2013-01-11 10:32:03
Φωτογραφία για Το νέο Τείχος της Ευρώπης
Την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κοινωνική κατάσταση της Ένωσης που εμφανίζει την Γηραιά Ήπειρο διχασμένη σε Βορρά και Νότο, με το χάσμα να διευρύνεται επικίνδυνα ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας , σχολιάζει ο ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας στη γερμανική πρωτεύουσα, Αντρέα Ταρκίνι, καταλήγοντας ότι οι προοπτικές για όσους βρίσκονται πίσω από το νέο παραπέτασμα έχουν ιδιαίτερα ψυχρές αποχρώσεις:

Βερολίνο – Με το κλείσιμο του 2012, η κρίση του ευρώ, η ύφεση και τα σκληρά μέτρα για την ανάκαμψη των χωρών σε κρίση έχουν δημιουργήσει στην πράξη ένα νέο Τείχος στην Ευρώπη: δεν είναι πια ένα τείχος Ανατολής-Δύσης, αλλά ένα Τείχος Βορρά-Νότου. Αυτό δείχνει επί της ουσίας η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο επίτροπο, ούγγρο Λαζλό Αντόρ. Ο διχασμός της ηπείρου, υπογραμμίζει η έκθεση έχει βαθύνει δραματικά.


Ο μέσος όρος της ανεργίας σε ολόκληρη την Ε.Ε., υπογραμμίζει για την ακρίβεια η έκθεση είναι 11%. Αλλά αν συγκρίνουμε τους μέσους όρους ανάμεσα στις χώρες του Νότου και της νοτιοανατολικής Βαλτικής που βρίσκονται σε κρίση -λαμβάνοντας υπόψη την Ισπανία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, Εσθονία και Ιρλανδία- όπου ο μέσος όρος του ποσοστού των ανέργων ξεπερνάει το 15% με τον μέσο όρο των ισχυρών οικονομιών όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται γύρω στο 7%, βλέπουμε ότι είναι λιγότερο από το μισό.

Η έκθεση αναφέρεται στο 2012 σαν έναν "ακόμη χρόνο μιζέριας" για την Ευρώπη στην κοινωνική της διάσταση, με μια σαφή επιδείνωση για την ανεργία και τις περιορισμένες ελπίδες των ανέργων να βρουν ή να ξαναβρούν δουλειά, ειδικά στις χώρες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, όπου τόσο το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν, η παραγωγικότητα, αλλά και η συνοχή του κοινωνικού ιστού καταρρέουν, ενώ τα πραγματικά εισοδήματα μειώνονται δραματικά.

Αντιθέτως, την ίδια στιγμή στη βόρεια πτέρυγα, όπου οι μεταρρυθμίσεις κοινωνικής πρόνοιας, το κόστος εργασίας, η αγορά εργασίας, το κρατικό σύστημα και η προσαρμογή του προϋπολογισμού έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως στη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Αυστρία, η ισχυρή οικονομία, η αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας και η σταθερότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης εγγυώνται περισσότερες πιθανότητες ευρέσεως μιας πρώτης ή μιας νέας απασχόλησης. Δυστυχώς, δεν υπάρχει περιθώριο για να ελπίζουμε σε μια βελτίωση αυτή τη χρονιά: "Είναι απίθανο να καλυτερεύσει η οικονομικο-κοινωνική κατάσταση μέσα στο 2013", τονίζει η έκθεση της Επιτροπής.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ