2013-01-16 18:40:51
Φωτογραφία για Βιβλίο για την «άνοδο και πτώση της γερμανικής Ευρώπης»
Με τη δημοσιογραφική υπογραφή του Γιώργου Μαλούχου

Τους προβληματισμούς τους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν και το ρόλο της Γερμανίας κατέθεσαν οι ομιλητές που συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου «Η άνοδος και η πτώση της γερμανικής Ευρώπης», το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μαλούχος.

Το «παρών» στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», έδωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος έλαβε το λόγο στο τέλος για να θέσει μια σειρά από καίρια ερωτήματα. «Πού πηγαίνει ο κόσμος; Ποιο είναι το μέλλον μας; Και για ποιον είναι το μέλλον; Γι' αυτόν τον άνθρωπο, τον οποίο η επιδίωξη του κέρδους οδηγεί στο ευτελισμό του;» διερωτήθηκε.Τα δικά του ερωτήματα από το πάνελ των ομιλητών έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης: Αυτό που ζούμε οφείλεται αποκλειστικά σε μας ή είμαστε θύματα μιας οικονομικής Γιάλτας; Η Ευρώπη έχει αποτύχει; Ποιος είναι ο ρόλος της και ποια είναι η σχέση της με τις ΗΠΑ; Τι επιδιώκει η Γερμανία και τι συμφέρει την Ελλάδα; Σύμφωνα με τον κ
. Στυλιανίδη, η ελληνική κρίση οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων ανάμεσα στους οποίους είναι και τα συσσωρευμένα λάθη που σημειώθηκαν την περίοδο της μεταπολίτευσης. «Παρά τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα και τις αστοχίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση εδραίωσε τη δημοκρατία και καλλιέργησε την οικονομία της αγοράς» υπενθύμισε ο υπουργός και τόνισε ότι το βασικότερο λάθος της ΕΕ ήταν ότι η νομισματική ένωση δεν συνοδεύτηκε από μια αντίστοιχη πολιτική, δημοσιονομική και τραπεζική ενοποίηση.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέλυσε το ρόλο της Γερμανίας υπό το πρίσμα των δύο ρευμάτων που συγκρούστηκαν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες. Από τη μία πλευρά, υποστήριξε, ήταν οι ηγέτες, όπως ο Χέλμουτ Κολ και ο Χέλμουτ Σμιτ, που οραματίστηκαν μια ευρωπαϊκή Γερμανία. Από την άλλη, σημείωσε, είναι η γενιά που δεν γνώρισε τον πόλεμο και θα επιθυμούσε τη δημιουργία μιας γερμανικής Ευρώπης. «Αυτό που ενθάρρυνε τους θιασώτες της γερμανικής Ευρώπης ήταν η ελληνική ασυνέπεια, το πολιτικό κόστος που πάντως δεν αποτελεί ελληνικό ίδιον, η άστοχη πολιτική σπέκουλα και δημοσιογραφική ανάλυση στα γερμανικά έντυπα» επεσήμανε.

Η απάντηση σε αυτό το ρεύμα από την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι παρά η μεταρρυθμιστική συνέπεια και η επιθυμία από την ίδια την Ευρώπη να μην χωριστεί ανάμεσα στο βορρά και το νότο, υπογράμμισε. «Μια κατάρρευση του νότου θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία» προέβλεψε ο κ. Στυλιανίδης για να σημειώσει ότι υπάρχει μια τρίτη επιλογή για την Ελλάδα ανάμεσα στον ευρωλαγνεία και τον ατλαντισμό: ο ευρωατλαντισμός.

Τριάντα τρεις φορές μέτρησε τη φράση «ουδείς γνωρίζει» στο βιβλίο του Γιώργου Μαλούχου ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος με αφορμή την παρουσία του Αρχιεπισκόπου αναρωτήθηκε εάν είχε δίκιο ο Μαξ Βέμπερ όταν υποστήριζε ότι χάρις στον προτεσταντισμό πήρε το προβάδισμα ο καπιταλισμός στη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη.

«Σε όποιο ιδεολογικό ρεύμα και εάν ανήκει κανείς, η πολιτική είναι η επιστήμη και η τέχνη των δυνητικών εναλλακτικών λύσεων σε συνθήκες μεγάλης πολυπλοκότητας, μεγάλης αλληλεξάρτησης και υψηλής αβεβαιότητας» τόνισε ο Μίμης Ανδρουλάκης, ενώ πρότεινε τη συγκρότηση στην προεδρία της κυβέρνησης μιας «ομάδας σεναρίων», στην οποία μια θέση θα έπρεπε να έχει, κατά την άποψή του, και ο συγγραφέας.

«Έχουμε πόλεμο, πρέπει να είμαστε στο τραπέζι των νικητών που θα διαμορφώσουν τον χάρτη της Ευρώπης στις σημερινές συνθήκες πολυπλοκότητας» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία είναι πολύ μεγάλη για την Ευρώπη αλλά πολύ μικρή για τον κόσμο.

Στη μεταπολεμική διαδρομή της Γερμανίας και το τίμημα που κατέβαλε ως ηττημένη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αναφέρθηκε ο Μάνος Καραγιάννης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για να τονίσει στη συνέχεια τους ιδιαίτερους δεσμούς που συνδέουν τη Γερμανία με την Ελλάδα μέσα από τον γερμανικό θαυμασμό για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Ο κ. Καραγιάννης αναγνώρισε ότι ο «αντιαμερικανισμός» στην Ελλάδα έχει αντικατασταθεί το τελευταίο διάστημα από τον «αντιγερμανισμό», ενώ στον αντίποδα κινήθηκε ο συνθέτης Πάνος Καλατζόπουλος, εβραϊκής καταγωγής κατά το ήμισυ, ο οποίος μετέφερε στο ακροατήριο την αντίθεσή του στη «μοναδική χώρα που έκανε βιομηχανική παραγωγή θανάτου».

«Η άνοδος και η πτώση της γερμανικής Ευρώπης» εξετάζει τη σημερινή κρίση υπό το πρίσμα της ιστορικής διαδρομής της Γερμανίας από τα χρόνια του Φρειδερίκου του Μεγάλου έως αυτά της καγκελαρίου Μέρκελ. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, τα περισσότερα από τα πιο επικίνδυνα κεφάλαια της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας Ιστορίας γράφονται στο Βερολίνο, ενώ στη ρίζα τους βρίσκονται οι συνεχείς απόπειρες γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη.

«Η Γερμανία θέλει να γίνει ιδιοκτήτρια της Ελλάδας, οι Γερμανοί είναι ανίκανοι να χτίσουν ένα κράτος που να σέβεται τα όριά του» υποστήριξε ο ίδιος κατά την παρουσίαση του βιβλίου του.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ