2013-01-14 10:24:22
Φωτογραφία για Εννιά νομοί χωρίς καρδιολόγο   Πηγή:www.capital.gr
Όλο και περισσότεροι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ φαίνεται να γυρνούν την πλάτη τους στον Οργανισμό, με την περιφέρεια να έχει ήδη «στεγνώσει». Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι γιατροί, ασφαλισμένοι σε ολόκληρους νομούς της χώρας στερούνται ιατρικών υπηρεσιών, σε βασικές μάλιστα ειδικότητες. 

Ενδεικτικά, σε εννιά νομούς της χώρας δεν υπάρχει κανένας καρδιολόγος του ΕΟΠΥΥ, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι, είτε να πηγαίνουν με ραντεβού στα πολυιατρεία του Οργανισμού, είτε να επισκέπτονται ιδιώτη γιατρό. Ο νομός Λασιθίου διαθέτει μόνο τρεις καρδιολόγους, ο νομός Χαλκιδικής μόλις έναν, ο νομός Λακωνίας δύο, οι νομοί Κυκλάδων, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας από έναν, ενώ σε Καστοριά και Καβάλα υπάρχουν δύο καρδιολόγοι. 

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες: χωρίς παθολόγο μένουν 5 νομοί, χωρίς παιδίατρο 21, ορθοπεδικό 15 νομοί, οφθαλμίατρο 28, χωρίς ΩΡΛ 29 και χωρίς δερματολόγο 35 από τους 51 συνολικά νομούς της χώρας. Για ειδικότητες όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική ή η γαστρεντερολογία... ούτε λόγος. Αλλά και όπου έχουν απομείνει- έστω και λίγοι- συμβεβλημένοι γιατροί, τα ραντεβού εξανεμίζονται. 


Ξανά από την αρχή θα πρέπει να οργανώσει λοιπόν το υπουργείο Υγείας το σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου παραδέχεται εμμέσως πως το αρχικό σχέδιο των 200 επισκέψεων το μήνα αλλά και η επιλογή των συμβεβλημένων γιατρών ανά νομό τελικά δεν λειτούργησαν. 

Το τελευταίο διάστημα κατατίθενται σκέψεις για το πώς θα στηθεί εκ νέου η πρόσβαση των ασφαλισμένων στους ιδιώτες γιατρούς του οργανισμού, με το βασικότερο σενάριο να περιλαμβάνει αυτό που για τους περισσότερους θα έπρεπε να είχε συμβεί από την αρχή. Ανάλογα δηλαδή με τις πληθυσμιακές ανάγκες του κάθε νομού, να καθορίζεται συγκεκριμένος αριθμός γιατρών/ ειδικοτήτων και με βάση αυτά τα στοιχεία να ορίζεται συγκεκριμένο κονδύλι για κάθε περιοχή. Την ίδια ώρα το σχέδιο ένταξης ιδιωτών γιατρών στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) φαίνεται να προχωρά κανονικά. 

Στο παρασκήνιο πάντως συνεχίζεται η κόντρα για τον αριθμό των γιατρών που παραμένουν στον ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί υποστηρίζουν πως μετράμε πλέον μόλις 4.000 συμβεβλημένους (όταν τον Ιούνιο του 2012 ο αριθμός τους έφτανε τους 4.800), καθώς πολλές από τις συμβάσεις που έληξαν, δεν ανανεώθηκαν κατόπιν απόφασης των γιατρών. Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δήλωνε πως οι συμβεβλημένοι γιατροί ανέρχονται σε 5.500 περίπου και πως όχι μόνο δεν υπάρχει κύμα αποχώρησης, αντιθέτως εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις ιατρών προκειμένου να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Συμπλήρωσε δε σε ανακοίνωσή του πως, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αριθμός των ιατρών που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του ΕΟΠΥΥ είναι υψηλότερος από το μέσο όρο της Ευρώπης. 

Οι γιατροί υποστηρίζουν πάντως πως αιτία της μαζικής αποχώρησης- ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν υπάρχει ανταγωνισμός- είναι η πολύ χαμηλή ιατρική αμοιβή (6,5 ευρώ καθαρά ανά ασθενή), όπως επίσης και οι συσσωρεμένες οφειλές του οργανισμού (300 εκ. ευρώ για το 2012 πάνω από ένα δισ. τα χρέη της διετίας 2010- 2011). 

Βίκυ Κουρλιμπίνη 

[email protected]

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ