2013-01-10 12:39:03
Φωτογραφία για Ο Γολγοθάς συνεχίζεται για τους αναπήρους
Δεκάδες καταγγελίες από αναπήρους που επί μήνες περιμένουν να κληθούν για τον τελικό έλεγχο απ’ την υγειονομική επιτροπή… χωρίς, εν τω μεταξύ, να λαμβάνουν το επίδομα που δικαιούνται. Εξοντωτική η διαδικασία στα ΚΕΠΑ

Ο κ. Θεοφάνης Σ. περιμένει περισσότερους από τέσσερις μήνες τώρα να τον καλέσουν, προκειμένου να εξεταστεί από την υγειονομική επιτροπή που θα κρίνει αν πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει ή όχι την αναπηρική του σύνταξη. Ο ίδιος μάλιστα καταγγέλλει στην εφημερίδα «Συνείδηση» πως όταν πήγε στο ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης) να καταθέσει τα χαρτιά του, δεν δέχθηκαν να παραλάβουν εξετάσεις και παραστατικά για ορισμένες παθήσεις, περιοριζόμενοι μόνο στο βασικό του πρόβλημα. Ο κ. Χρήστος Μ. έχει τη σύζυγό του στο κρεβάτι, σχεδόν κατάκοιτη, η αναπηρική της σύνταξη σταμάτησε πριν από πέντε μήνες, ωστόσο ακόμη δεν έχει περάσει από επιτροπή. Η κα Χρυσούλα Κ. δηλώνει εντελώς απελπισμένη, καθώς ζούσε μ’ αυτή τη σύνταξη. Και κανείς δεν της λέει τι θα γίνει… Είναι ορισμένοι μόνο απ’ τους δεκάδες αναγνώστες μας που, μετά το ρεπορτάζ για τον 5χρονο Σπύρο που επί σχεδόν ένα χρόνο περίμενε την Επιτροπή και που τελικά, μετά το δημοσίευμα, θα περάσει στις 7 Φεβρουαρίου, επικοινώνησαν μαζί μας καταγγέλλοντας υπερβολικές καθυστερήσεις.


Οι περισσότεροι μας είπαν ότι έχουν εδώ και μήνες καταθέσει τα δικαιολογητικά τους, ότι έχουν ελεγχθεί σε πρώτη φάση για την απονομή αναπηρικής σύνταξης – παραπληγικού επιδόματος, δεν έχουν όμως ακόμη κληθεί για να υποβληθούν στην τελική εξέταση – έλεγχο. Εν τω μεταξύ, το όποιο επίδομα δικαιούνται έχει κοπεί, με ότι αυτό συνεπάγεται, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις ανθρώπων χωρίς εισοδήματα και χωρίς τη δυνατότητα να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Το ΚΕΠΑ του Αγρινίου έχει βεβαίως προωθήσει την όλη διαδικασία για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, η ολοκλήρωσή τους όμως καθυστερεί απ’ τα κεντρικά στην Αθήνα και τη Διεύθυνση Αναπηρίας του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται ουσιαστικά για έμμεση παραδοχή του ελληνικού δημοσίου, ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στα αιτήματα των αναπήρων και μη ικανών ασφαλισμένων να εργαστούν. Πρόκειται για την κατάρρευση του κράτους πρόνοιας… ή τουλάχιστον ότι είχε απομείνει απ’ αυτό.

Υποσχέσεις ξανά

Μόλις προχθές, βέβαια, η διοίκηση του ΙΚΑ (κεντρικά) εξέδωσε, για μια ακόμη φορά ανακοίνωση, λέγοντας ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξομάλυνση της διαδικασίας. Στην ανακοίνωση του ιδρύματος αναφέρεται ότι, παρά το γεγονός ότι το ΙΚΑ δημιούργησε τον μηχανισμό για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί έγκαιρα στον όγκο των περιστατικών που εκλήθη να διαχειριστεί, κυρίως λόγω έλλειψης του απαιτούμενου αριθμού γιατρών του Ειδικού Σώματος, αλλά και αδυναμιών της διαδικασίας, με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία των πολιτών, ιδίως σε περιστατικά νευρολογικά / ψυχιατρικά, που παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα και αυξητική τάση.

Σύμφωνα με το ΙΚΑ ο αριθμός των γιατρών θα αυξηθεί σημαντικά, ώστε να προγραμματιστούν το ταχύτερο δυνατό υγειονομικές επιτροπές και με σειρά προτεραιότητας να διευθετηθούν οι χιλιάδες, σ’ όλη τη χώρα, εκκρεμότητες που υπάρχουν ετούτη την ώρα. Σημειώνουμε πάντως ότι τέτοιου είδους υποσχέσεις οι ανάπηροι έχουν ακούσει ουκ ολίγες φορές τους τελευταίους μήνες.

Γραφειοκρατία

Προκειμένου να κατατεθεί από ασφαλισμένο η αίτηση για αξιολόγηση και καθορισμό του βαθμού αναπηρίας, πρέπει να προσκομισθούν υποχρεωτικά τα ακόλουθα δικαιολογητικά: Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (επικυρωμένα). Βιβλιάριο ασθενείας του φορέα ασφάλισης (ισχύει μόνο για ασφαλισμένους) ή βιβλιάριο απορίας σε ισχύ. Αριθμός ΑΜΚΑ ή κάρτα ευρωπαίου ασφαλισμένου. Παραπεμπτικό του φορέα ασφάλισης όταν πρόκειται για αίτημα συνταξιοδότησης ή παράτασης σύνταξης ή οποιοδήποτε επίδομα το οποίο χορηγείται από το φορέα. Παράβολο είσπραξης αξίας 46,14 ευρώ από τις Οικονομικές Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (στην περίπτωση που δεν υπάρχει παραπεμπτικό από φορέα) ή σε περιπτώσεις προσφυγής ασφαλισμένων σε ΒΥΕ. Άποροι οι οποίοι αιτούνται παροχές από την Πρόνοια δεν προσκομίζουν παράβολο είσπραξης. Εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο (σε περίπτωση κατάθεσης της αίτησης από εκπρόσωπο) ή σε περίπτωση αδυναμίας παροχής εξουσιοδότησης ή πληρεξουσίου, απόφαση ορισμού δικαστικού συμπαραστάτη ή οποιοδήποτε νόμιμο έγγραφο. Γνωμάτευση του θεράποντος-παραπέμποντος ιατρού η οποία θα είναι θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής του. Αντίγραφο γνωμάτευσης σε καμία περίπτωση δεν θα γίνεται δεκτό. Τα ακριβή στοιχεία του παραπέμποντος ιατρού δηλαδή ονοματεπώνυμο ΑΜ ΤΣΑΥ, Α.Μ.Κ.Α., Ιατρικός Σύλλογος, Ειδικότητα, Φορέας εργασίας ιατρού (ιδιώτης, Ε.Σ.Υ, ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ), τηλέφωνο, FAX, E-MAIL, θα αναφέρονται αναλυτικά στο τέλος της ιατρικής έκθεσης. Στην ανωτέρω γνωμάτευση θα εμπεριέχονται όλες οι παθήσεις για τις οποίες πρέπει να εξεταστεί ο αιτών από την Υγειονομική Επιτροπή. Επίσης θα πρέπει να αναφέρεται η φαρμακευτική ή άλλη αγωγή στην οποία τυχόν υποβάλλεται ο ασθενής.

· Οι παθήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται και να τεκμηριώνονται από ιατρικές εξετάσεις, ακτινογραφίες με τα πορίσματά τους, αξονικές τομογραφίες, MRI, βιοψίες, ΗΜΓ, triplex, ΗΚΓ, κλπ. Αντίγραφα ιατρικών εξετάσεων ή παλαιότερης χρονολογίας εργαστηριακές εξετάσεις των οποίων τα στοιχεία κρίνεται πως θα συμβάλλουν στην ορθή κρίση της επιτροπής, (π.χ. βιοψίες) γίνονται επίσης δεκτά. Αν πρόκειται για ασθενή που έχει νοσηλευθεί, αναγράφεται ο αριθμός του εξιτηρίου Νοσηλείας κλινικής ή νοσοκομείου.

· Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής του βεβαιώσαντος ιατρού για τους λόγους που καθιστούν αδύνατη την μετακίνηση του προς εξέταση ασθενούς. Δεν απαιτείται η ΥΔ εάν αναγράφεται η αδυναμία προσέλευσης στη βασική ιατρική γνωμάτευση ή στο πιστοποιητικό νοσηλείας.

· Οι ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν εξαιτίας σοβαρών κινητικών ή άλλων προβλημάτων καταθέτουν με μέριμνα άλλου ατόμου του περιβάλλοντός τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται και αξιολογούνται από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α με διαδικασία που θα ορίζεται από τη Διεύθυνση Αναπηρίας και που θα είναι εξατομικευμένη για την κάθε περίπτωση που θα εγγυάται το σεβασμό στον πολίτη αφενός και αφετέρου την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

· Εφόσον συγκεντρωθούν όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά (διοικητικά και ιατρικά) γίνεται ο ιατρικός προέλεγχος και αν τα στοιχεία είναι πλήρη, καταχωρείται η αίτηση και χορηγείται βεβαίωση κατάθεσης των δικαιολογητικών. Αν κριθεί όμως ότι απαιτούνται περισσότερα ιατρικά στοιχεία, ζητείται να προσκομιστούν. Επίσης νέα ιατρικά στοιχεία που μπορεί να προκύψουν από την ημερομηνία της αίτησης μέχρι την ημέρα εξέτασης, μπορούν να προσκομιστούν κατά την ημέρα της εξέτασης. Μετά την καταχώρηση της αίτησης ηλεκτρονικά, θα αποσταλεί ειδοποιητήριο μέσω ταχυδρομείου σχετικά με την ημερομηνία και την ώρα αλλά και τον τόπο διεξαγωγής της συνεδρίασης της Υγειονομικής Επιτροπής, στην οποία θα γίνει η αξιολόγηση της περίπτωσης.

· Το ΚΕ.Π.Α στο οποίο εξετάστηκε η περίπτωση, χορηγεί τη Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας για κάθε νόμιμη χρήση, όπου θα πιστοποιείται η πάθηση, το ποσοστό αναπηρίας, καθώς και η χρονική διάρκεια της αναπηρίας. Για όσο χρόνο διαρκεί η Γνωμάτευση, η Γραμματεία του ΚΕ.Π.Α χορηγεί αντίγραφά της, εφόσον ζητηθούν. Κατά της γνωμάτευσης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΥΕ) δίνεται στον ενδιαφερόμενο το δικαίωμα προσφυγής στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΒΥΕ) καταθέτοντας παράβολο 46.14 ευρώ εντός δέκα ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της κοινοποίησης της Γνωμάτευσης Πιστοποίησης της Αναπηρίας.
attacktv.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ