2013-01-13 18:40:36
Φωτογραφία για Ρωσία και Κίνα ενισχύουν τον πολεμικό τους Στόλο
Το πυρηνοκίνητο πυραυλοφόρο υποβρύχιο «Γιούρι Ντολγκορούκι», που είναι το πρώτο του προγράμματος 955 Borei, εντάχθηκε την Πέμπτη στο δυναμικό του ρωσικού Βόρειου Στόλου. Αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε δοκιμασίες το δεύτερο υποβρύχιο του προγράμματος αυτού «Αλεξάντρ Νιέφσκι», ενώ το τρίτο υποβρύχιο «Βλαντίμιρ Μονομάχ» καθελκύστηκε πρόσφατα στο νερό. Το τέταρτο υποβρύχιο «Κνιαζ Βλαντίμιρ» βρίσκεται στο στάδιο της ναυπήγησης. 

Παρά το γεγονός ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια τα ρωσικά υποβρύχια θα έχουν την έδρα τους στο Βορρά, όπου ο ρωσικός Στόλος διαθέτει πιο ανεπτυγμένες υποδομές και επισκευαστικές δυνατότητες, εν συνεχεία σχεδιάζεται τα υποβρύχια να εξοπλίσουν το Στόλο του Ειρηνικού ωκεανού. Έως το 2020 η Ρωσία σχεδιάζει να ναυπηγήσει συνολικά 8 υποβρύχια του προγράμματος 955. Παραλλήλως εξελίσσεται η ναυπήγηση και σειράς πολυλειτουργικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων του προγράμματος 885 Yasen, το πρώτο εκ των οποίων, το «Σεβεροντβίνσκ» αυτή την περίοδο δοκιμάζεται, ενώ υπάρχει συμβόλαιο για τη ναυπήγηση άλλων 6 παρόμοιων υποβρυχίων βάσει εκσυγχρονισμένου σχεδίου.


Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει ένα σχετικά ισχυρό υποβρύχιο πυρηνοκίνητο Στόλο, ακόμη και υπό συνθήκες σταδιακής απόσυρσης των σκαφών σοβιετικής κατασκευής (αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει πολλά χρόνια και πιθανώς θα ολοκληρωθεί κατά βάση το 2020-2025).

Τα προγράμματα ναυπήγησης πυρηνοκίνητων πυραυλοφόρων και πυρηνοκίνητων πολυλειτουργικών υποβρυχίων συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον δαπανηρών ρωσικών στρατιωτικών-τεχνικών προγραμμάτων και έχουν συχνά αποτελέσει αντικείμενο κριτικής. Το κόστος ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου του προγράμματος 955 ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι επικριτές των πολεμικών ναυτικών προγραμμάτων υποδεικνύουν ότι ο στόχος της πυρηνικής αποτροπής μπορεί να επιτευχθεί με πολύ λιγότερα έξοδα χάρη στην ανάπτυξη πυραυλικών δυνάμεων στρατηγικού προορισμού, οι οποίες στοιχίζουν φθηνότερα στον κρατικό προϋπολογισμό και είναι πολύ λιγότερο ευάλωτες, σε σχέση με τα θαλάσσια συστήματα.

Ωστόσο τα προγράμματα, όπως η ναυπήγηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων Borei και Yasen, έχουν μακρόχρονη προοπτική και η ρωσική ηγεσία, προφανώς, θεωρεί ότι η στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση στον κόσμο δεν μπορεί σε βάθος χρόνου να προβλεφθεί. Είναι φανερό ότι μια γενικευμένη ανταλλαγή πυρηνικών πληγμάτων με τις ΗΠΑ μπορεί να εξετάζεται μόνο ως ένα από τα δυνατά σενάρια, για το οποίο πρέπει να ετοιμάζονται οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις. Η αυξανόμενη ένταση στα θαλάσσια σύνορα της ΛΔ Κίνας υποχρεώνει την κινεζική ηγεσία να επιταχύνει με όλες τις δυνάμεις της τη ναυπήγηση Στόλου, επανερχόμενη για το λόγο αυτό στην πρακτική της προμήθειας ξένου εξοπλισμού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο την περασμένη χρονιά Ρωσία και Κίνα υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο για την αγορά από τη ΛΔ Κίνας τεσσάρων ντίζελ-ηλεκτρικών υποβρυχίων του προγράμματος 1650 Amur. Τα δύο πρώτα υποβρύχια θα κατασκευαστούν στη Ρωσία και θα εξαχθούν στην Κίνα, ενώ άλλα δύο υποβρύχια θα ναυπηγηθούν σε κινεζικά ναυπηγεία με τη συμμετοχή των Ρώσων κατασκευαστών τους.

http://greek.ruvr.ru/2013_01_12/100816031/
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ