2012-03-27 09:30:53
Φωτογραφία για «Το καθεστώς των γεωτρήσεων και η γεωστρατηγική σημασία στην περιοχή»
«Το καθεστώς των γεωτρήσεων και η γεωστρατηγική σημασία στην περιοχή», είναι το κυριότερο θέμα που θα συζητηθεί στο Συνέδριο του Economist, την Τετάρτη και Πέμπτη στην Αθήνα, με θέμα την ενέργεια Οι υπουργοί και υφυπουργοί αρμόδιοι για την ενέργεια τριών χωρών από ελληνικής πλευράς οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ι. Μανιάτης, από την Κύπρο ο κ. Ν. Συλικιώτης και από το Ισραήλ Ούζι Λαντάου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν την συνεργασία ανάμεσα στις χώρες τους, σε ένα σημαντικό ζήτημα στο θέμα της αξιοποίησης της θαλάσσιου ορυκτού πλούτου.

Στο συνέδριο μετέχει επίσης και ο διευθυντής της αμερικανικής κολοσσιαίας εταιρίας για την ενέργεια Νoble Energy κ. Τζέϊμς Ντεμάρεστ, η εταιρία του οποίου έχει αναλάβει τις έρευνες στο Οικόπεδο 12 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και έδειξε ενδιαφέρον για έρευνες στον ελλαδικό χώρο. Το θέμα της ομιλίας του είναι «Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ: Έργα υποδομών για τη μεταφορά φυσικού αερίου:αγωγός ή υγροποιημένο αέριο; Η πρόσφατη γεώτρηση στην Κύπρο» .Για το ίδιο θέμα θα μιλήσει επίσης και ο πρόεδρος της ισραηλινής εταιρίας Delek.


Στην ουσία πρόκειται για ένα συνέδριο στο οποίο θα συζητηθεί σχεδιασμός, του ενεργειακού χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης, όπως, είναι και το θέμα του Συνεδρίου, από το οποίο η χώρα μας, εάν το αξιοποιήσει κατάλληλα θα μπορεί να βάλει τις βάσεις για ισχυρή συμμετοχή στο ενεργειακό παιγνίδι.

Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, κ. Συλικιώτης, αρμόδιος για την ενέργεια δήλωσε μάλιστα ότι η ανταλλαγή απόψεων με τους άμεσα εμπλεκόμενους στο θέμα των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ Κύπρου και το φυσικό αέριο θα γίνει τόσο στο συνέδριο όσο και στο περιθώριο του και στη διάρκεια του γεύματος εργασίας. Στην πραγματικότητα θα γίνει ένας σχεδιασμός για οδικό χάρτη έως το 2050.

Στο συνέδριο του Economist μετέχουν και ο Ρώσος κ. Κωνσταντίν Σιμόνοφ γενικός διευθυντής του Εθνικού Ενεργειακού Κεφαλαίου της Ρωσίας, ο Αμερικανός ειδικός στο Στεϊτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας της Ευρω-_Ασίας, πρέσβης κ. Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, εκπρόσωποι από την Ιταλία, την Βουλγαρία, την Ελβετία, του πανεπιστημίου της Χάϊφα, διοικητές κυπριακών τραπεζών καθώς και ο πρώην υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης, βουλευτές και εκπρόσωποι επιμελητηρίων.

Ν.Χασαπόπουλος / ΒΗΜΑ I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ