2012-03-27 08:45:06
Φωτογραφία για Aυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, από το καλοκαίρι
Με αυτοματοποιημένη διαδικασία θα επιστρέφεται από το καλοκαίρι ο ΦΠΑ στις επιχειρήσεις. Εντός της εβδομάδος το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει την σχετική απόφαση στην οποία θα προβλέπεται ο νέος τρόπος άμεσης επιστροφής του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες με βάση την ημερομηνία της αίτησης αλλά και το αν είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Το δημόσιο οφείλει ήδη επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες ύψους 3 δισ. ευρώ ενώ μόνο στις εξαγωγικές επιχειρήσεις το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι ο νέος τρόπος επιστροφής του ΦΠΑ να ξεκινήσει από τον προσεχή Ιούνιο.

Η διαδικασία θα έχει ως εξής: Κατά την υποβολή του αιτήματος επιστροφής ΦΠΑ τα στοιχεία του αιτούντα καταχωρούνται απευθείας σε μια ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος Elenxis το οποίο με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου προσδιορίζει το «μητρώο» του φορολογουμένου και καταγράφει ημερολογιακά. Αν ο αιτών δεν έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε φορολογικές παραβάσεις, όπως για παράδειγμα, εικονικές εξαγωγές ή λήψη- έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων παίρνει πόντους προτεραιότητας στην επιστροφή.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ