2013-01-16 20:59:30
Φωτογραφία για Συζητήσεις Γαλλίας - Τουρκίας για συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας
Η Τουρκία και η Γαλλία αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τις συζητήσεις τους όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτική χρήση, ενώ η Άγκυρα εξετάζει την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Νικόλ Μπρικ.

"Συζητήσαμε με τον υπουργό σημαντικά προγράμματα της Τουρκίας σχετικά με εξοπλισμό για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Η Γαλλία έχει εταιρίες άριστες στον τομέα (...) είναι φυσικό να έχουμε αυτές τις συζητήσεις», δήλωσε η Μπρικ προς τους δημοσιογράφους στο τέλος της συνομιλίας της με τον Γιλντίζ.

"Ακούω τις ανάγκες της Τουρκίας και απαντώ σ' αυτές (...) αυτό που επιθυμούμε είναι η Τουρκία να αποκτήσει την καλύτερη τεχνολογία, την ασφαλέστερη, ξέρουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε η Γαλλίδα υπουργός.

"Γνωρίζουμε πολύ καλά τις πυρηνικές τεχνολογίες που έχει αναπτύξει η Γαλλία (...) θα έχουμε μια ολόκληρη σειρά συζητήσεων (με τη Γαλλία) και θα δούμε ποια έργα θα τους δώσουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Γιλντίζ.


"Θέματα τόσο σημαντικά όσο το πυρηνικό δεν μπορούν να συζητούνται ανεξάρτητα από τα διεθνή ζητήματα», πρόσθεσε πάντως.

Η Τουρκία προβλέπει να κατασκευάσει τρεις πυρηνικούς σταθμούς μέσα σε πέντε χρόνια για να μειώσει την εξάρτησή της από το εξωτερικό για την ενέργεια.

Η Τουρκία συνήψε το 2010 μια συμφωνία με τη Ρωσία για να κατασκευάσει ένα πρώτο πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού, στη νότια Τουρκία. Η Άγκυρα πρόκειται να αναθέσει πριν από το τέλος του μήνα την κατασκευή ενός δεύτερου, την οποία διεκδικούν η Κίνα, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Η επιχείρηση Atmea, στην οποία συμμετέχουν ο γαλλικός όμιλος Areva και ο ιαπωνικός Mitsubishi Heavy Industries (MHI), ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την κατασκευή του τρίτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού.

Η Μπρικ επανέλαβε χθες και σήμερα στους Τούρκους συνομιλητές της πως η πρώτη της επίσκεψη στη χώρα τους αποτελεί ένα «πολιτικό σήμα» από την πλευρά του νέου προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μετά τις τεταμένες σχέσεις που διατηρούσε με την Τουρκία ο προκάτοχός του, ο Νικολά Σαρκοζί.

Πηγή: ΑΜΠΕ
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ