2013-01-16 08:22:26
Φωτογραφία για ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ: ΠΕΝΙΧΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ
Η Τρόικα απαιτεί αυτόματη χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών

Ιδιαίτερα επικριτικός για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του φορολογικού μηχανισμού εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

«Μέχρι σήμερα, πάντως, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά παρότι έχουμε επενδύσει πολλά σε τεχνική βοήθεια» ανέφερε ο κ. Ράιχενμπαχ που είχε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και συμπλήρωσε πως ευελπιστεί ότι με την τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, θα σημειωθεί πρόοδος και σε αυτό το κομμάτι τους επόμενους μήνες.

«Είναι νωρίς να είμαστε απολύτως βέβαιοι για οτιδήποτε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα σταθεί εμπόδιο, δεν θα καθυστερήσει τις διαδικασίες σε αυτό το στάδιο, προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη πολιτική απόφαση. Οπότε όταν θα υπάρξει οριστική συμφωνία θα είναι πιο σύντομες οι αποφάσεις της Επιτροπής» ανέφερε σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις τράπεζες για την επανεκκίνηση των έργων των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων της χώρας.


Απο την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα έχει συναντήσεις με τους αρμόδιους επιτρόπους, Χαν, Αλμούνια και Μπαρνιέ, προκειμένου να τους ενημερώσει για το ζήτημα των αυτοκινητοδρόμων, ούτως ώστε να μην καθυστερήσουν οι διαδικασίες από την Επιτροπή.

Εκτός από την επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, οι κ. Χατζηδάκης και Ράιχενμπαχ συζήτησαν την προώθηση ενός σχεδίου ανάπτυξης που συνδέεται με την επόμενη προγραμματική περίοδο για την Ελλάδα, με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης να δηλώνει ότι επιθυμία του είναι να υπάρξει ένα μοντέλο ανάπτυξης παρόμοιο με τη «Λευκή Βίβλο» της ΕΕ επί εποχής Ντελόρ.

Η Τρόικα απαιτεί αυτόματη χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών

Με ένα διπλωματικό, συνάμα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» απάντησε η Τρόικα στη πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για βελτίωση των όρων ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκαλώντας έτσι έντονο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο που βλέπει μήνα με το μήνα να αυξάνονται αλματωδώς τα χρέη των ιδιωτών.

Η πρόταση που απορρίφθηκε προέβλεπε τη δυνατότητα ρύθμισης έως και σε 60 δόσεις, με τη κάθε δόση να μπορεί να είναι μικρότερη κι από τα 100 ευρώ. Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν τη δυνατότητα ρύθμισης έως και σε 48 δόσεις αλλά σε ειδικές περιπτώσεις, με τη κάθε δόση να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι έχουν σήμερα δυο δυνατότητες για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών:

Ρύθμιση με 45 δόσεις και με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή 50% στην περίπτωση των 45 δόσεων). Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν από την εφορία να ενταχθούν στις διατάξεις του ν. 3888/2010, που προβλέπει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις που μπορούν να φτάσουν τις 45. Όμως, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει άμεσα όλες τις δόσεις που θα έπρεπε να είχε πληρώσει αν είχε ενταχθεί το 2010. Δηλαδή θα πρέπει να προκαταβάλει 26 δόσεις (οι μήνες που έχουν περάσει από τον Οκτώβριο του 2010 οπότε και σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις η εφορία για την συγκεκριμένη ρύθμιση) για να διεκδικήσει τις υπόλοιπες 19.

Διακανονισμό οφειλών με 48 δόσεις, αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητήσουν να ενταχτούν στις διατάξεις του ν. 2648/1998, όπου γίνεται διακανονισμός με περισσότερες δόσεις, που ξεκινούν από 36 και μπορούν να φτάσουν έως και τις 48 (ανάλογα με την κρίση του εφόρου), αλλά δεν προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων.

Όπως παραδέχονται επικεφαλής εφοριών, αυτή τη στιγμή γίνεται μάλλον διασταλτική ερμηνεία των ισχυουσών διατάξεων, έτσι ώστε να εξαντλούνται τα περιθώρια του προβλεπόμενου αριθμού δόσεων, αλλά ακόμα κι έτσι η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου τους επόμενους μήνες, όταν θα σωρευτούν οι υποχρεώσεις φόρου εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας.

Και μέσα σε όλα αυτά, η Τρόικα ζητά ακόμα και νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η αυτόματη χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, απαιτώντας σε κάθε περίπτωση να εφαρμοστεί ο ισχύων Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που προβλέπει ποινικές διώξεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και κατασχέσεις μισθών- συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ.

iefimerida.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ