2013-01-10 16:17:38
Ενδιαφέροντα ζητήματα, που αφορούν στην πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά την τελευταία 3ετια, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν στη χθεσινή ημερίδα οι διοικητές των νοσοκομείων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, παρουσία του προέδρου της ΔΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θρασύβουλου Βεντούρη και του πρώην Υφυπουργού Υγείας, κ. Μιχάλη Τιμοσίδη.
Η ημερίδα έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δ.Π.Θ. και το παρόν έδωσαν φοιτητές και καθηγητές του τμήματος. Ένας από τους ρόλους άλλωστε της ημερίδας ήταν να ενισχυθεί η σχέση και η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίου και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, συνεργασία που ήδη υφίσταται ως ένα βαθμό, με το πρόγραμμα πρακτικής που κάνουν οι φοιτητές στα νοσοκομεία. Ένα από τα βασικά κίνητρα του κ. Νίκου Πολύζου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ημερίδα, ήταν να ενθαρρύνει τη συνεργασία αυτή και την επιλογή από τους φοιτητές της πρακτικής άσκησης σε νοσηλευτικά ιδρύματα.
Νίκος Πολύζος «Το σύστημα υγείας, παρά τα όσα λέγονται, έχει διατηρηθεί, αλλά το θέμα είναι να βελτιωθεί»
Ο κ. Νίκος Πολύζος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, αλλά και τέως γενικός γραμματέας επί διετία στο Υπουργείο Υγείας. «Με την ευκαιρία ότι το τμήμα έχει πλούσιο υλικό», δήλωσε, «καλέσαμε τους διοικητές της υγειονομικής περιφέρειας και τους διοικητές των νοσοκομείων, με στόχο να συζητήσουμε τι έγινε από τις μεταρρυθμίσεις τα τελευταία 3 χρόνια και να παντρέψουμε την ακαδημαϊκή γνώση με την πρακτική». «Έχουμε μεγάλο κομμάτι ερευνών, για να παρουσιάσουμε», συνέχισε, «αναφορικά με το τι πήγε και τι δεν πήγε καλά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στα Νοσοκομεία. Εγώ νομίζω ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια στο κομμάτι εξοικονόμησης, προμηθειών, μηχανογράφησης-αυτό που λέμε επιχειρησιακή διοίκηση-αλλά μένουν πολλά να γίνουν στο κομμάτι της διακυβέρνησης και των υπηρεσιών υγείας. Δηλαδή πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες περίθαλψης των ασθενών, η πρόσβασή τους στα νοσοκομεία και ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα. Βέβαια αυτό δεν έχει σχέση μόνο με το ΕΣΥ, έχει σχέση και με την άλλη μεταρρύθμιση, που λέγεται ΕΟΠΥΥ. Πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να έχει γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας εκτός νοσοκομείων για να μην συσσωρεύεται ο κόσμος στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία την ίδια στιγμή, που έκαναν προσπάθειες εξοικονόμησης, δέχτηκαν και μεγάλο βάρος ασθενών. 20% είναι η μείωση στις δαπάνες και 20% είναι η αύξηση αυτών που προσέρχονται για νοσηλεία. Έχω την αίσθηση ότι το σύστημα υγείας, παρά τα όσα λέγονται, έχει διατηρηθεί. Το θέμα είναι να βελτιωθεί. Αν διασφαλιστούν τα δημόσια χρήματα για την υγεία, περίπου 10 εκατ. ευρώ, μπορεί να βελτιωθεί. Είναι ευκαιρία τώρα, που φαίνεται ότι λύθηκε το πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας να έρθουν τα ληξιπρόθεσμα και στον ΕΟΠΥΥ και στο ΕΣΥ, χωρίς όμως να αφήσουμε τις υπηρεσίες έτσι όπως είναι και να εφησυχάσουμε».
Ηρακλής Χατζηνέστωρος «Η ημερίδα είναι χρήσιμη και για εμάς και για το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης»
«Πάντοτε υποστήριζα ότι η πόλη και οι φορείς της Κομοτηνής έχουν αφήσει αναξιοποίητη την ύπαρξη του Πανεπιστημίου, είτε πρόκειται για τη Νομική Σχολή, είτε για τις άλλες σχολές που λειτουργούν εδώ», παρατήρησε αρχικά ο κ. Ηρακλής Χατζηνέστωρος, διοικητής του Σισμανόγλειου, με τη συνεργασία του οποίου διοργανώθηκε η χθεσινή ημερίδα. Στα πλαίσια αυτού, η διοίκηση του Νοσοκομείου δέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του κ. Πολύζου, προκειμένου συνάμα να επιτευχθεί ουσιαστικός διάλογος για τις δυσκολίες, τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές προόδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Πιστεύω ότι είναι κάτι χρήσιμο και για εμάς», τόνισε ο κ. Χατζηνέστωρος, «αλλά και για το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και για τους φοιτητές, που παρακολουθούν».
«Τα προβλήματα του Σισμανόγλειου, εξαιρέσει του κτιριακού, είναι τα ίδια με των άλλων νοσοκομείων της χώρας»
Ερωτηθείς για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, έκρινε ότι αυτά σε γενικές γραμμές εντάσσονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας. «Εκτός από το κτιριακό», σημείωσε, «το οποίο είναι κρίσιμο και για το οποίο μάλλον πρέπει να πούμε ότι είμαστε το τελευταίο νοσοκομείο στην 4η ΔΥΠΕ, που είναι χτισμένο το 1970, τα άλλα προβλήματα είναι κοινά». «Θέματα δηλαδή ελλείψεων προσωπικού», εξήγησε, «θέματα όμως τα οποία αντιμετωπίσαμε με τη σωστή διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, που διαθέτει το Νοσοκομείο. Το οικονομικό θέμα, το οποίο είναι γενικότερο, δεν το αντιμετωπίζει μόνο το ΕΣΥ, αλλά όλη η χώρα».
Δημήτρης Λαζόπουλος «Διασυνοριακή υγειονομική φροντίδα επιβάλλει από τον Οκτώβριο η Ε.Ε.»
Τέλος, ο Αναπληρωτής Διοικητής του Γ.Ν. Διδυμοτείχου, Δημήτρης Λαζόπουλος, στην τοποθέτησή του παρουσίασε τη σπουδαιότητα του ρόλου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ παράλληλα ανέπτυξε ένα ενδιαφέρον θέμα που αφορά κυρίως στην περιοχή μας και έχει να κάνει με τη διασυνοριακή υγειονομική φροντίδα. Ο κ. Λαζόπουλος παρουσίασε τους λογούς και τις δυνατότητες να γίνουν ευκολότερες οι συνθήκες περίθαλψης για όσους ασθενείς επιθυμούν να νοσηλευτούν εκτός των συνόρων της χώρας, που είναι ασφαλισμένοι. Μάλιστα επισήμανε πως η χώρα μας είναι υποχρεωμένη από τις 25 Οκτωβρίου 2013 να εφαρμόσει μια σειρά από κοινοτικές διατάξεις, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας 24/2011, που προβλέπουν συμμόρφωση προς αυτήν την κατεύθυνση. Το δε Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, λόγω και της γεωγραφικής του θέσης, στο τριεθνές ανάμεσα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία, έχει υποβάλλει ήδη ένα κοινό πρόγραμμα μαζί με την 4η ΔΥΠΕ και δυο Νοσοκομεία της Βουλγαρίας, για να υπάρξει επί του πρακτέου συνεργασία μεταξύ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της γειτονικής χώρας. «Ταυτόχρονα είμαστε σε θέση», τόνισε ο κ. Λαζόπουλος, «να διαχειριζόμαστε πάρα πολλά περιστατικά ανθρώπων, οι οποίοι είτε είναι επισκέπτες, είτε είναι περαστικοί, είτε επιλέγουν συνειδητά το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου για τη διαχείριση των ζητημάτων υγείας τους».
Μιχάλης Τιμοσίδης «Πρέπει να δούμε πια τα πράγματα με μια ματιά ρεαλιστική»
Από την πλευρά του ο πρώην Υφυπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, αρχικά εξήρε την συνδρομή του κ. Πολύζου στο έργο του Υπουργείου κατά τη θητεία του ως Γενικος Γραμματέας, και έκανε λόγο για μια κρίσιμη περίοδο, που υπό πίεση και υπό την αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες επιχειρήθηκε να γίνουν ορισμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Σε αυτό το διάστημα έγιναν πολλά, έμειναν πολλά ακόμα να γίνουν», υποστήριξε. «Έγινε όμως μια προσπάθεια να κρατηθεί το ΕΣΥ όρθιο», συνέχισε, «παρά την οικονομική κρίση και παρά το γεγονός ότι η προσέλευση τα τελευταία χρόνια διαρκώς αυξανόταν. Ένα ΕΣΥ χωρίς προσλήψεις, με γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό στα όρια της αντοχής του, κατάφερε και ανταποκρίθηκε με έναν αξιοπρεπή τρόπο-δε θα έλεγα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο-και απάντησε στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Μην ξεχνάμε ότι παράλληλα έγινε μια προσπάθεια να ιδρυθεί ο ΕΟΠΥΥ, ένας ενιαίος φορέας στην πρωτοβάθμια υγείας, που δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις, κι όπως καταλαβαίνετε το βάρος πέφτει πάλι στο ΕΣΥ. Πρέπει να δούμε πια τα πράγματα με μια άλλη ματιά, με μια ματιά ρεαλιστική. Εκεί όπου υπήρχαν υπερβολές, εκεί όπου γίνονταν καταχρήσεις κι εκεί όπου κατασπαταλήθηκαν τεράστια ποσά, τα οποία δεν έπιαναν τόπο, όλα αυτά τα χρήματα πρέπει να γυρίσουν στο ίδιο το ΕΣΥ. Μια τέτοια προσπάθεια έγινε από εμάς, καταφέραμε να εξοικονομήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε πάνω από 2 δις, τα οποία παρέμειναν στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν πήγαιναν στις τσέπες κάποιων επιτηδείων».
Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
e-mail: [email protected]
isxanthis , 10/01/2013
Η ημερίδα έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δ.Π.Θ. και το παρόν έδωσαν φοιτητές και καθηγητές του τμήματος. Ένας από τους ρόλους άλλωστε της ημερίδας ήταν να ενισχυθεί η σχέση και η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίου και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, συνεργασία που ήδη υφίσταται ως ένα βαθμό, με το πρόγραμμα πρακτικής που κάνουν οι φοιτητές στα νοσοκομεία. Ένα από τα βασικά κίνητρα του κ. Νίκου Πολύζου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ημερίδα, ήταν να ενθαρρύνει τη συνεργασία αυτή και την επιλογή από τους φοιτητές της πρακτικής άσκησης σε νοσηλευτικά ιδρύματα.
Νίκος Πολύζος «Το σύστημα υγείας, παρά τα όσα λέγονται, έχει διατηρηθεί, αλλά το θέμα είναι να βελτιωθεί»
Ο κ. Νίκος Πολύζος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, αλλά και τέως γενικός γραμματέας επί διετία στο Υπουργείο Υγείας. «Με την ευκαιρία ότι το τμήμα έχει πλούσιο υλικό», δήλωσε, «καλέσαμε τους διοικητές της υγειονομικής περιφέρειας και τους διοικητές των νοσοκομείων, με στόχο να συζητήσουμε τι έγινε από τις μεταρρυθμίσεις τα τελευταία 3 χρόνια και να παντρέψουμε την ακαδημαϊκή γνώση με την πρακτική». «Έχουμε μεγάλο κομμάτι ερευνών, για να παρουσιάσουμε», συνέχισε, «αναφορικά με το τι πήγε και τι δεν πήγε καλά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στα Νοσοκομεία. Εγώ νομίζω ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια στο κομμάτι εξοικονόμησης, προμηθειών, μηχανογράφησης-αυτό που λέμε επιχειρησιακή διοίκηση-αλλά μένουν πολλά να γίνουν στο κομμάτι της διακυβέρνησης και των υπηρεσιών υγείας. Δηλαδή πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες περίθαλψης των ασθενών, η πρόσβασή τους στα νοσοκομεία και ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα. Βέβαια αυτό δεν έχει σχέση μόνο με το ΕΣΥ, έχει σχέση και με την άλλη μεταρρύθμιση, που λέγεται ΕΟΠΥΥ. Πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να έχει γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας εκτός νοσοκομείων για να μην συσσωρεύεται ο κόσμος στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία την ίδια στιγμή, που έκαναν προσπάθειες εξοικονόμησης, δέχτηκαν και μεγάλο βάρος ασθενών. 20% είναι η μείωση στις δαπάνες και 20% είναι η αύξηση αυτών που προσέρχονται για νοσηλεία. Έχω την αίσθηση ότι το σύστημα υγείας, παρά τα όσα λέγονται, έχει διατηρηθεί. Το θέμα είναι να βελτιωθεί. Αν διασφαλιστούν τα δημόσια χρήματα για την υγεία, περίπου 10 εκατ. ευρώ, μπορεί να βελτιωθεί. Είναι ευκαιρία τώρα, που φαίνεται ότι λύθηκε το πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας να έρθουν τα ληξιπρόθεσμα και στον ΕΟΠΥΥ και στο ΕΣΥ, χωρίς όμως να αφήσουμε τις υπηρεσίες έτσι όπως είναι και να εφησυχάσουμε».
Ηρακλής Χατζηνέστωρος «Η ημερίδα είναι χρήσιμη και για εμάς και για το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης»
«Πάντοτε υποστήριζα ότι η πόλη και οι φορείς της Κομοτηνής έχουν αφήσει αναξιοποίητη την ύπαρξη του Πανεπιστημίου, είτε πρόκειται για τη Νομική Σχολή, είτε για τις άλλες σχολές που λειτουργούν εδώ», παρατήρησε αρχικά ο κ. Ηρακλής Χατζηνέστωρος, διοικητής του Σισμανόγλειου, με τη συνεργασία του οποίου διοργανώθηκε η χθεσινή ημερίδα. Στα πλαίσια αυτού, η διοίκηση του Νοσοκομείου δέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του κ. Πολύζου, προκειμένου συνάμα να επιτευχθεί ουσιαστικός διάλογος για τις δυσκολίες, τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές προόδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Πιστεύω ότι είναι κάτι χρήσιμο και για εμάς», τόνισε ο κ. Χατζηνέστωρος, «αλλά και για το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και για τους φοιτητές, που παρακολουθούν».
«Τα προβλήματα του Σισμανόγλειου, εξαιρέσει του κτιριακού, είναι τα ίδια με των άλλων νοσοκομείων της χώρας»
Ερωτηθείς για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, έκρινε ότι αυτά σε γενικές γραμμές εντάσσονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας. «Εκτός από το κτιριακό», σημείωσε, «το οποίο είναι κρίσιμο και για το οποίο μάλλον πρέπει να πούμε ότι είμαστε το τελευταίο νοσοκομείο στην 4η ΔΥΠΕ, που είναι χτισμένο το 1970, τα άλλα προβλήματα είναι κοινά». «Θέματα δηλαδή ελλείψεων προσωπικού», εξήγησε, «θέματα όμως τα οποία αντιμετωπίσαμε με τη σωστή διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, που διαθέτει το Νοσοκομείο. Το οικονομικό θέμα, το οποίο είναι γενικότερο, δεν το αντιμετωπίζει μόνο το ΕΣΥ, αλλά όλη η χώρα».
Δημήτρης Λαζόπουλος «Διασυνοριακή υγειονομική φροντίδα επιβάλλει από τον Οκτώβριο η Ε.Ε.»
Τέλος, ο Αναπληρωτής Διοικητής του Γ.Ν. Διδυμοτείχου, Δημήτρης Λαζόπουλος, στην τοποθέτησή του παρουσίασε τη σπουδαιότητα του ρόλου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ παράλληλα ανέπτυξε ένα ενδιαφέρον θέμα που αφορά κυρίως στην περιοχή μας και έχει να κάνει με τη διασυνοριακή υγειονομική φροντίδα. Ο κ. Λαζόπουλος παρουσίασε τους λογούς και τις δυνατότητες να γίνουν ευκολότερες οι συνθήκες περίθαλψης για όσους ασθενείς επιθυμούν να νοσηλευτούν εκτός των συνόρων της χώρας, που είναι ασφαλισμένοι. Μάλιστα επισήμανε πως η χώρα μας είναι υποχρεωμένη από τις 25 Οκτωβρίου 2013 να εφαρμόσει μια σειρά από κοινοτικές διατάξεις, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας 24/2011, που προβλέπουν συμμόρφωση προς αυτήν την κατεύθυνση. Το δε Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, λόγω και της γεωγραφικής του θέσης, στο τριεθνές ανάμεσα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία, έχει υποβάλλει ήδη ένα κοινό πρόγραμμα μαζί με την 4η ΔΥΠΕ και δυο Νοσοκομεία της Βουλγαρίας, για να υπάρξει επί του πρακτέου συνεργασία μεταξύ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της γειτονικής χώρας. «Ταυτόχρονα είμαστε σε θέση», τόνισε ο κ. Λαζόπουλος, «να διαχειριζόμαστε πάρα πολλά περιστατικά ανθρώπων, οι οποίοι είτε είναι επισκέπτες, είτε είναι περαστικοί, είτε επιλέγουν συνειδητά το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου για τη διαχείριση των ζητημάτων υγείας τους».
Μιχάλης Τιμοσίδης «Πρέπει να δούμε πια τα πράγματα με μια ματιά ρεαλιστική»
Από την πλευρά του ο πρώην Υφυπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, αρχικά εξήρε την συνδρομή του κ. Πολύζου στο έργο του Υπουργείου κατά τη θητεία του ως Γενικος Γραμματέας, και έκανε λόγο για μια κρίσιμη περίοδο, που υπό πίεση και υπό την αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες επιχειρήθηκε να γίνουν ορισμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Σε αυτό το διάστημα έγιναν πολλά, έμειναν πολλά ακόμα να γίνουν», υποστήριξε. «Έγινε όμως μια προσπάθεια να κρατηθεί το ΕΣΥ όρθιο», συνέχισε, «παρά την οικονομική κρίση και παρά το γεγονός ότι η προσέλευση τα τελευταία χρόνια διαρκώς αυξανόταν. Ένα ΕΣΥ χωρίς προσλήψεις, με γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό στα όρια της αντοχής του, κατάφερε και ανταποκρίθηκε με έναν αξιοπρεπή τρόπο-δε θα έλεγα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο-και απάντησε στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Μην ξεχνάμε ότι παράλληλα έγινε μια προσπάθεια να ιδρυθεί ο ΕΟΠΥΥ, ένας ενιαίος φορέας στην πρωτοβάθμια υγείας, που δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις, κι όπως καταλαβαίνετε το βάρος πέφτει πάλι στο ΕΣΥ. Πρέπει να δούμε πια τα πράγματα με μια άλλη ματιά, με μια ματιά ρεαλιστική. Εκεί όπου υπήρχαν υπερβολές, εκεί όπου γίνονταν καταχρήσεις κι εκεί όπου κατασπαταλήθηκαν τεράστια ποσά, τα οποία δεν έπιαναν τόπο, όλα αυτά τα χρήματα πρέπει να γυρίσουν στο ίδιο το ΕΣΥ. Μια τέτοια προσπάθεια έγινε από εμάς, καταφέραμε να εξοικονομήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε πάνω από 2 δις, τα οποία παρέμειναν στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν πήγαιναν στις τσέπες κάποιων επιτηδείων».
Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
e-mail: [email protected]
isxanthis , 10/01/2013
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανέκδοτο:Για γκόλφ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ