2013-01-15 10:45:13
Φωτογραφία για ΛΑΓΚΑΡΝΤ...Λάθος συνταγή η φορολογική καταιγίδα.
«Λάθος» χαρακτηρίζει τη συνταγή της υπέρμετρης φορολόγησης στην Ελλάδα η «Wall Street Journal», ενώ την ίδια ώρα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ συστήνει να παταχθεί η φοροδιαφυγή ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και ταυτόχρονα εκφράζει την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία το 2013 θα πάει καλύτερα απ' ό,τι αναμένεται.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε συνέντευξή της χθες στο BBC, αναγνώρισε τις τεράστιες και μαζικές προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα στην περικοπή των δαπανών, τη μείωση των ελλειμμάτων και την εξισορρόπηση -αν όχι εμφάνιση- πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό. Οπως σημείωσε, οι προσπάθειες της Ελλάδας θα αποφέρουν καρπούς, καθώς η χώρα αναμένεται να εμφανίσει καλύτερα αποτελέσματα απ' ό,τι είχε προβλεφθεί.

Υπογράμμισε, ωστόσο, την ανάγκη συνέχισης της μαζικής προσπάθειας για τη συλλογή των εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής.


Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία της πως η οικονομία της Ευρωζώνης βελτιώνεται και πως η Ελλάδα θα εμφανίσει καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα το 2013.

Παγίδα... λιτότητας

Η «Wall Street Journal» ασκούσε την ίδια στιγμή με δημοσίευμά της αυστηρή κριτική στο ελληνικό φορολογικό νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας αφενός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεφύγει από την παγίδα... λιτότητας που επιβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ, αφετέρου ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις «τιμωρητικού χαρακτήρα» που εφαρμόζονται στη χώρα, θα οδηγήσουν την οικονομία σε περαιτέρω συρρίκνωση, αντί να τη βοηθήσουν να αναπτυχθεί.

Πιο αναλυτικά, ανέφερε ότι η Αθήνα δεν θα πετύχει μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, κάνοντας πιο τιμωρητικό τον φορολογικό της κώδικα: «Η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει από την παγίδα λιτότητας της ΕΕ και του ΔΝΤ και ένας τρόπος να το κάνει αυτό θα ήταν με την εφαρμογή ενός ενιαίου φόρου (flat tax). Ο δρόμος που ακολουθείται αυτήν τη στιγμή, μόνο σε μεγαλύτερα δεινά οδηγεί».

«Μπορεί μια χώρα να οδηγηθεί η ίδια, μέσω των φόρων της, στην οικονομική λύση; Ενας εξωτερικός παρατηρητής θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεράνει ότι η Ελλάδα διεξάγει ένα πείραμα για να διαπιστώσει αν όντως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο συντάκτης.

Το χρέος

Τονίζοντας ότι, σχεδόν τρία χρόνια μετά την πρώτη διάσωσή της, η Ελλάδα εξακολουθεί να εξαρτάται από την ΕΕ και το ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και τη μετακύλιση υφιστάμενου χρέους, συνέχισε λέγοντας ότι το ελληνικό χρέος «έχει ανέλθει στο 170% από το 120% όπου βρισκόταν όταν παρενέβη για πρώτη φορά η ΕΕ», ενώ υπογράμμισε ότι σήμερα σχεδόν όλο το χρέος της Ελλάδας ανήκει στους Ευρωπαίους γείτονές της και στο ΔΝΤ.

Η «WSJ» καυτηρίασε, επίσης, το γεγονός ότι την ώρα που η Αθήνα επικεντρώνεται στους νέους φόρους για την αύξηση των εσόδων, οι γείτονές της κατανοούν τα οφέλη της χαμηλότερης φορολόγησης.

«Στη Βουλγαρία, στην οποία αναμένεται ανάπτυξη 1,5% φέτος, ο φόρος επιχειρήσεων ανέρχεται στο 10% και των φυσικών προσώπων και πάλι στο 10%. Στην Τουρκία ο φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων φτάνει στο 20%, με την ανάπτυξη να αναμένεται να ανέλθει γύρω στο 4% φέτος», κατέληξε το δημοσίευμα.

Κατερίνα Κοσμά
ethnos
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ