2012-03-27 12:19:03
Φωτογραφία για Κενάν Μεσαρέ: Κόλαφος το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη
Εκτεθειμένοι ο Δήμος Ιωαννιτών, οι Υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας, αλλά και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για την Κενάν Μεσαρέ είναι πραγματικός καταπέλτης. Η Ανεξάρτητη Αρχή διαπιστώνει παρατυπίες, παραλήψεις, κακοδιοίκηση και ζητάει να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

Οι διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη (σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος διατυπωμένες) «αδειάζουν» και εκθέτουν τον Δήμο Ιωαννιτών και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας, αλλά και το Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Κι ενώ το πρώτο έγγραφο του Συνηγόρου με το οποίο ζητούνταν στοιχεία από τον Δήμο Ιωαννιτών εστάλη προ 6 μηνών, η Δημοτική Αρχής δεν έχει ακόμη απαντήσει ακόμη(!!!), ενώ έσπευσε προ μηνός να προχωρήσει στην έγκριση του οριστικού πρωτοκόλλου παραλαβής του έργου, με τον αντιδήμαρχο Έργων Βασίλη Μασσαλά να αναφέρει τότε, πως δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο έργο τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.


Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει μια σειρά από παραλήψεις στο έργο της Κενάν Μεσαρέ, αλλά και απ' ότι προκύπτει καθαρά από τη ερμηνεία του πορίσματος, διαπιστώνει κι ένα ... «παιχνίδι της κολοκυθιάς» που παίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες περιφέρειας και δήμου με όσες απαντήσεις του έχουν στείλει έως σήμερα.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ιωαννιτών κακώς ζήτησε την απαλλαγή του έργου από την υποχρέωση εκπόνησης περιβαλλοντικής μελέτης και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας (ΔΙΠΕΧΩ) της πρώην περιφέρειας Ηπείρου, «παρατύπως εξαίρεσε» το έργο της Κεναν Μεσσαρέ από τη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικής μελέτης ή οποία «προβλέπεται ρητώς από την ΚΥΑ 15392/2002», όπως σημειώνει το πόρισμα του Συνηγόρου.

Η Περιβαλλοντική Μελέτη θα υποδείκνυε εκείνες τις παρεμβάσεις που θα προστάτευαν ανθρώπους και περιβάλλον από τις βλαπτικές επιπτώσεις του έργου, υπογραμμίζει η Αρχή.

Στο Συνήγορο του Πολίτη φαίνεται πως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, με έγγραφο της, στις 8 Δεκεμβρίου, αναφέρει για τον παράδρομο της Κενάν Μεσαρέ πως «εκ παραδρομής η περιβαλλοντική αδειοδότηση τον αναφέρει ως πεζόδρομο, δεδομένου ότι η αδειοδότηση εκδόθηκε με βάση εγκεκριμένη μελέτη στην οποία σαφώς αναφέρεται ως δρόμος κυκλοφορίας οχημάτων». (κατά λάθος δηλαδή βάφτισαν πεζόδρομο ένα δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων, αλλά τελικά τον κατασκεύασαν ως δρόμο κυκλοφορίας!!!)

Ο Συνήγορος ζητάει από την υπηρεσία του Δήμου να του στείλει την μελέτη στην οποία αναφέρεται.

Καυστικός είναι ο τρόπος που αναφέρεται ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ειδική Υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, σημειώνοντας πως «προκαλεί έκπληξη» το γεγονός ότι ενώ διαπιστώνεται και από τους Επιθεωρητές στον έλεγχο τους «η χρήση λανθασμένων διατάξεων για την απαλλαγή του έργου από την εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί, ανεπιτυχώς η ενέργεια αυτή της ΔΙΠΕΧΩ Ηπείρου» και μάλιστα «με σκεπτικό και επιχειρήματα, που στερούνται νομιμότητας».

Και συνεχίζει και «τελειώνει» την Υπηρεσία των Επιθεωρητών: «Στην προσπάθεια δε αυτή, παραλείπει να προτείνει και το αυτονόητα ελάχιστο που απαιτείται για την τήρηση της νομιμότητας. Να ζητήσει από το Δήμο να υποβάλει όλα τα απαραίτητα δεδομένα στη νυν αρμόδια υπηρεσία για να αξιολογήσει το φάκελο περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου (ασχέτως του εάν καταλογίζει ευθύνες ή όχι)».

Ο Συνήγορος του Πολίτη δίνει ένα νέο αυστηρό χρονικό περιθώριο 20 ημερών σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να του αποστείλουν τις απαντήσεις τους και τα στοιχεία που ζητάει για το έργο της Κενάν Μεσαρέ.

Για τον Δήμαρχο όμως Φίλιππα Φίλιο και τη Δημοτική Αρχή που επί 6 μήνες ... ποιεί τη νήσσα» επιφυλάσσει ...ιδιαίτερη πρόσκληση:

«Ιδιαίτερα παρακαλείται ο Δήμος Ιωαννιτών και δη ο Δήμαρχος, να απαντήσει στην από 30-9-2011 επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη και να μεριμνήσει ώστε αφενός να αποκατασταθεί η νομιμότητα και αφετέρου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, πέρνα κάθε αμφιβολίας», ζητάει η Ανεξάρτητη Αρχή.

EPIRUSONLINE BLOGSPO Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ