2013-01-17 16:01:03
Φωτογραφία για Αύξηση ιχθυαποθεμάτων στον Παγασητικό
Εξαπλασιάστηκαν φέτος σε σχέση με πέρυσι οι ποσότητες ειδών και ψαριών που αλιεύτηκαν από τον Παγασητικό Κόλπο στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας που διεξάγει το Εργαστήριο Ιχθυολογίας και Υδροβιολογίας του... Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα καπόνια, τα σαυρίδια, τα λυθρίνια, οι μπακαλιάροι αποτελούν τα είδη με τις μεγαλύτερες ποσότητες. Σε γενικές γραμμές η αλιευτική κατάσταση του Παγασητικού Κόλπου κρίνεται ικανοποιητική. Ωστόσο από τους επιστήμονες του Τμήματος εκδηλώνεται προβληματισμός για το κεντρικό σημείο του Παγασητικού, όπου εμφανίζονται οι ανόξινες συνθήκες που σημαίνει ότι είναι δυσμενείς για την επιβίωση των ζωικών οργανισμών.

Είναι η πέμπτη συνεχή χρονιά που πραγματοποιείται μέσω μηχανότρατας έρευνα στον Παγασητικό για την εκτίμηση της αλιευτικής του κατάστασης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τρία διαφορετικά σημεία του Παγασητικού και διήρκησε σε δύο ημέρες.


Ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας κ. Χρήστος Νεοφύτου τόνισε πως «ολοκληρώθηκε και φέτος από το Εργαστήριο Ιχθυολογίας-Υδροβιολογίας η επεξεργασία των στοιχείων που εδώ και πέντε χρόνια λαμβάνουμε από τον Παγασητικό με τη χρήση μηχανότρατας. Τα στοιχεία είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Η αλιεία έγινε στα μέσα Σεπτεμβρίου σε αντίθεση με τις προηγούμενες τέσσερις φορές που διεξαγόταν Ιούνιο. Ο λόγος αλλαγής εποχής ήταν για να δούμε και να συγκρίνουμε τη διαφοροποίηση που παρατηρείται μεταξύ των εποχών. Οι περιοχές δειγματοληψίας (καλάδες) ήταν πρώτον στο ανατολικό τμήμα του Παγασητικού, στην Άφησο και σε ένα βάθος περίπου 90 μέτρων, στο δυτικό τμήμα του Παγασητικού στην περιοχή Μιτζέλα σε βάθος περίπου 60 μέτρων και στο κέντρο του Παγασητικού, στην ίδια νοητή γραμμή μεταξύ Ανατολής-Δύσης, σε βάθος περίπου 80 μέτρων. Οι περιοχές αυτές είναι σταθερές για όλα τα χρόνια και εντοπίζονται με GPS».

Τα στοιχεία έδειξαν μεγάλη αύξηση των ιχθυαποθεμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Πιο αναλυτικά το 2012 συγκεντρώθηκαν 1000 κιλά, ενώ πέρυσι ήταν 178,7 κιλά, πρόπερσι 332,6 κιλά, το 2009 295,4 κιλά και το 2008 κοντά στα 160 κιλά. Επίσης οι μπακαλιάροι από 7,7 κιλά που ήταν οι περυσινές ποσότητες που συγκεντρώθηκαν, φέτος άγγιξαν τα 139,9 κιλά.

Τα καπόνια ήταν το είδος με τη μεγαλύτερη ποσότητα που συγκεντρώθηκε. Ειδικότερα το 2012 ανήλθαν στα 155 κιλά, ενώ το 2011 ήταν 19,5 κιλά. Πολύ μεγάλη ήταν και η αύξηση στα σαυρίδια, όπου από 17,4 κιλά το 2011, φέτος αλιεύτηκαν 155 κιλά.

Εξαπλασιασμός αποθεμάτων

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της έρευνας ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως «καταρχάς εμφανίζεται εξαπλασιασμός των ποσοτήτων (βιομάζα) που αλιεύτηκαν στο πλαίσιο της έρευνας σε σχέση με πέρυσι και τριπλασιασμός σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Τέτοια είδη ψαριών που εκτοξεύθηκε η ποσότητά τους, είναι το σαυρίδι, ο μπακαλιάρος, τα καπόνια, οι ζακέτες, οι ράγες, οι πεσκανδρίτσες, τα λυθρίνια, ενώ αντίθετα οι καραβίδες και οι γαρίδες παραμένουν σταθερές. Μία πρώτη εξήγηση που θα μπορούσε να δοθεί, είναι ότι αυτές οι ξαφνικές αλλαγές οφείλονται πιθανόν στο ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες του 2010 και 2011 ήταν ιδανικές για την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη των ειδών που ζουν στον Κόλπο και όχι μόνο. Αυτό το οποίο μας προκάλεσε ένα σκεπτικισμό είναι ότι μειώθηκαν τα μεγέθη, το οποίο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι στο δυτικό-νοτιοδυτικό τμήμα του Παγασητικού (Μιτζέλα) εμφανίζονται πολύ αυξημένες οι ποσότητες που αλιεύτηκαν. Επίσης κάτι το οποίο έχει επισημανθεί είναι ότι στο δυτικό-νοτιοδυτικό τμήμα επικρατούν τα λυθρίνια, ενώ στο ανατολικό οι μπαλάδες, οι κεφαλάδες και οι καραβίδες. Εν τέλει μπορούμε να πούμε ότι με βάση αυτά τα στοιχεία ο Παγασητικός βρίσκεται σε ικανοποιητική αλιευτική κατάσταση, η οποία ίσως να εξελίσσεται προς το καλύτερο. Πιο ασφαλή συμπεράσματα θα βγάλουμε όμως με τα στοιχεία των επόμενων χρόνων.

Αναφορικά με την ποιότητα των νερών του Παγασητικού ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως «θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σταθερή παρά τις όποιες κλιματικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, τα οποία πάντοτε επηρεάζουν τους οργανισμούς».

«Καμπανάκι» από το κεντρικό τμήμα

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως «γενικά ο Παγασητικός είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αν τον συγκρίνουμε με άλλους ελληνικούς Κόλπους, όπως ο Θερμαϊκός, ο Αμβρακικός και άλλοι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυόμαστε». Στο σημείο αυτό εστίασε την ανησυχία του για το κεντρικό τμήμα του Παγασητικού λέγοντας πως «το μόνο πράγμα που μας ανησύχησε και μας ανησυχούσε και τα προηγούμενα χρόνια, είναι το κέντρο του, που αποτελεί και το σημείο διάπλου των πλοίων. Εκεί εντοπίστηκε πως η ρύπανση βρίσκεται σε υψηλό βαθμό και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βούρκος ο πυθμένας, κάτι το οποίο συμφωνεί και με τις χημικές αναλύσεις που γίνονται από αρμόδιο εργαστήριο. Συγκεκριμένα οι αναλύσεις δείχνουν ότι σε ένα ύψος δέκα μέτρων από τον πυθμένα, μέσα στην υδάτινη στήλη, δημιουργούνται ανοξικές συνθήκες, που σημαίνει ότι είναι δυσμενείς συνθήκες για την επιβίωση των ζωικών οργανισμών. Η περιοχή αυτή γενικά εμφανίζει μια σχετική μείωση της βιομάζας και των ποσοτήτων αλιευμάτων από χρόνο σε χρόνο. Μάλιστα, εφόσον αποδειχθεί πού οφείλεται το φαινόμενο των ανοξικών συνθηκών, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, γιατί οι συνθήκες είναι πιθανόν μελλοντικά να δημιουργήσουν προβλήματα στον Κόλπο».

almyrosinfo.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ