2013-01-13 12:12:03
Άκρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στο deinews.blogspot.gr, ο προεδρος του σωματειου παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας "Σπαρτακος ΔΕΗ Α.Ε", Γιωργος Αδαμιδης όπου δήλωσε ότι - Η ΓΕΝΟΠ πολεμά χωρίς πολεμιστές κάτι που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη απεργία όπου τα ποσοστά ήταν εξευτελιστικά
- Η επιτροπή των ειδικών επιδομάτων εργάζεται πυρετωδώς ώστε εντός του μήνα η ΓΕΝΟΠ να μπορέσει να υπογράψει συμπληρωματική σύμβαση.
- Στα θετικά του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ανήκει το αποτέλεσμα της παράτασης ζωής των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023
- Η σημερινή ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στη ΓΕΝΟΠ εμποδίζει την Ομοσπονδία να λειτουργήσει δημοκρατικά, την εμποδίζει να ακούσει τις άλλες φωνές.
- Το σωματείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει το φαινόμενο των ατυχημάτων και αυτό γιατί οι συνθήκες είναι ποικίλες, το πεδίο είναι τεράστιο, οι καταστάσεις διαφέρου.
Συνέντευξη στον Φώτη Μελέτη
Εντός του 2013 σύμφωνα με τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου πρέπει να μετοχοποιηθεί το 17% στον όμιλο ΔΕΗ. Ποιο θα είναι το αντίκτυπο από αυτή την εξέλιξη και αν ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είναι έτοιμος να διαχειριστεί τα τυχόν αρνητικά αποτελέσματα.
Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, ούτως ή άλλως. Είτε αυτή επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί μέσω χρηματιστηρίου είτε μέσω πώλησης παγίων, (σύμφωνα μ’ αυτά που διαρρέουν Διοικητικό Συμβούλιο και Κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια).
Ο δείκτης δυσκολίας για την υπόθεση αυτή είναι τόσο υψηλός που η κυβέρνηση την τοποθετεί –όπως ξεκάθαρα φαίνεται στο Μνημόνιο ΙΙΙ, σελίδα 106- στο τρίτο τρίμηνο του 2014.
Τα αποτελέσματα από μία τέτοια πιθανή εξέλιξη είναι σίγουρο ότι θα είναι εξόχως αρνητικό για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία και την Εθνική μας οικονομία αφού είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν τεράστιες/δυσβάσταχτες αυξήσεις στα τιμολόγια.
Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να βρεθούν και σε καλύτερη θέση αφού σήμερα υπόκεινται και υφίστανται όλα τα αρνητικά του Δημοσίου τομέα (βλέπε πλαφόν, κινητικότητα, διαθεσιμότητα). Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ενημερώνει συνεχώς τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί, είμαστε σε αναμονή της μεγάλης ουσιαστικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση όταν αυτή το αποφασίσει. Εμείς ενισχύουμε τις δυνάμεις μας και είμαστε έτοιμοι –όπως σε κάθε περίπτωση- να διαχειριστούμε την κατάσταση όταν έρθει η ώρα.
- Υπάρχει τελικά ενεργειακός σχεδιασμός για την χώρα μας και αν πιστεύετε ότι ο ανταγωνισμός θα βγει σε όφελος της ΔΕΗ;
Στις 25 Απριλίου του 2012 ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ και μετά από Δημόσια διαβούλευση διάρκειας μόλις 15 ημερών, ο Εθνικός Ενεργειακός σχεδιασμός με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2050. Ωστόσο μετά τις εκλογές η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ φαίνεται να διαφοροποιείται με αποτέλεσμα επί της ουσίας να μην υφίσταται Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η ΔΕΗ αδυνατεί να παρουσιάσει ή να καταρτίσει τον δικό της σχεδιασμό που θα αποτελεί μέρος του Εθνικού. Τα ερωτήματα πολλά: Ποια θα είναι τα μείγματα καυσίμου, ποιος θα είναι ο ρόλος των ΑΠΕ κ.ο.κ.
Η ΔΕΗ εδώ και 10 περίπου χρόνια που λειτουργεί ανταγωνιστικά, απέδειξε ότι μπορεί «να τα βάλει» με τον οποιοδήποτε παρά το γεγονός ότι οι όροι του ανταγωνισμού είναι σαφέστατα δυσμενέστεροι προς αυτήν. Αυτό φυσικά είναι κάτι που το καταφέρνει και το οφείλει αποκλειστικά στο «δυνατό της χαρτί», το «όπλο» της που δεν είναι άλλο από το εξαιρετικών χαρακτηριστικών προσωπικό της που διαθέτει σπάνιες γνώσεις (τεχνογνωσία), ειδίκευση, εξειδίκευση. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για το προσωπικό που διαθέτει η επιχείρηση και που εμείς εκπροσωπούμε. Ωστόσο είναι επιτακτική ανάγκη να ρυθμιστεί το θεσμικό πλαίσιο αγοράς Η/Ε και να απελευθερωθούν οι προσλήψεις. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση με το Νόμο (5 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη ) να απαγορεύει την επιχείρηση να προσλαμβάνει προσωπικό. Στην ουσία να απαγορεύει την λειτουργία των εγκαταστάσεων έτσι ώστε να μην παράγεται ηλεκτρική ενέργεια την οποία –στην τελική- χρειάζεται η χώρα και να την εισάγουμε με συναλλαγματικό κόστος.
- Οι εργαζόμενοι έχουν πολλά παράπονα όχι μόνο προσωπικά από εσάς αλλά γενικότερα από τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ (όλων των παρατάξεων), ότι έγιναν τεράστιες μισθολογικές περικοπές, χάθηκαν ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και η Ομοσπονδία αλλά και τα σωματεία αντέδρασαν καθυστερημένα με ηττοπάθεια και με μικροσυντεχνιακή λογική. Πιστεύετε ότι έχουν δίκιο;
Το ότι έγιναν περικοπές και χάθηκαν δικαιώματα θα ήταν ουτοπία να το αρνηθεί ο οποιοσδήποτε. Στο κομμάτι αυτό φυσικά και οι εργαζόμενοι έχουν δίκαιο καθώς είναι απολύτως φυσιολογικό όταν γίνονται τέτοιας έκτασης περικοπές στην μισθοδοσία των εργαζόμενων να υπάρχουν γκρίνιες και θυμός. Η κατάσταση δικαιολογείται απόλυτα καθώς επήλθαν απανωτές ανατροπές και θα πρέπει να αναλογιστούμε σε τι κατάσταση βρέθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας (και σε άλλες επιχειρήσεις και οργανισμούς) αλλά και τι έκαναν εκείνα τα συνδικάτα και τι περισσότερο θα μπορούσαμε ως εργατικό κίνημα να κάνουμε απέναντι σε μία πολιτική της κυβέρνησης βίαιων ανατροπών και αλλαγών. Θυμίζω εδώ ότι όταν ψηφιζόταν το Πολυνομοσχέδιο «Ενιαίο μισθολόγιο, βαθμολόγιο¨ Νόμος 4024/11» από τον οποίο προέκυψαν και οι τεράστιες περικοπές στην μισθοδοσία μας, περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι βρισκόμασταν στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουμε και αυτό που καταφέραμε ήταν να «φύγει» εκείνη η κυβέρνηση. Σε ότι έχει να κάνει όμως με την αντίδραση των σωματείων (και θα μιλήσω μόνο για τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ, γιατί αυτόν εκπροσωπώ και εκφράζω) είναι άδικο να λέγεται ότι αντέδρασε με καθυστέρηση και ηττοπάθεια. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, αν θα θυμάστε, όχι μόνο ήταν εκείνος που είχε προβλέψει κάποιες εξελίξεις (δυστυχώς αρνητικές) αλλά ήταν και αυτός που από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσε στενότατα όλα τα ζητήματα όχι μόνο για να μπορεί να ενημερώνει τους συναδέλφους –άμεσα και έγκυρα- αλλά κυρίως για να μπορεί να αναλάβει τις ανάλογες δράσεις ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα.
- Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχετε έρθει σε δυνατή αντιπαράθεση με τον Νίκο Φωτόπουλο και μάλιστα του έχετε ασκήσει έντονη κριτική. Πείτε μας ποια είναι εκείνα τα σημεία που σας χωρίζουν και που κυρίως διαφωνείτε με την τακτική του και αν έχετε εναλλακτική πρόταση αγωνιστικών δράσεων;
Η αντιπαράθεσή μου με τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ έχει να κάνει με το γεγονός ότι εδώ και ενάμιση χρόνο (από τον Σεπτέμβριο του 2011) ασχολείται περισσότερο με τα ζητήματα που άπτονται του κοινωνικού συνόλου προσπαθώντας να δημιουργήσει και να προβάλει/επιβάλλει ένα λαϊκό προφίλ του ιδίου και δευτερευόντως να ασχολείται ελάχιστα εώς καθόλου με την διακήρυξη της Ομοσπονδίας που δεν είναι άλλη από το να προστατεύει και να προωθεί τα επαγγελματικά συμφέροντα των εργαζόμενων που εκπροσωπεί και δη, τώρα του ομίλου της ΔΕΗ.
Θα αναφέρω δύο χαρακτηριστικότατα παραδείγματα.
Στις 12/10/2011 είχαμε την ταυτόχρονη εξέλιξη δύο γεγονότων. Ένα στην οδό Πειραιώς όπου η ΓΕΝΟΠ είχε προχωρήσει σε κατάληψη προκειμένου να μην εκδοθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και ένα δεύτερο στη Βουλή όπου και διεξάγονταν η συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο/Ενιαίο μισθολόγιο το οποίο περιελάμβανε και τη μείωση κατά 40% στις συντάξεις (σε ποσό πάνω από 1000 ευρώ) για όσους συνταξιοδοτήθηκαν σε ηλικία μικρότερη των 55 χρόνων δηλαδή σε όλους τους συνταξιούχους της ΔΕΗ που είναι ενταγμένοι στα ΥΒΑΕ.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ λοιπόν δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση για την τεράστια μείωση που επιχειρήθηκε να γίνει και αν δεν είχε παρέμβει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκείνη την ημέρα στον τότε υπουργό οικονομικών κύριο Βενιζέλο, τη μείωση θα την είχαν υποστεί οι Συνταξιούχοι της ΔΕΗ, αλλά μόνο αυτοί των σταθμών παραγωγής και των ορυχείων, γιατί μόνο αυτοί μπορούν να φύγουν σε ηλικία μικρότερη των 55 ετών.
Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός της αναπροσαρμογής των κρατήσεων των εισφορών σε βάρος των εργαζόμενων από 2,5% σε 4,3% και υπέρ του εργοδότη από 5% σε 2,7% και αυτό αφορά πάλι μόνο τους εργαζόμενους που είναι ενταγμένοι στο καθεστώς των ΥΒΑΕ με αποτέλεσμα να έχουν μία επιπρόσθετη μείωση στις ήδη μειωμένες αποδοχές τους κατά 150 ευρώ μηνιαίως. Και πάλι η ΓΕΝΟΠ όχι απλά δεν ανέλαβε καμία δράση αλλά δεν εξέδωσε καν ένα τυπικό έστω δελτίο τύπου.
Τέλος δεν μπορώ να συμφωνήσω με την λογική και το δόγμα που προσπαθεί να επιβάλλει ότι δηλαδή οποίος διαφωνεί με τις επιλογές του είναι προδότης του εργατικού κινήματος ενώ οποίος διαφωνεί με την ΓΣΕΕ είναι επαναστάτης.
- Ήσασταν υπέρ ή κατά των δράσεων της ΓΕΝΟΠ ενάντια στο χαράτσι;
Με τον τρόπο που έγιναν, σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ .
-Έχετε εκφραστεί δημόσια υπέρ ενός άλλου συνδικαλιστικού δρόμου, μάλιστα φέρατε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα σε ομιλία σας, στο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, την πετυχημένη συνδικαλιστική πολιτική των ΕΛΠΕ. Περιγράψτε μας λίγο τι κατάφεραν εκεί, οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι;
Όπως είπα και στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, το συνδικάτο έχει υποχρέωση πρωτίστως να υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων που εκπροσωπεί και δευτερευόντως να ασχολείται με τα γενικά προβλήματα των εργαζόμενων που αυτό αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη της Γ.Σ.Ε.Ε
Γιατί δηλαδή ο συνάδελφος Πρόεδρος στην Ομοσπονδία Πετρελαιοειδών, κατά αναλογία του Κου Φωτόπουλου, να μην αφήνει να εισπραχθεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης ή καλύτερα να μην επιτρέψει να ενεργοποιηθεί ; Δεν είναι ταξικός ο συνάδελφος Κος Ορφανός; Είναι «ξεπουλημένος» όπως αρέσκεται να λέει ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ για κάθε έναν που δε θα συμφωνήσει μαζί του;
Η άποψή μου είναι ότι πριν η ηγεσία ενός συνδικάτου οδηγήσει τους εργαζόμενους σε τυφλή σύγκρουση θα πρέπει να εξαντλεί κάθε περιθώριο διαλόγου. Αλλιώς θα πολεμά χωρίς πολεμιστές κάτι που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη απεργία όπου τα ποσοστά ήταν εξευτελιστικά για μία Ομοσπονδία που έχει την ιστορία της ΓΕΝΟΠ.
- Στο τελευταίο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, η ΠΑΣΚΕ κατέβηκε με δύο ψηφοδέλτια. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και πως απαντάτε στις κατηγορίες περί ανίερων συμμαχιών με σωματείο που είχατε ανταλλάξει σκληρές ανακοινώσεις εκατέρωθεν στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και για την σχέση σας με το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ;
Οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσαμε να κατεβούμε, στο έκτακτο εκλογικό συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, με διαφορετικό ψηφοδέλτιο εκτιμώ πως εξηγήθηκαν επαρκώς στην διακήρυξη του ψηφοδελτίου μας και δεν είναι άλλοι από το γεγονός ότι η σημερινή ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στη ΓΕΝΟΠ εμποδίζει την Ομοσπονδία να λειτουργήσει δημοκρατικά, την εμποδίζει να ακούσει τις άλλες φωνές. Κυρίως όμως ότι δε μπορεί να ακούσει τις φωνές των εργαζόμενων που αγωνιούν και ζητούν ανταπόκριση στην ανάγκη τους να εισακουστούν τα ζητήματά τους.
Όσοι συγκροτήσαμε το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Να προκαλούμε το διάλογο, να δίδουμε προοπτική στο σήμερα και ελπίδα στο αύριο. Σε ότι έχει να κάνει με τις δήθεν ανίερες συμμαχίες με σωματείο για το οποίο αναφέρεστε και ότι είχαμε ανταλλάξει στο παρελθόν σκληρές ανακοινώσεις, θα γνωρίζετε ότι στο ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ δεν συμμετείχαν στελέχη των άλλων παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στο Σύλλογο με τον οποίο υποτίθεται πως ανταλλάξαμε σκληρές ανακοινώσεις. Οι εκλογές στη ΓΕΝΟΠ έγιναν με την συμμετοχή των συνέδρων σε παρατάξεις - ψηφοδέλτια και όχι μεταξύ των πρωτοβάθμιων συλλόγων. Άλλωστε τα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων συλλόγων αγωνίζονται για τα συμφέροντα των εργαζόμενων που εκπροσωπούν και ως εκ τούτο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί εκείνη την περίοδο η συγκεκριμένη αρθρογραφία.
Σε ότι έχει να κάνει με τη σχέση μου με το ΠΑΣΟΚ, είμαι μέλος του κινήματος από το 1979 και από τότε αγωνίστηκα και συνεχίζω να το κάνω για να γίνουν πράξη η κοινωνική δικαιοσύνη, η συνοχή και η αλληλεγγύη. Σε καμία περίπτωση όμως όλα αυτά τα χρόνια η σχέση μου με το Κόμμα και η θέση του προέδρου που κατέχω στον ΣΠΑΡΤΑΚΟ δεν είχαν καμία ανάμειξη. Έδωσα σκληρές μάχες μαζί με όλους τους συναδέλφους του Δ.Σ του σωματείου κατά της κυβερνητικής πολιτικής και όλοι γνωρίζουν τη μεγάλη κόντρα του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Κο Γ. Παπακωνσταντίνου. Μπροστά στα όσα πρεσβεύουμε ως συνδικάτο για τους εργαζόμενους, τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία.
- Πριν από αρκετούς μήνες είχατε δηλώσει υποτιμητικά σχόλια για τους διοικητικούς υπαλλήλους στην Επιχείρηση (οι οποίοι σημειωτέον αμείβονται πλέον πολύ χαμηλά ) και κατηγορηθήκατε ότι νοιάζεστε μόνο για το "δικό σας βόρειο κομμάτι" και δεν είστε αλληλέγγυοι προς τους όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΔΕΗ. Τελικά τι ισχύει από εκείνες τις δηλώσεις και ξεκαθαρίστε μας, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ πιστεύει στην ενότητα και την συναδελφικότητα τόσο του Σ/Κ όσο και των εργαζομένων μεταξύ τους και βέβαια αν το πιστεύει πως το πράττει αυτό σήμερα;
Αναφέρεστε προφανώς σε όσα είχαν ακουστεί στη συνεδρίαση της επιτροπής του άρθρου 48 του καταστατικού της ΓΕΝΟΠ που είναι η επιτροπή ενεργειακών κέντρων και η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2011. Τότε που η διοίκηση της ΔΕΗ μαζί με την ΓΕΝΟΠ συζητούσαν για τον τρόπο που θα εφαρμόσουν τις μειώσεις που επέβαλε ο Νόμος 4024/11. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για «υποτιμητικά σχόλια». Τα περί προσπάθειας υποτίμησης είναι εκ του πονηρού. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δεν πιστεύει απλά στην ενότητα και στην συναδελφικότητα αλλά την πρεσβεύει και την ενισχύει καθημερινά με όποιον τρόπο μπορεί, όπως ποτέ άλλος κανένας δεν έκανε. Για να μην μπερδεύουν όμως κάποιοι τα πράγματα, άλλο πράγμα είναι η ενότητα και άλλο είναι η πρόθεση επιβολής καταστάσεων, άλλο να σου χρυσώνουν το χάπι και άλλο να προσπαθείς να εξομοιώσεις ανόμοιες καταστάσεις. Αυτό δε γίνεται. Όταν εκπροσωπείς εργαζόμενους και μάλιστα εργαζόμενους που δίδουν καθημερινά τη μάχη και πολλές φορές με κόστος την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να παραχθεί το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό της σύγχρονης κοινωνίας- και συζητούνται θέματα περικοπών μισθοδοσίας σε μία συνεδρίαση (όπου θα έπρεπε να παραβρίσκονται μόνο προεδρεία των Σωματείων των Ενεργειακών κέντρων για να κατατεθεί η πρότασή μας) είναι πολύ εύκολο να δημιουργούνται παρεξηγήσεις και να παρερμηνεύονται πράγματα ειδικά, επαναλαμβάνω ειδικά, με τις συνθήκες καφενείου που είχαν τότε δημιουργηθεί. Εγώ είπα και επαναλαμβάνω και σήμερα ότι οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι προϊόν διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων.
-Πως κρίνετε το έργο της διοίκηση Ζερβού σε αντιδιαστολή με τα θετικά σχόλια που κάνατε για την προηγούμενη διοίκηση Αθανασόπουλου;
Το έργο της διοίκησης Ζερβού –όπως και αυτό της διοίκησης Αθανασόπουλου- το παρακολουθούμε, το κρίνουμε, το σχολιάζουμε και παρεμβαίνουμε όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. Η καλή και αποτελεσματική προσπάθεια –κάθε διοίκησης- επικροτείται και ενισχύεται, η ολιγωρία και η αδυναμία –κάθε διοίκησης- κατακρίνεται και καταδικάζεται. Αυτό εξάλλου είναι και μία κατάσταση την οποία καταγράφουν και μαρτυρούν οι ανακοινώσεις, τα δελτία τύπου, οι επιστολές μας και προφανώς οι δράσεις μας.
- Το τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί μία παραφιλολογία ότι τους επόμενους μήνες θα έρθει νέος κανονισμός προσωπικού τόσο στον Όμιλο αλλά και στις θυγατρικές και πιθανόν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της διαθεσιμότητας ή της μετάταξης με τον κίνδυνο να γίνουν μέχρι και απολύσεις. Έχετε να μας ενημερώσετε τι πραγματικά συμβαίνει;
Αυτό που σήμερα είναι γνωστό είναι η δέσμευση στην Ε.Σ.Σ.Ε -που υπεγράφη από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τη Διοίκηση- ότι εντός 4ων μηνών από την υπογραφή της σύμβασης θα πρέπει η επιτροπή να καταλήξει σε ένα κείμενο που θα αφορά τη διαδικασία μεταθέσεων/μετατάξεων και η επιτροπή αυτή όπως και η επιτροπή των ειδικών επιδομάτων εργάζονται πυρετωδώς έτσι ώστε εντός του μήνα η ΓΕΝΟΠ να μπορέσει να υπογράψει συμπληρωματική σύμβαση .
Σε ότι αφορά το καθεστώς κινητικότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων που ψηφίστηκε πρόσφατα με τον Νόμο 4093/12 (Μνημόνιο ΙΙΙ), αυτό δεν αφορά τη ΔΕΗ Α.Ε. Ωστόσο μετά τη ψήφιση του Νόμου 4046/12 (Μνημόνιο ΙΙ) και την κατάργηση της σύμβασης ορισμένου χρόνου (μονιμότητα) που είχαμε ως εργαζόμενοι στη ΔΕΗ Α.Ε έχει αντικατασταθεί το άρθρο 35 του Κ.Κ.Π ΔΕΗ το οποίο και περιγράφεται επαρκώς στην Ε.Σ.Σ.Ε.
- Μπορεί ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ να παίξει ενωτικό και χρήσιμο συνδικαλιστικό ρόλο και ποιο είναι το δικό σας όραμα σας για το Σ/Κ στη ΔΕΗ;
Όπως προείπα ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ – και αυτό δεν είναι απλά προσωπική μου εκτίμηση αλλά είναι η εικόνα που δημιουργούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τα όσα μας μεταφέρουν- είναι το συνδικάτο που μπορεί να παίξει και παίζει έναν ρόλο σημαντικό με βασικά χαρακτηριστικά την ενότητα, την συλλογικότητα, την κοινή δράση και αντίδραση. Τα πράγματα δε νομίζω ότι θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αφού όλα γίνονται με γνώμονα το κοινό καλό, το συμφέρον των εργαζόμενων, της επιχείρησης και ευρύτερα (εκ των πραγμάτων), της κοινωνίας ολόκληρης.
- Αν κάνατε ένα μικρό απολογισμό στη μέχρι τώρα θητεία σας, ποιο θα ήταν εκείνο ή εκείνα τα γεγονότα που πιστεύετε ότι ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ πέτυχε μία μικρή νίκη ή ότι άλλαξε την εργασιακή καθημερινότητα των εργαζομένων στα Λιγνιτικά Κέντρα;
Απολογιστικά να ξεκινήσω από τα λιγότερο ευχάριστα που είναι το θέμα των εργατικών ατυχημάτων. Ένα κεφάλαιο που όσο σημαντικό είναι άλλο τόσο δύσκολο –εκ των πραγμάτων- αποδεικνύεται. Παρά το γεγονός ότι ως προς την κατεύθυνση αυτή το σωματείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει το φαινόμενο των ατυχημάτων και αυτό γιατί οι συνθήκες είναι ποικίλες, το πεδίο είναι τεράστιο, οι καταστάσεις διαφέρουν και δυστυχώς ανά πάσα στιγμή, με την παραμικρή αβλεψία/παράλειψη/απροσεξία μπορεί να συμβεί το μοιραίο. Φυσικά η προσπάθεια δε σταματά ποτέ.
Στα θετικά του απολογισμού ανήκει το αποτέλεσμα της παράτασης ζωής των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 με την οδηγία που ψηφίστηκε στις 7 Ιουλίου στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (οδηγία IPPC για τους Βιομηχανικούς Ρύπους). Το εύρος της επιτυχίας μας αυτής γίνεται απολύτως αντιληπτό αν σας θυμίσω ότι η προτεινόμενη τροπολογία του Γερμανού ευρωβουλευτή Krahmer έθετε εκτός λειτουργίας τις Λιγνιτικές Μονάδες της περιοχής, μετά από 7.500 ώρες λειτουργίας έως το 2017, με τεράστιες επιπτώσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά πρωτίστως για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα χάνονταν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Με την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του επιχειρήματος της Κομισιόν περί δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και τη δικαίωση της ΔΕΗ, κρίνοντας ότι δεν φταίει η επιχείρηση για την αδυναμία των ιδιωτών επενδυτών να εκμεταλλευθούν τα κοιτάσματα λιγνίτη, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είχε έναν ακόμα λόγο να πανηγυρίζει καθώς και στο θέμα αυτό είχε από την αρχή του ουσιαστική ανάμειξη και καθοριστική συμβολή.
Τέλος στο θετικό απολογισμό μας ανήκει και το γεγονός ότι ενώ το Πολυνομοσχέδιο/Ενιαίο μισθολόγιο περιελάμβανε τη μείωση κατά 40% στις συντάξεις (ποσό πάνω από 1000 ευρώ) για όσους συνταξιοδοτήθηκαν σε ηλικία μικρότερη των 55 χρόνων -δηλαδή σε όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ που είναι ενταγμένοι στα ΥΒΑΕ- ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κατάφερε με παρεμβάσεις και οχλήσεις του να μειώσει το ποσοστό αυτό στο 20% δίδοντας ανάσα ζωής στους συνταξιοδοτούμενους ειδικά για τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στη συνέχεια με τον γενικότερο κλοιό να σφίγγει ακόμα περισσότερο.
Τα ζητήματα που κληθήκαμε να «σηκώσουμε» όλα τούτα τα χρόνια (και δη τα τελευταία) ήταν εξαιρετικής και καθοριστικής σημασίας. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία καταφέραμε να τα αντιμετωπίσουμε με τις λιγότερες αρνητικές συνέπειες. Ίσως να μπορούσαμε και καλύτερα. Ενίοτε όμως οι συνθήκες και οι καταστάσεις μέσα στις οποίες υφίστανται και αντιμετωπίζονται τα ζητήματα δε δίνουν –τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή- τα περιθώρια για περισσότερους και αποδοτικότερους ελιγμούς. Όσο για το αν άλλαξε η καθημερινότητα των εργαζόμενων στα Λιγνιτικά κέντρα, σαφώς και άλλαξε. Σαφώς και εμφανώς. Υπάρχουν όμως –στο κεφάλαιο αυτό- πολλά ακόμα να γίνουν γιατί η καθημερινότητα είναι αυτή που παίζει τον πρωταρχικό ρόλο. Δεν αρκεί όμως μόνο η πρόθεση των συνδικαλιστικών μας στελεχών. Απαιτείται, πρωτίστως, η συνεργασία και η ανάλογη πρόθεση από τους ίδιους τους εργαζόμενους που θα πρέπει να μάθουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους με τρόπο που δε θα θέτει σε κίνδυνο ζωές, δε θα διαπραγματεύεται οτιδήποτε έχει να κάνει με τη σωστή λειτουργία της επιχείρησης, δε θα παρεκκλίνει από κανόνες, κώδικες και δεοντολογίες.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να επικροτήσω την πρόθεσή σας να ενημερώσετε τους συναδέλφους μέσω αυτής της συνέντευξης και επισημαίνω ότι τόσο εγώ όσο και όλα τα στελέχη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου προκειμένου να απαντηθούν τυχών ερωτήματα ή απορίες που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Α.Ε
deinews.blogspot.gr
- Η επιτροπή των ειδικών επιδομάτων εργάζεται πυρετωδώς ώστε εντός του μήνα η ΓΕΝΟΠ να μπορέσει να υπογράψει συμπληρωματική σύμβαση.
- Στα θετικά του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ανήκει το αποτέλεσμα της παράτασης ζωής των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023
- Η σημερινή ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στη ΓΕΝΟΠ εμποδίζει την Ομοσπονδία να λειτουργήσει δημοκρατικά, την εμποδίζει να ακούσει τις άλλες φωνές.
- Το σωματείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει το φαινόμενο των ατυχημάτων και αυτό γιατί οι συνθήκες είναι ποικίλες, το πεδίο είναι τεράστιο, οι καταστάσεις διαφέρου.
Συνέντευξη στον Φώτη Μελέτη
Εντός του 2013 σύμφωνα με τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου πρέπει να μετοχοποιηθεί το 17% στον όμιλο ΔΕΗ. Ποιο θα είναι το αντίκτυπο από αυτή την εξέλιξη και αν ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είναι έτοιμος να διαχειριστεί τα τυχόν αρνητικά αποτελέσματα.
Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, ούτως ή άλλως. Είτε αυτή επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί μέσω χρηματιστηρίου είτε μέσω πώλησης παγίων, (σύμφωνα μ’ αυτά που διαρρέουν Διοικητικό Συμβούλιο και Κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια).
Ο δείκτης δυσκολίας για την υπόθεση αυτή είναι τόσο υψηλός που η κυβέρνηση την τοποθετεί –όπως ξεκάθαρα φαίνεται στο Μνημόνιο ΙΙΙ, σελίδα 106- στο τρίτο τρίμηνο του 2014.
Τα αποτελέσματα από μία τέτοια πιθανή εξέλιξη είναι σίγουρο ότι θα είναι εξόχως αρνητικό για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία και την Εθνική μας οικονομία αφού είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν τεράστιες/δυσβάσταχτες αυξήσεις στα τιμολόγια.
Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να βρεθούν και σε καλύτερη θέση αφού σήμερα υπόκεινται και υφίστανται όλα τα αρνητικά του Δημοσίου τομέα (βλέπε πλαφόν, κινητικότητα, διαθεσιμότητα). Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ενημερώνει συνεχώς τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί, είμαστε σε αναμονή της μεγάλης ουσιαστικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση όταν αυτή το αποφασίσει. Εμείς ενισχύουμε τις δυνάμεις μας και είμαστε έτοιμοι –όπως σε κάθε περίπτωση- να διαχειριστούμε την κατάσταση όταν έρθει η ώρα.
- Υπάρχει τελικά ενεργειακός σχεδιασμός για την χώρα μας και αν πιστεύετε ότι ο ανταγωνισμός θα βγει σε όφελος της ΔΕΗ;
Στις 25 Απριλίου του 2012 ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ και μετά από Δημόσια διαβούλευση διάρκειας μόλις 15 ημερών, ο Εθνικός Ενεργειακός σχεδιασμός με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2050. Ωστόσο μετά τις εκλογές η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ φαίνεται να διαφοροποιείται με αποτέλεσμα επί της ουσίας να μην υφίσταται Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η ΔΕΗ αδυνατεί να παρουσιάσει ή να καταρτίσει τον δικό της σχεδιασμό που θα αποτελεί μέρος του Εθνικού. Τα ερωτήματα πολλά: Ποια θα είναι τα μείγματα καυσίμου, ποιος θα είναι ο ρόλος των ΑΠΕ κ.ο.κ.
Η ΔΕΗ εδώ και 10 περίπου χρόνια που λειτουργεί ανταγωνιστικά, απέδειξε ότι μπορεί «να τα βάλει» με τον οποιοδήποτε παρά το γεγονός ότι οι όροι του ανταγωνισμού είναι σαφέστατα δυσμενέστεροι προς αυτήν. Αυτό φυσικά είναι κάτι που το καταφέρνει και το οφείλει αποκλειστικά στο «δυνατό της χαρτί», το «όπλο» της που δεν είναι άλλο από το εξαιρετικών χαρακτηριστικών προσωπικό της που διαθέτει σπάνιες γνώσεις (τεχνογνωσία), ειδίκευση, εξειδίκευση. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για το προσωπικό που διαθέτει η επιχείρηση και που εμείς εκπροσωπούμε. Ωστόσο είναι επιτακτική ανάγκη να ρυθμιστεί το θεσμικό πλαίσιο αγοράς Η/Ε και να απελευθερωθούν οι προσλήψεις. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση με το Νόμο (5 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη ) να απαγορεύει την επιχείρηση να προσλαμβάνει προσωπικό. Στην ουσία να απαγορεύει την λειτουργία των εγκαταστάσεων έτσι ώστε να μην παράγεται ηλεκτρική ενέργεια την οποία –στην τελική- χρειάζεται η χώρα και να την εισάγουμε με συναλλαγματικό κόστος.
- Οι εργαζόμενοι έχουν πολλά παράπονα όχι μόνο προσωπικά από εσάς αλλά γενικότερα από τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ (όλων των παρατάξεων), ότι έγιναν τεράστιες μισθολογικές περικοπές, χάθηκαν ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και η Ομοσπονδία αλλά και τα σωματεία αντέδρασαν καθυστερημένα με ηττοπάθεια και με μικροσυντεχνιακή λογική. Πιστεύετε ότι έχουν δίκιο;
Το ότι έγιναν περικοπές και χάθηκαν δικαιώματα θα ήταν ουτοπία να το αρνηθεί ο οποιοσδήποτε. Στο κομμάτι αυτό φυσικά και οι εργαζόμενοι έχουν δίκαιο καθώς είναι απολύτως φυσιολογικό όταν γίνονται τέτοιας έκτασης περικοπές στην μισθοδοσία των εργαζόμενων να υπάρχουν γκρίνιες και θυμός. Η κατάσταση δικαιολογείται απόλυτα καθώς επήλθαν απανωτές ανατροπές και θα πρέπει να αναλογιστούμε σε τι κατάσταση βρέθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας (και σε άλλες επιχειρήσεις και οργανισμούς) αλλά και τι έκαναν εκείνα τα συνδικάτα και τι περισσότερο θα μπορούσαμε ως εργατικό κίνημα να κάνουμε απέναντι σε μία πολιτική της κυβέρνησης βίαιων ανατροπών και αλλαγών. Θυμίζω εδώ ότι όταν ψηφιζόταν το Πολυνομοσχέδιο «Ενιαίο μισθολόγιο, βαθμολόγιο¨ Νόμος 4024/11» από τον οποίο προέκυψαν και οι τεράστιες περικοπές στην μισθοδοσία μας, περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι βρισκόμασταν στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουμε και αυτό που καταφέραμε ήταν να «φύγει» εκείνη η κυβέρνηση. Σε ότι έχει να κάνει όμως με την αντίδραση των σωματείων (και θα μιλήσω μόνο για τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ, γιατί αυτόν εκπροσωπώ και εκφράζω) είναι άδικο να λέγεται ότι αντέδρασε με καθυστέρηση και ηττοπάθεια. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, αν θα θυμάστε, όχι μόνο ήταν εκείνος που είχε προβλέψει κάποιες εξελίξεις (δυστυχώς αρνητικές) αλλά ήταν και αυτός που από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσε στενότατα όλα τα ζητήματα όχι μόνο για να μπορεί να ενημερώνει τους συναδέλφους –άμεσα και έγκυρα- αλλά κυρίως για να μπορεί να αναλάβει τις ανάλογες δράσεις ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα.
- Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχετε έρθει σε δυνατή αντιπαράθεση με τον Νίκο Φωτόπουλο και μάλιστα του έχετε ασκήσει έντονη κριτική. Πείτε μας ποια είναι εκείνα τα σημεία που σας χωρίζουν και που κυρίως διαφωνείτε με την τακτική του και αν έχετε εναλλακτική πρόταση αγωνιστικών δράσεων;
Η αντιπαράθεσή μου με τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ έχει να κάνει με το γεγονός ότι εδώ και ενάμιση χρόνο (από τον Σεπτέμβριο του 2011) ασχολείται περισσότερο με τα ζητήματα που άπτονται του κοινωνικού συνόλου προσπαθώντας να δημιουργήσει και να προβάλει/επιβάλλει ένα λαϊκό προφίλ του ιδίου και δευτερευόντως να ασχολείται ελάχιστα εώς καθόλου με την διακήρυξη της Ομοσπονδίας που δεν είναι άλλη από το να προστατεύει και να προωθεί τα επαγγελματικά συμφέροντα των εργαζόμενων που εκπροσωπεί και δη, τώρα του ομίλου της ΔΕΗ.
Θα αναφέρω δύο χαρακτηριστικότατα παραδείγματα.
Στις 12/10/2011 είχαμε την ταυτόχρονη εξέλιξη δύο γεγονότων. Ένα στην οδό Πειραιώς όπου η ΓΕΝΟΠ είχε προχωρήσει σε κατάληψη προκειμένου να μην εκδοθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και ένα δεύτερο στη Βουλή όπου και διεξάγονταν η συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο/Ενιαίο μισθολόγιο το οποίο περιελάμβανε και τη μείωση κατά 40% στις συντάξεις (σε ποσό πάνω από 1000 ευρώ) για όσους συνταξιοδοτήθηκαν σε ηλικία μικρότερη των 55 χρόνων δηλαδή σε όλους τους συνταξιούχους της ΔΕΗ που είναι ενταγμένοι στα ΥΒΑΕ.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ λοιπόν δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση για την τεράστια μείωση που επιχειρήθηκε να γίνει και αν δεν είχε παρέμβει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκείνη την ημέρα στον τότε υπουργό οικονομικών κύριο Βενιζέλο, τη μείωση θα την είχαν υποστεί οι Συνταξιούχοι της ΔΕΗ, αλλά μόνο αυτοί των σταθμών παραγωγής και των ορυχείων, γιατί μόνο αυτοί μπορούν να φύγουν σε ηλικία μικρότερη των 55 ετών.
Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός της αναπροσαρμογής των κρατήσεων των εισφορών σε βάρος των εργαζόμενων από 2,5% σε 4,3% και υπέρ του εργοδότη από 5% σε 2,7% και αυτό αφορά πάλι μόνο τους εργαζόμενους που είναι ενταγμένοι στο καθεστώς των ΥΒΑΕ με αποτέλεσμα να έχουν μία επιπρόσθετη μείωση στις ήδη μειωμένες αποδοχές τους κατά 150 ευρώ μηνιαίως. Και πάλι η ΓΕΝΟΠ όχι απλά δεν ανέλαβε καμία δράση αλλά δεν εξέδωσε καν ένα τυπικό έστω δελτίο τύπου.
Τέλος δεν μπορώ να συμφωνήσω με την λογική και το δόγμα που προσπαθεί να επιβάλλει ότι δηλαδή οποίος διαφωνεί με τις επιλογές του είναι προδότης του εργατικού κινήματος ενώ οποίος διαφωνεί με την ΓΣΕΕ είναι επαναστάτης.
- Ήσασταν υπέρ ή κατά των δράσεων της ΓΕΝΟΠ ενάντια στο χαράτσι;
Με τον τρόπο που έγιναν, σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ .
-Έχετε εκφραστεί δημόσια υπέρ ενός άλλου συνδικαλιστικού δρόμου, μάλιστα φέρατε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα σε ομιλία σας, στο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, την πετυχημένη συνδικαλιστική πολιτική των ΕΛΠΕ. Περιγράψτε μας λίγο τι κατάφεραν εκεί, οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι;
Όπως είπα και στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, το συνδικάτο έχει υποχρέωση πρωτίστως να υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων που εκπροσωπεί και δευτερευόντως να ασχολείται με τα γενικά προβλήματα των εργαζόμενων που αυτό αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη της Γ.Σ.Ε.Ε
Γιατί δηλαδή ο συνάδελφος Πρόεδρος στην Ομοσπονδία Πετρελαιοειδών, κατά αναλογία του Κου Φωτόπουλου, να μην αφήνει να εισπραχθεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης ή καλύτερα να μην επιτρέψει να ενεργοποιηθεί ; Δεν είναι ταξικός ο συνάδελφος Κος Ορφανός; Είναι «ξεπουλημένος» όπως αρέσκεται να λέει ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ για κάθε έναν που δε θα συμφωνήσει μαζί του;
Η άποψή μου είναι ότι πριν η ηγεσία ενός συνδικάτου οδηγήσει τους εργαζόμενους σε τυφλή σύγκρουση θα πρέπει να εξαντλεί κάθε περιθώριο διαλόγου. Αλλιώς θα πολεμά χωρίς πολεμιστές κάτι που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη απεργία όπου τα ποσοστά ήταν εξευτελιστικά για μία Ομοσπονδία που έχει την ιστορία της ΓΕΝΟΠ.
- Στο τελευταίο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, η ΠΑΣΚΕ κατέβηκε με δύο ψηφοδέλτια. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και πως απαντάτε στις κατηγορίες περί ανίερων συμμαχιών με σωματείο που είχατε ανταλλάξει σκληρές ανακοινώσεις εκατέρωθεν στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και για την σχέση σας με το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ;
Οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσαμε να κατεβούμε, στο έκτακτο εκλογικό συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, με διαφορετικό ψηφοδέλτιο εκτιμώ πως εξηγήθηκαν επαρκώς στην διακήρυξη του ψηφοδελτίου μας και δεν είναι άλλοι από το γεγονός ότι η σημερινή ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στη ΓΕΝΟΠ εμποδίζει την Ομοσπονδία να λειτουργήσει δημοκρατικά, την εμποδίζει να ακούσει τις άλλες φωνές. Κυρίως όμως ότι δε μπορεί να ακούσει τις φωνές των εργαζόμενων που αγωνιούν και ζητούν ανταπόκριση στην ανάγκη τους να εισακουστούν τα ζητήματά τους.
Όσοι συγκροτήσαμε το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Να προκαλούμε το διάλογο, να δίδουμε προοπτική στο σήμερα και ελπίδα στο αύριο. Σε ότι έχει να κάνει με τις δήθεν ανίερες συμμαχίες με σωματείο για το οποίο αναφέρεστε και ότι είχαμε ανταλλάξει στο παρελθόν σκληρές ανακοινώσεις, θα γνωρίζετε ότι στο ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ δεν συμμετείχαν στελέχη των άλλων παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στο Σύλλογο με τον οποίο υποτίθεται πως ανταλλάξαμε σκληρές ανακοινώσεις. Οι εκλογές στη ΓΕΝΟΠ έγιναν με την συμμετοχή των συνέδρων σε παρατάξεις - ψηφοδέλτια και όχι μεταξύ των πρωτοβάθμιων συλλόγων. Άλλωστε τα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων συλλόγων αγωνίζονται για τα συμφέροντα των εργαζόμενων που εκπροσωπούν και ως εκ τούτο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί εκείνη την περίοδο η συγκεκριμένη αρθρογραφία.
Σε ότι έχει να κάνει με τη σχέση μου με το ΠΑΣΟΚ, είμαι μέλος του κινήματος από το 1979 και από τότε αγωνίστηκα και συνεχίζω να το κάνω για να γίνουν πράξη η κοινωνική δικαιοσύνη, η συνοχή και η αλληλεγγύη. Σε καμία περίπτωση όμως όλα αυτά τα χρόνια η σχέση μου με το Κόμμα και η θέση του προέδρου που κατέχω στον ΣΠΑΡΤΑΚΟ δεν είχαν καμία ανάμειξη. Έδωσα σκληρές μάχες μαζί με όλους τους συναδέλφους του Δ.Σ του σωματείου κατά της κυβερνητικής πολιτικής και όλοι γνωρίζουν τη μεγάλη κόντρα του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Κο Γ. Παπακωνσταντίνου. Μπροστά στα όσα πρεσβεύουμε ως συνδικάτο για τους εργαζόμενους, τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία.
- Πριν από αρκετούς μήνες είχατε δηλώσει υποτιμητικά σχόλια για τους διοικητικούς υπαλλήλους στην Επιχείρηση (οι οποίοι σημειωτέον αμείβονται πλέον πολύ χαμηλά ) και κατηγορηθήκατε ότι νοιάζεστε μόνο για το "δικό σας βόρειο κομμάτι" και δεν είστε αλληλέγγυοι προς τους όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΔΕΗ. Τελικά τι ισχύει από εκείνες τις δηλώσεις και ξεκαθαρίστε μας, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ πιστεύει στην ενότητα και την συναδελφικότητα τόσο του Σ/Κ όσο και των εργαζομένων μεταξύ τους και βέβαια αν το πιστεύει πως το πράττει αυτό σήμερα;
Αναφέρεστε προφανώς σε όσα είχαν ακουστεί στη συνεδρίαση της επιτροπής του άρθρου 48 του καταστατικού της ΓΕΝΟΠ που είναι η επιτροπή ενεργειακών κέντρων και η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2011. Τότε που η διοίκηση της ΔΕΗ μαζί με την ΓΕΝΟΠ συζητούσαν για τον τρόπο που θα εφαρμόσουν τις μειώσεις που επέβαλε ο Νόμος 4024/11. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για «υποτιμητικά σχόλια». Τα περί προσπάθειας υποτίμησης είναι εκ του πονηρού. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δεν πιστεύει απλά στην ενότητα και στην συναδελφικότητα αλλά την πρεσβεύει και την ενισχύει καθημερινά με όποιον τρόπο μπορεί, όπως ποτέ άλλος κανένας δεν έκανε. Για να μην μπερδεύουν όμως κάποιοι τα πράγματα, άλλο πράγμα είναι η ενότητα και άλλο είναι η πρόθεση επιβολής καταστάσεων, άλλο να σου χρυσώνουν το χάπι και άλλο να προσπαθείς να εξομοιώσεις ανόμοιες καταστάσεις. Αυτό δε γίνεται. Όταν εκπροσωπείς εργαζόμενους και μάλιστα εργαζόμενους που δίδουν καθημερινά τη μάχη και πολλές φορές με κόστος την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να παραχθεί το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό της σύγχρονης κοινωνίας- και συζητούνται θέματα περικοπών μισθοδοσίας σε μία συνεδρίαση (όπου θα έπρεπε να παραβρίσκονται μόνο προεδρεία των Σωματείων των Ενεργειακών κέντρων για να κατατεθεί η πρότασή μας) είναι πολύ εύκολο να δημιουργούνται παρεξηγήσεις και να παρερμηνεύονται πράγματα ειδικά, επαναλαμβάνω ειδικά, με τις συνθήκες καφενείου που είχαν τότε δημιουργηθεί. Εγώ είπα και επαναλαμβάνω και σήμερα ότι οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι προϊόν διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων.
-Πως κρίνετε το έργο της διοίκηση Ζερβού σε αντιδιαστολή με τα θετικά σχόλια που κάνατε για την προηγούμενη διοίκηση Αθανασόπουλου;
Το έργο της διοίκησης Ζερβού –όπως και αυτό της διοίκησης Αθανασόπουλου- το παρακολουθούμε, το κρίνουμε, το σχολιάζουμε και παρεμβαίνουμε όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. Η καλή και αποτελεσματική προσπάθεια –κάθε διοίκησης- επικροτείται και ενισχύεται, η ολιγωρία και η αδυναμία –κάθε διοίκησης- κατακρίνεται και καταδικάζεται. Αυτό εξάλλου είναι και μία κατάσταση την οποία καταγράφουν και μαρτυρούν οι ανακοινώσεις, τα δελτία τύπου, οι επιστολές μας και προφανώς οι δράσεις μας.
- Το τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί μία παραφιλολογία ότι τους επόμενους μήνες θα έρθει νέος κανονισμός προσωπικού τόσο στον Όμιλο αλλά και στις θυγατρικές και πιθανόν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της διαθεσιμότητας ή της μετάταξης με τον κίνδυνο να γίνουν μέχρι και απολύσεις. Έχετε να μας ενημερώσετε τι πραγματικά συμβαίνει;
Αυτό που σήμερα είναι γνωστό είναι η δέσμευση στην Ε.Σ.Σ.Ε -που υπεγράφη από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τη Διοίκηση- ότι εντός 4ων μηνών από την υπογραφή της σύμβασης θα πρέπει η επιτροπή να καταλήξει σε ένα κείμενο που θα αφορά τη διαδικασία μεταθέσεων/μετατάξεων και η επιτροπή αυτή όπως και η επιτροπή των ειδικών επιδομάτων εργάζονται πυρετωδώς έτσι ώστε εντός του μήνα η ΓΕΝΟΠ να μπορέσει να υπογράψει συμπληρωματική σύμβαση .
Σε ότι αφορά το καθεστώς κινητικότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων που ψηφίστηκε πρόσφατα με τον Νόμο 4093/12 (Μνημόνιο ΙΙΙ), αυτό δεν αφορά τη ΔΕΗ Α.Ε. Ωστόσο μετά τη ψήφιση του Νόμου 4046/12 (Μνημόνιο ΙΙ) και την κατάργηση της σύμβασης ορισμένου χρόνου (μονιμότητα) που είχαμε ως εργαζόμενοι στη ΔΕΗ Α.Ε έχει αντικατασταθεί το άρθρο 35 του Κ.Κ.Π ΔΕΗ το οποίο και περιγράφεται επαρκώς στην Ε.Σ.Σ.Ε.
- Μπορεί ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ να παίξει ενωτικό και χρήσιμο συνδικαλιστικό ρόλο και ποιο είναι το δικό σας όραμα σας για το Σ/Κ στη ΔΕΗ;
Όπως προείπα ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ – και αυτό δεν είναι απλά προσωπική μου εκτίμηση αλλά είναι η εικόνα που δημιουργούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τα όσα μας μεταφέρουν- είναι το συνδικάτο που μπορεί να παίξει και παίζει έναν ρόλο σημαντικό με βασικά χαρακτηριστικά την ενότητα, την συλλογικότητα, την κοινή δράση και αντίδραση. Τα πράγματα δε νομίζω ότι θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αφού όλα γίνονται με γνώμονα το κοινό καλό, το συμφέρον των εργαζόμενων, της επιχείρησης και ευρύτερα (εκ των πραγμάτων), της κοινωνίας ολόκληρης.
- Αν κάνατε ένα μικρό απολογισμό στη μέχρι τώρα θητεία σας, ποιο θα ήταν εκείνο ή εκείνα τα γεγονότα που πιστεύετε ότι ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ πέτυχε μία μικρή νίκη ή ότι άλλαξε την εργασιακή καθημερινότητα των εργαζομένων στα Λιγνιτικά Κέντρα;
Απολογιστικά να ξεκινήσω από τα λιγότερο ευχάριστα που είναι το θέμα των εργατικών ατυχημάτων. Ένα κεφάλαιο που όσο σημαντικό είναι άλλο τόσο δύσκολο –εκ των πραγμάτων- αποδεικνύεται. Παρά το γεγονός ότι ως προς την κατεύθυνση αυτή το σωματείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει το φαινόμενο των ατυχημάτων και αυτό γιατί οι συνθήκες είναι ποικίλες, το πεδίο είναι τεράστιο, οι καταστάσεις διαφέρουν και δυστυχώς ανά πάσα στιγμή, με την παραμικρή αβλεψία/παράλειψη/απροσεξία μπορεί να συμβεί το μοιραίο. Φυσικά η προσπάθεια δε σταματά ποτέ.
Στα θετικά του απολογισμού ανήκει το αποτέλεσμα της παράτασης ζωής των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 με την οδηγία που ψηφίστηκε στις 7 Ιουλίου στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (οδηγία IPPC για τους Βιομηχανικούς Ρύπους). Το εύρος της επιτυχίας μας αυτής γίνεται απολύτως αντιληπτό αν σας θυμίσω ότι η προτεινόμενη τροπολογία του Γερμανού ευρωβουλευτή Krahmer έθετε εκτός λειτουργίας τις Λιγνιτικές Μονάδες της περιοχής, μετά από 7.500 ώρες λειτουργίας έως το 2017, με τεράστιες επιπτώσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά πρωτίστως για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα χάνονταν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Με την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του επιχειρήματος της Κομισιόν περί δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και τη δικαίωση της ΔΕΗ, κρίνοντας ότι δεν φταίει η επιχείρηση για την αδυναμία των ιδιωτών επενδυτών να εκμεταλλευθούν τα κοιτάσματα λιγνίτη, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είχε έναν ακόμα λόγο να πανηγυρίζει καθώς και στο θέμα αυτό είχε από την αρχή του ουσιαστική ανάμειξη και καθοριστική συμβολή.
Τέλος στο θετικό απολογισμό μας ανήκει και το γεγονός ότι ενώ το Πολυνομοσχέδιο/Ενιαίο μισθολόγιο περιελάμβανε τη μείωση κατά 40% στις συντάξεις (ποσό πάνω από 1000 ευρώ) για όσους συνταξιοδοτήθηκαν σε ηλικία μικρότερη των 55 χρόνων -δηλαδή σε όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ που είναι ενταγμένοι στα ΥΒΑΕ- ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κατάφερε με παρεμβάσεις και οχλήσεις του να μειώσει το ποσοστό αυτό στο 20% δίδοντας ανάσα ζωής στους συνταξιοδοτούμενους ειδικά για τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στη συνέχεια με τον γενικότερο κλοιό να σφίγγει ακόμα περισσότερο.
Τα ζητήματα που κληθήκαμε να «σηκώσουμε» όλα τούτα τα χρόνια (και δη τα τελευταία) ήταν εξαιρετικής και καθοριστικής σημασίας. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία καταφέραμε να τα αντιμετωπίσουμε με τις λιγότερες αρνητικές συνέπειες. Ίσως να μπορούσαμε και καλύτερα. Ενίοτε όμως οι συνθήκες και οι καταστάσεις μέσα στις οποίες υφίστανται και αντιμετωπίζονται τα ζητήματα δε δίνουν –τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή- τα περιθώρια για περισσότερους και αποδοτικότερους ελιγμούς. Όσο για το αν άλλαξε η καθημερινότητα των εργαζόμενων στα Λιγνιτικά κέντρα, σαφώς και άλλαξε. Σαφώς και εμφανώς. Υπάρχουν όμως –στο κεφάλαιο αυτό- πολλά ακόμα να γίνουν γιατί η καθημερινότητα είναι αυτή που παίζει τον πρωταρχικό ρόλο. Δεν αρκεί όμως μόνο η πρόθεση των συνδικαλιστικών μας στελεχών. Απαιτείται, πρωτίστως, η συνεργασία και η ανάλογη πρόθεση από τους ίδιους τους εργαζόμενους που θα πρέπει να μάθουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους με τρόπο που δε θα θέτει σε κίνδυνο ζωές, δε θα διαπραγματεύεται οτιδήποτε έχει να κάνει με τη σωστή λειτουργία της επιχείρησης, δε θα παρεκκλίνει από κανόνες, κώδικες και δεοντολογίες.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να επικροτήσω την πρόθεσή σας να ενημερώσετε τους συναδέλφους μέσω αυτής της συνέντευξης και επισημαίνω ότι τόσο εγώ όσο και όλα τα στελέχη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου προκειμένου να απαντηθούν τυχών ερωτήματα ή απορίες που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Α.Ε
deinews.blogspot.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η «ένδοξη» ιστορία του χαρτιού τουαλέτας!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αντικαταστάτης του Ράμος στη Χέρτα ο Χριστοδουλόπουλος;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ