2013-01-18 08:04:50
Φωτογραφία για ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Συνελήφθησαν το τελευταίο διήμερο, δύο ημεδαποί για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο. 

Στα Βριλήσσια, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τ.Α. Βριλησσίων 66χρονος ημεδαπός, ως Διευθύνων Σύμβουλος Ανώνυμης Εταιρείας για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο ύψους 505.859,36 ευρώ.

Επίσης, συνελήφθη στην Γλυφάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 58χρονος ημεδαπός, ως πρώην Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρείας, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο ύψους 486.794,56 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πάντως νάρκη στις προοπτικές ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013, με ότι αυτό συνεπάγεται στο μέτωπο των πιθανών νέων μέτρων που θα απαιτήσει σε αυτή την περίπτωση η τρόικα, βάζει η εκρηκτική διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών φορολογουμένων προς το Δημόσιο στα 56,7 δισ. ευρώ.


Από αυτά, 13,2 δισ. ευρώ «γεννήθηκαν» το 2012, καθώς υπό το βάρος της υπερφορολόγησης εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά και άλλοι τόσοι από «πεποίθηση» προχώρησαν σε στάση πληρωμών.

Όπως μάλιστα προκύπτει από τα στοιχεία, η συσσώρευση χρεών όχι μόνο δεν ανακόπτεται συν τω χρόνω αλλά αντίθετα, αυξάνει. Αυτό έγινε και το Δεκέμβριο, μήνα που χιλιάδες συνταξιούχοι και μισθωτοί εισέπραξαν για τελευταία φορά το, έστω και κουτσουρεμένο δώρο, και η οικονομία «ανακουφίστηκε» από την εκταμίευση της δόσης.

Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται από την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων ανείσπρακτων οφειλών. Στα τέλη του 2010 ήταν 39 δισ ευρώ. Τότε το κράτος ήταν απλώς ανίκανο να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη που συσσωρεύονταν και συσσωρεύονταν μέχρι να φιλοτιμηθεί ο μπαταχτσής να δώσει κάτι στην εφορία, στο πλαίσιο μιας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μιας περαίωσης, ενός συμβιβασμού που διαρκούσε τόσο μέχρι να εκδοθεί η φορολογική ενημερότητα. Μετά πάλι, ο ανίκανος εισπρακτικός μηχανισμός επεδείκνυε τον καλύτερό του εαυτό και οι πολιτικές ηγεσίες την έλλειψη βούλησης να τα βάλουν με τους φοροφυγάδες.

Από το 2011, τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα έκαναν την εμφάνισή τους. Τα ληξιπρόθεσμα στη διάρκεια 12 μηνών ψήλωσαν περίπου 6 δισ. ευρώ (από τα 39 δισ. ευρώ έφτασαν τα 44,891 δισ. ευρώ). Είχαν αρχίσει τα μεγάλα ζόρια με αυξήσεις φόρων, μείωση μισθών και συντάξεων και μέτρα που έπεφταν βροχή στις πλάτες μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρήσεων Η πάταξη της φοροδιαφυγής παρέμενε ο ανεμόμυλος του σύγχρονου Δον Κιχώτη των κυβερνώντων και όσο τα έσοδα έπεφταν έξω τόσο έρχονταν και άλλα μέτρα. 

Κάπως έτσι, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να εγκλωβίζεται στο φαύλο κύκλο των φόρων. Μπαίνουν «έξτρα» φόροι για να καλύψουν τις τρύπες, οι φορολογούμενοι αρχίζουν να μην πληρώνουν, η φοροδιαφυγή γίνεται ακόμα πιο συμφέρουσα όσο αυξάνονται οι συντελεστές, τα έσοδα πέφτουν έξω, έρχονται νέοι φόροι και η… ζωή συνεχίζεται. 

Η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2012, δείχνει ότι μάλλον ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. 

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κάνοντας «ταμείο» για το 2012 διαπίστωσαν ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο έφτασαν στο διάστημα Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου τα 13,2 δισ. ευρώ, από 12,078 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου. 

Τα ποσά αυτά έρχονται να προστεθούν σε ένα βουνό ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 43,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011, οδηγώντας τις συνολικές οφειλές που παραμένουν ανείσπρακτες στα χαρτιά στα 56,7 δισ. ευρώ. 

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών έχασε το στόχο του Μνημονίου για είσπραξη 2 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2012 από ληξιπρόθεσμα, καθώς κατάφερε να βάλει στα ταμεία του 1,4 δισ. ευρώ. Δέχθηκε μάλιστα σκληρή κριτική από την τρόικα, η οποία σε έκθεση της μίλησε για «μεγάλες αστοχίες στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας ότι η φορολογική μηχανή είναι διάτρητη σε ζητήματα όπως η φορολόγηση των πλούσιων και των ελεύθερων επαγγελματιών». 

Στην ίδια έκθεση οι δανειστές κάλεσαν την κυβέρνηση να εφαρμόσει σύστημα τηλεφωνικών κλήσεων για τα ποσά ως 3.000 ευρώ (ύψους 1,1 δισ. ευρώ), αλλά και να διαθέσει το 10% των εργαζόμενων στις ΔΟΥ στο κυνήγι των οφειλών, κάτι που σήμερα δεν γίνεται. Στις προτάσεις περιλαμβάνονταν και το να στραφεί η εφορία στο κυνήγι των 5.770 οφειλετών με χρέη μεταξύ 300.000 ευρώ και 1 εκατ. 

Κάθε μήνα και χειρότερα 

Η εκρηκτική αύξηση των νέων ληξιπρόθεσμων άρχισε από το καλοκαίρι του 2012, όταν μέσω των εκκαθαριστικών από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τους φορολογούμενους 6,8 δισ. ευρώ. 

Το αποτέλεσμα ήταν μόνο τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα να αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ. Ήταν 3,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου και έκαναν άλμα στα 6,781 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου. 

Από κει και πέρα, η κατάσταση φαντάζει ανεξέλεγκτη. Από τον Αύγουστο στο Σεπτέμβρη τα 6,7 δισ. ευρώ έγιναν 10,1 δισ., διογκώθηκαν σε 11,025 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, άγγιξαν τα 12,078 δισ. ευρώ το Νοέμβριο και χτύπησαν 13άρι το Δεκέμβριο. 

Στο μεσοδιάστημα το υπουργείο Οικονομικών είχε καλλιεργήσει την προσδοκία καθιέρωσης νέας ευνοϊκής ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία όμως σκόνταψε στις ενστάσεις της τρόικας και έμεινε στο συρτάρι. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προ ημερών ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει νέα ρύθμιση καθώς οι δόσεις που προβλέπουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις είναι αρκετές, για να ρυθμίσουν οι φορολογούμενοι τα χρέη τους προς την εφορία». 

Σήμερα οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν από τον προϊστάμενο της εφορίας τους, διευκόλυνση πληρωμής της οφειλής τους σε δόσεις που μπορούν να φτάνουν, υπό προϋποθέσεις, ακόμα και τις 36. Τη ρύθμιση, όμως, φαίνεται να επιστρατεύουν ελάχιστοι. Οι υπόλοιποι αφήνουν απλώς τους φόρους να συσσωρεύονται. 

Οικονομολόγοι θέτουν ευθέως τον προβληματισμό, που θα πάνε τα ληξιπρόθεσμα χρέη όταν φανούν στις τσέπες των πολιτών τα τελευταία μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 15%. 

Προς το παρόν πάντως το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να έχει αποκωδικοποιήσει το μήνυμα των φορολογουμένων. Εξακολουθεί να αυξάνει τους φόρους (2,4 δισ. ευρώ έσοδα προβλέπει το τελευταίο φορολογικό) και απομένει να αποδειχθεί αν τους επόμενους μήνες θα ψάχνει και πάλι μπαλώματα για τα έσοδα. 

Εκτός κι αν ο Δον Κιχώτης βγάλει τις εντυπωσιακές πανοπλίες και αρχίσει την πραγματική μάχη με τους γνήσιους φοροφυγάδες… 

ΑΠΕ/Euro2Day
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ