαίωμα της εργασίας.
Έχει αναλυθεί πολλάκις ότι η αντισυνταγματική απαγόρευση της εργασίας μετά την αποστρατεία μας μόνο από έσοδα αποστερεί το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία . Δεν ΜΕΙΩΝΕΙ την ανεργία ,όπως πολλοί ευαγγελίζονται ούτε «κόβει» θέσεις από εξειδικευμένους νέους επιστήμονες. Μάλιστα όσοι εκ των συνταξιούχων αποστράτων εργαζόντουσαν, έσπευσαν να διακόψουν την πάσης φύσεως εργασία τους μέχρι την 31/12/12, για να μην τους κοπεί η σύνταξη, οπότε και δόθηκε «κατόπιν εορτής» παράταση για ένα ακόμη έτος, γεγονός που μόνο οργή προκάλεσε, γιατί θεωρήθηκε εμπαιγμός . Παρά ταύτα έστω και την ύστατη στιγμή προσδοκούμε στην από μέρους σας στήριξη της τροποποίησης του σχετικού νόμου που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή στο τέλος του μήνα και την συνολική επανεξέταση του όλου θέματος. Συνδράμετέ μας παντοιοτρόπως, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώσουμε το ήδη κατακερματισμένο εισόδημά μας.
Τριπλή μείωση των συντάξεών μας.
Με τα τελευταία μέτρα οι συντάξεις των ε.α. στρατιωτικών – και μόνον αυτών από όλους τους άλλους εργαζόμενους συνταξιούχους- υπόκεινται σε τριπλή μείωση. Μια λόγω μείωσης του βασικού μισθού του Ανθλγού, δεύτερη λόγω μείωσης των συντελεστών των βαθμών και τρίτη η ποσοστιαία όπως των υπολοίπων συνταξιούχων , αναλόγως του ύψους της λαμβανομένης σύνταξης, προσαυξανόμενης όμως από ένα μη επικουρικό Ταμείο όπως το ΜΤΣ. Είναι προφανές ότι συγκριτικά με τους υπόλοιπους συνταξιούχους, έχουμε αφ’ ενός υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις και αφ’ ετέρου καλούμεθα να συνεισφέρουμε στην εθνική οικονομία περικόπτοντας εις τριπλούν και καθ’ υπέρβαση των συνήθων μειώσεων, που επιβάλλονται σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Η αντιμετώπισή μας από την πολιτεία μας δημιουργεί την εντύπωση ότι για όλα τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικονομίας, υπεύθυνοι είναι οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των ΕΔ. Γνωρίζουμε κάποιες εκ των ενεργειών σας ώστε να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση και παρακαλούμε να τις επιτείνετε, εξαιρώντας μάλιστα από το συνολικό ποσό της λαμβανόμενης μηνιαίας σύνταξής μας τα όποια πενιχρά μερίσματα λαμβάνουμε σήμερα.
417 ΝΙΜΤΣ
Διατήρηση αλλά και ενίσχυση του Στρατιωτικού χαρακτήρα των Νοσοκομείων μας με ιδιαίτερη έμφαση στο 417 ΝΙΜΤΣ. Το Νοσοκομείο αυτό κατασκευάσθηκε και συντηρήθηκε από το υστέρημα πολλών «δικών μας ανθρώπων». Στην περίοδο που διανύουμε οι ε.α συνάδελφοι και μάλιστα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αξίζουν τουλάχιστον της ιδιαίτερης φροντίδας μας. Πιστεύουμε ότι σε αυτόν τον τομέα το 417 ΝΙΜΤΣ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και αλλοίμονο μας αν καταλήξει κι αυτό σε άλλα χέρια για εκμετάλλευση.
ΜΤΣ
Η προσφάτως δημοσιευθείσα έκθεση της ειδικής οικονομικής επιθεώρησης, που διενεργήθηκε στο ΜΤΣ, απεκάλυψε την ανεπάρκεια και την ανικανότητα των διοικήσεων και των διευθύνσεων του ΜΤΣ, να διαχειρισθούν την περιουσία του, πολλές φορές υπακούοντας σε προφορικές εντολές των πολιτικών προϊσταμένων τους.
Το ΜΤΣ βαίνει από το κακό στο χειρότερο, τα μερίσματα τείνουν να μηδενισθούν και το Βοήθημα Οικονομικής Επαγγελματικής Αυτοτέλειας(ΒΟΕΑ) βαίνει συνεχώς μειούμενο. Ως εκ τούτου για να διασωθεί, απαιτείται πολιτική βούληση για:
α. Επιτάχυνση της διερευνητικής και δικαστικής διαδικασίας σε ότι αφορά την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών στους όποιους υπαιτίους για το κατάντημα του ΜΤΣ, ώστε να τους επιβληθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες κυρώσεις. Τίποτα δεν πρέπει να παραμείνει στο σκοτάδι ούτε καν η υποψία να αιωρείται. Η κοινωνία πιστεύει ακόμη ότι όλοι εμείς άνδρες και γυναίκες των ΕΔ γαλουχούμαστε με έναν ιδιαίτερο «κώδικα τιμής». Αν δεν το αποδείξουμε, τότε ο Λαός που σήμερα μας τιμά με υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης και αποδοχής, εύκολα θα μας συμπεριλάβει μαζί με τους άλλους.
β. Διαγραφή του χρέους που δημιουργήθηκε στο ΜΤΣ εξαιτίας των αποφάσεων που διαχρονικά ελάμβανε η εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία και οι οποίες υλοποιούντο από τις Διοικήσεις του. Το χρέος σήμερα περιγράφεται ως λογιστικό έλλειμμα και έτσι καταχωρείται στα βιβλία του Ταμείου. Είναι όμως στην πραγματικότητα πολιτικό έλλειμμα και γι’ αυτό πρέπει να διαγραφεί. Μετά τη διαγραφή, ευνοϊκή κατά το δυνατόν ρύθμιση του υπόλοιπου χρέους προς το Δημόσιο σε βάθος 35ετίας ώστε το ΜΤΣ να «ανασάνει» πραγματικά.
γ. Άμεση εφαρμογή του ψηφισθέντος από την Βουλή νόμου 1911/ 1990, άρθρο 27, περί διαχωρισμού του Μ.Τ.Σ. σε δύο ταμεία, το ένα υπό το ΥΠ.ΕΘ.Α και το άλλο υπό το σημερινό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Υ.ΠΡ.ΠΟ.) με έκδοση του έκτοτε προβλεφθέντος, για την υλοποίηση του νόμου, προεδρικού διατάγματος, το οποίο παραδόξως καθυστερεί επί 20ετία και πλέον (Υπ’ όψιν σας ότι σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη «Περί Μετοχικών Ταμείων» της εταιρείας Deloitte/ Μάρτιος 2010, τα συμπεράσματα της οποίας πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη, το αναλογικό έλλειμμα που δημιουργείται κάθε χρόνο στο ΜΤΣ από τη διαχρονική άρνηση του Υ.ΠΡ.ΠΟ να καλύπτει τη διαφορά που δημιουργείται από τα έσοδα-παροχές του ΜΤΣ προς τα προερχόμενα από την ΕΛ.ΑΣ μέλη είναι τεράστιο και υπολογιζόταν το Μάρτιο του 2010 στα 700.000.000 ευρώ). Εναλλακτικά και εφόσον η παραπάνω διαδικασία κρίνεται ατελέσφορη ή χρονοβόρα, προτείνεται να δημιουργηθούν ΑΜΕΣΑ στο ΜΤΣ δύο τελείως ξεχωριστοί λογαριασμοί, ένας για τους μερισματούχους του Στρατού Ξηράς και ένας για τους μερισματούχους της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου το μέρισμα να κατανέμεται στους δικαιούχους αναλογικά κατά κατηγορία – φορέα (Σ. Ξ – ΕΛ.ΑΣ.) με βάση τα έσοδα και τις εισφορές του κάθε φορέα αντίστοιχα (αρχή της ανταποδοτικότητας).
δ. Ενίσχυση του ΜΤΣ με το συνολικό ποσό της καταβαλλόμενης από τους μερισματούχους «Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)» και για όσο διάστημα επιβάλλεται η έκτακτη αυτή εισφορά. Αποτελεί σχήμα οξύμωρο οι μερισματούχοι του ΜΤΣ από το ένα μέρος να μην παίρνουν μέρισμα και από το άλλο να καταβάλλουν εισφορές για ενίσχυση μερίσματος άλλων κατηγοριών συνταξιούχων. Αναπάντητο ακόμη παραμένει το ερώτημα που έχει τεθεί ακόμα και στη Βουλή των Ελλήνων για τις κινήσεις των λογαριασμών (Έσοδα – Έξοδα) του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (Α.Κ.Α.ΓΕ.), όπου υποτίθεται ότι συσσωρεύονται οι εισφορές όλων των συνταξιούχων.
ε. Δημιουργία στο επίπεδο του Υ.ΕΘ.Α κοινού λογαριασμού, ώστε οι πάσης φύσεως κοινωνικοί πόροι που διοχετεύονται στα Μετοχικά Ταμεία να διανέμονται σ’ αυτά ανάλογα με τον αριθμό μερισματούχων κάθε ταμείου.
στ. Άμεσο άνοιγμα στο ΜΤΣ ξεχωριστού ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά του Βοηθήματος Οικονομικής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ).
ζ. Ανάληψη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους της δαπάνης του συνταξιοδοτούμενου και του μισθοδοτούμενου από το ΜΤΣ πολιτικού προσωπικού, όπως συμβαίνει στα περισσότερα Ταμεία του Δημόσιου Τομέα
η. Ενοποίηση υπό το Υ.ΕΘ.Α και των τριών ταμείων των ΕΔ (ΜΤΣ-ΜΤΑ-ΜΤΝ) σε ένα ενιαίο, με τάχιστες διαδικασίες και πάντα προσβλέποντας στην επί τα βελτίω απόδοση ίσου προς όλους μερίσματος. Είναι παράλογο στρατιωτικοί διαφορετικών κλάδων, με τα ίδια έτη σπουδών και υπηρεσίας, να λαμβάνουν διαφορετικό μέρισμα.
θ. Άμεση απόδοση των οφειλομένων από το ΜΤΣ δικαιωμάτων στο ΕΚΟΕΜΣ, με ταυτόχρονη διενέργεια δικαστικής έρευνας για την με χωρίς απόφαση του ΔΣ του Ταμείου παρακράτηση των χρημάτων αυτών.
ι. Ανάληψη ενεργειών από μέρους σας, προκειμένου να αποκατασταθούν στο σύνολό τους τα αποθεματικά όλων των ΝΠΔΔ του ΥΠΕΘΑ, που υπέστησαν καθίζηση από το «κούρεμα» λόγω PSI.
ια. Ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους σας προκειμένου να ανασχεθεί η χωρίς μέτρο «παραχώρηση» Στρατοπέδων ή άλλων Στρατιωτικών χώρων από το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) άνευ οιουδήποτε έστω και συμβολικού ανταλλάγματος. Δεν διεκδικούμε την κυριότητά τους - πώς θα μπορούσαμε άλλωστε - είναι περιουσία του Ελληνικού Κράτους και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Λαού. Διεκδικούμε όμως το ελάχιστο αντάλλαγμα ως ενίσχυση στο καταρρέον και προβληματικό ΕΚΟΕΜΣ του οποίου ένας εκ των κυριοτέρων πόρων είναι τα έσοδα από τη διάθεση της περιουσίας του ΤΕΘΑ. Τα στρατόπεδα αυτά τα φυλάξαμε, τα συντηρήσαμε και αν θέλετε τα διασώσαμε κιόλας. (Σημείωση : Από τα έτη 1980 έως και 2009, παραχωρήθηκαν δωρεάν από το ΤΕΘΑ στο Ελληνικό Δημόσιο, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς, περίπου 100 ακίνητα, το συνολικό εμβαδό των οποίων ανέρχεται σε 2.526.000 τ.μ.)
ιβ. Πλήρης διαφάνεια στις ενέργειες, αποφάσεις, του ΜΤΣ (π.χ. πληρωμές ΒΟΕΑ, μείωση ενοικίου ΑΤΤΙΚΑ κλπ) και έγκαιρη ενημέρωση των μετόχων και μερισματούχων, ώστε να πάψουμε να βλέπουμε με καχυποψία κάθε ενέργεια του ΜΤΣ αλλά και να πεισθούμε ότι υπάρχει καταρτισμένο σχέδιο διάσωσης και εξυγίανσής του.
Κε Υπουργέ,
Ευελπιστούμε ότι θα ενσκήψετε στα σοβαρά θέματα που έχουν δημιουργηθεί και ταλανίζουν την μεγάλη οικογένεια των αποστράτων. Όλα τα παραπάνω εκτεθέντα ζητήματα και οι επ’ αυτών προτάσεις μας, έχουν ως κυρία συνισταμένη τους την πολιτική βούληση. Το μέλλον είναι αβέβαιο και επειδή πιστεύουμε ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», φρονούμε ότι ΤΩΡΑ είναι η κατάλληλη κυβερνητική συγκυρία για αποκατάσταση των αδικιών. Αν δεν γίνει τώρα δεν θα γίνει ποτέ και όλοι θα είμαστε υπεύθυνοι της αδράνειάς μας.
Αθήνα 9 Ιανουαρίου 2013
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Κοιμήθηκαν» οι αρκούδες στο Νυμφαίο
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στην Αθήνα ο "Αβραάμ Λίνκολν" για καλό σκοπό!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ