2013-01-15 22:14:02
Φωτογραφία για Ελεύθεροι θα αφεθούν οι Τσέχοι κατάσκοποι..Είχαν χτενίσει την αμυντική θωράκιση της Λήμνου για να σχεδιάσουν πολεμικό videogame.
Δύο Τσέχοι δημιουργοί βιντεοπαιχνιδιών που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Λήμνο με την κατηγορία της κατασκοπείας θα αφεθούν σύντομα ελεύθεροι ανακοίνωσε σήμερα η τσεχική κυβέρνηση, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

"Μετά από σειρά διαπραγματεύσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, τον Τσέχο ομόλογό του Πετρ Νέτσας για την απελευθέρωση των δύο Τσέχων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μίχαλ Σούστερ. Ο Τσέχος πρωθυπουργός "εκτιμά τις προσπάθειες" που κατέβαλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας, Κάρελ Σρολ, είπε ότι ο καθένας από τους δύο Τσέχους θα καταβάλει εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ. "Μετά την καταβολή της εγγύησης δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για να επιστρέψουν στην Τσεχία. Η έρευνα (για την υπόθεση) θα συνεχιστεί", διευκρίνισε. Ο Μάρτιν Πέζλαρ και ο Ιβάν Μπούχτα, οι οποίοι ειδικεύονται στη δημιουργία πολεμικών βιντεοπαιχνιδιών, συνελήφθησαν στις 9 Σεπτεμβρίου στη Λήμνο καθώς με τις κάμερές τους φέρεται να είχαν τραβήξει βίντεο από διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πακτορείο, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Νέτσας είχε ζητήσει από τον Έλληνα πρωθυπουργό "να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές θα προσέξουν την υπόθεση ώστε να αποφευχθεί τυχόν παρεξήγηση" που θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις. Ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους φέρεται επίσης να άσκησε πιέσεις για το ίδιο θέμα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Μετά τη σύλληψή τους οι δύο Τσέχοι είχαν υποστηρίξει ότι σχεδίαζαν το φουτουριστικό παιχνίδι "Arma 3", η δράση του οποίου τοποθετείται στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Η εταιρεία για την οποία εργάζονται, η Bohemia Interactive Studio, βεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες έκαναν διακοπές στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι τα παιχνίδια που προωθεί βασίζονται σε πληροφορίες "προσβάσιμες στο κοινό" Ποια είναι όμως η αλήθεια..

Οι δυο Τσέχοι που αντιμετωπίστηκαν αρχικά ως κατάσκοποι «πληρωμένοι» από γειτονική χώρα, δεν είναι… όποιοι- όποιοι. Ο David Zapletal είναι καλλιτεχνικός παραγωγός και φωτογράφος και ο Pavel Guglava οπερατέρ και καλλιτέχνης υπολογιστών, ειδικοί στο να καταγράφουν λεπτομέρειες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν σε ένα προσημειωμένο ηλεκτρονικό περιβάλλον. Προετοίμαζαν έναν… πόλεμο στο Αιγαίο, μετά από εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράν που θα γίνει το… 2030!

 

Δεν πρόκειται, φυσικά, για πραγματική εισβολή, αλλά για σενάριο ενός interactive ηλεκτρονικού παιχνιδιού με τίτλο «Arma 3», που είναι δημιουργία μιας τσέχικης εταιρείας! Πρόκειται για την «Bohemia Interactive» η οποία έγινε διάσημη τα τελευταία χρόνια για τη δυνατότητά της να αναπτύσσει λογισμικό προσομοίωσης με 3D γραφικά σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Και οι δυο «κατάσκοποι» είναι τα… «αστέρια» της στην καταγραφή και αποτύπωση σε ηλεκτρονική μορφή ακόμη και της πιο μικρής λεπτομέρειας, συμπεριλαμβανομένου και του φωτισμού που θα υπάρχει κάθε ώρα της ημέρας σε ένα συγκεκριμένο σημείο! Στις (πάρα πολλές) ημέρες παραμονής τους στη Λήμνο οι δυο Τσέχοι «χτένισαν» ό,τι υπάρχει σε μια έκταση 270 τετραγωνικών χιλιομέτρων! 

Και μέσα σε αυτά, όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Για τον ίδιο λόγο επισκέφθηκαν και τον Άγιο Ευστράτιο που είναι το δεύτερο ελληνικό νησί στο οποίο διαδραματίζεται η πολεμική σύρραξη, λόγω της στρατηγικής του θέσης. Συνολικά, πάνω από 50 χωριά, οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτά, οι παραλίες, ακόμη και ο… βυθός της θάλασσας έχουν αποτυπωθεί στις υπερσύγχρονες μηχανές τους για να χρησιμοποιηθούν ως περιβάλλον στην υποτιθέμενη εισβολή! Ο χρήστης του παιχνιδιού θα έχει το ρόλο ενός λοχαγού του ΝΑΤΟ ονόματι Scott Miller, μέσα από τα μάτια του οποίου θα εκτυλίσσονται οι πολεμικές και όχι μόνο σκηνές. Με λίγα λόγια, η «Bohemia Interactive» προσφέρει το περιβάλλον και ο ίδιος θα μπορεί να μεταβάλλει το σενάριο, όπως εκείνος θέλει. Οι τελευταίες λεπτομέρειες τακτοποιούνται και η έξοδος στην αγορά του παιχνιδιού, είναι θέμα χρόνου. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, η ίδια η εταιρεία δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με τη χρήση του υλικού που κατέγραψαν οι ειδικοί της… Στην ιστοσελίδα της, ο εκ των ιδιοκτητών και σκηνοθέτης των παιχνιδιών Ivan Buchta αποφεύγει να εξηγήσει γιατί επιλέχθηκε η Λήμνος ως περιβάλλον του «Arma 3». Τονίζει, όμως, έστω και κάπως αόριστα ότι «προσπάθησαν να πλησιάσουν όσο το δυνατό περισσότερο στην πραγματικότητα, παρ’ ότι για πολλούς λόγους δεν μπορεί να γίνει ακριβές αντίγραφο της Λήμνου». 

 Ο σκηνοθέτης παραδέχεται ότι, πριν ξεκινήσουν οι αποστολές στη Λήμνο, έγιναν προετοιμασίες που κράτησαν πολλές εβδομάδες σε μια παρόμοια έκταση έξω από το Μπρνο της Τσεχίας. Κατά τη διάρκειά τους, οι ειδικοί είχαν για καθημερινό «σύντροφο» το Google Earth, μελετούσαν τους χάρτες, επέλεγαν προσεκτικά τα σημεία που θα φωτογράφιζαν ή θα βιντεοσκοπούσαν και κατέγραφαν τα καθημερινά δρομολόγια, χωρίς να εξηγεί αν το ενδιαφέρον τους στρεφόταν στις κινήσεις στρατιωτικών οχημάτων ή σε… δρομολόγια του ΚΤΕΛ! Πολλές λεπτομέρειες για ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, δεν συμφωνείτε; Αλλά το πιο ανησυχητικό βρίσκεται αλλού… Στην αποκάλυψη του Ivan Buchta ότι η μεταφορά του πραγματικού περιβάλλοντος της Λήμνου στις οθόνες του υπολογιστή, δεν είναι μόνο ένα μέρος της ανάπτυξης του παιχνιδιού, αλλά «μια ολόκληρη ανάπτυξη «μέσα» στην ανάπτυξη. Η ίδια η μεγάλη ιστορία…». Και καταλήγει: «Η προσπάθειά μας έχει άμεση σχέση με τις απαιτήσεις (;) των στρατιωτικών πελατών μας (;), που χρειάζονται απεικόνιση 1:1 (σε φυσικό μέγεθος) των επιχειρησιακών πεδίων τους»! Ποιοι είναι αυτοί οι «στρατιωτικοί πελάτες» και για ποιο λόγο έχουν «απαιτήσεις» από μια εταιρεία παραγωγής παιχνιδιών, δεν εξηγεί ο Τσέχος σκηνοθέτης. Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς ότι η «Bohemia Interactive» έχει στη διάθεσή της κάθε λεπτομέρεια για τα όπλα, τους πυραύλους, τα ελικόπτερα και ό,τι άλλο αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι της δόθηκε πλούσιο υλικό. 

 Άραγε, όλα αυτά της δόθηκαν χωρίς αντίκρισμα; Ή, μήπως, το «αντάλλαγμα» είναι η παραχώρηση του οπτικού της υλικού; Και αν ναι, θα έχουν δικαίωμα χρήσης του όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων και αυτών που… δεν θέλουμε;
Eglimatikotita
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ