2013-01-14 18:03:03
Φωτογραφία για Τι προβλέπει ο νέος φορονόμος, που ψηφίστηκε από τη βουλή
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών

Μεγάλες ανατροπές για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους φέρνει το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή, με στόχο πρόσθετα έσοδα ύψους 2,307 δισ. ευρώ. Καταργούνται σχεδόν όλες οι φοροαπαλλαγές, ενώ διατηρείται η έκπτωση φόρου 10 τοις εκατό για ιατρικά έξοδα-νοσήλια και παραμένουν οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

Τη δική τους κλίμακα φορολόγησης αποκτούν από φέτος όσοι φορολογούμενοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία θα φορολογούνται με συντελεστές 10 και 33 τοις εκατό. Το πρακτικό αποτέλεσμα για τους φορολογουμένους είναι μεγάλες επιβαρύνσεις για όσους είχαν μικρά εισοδήματα μόνο από ενοίκια και σημαντικές ελαφρύνσεις για όσους εισπράττουν μια μικρή ή μεγαλύτερη περιουσία σε ετήσια βάση μόνο και μόνο ως εισοδηματίες.

Με τις αλλαγές που έφερε ο νέος φορονόμος, η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια δεν πάει στην κλίμακα αλλά είναι πλέον αυτοτελής, με συντελεστή 10 τοις εκατό για εισόδημα έως 12.000 ευρώ τον χρόνο και 33 τοις εκατό για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ
. Χαμένοι από το νέο σύστημα των ενοικίων είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, αφού χάνουν το αφορολόγητο των 5.000 και στο εξής θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Έναν χρόνο παράταση για την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων κέρδισαν ένα εκατομμύριο αγρότες. Ο φορολογικός νόμος προβλέπει καθιέρωση βιβλίων και στοιχείων από τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν το 2015 και θα φορολογηθούν με συντελεστή 13 τοις εκατό.

Παρατείνεται για ένα ακόμα χρόνο, μέχρι 31.12.2013, η απόσυρση οχημάτων μέχρι 2.000 κυβικών.

Καταργείται προσαύξηση αφορολόγητου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Είτε άκληρος είτε με ένα παιδί είτε πολύτεκνος, ο φόρος είναι ίδιος για τους μισθωτούς.

Αντί του αφορολόγητου έρχονται τα επιδόματα. Για τους πολύτεκνους, από 528 ευρώ ανά παιδί «κατεβαίνει» στα 450 ευρώ, με μια μηνιαία ενίσχυση της τάξης των 50 ευρώ ανά παιδί. Για όσους έχουν ένα ή δυο παιδιά, θεσπίζεται μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί. Υπάρχει και εισοδηματικό όριο τις 45.000 ευρώ.

Το άθροισμά των αποδείξεων πρέπει να είναι ίσο με το 25 τοις εκατό του εισοδήματος του φορολογούμενου. Υπάρχει όμως και μέγιστο όριο (10.500 ευρώ από 15.000 ευρώ). Αν κάποιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό που απαιτείται, θα πληρώσει επιπλέον φόρο (ποινή) από 10 έως 22 τοις εκατό.

Δεν λαμβάνονται υπόψιν,οι αποδείξεις από Ενοίκια,ύδρευση,δημοτικά τέλη,αποχέτευσης,υπηρεσίες κοινοχρήστων,ηλεκτρισμό,υγραέριο-φυσικό αέριο,πετρέλαιο,αγορά αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, μοτοσικλετών,εισιτήρια σε τρένα, αεροπλάνα, πλοία, αστικές συγκοινωνίες,ταχυδρομικές και τηλεφωνικές υπηρεσίες,δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων,ασφάλιστρα κατοικίας, υγείας, μεταφορών, φωτοβολταϊκά.

Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ κι έρχεται η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.Την έκπτωση όμως δικαιούνται ακέραιη μόνο όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, μειώνεται 100ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος και μηδενίζεται για εισοδήματα από 42.000 ευρώ και πάνω. Ο κατώτερος συντελεστής φορολόγησης για μισθωτούς και συνταξιούχους διαμορφώνεται πια στο 22 και ο ανώτερος στο 42 τοις εκατό.

Δυο οι συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες-αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος.Όσοι χρησιμοποιούν μπλοκάκι,δεν θα έχουν έκπτωση φόρου.Φορολογικός συντελεστής δυο ταχυτήτων: 26 τοις εκατό για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33 τοις εκατό για μεγαλύτερα. Θα αφαιρούν όμως από τα ακαθάριστα έσοδά τους, τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Από 500 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος φτάνει στα 650 ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν 1.000 ευρώ. Εκείνοι που εδρεύουν σε πόλη με πληθυσμό μέχρι 200.000 κατοίκους, θα πληρώσουν 800 ευρώ (από 400).

Οι νέοι επιτηδευματίες θα φορολογούνται με συντελεστή 13 τοις εκατό για τα πρώτα 10.000 ευρώ των εσόδων τους κατά την πρώτη τριετία άσκησης του επαγγέλματος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κανένα θέμα με Δώνη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κανένα θέμα με Δώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ