2013-01-18 10:34:50
Φωτογραφία για Σε Προανακριτική Επιτροπή παραπέμφθηκε o Γ. Παπακωνσταντίνου...!!!
ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡΥστερα από θυελλώδη συνεδρίαση άνω των 14 ωρών, στην οποία κυριάρχησε διαδικαστικό χάος περί την ψηφοφορία και η σφοδρή, εφ όλης της ύλης, αντιπαράθεση των Ευάγγελου Βενιζέλου και Αλέξη Τσίπρα,  η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών για τη λίστα Λαγκάρντ, μόνο για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η υπό συγκρότηση Επιτροπή θα αποτελείται από 15 βουλευτές. Καλούνται να έχουν παραδώσει το πόρισμά τους έως τις 25 Φεβρουαρίου. Υπέρ της πρότασης που είχαν καταθέσει Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ετάχθησαν 265 βουλευτές «κατά» 6 και «παρών» ψήφισαν 3.

Μετ' εμποδίων η ψηφοφορία

H ψηφοφορία -που με βάση τον υπεραισιόδοξο αρχικό προγραμματισμό επρόκειτο να αρχίσει στις... 6.30 το απόγευμα- ξεκίνησε τελικά τα μεσάνυχτα ύστερα από διακοπή περίπου μίας ώρας.


Μετά την επανέναρξη της διαδικασίας, και αφού ενημέρωσε το Σώμα για τον τρόπο ψηφοφορίας, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, είπε στους βουλευτές ότι το ψηφοδέλτιο που είχε διανεμηθεί είναι το σωστό και ότι ήταν άδικος ο θόρυβος που δημιουργήθηκε. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης αν και επέμεινε ότι τα ψηφοδέλτια πρέπει να αναφέρουν το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα, είπε δεν χρειάζονται περιττές εντάσεις και μπορεί το Σώμα να τοποθετηθεί.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι ο τύπος των ψηφοδελτίων θυμίζει τα ομοιόμορφα ψηφοδέλτια της εκλογής του Χρ. Σαρτζετάκη, υποστήριξε δε πως επιχειρείται αποτροπή παραπομπής των προσώπων που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση και γι αυτό οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν σε κάθε ψηφοδέλτιο όλες τις προτάσεις. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής είπε ότι τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να αναφέρουν το κάθε ένα το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα που συνολικά προτείνονται από τα κόμματα για την συγκρότηση Προανακριτικής. Δήλωσε όμως ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία.

«Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα, είναι αυτονόητο αυτό. Η προανακριτική Επιτροπή, αν συσταθεί μπορεί να αποφασίσει διεύρυνση της έρευνας και για άλλα αδικήματα» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης προσθέτοντας πως ο τρόπος που προκρίθηκε για την ψηφοφορία ήταν και αποτέλεσμα της σύμφωνης γνώμης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Τελικώς, δι εγέρσεως εγκρίθηκε ο τύπος του ψηφοδελτίου.

Τα ψηφοδέλτια που διανεμήθηκαν στους βουλευτές ανέφεραν το όνομα του εγκαλούμενου και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή σε Προανακριτική από κάθε κόμμα ξεχωριστά. Έτσι ο βουλευτής που ήθελε να ψηφίσει για παράδειγμα την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου προσερχόταν στην κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου και έριχνε το φάκελο με το ψηφοδέλτιο, στο οποίο μπορεί να σημειώσει πέραν της μίας επιλογές.

Δηλαδή, να ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου. Στο τέλος όμως, θα αθροίζονται οι προτάσεις. Έτσι αν ένας βουλευτής έχει ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου θα θεωρείται ότι η πρόταση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, έλαβε μία ψήφο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μία ψήφο και η πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ έλαβε μία ψήφο. Δεν θα θεωρείται δηλαδή ότι από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε τρεις ψήφους. Θα αθροίζεται η πρόταση και όχι το πρόσωπο. Αντίστοιχος θα είναι ο υπολογισμός και στην περίπτωση που ένας βουλευτής δηλώσει «όχι» ή «παρών» για την παραπομπή.

Στην ψηφοφορία για την συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, συμμετείχαν συνολικά 294 βουλευτές. Απουσίαζαν οι βουλευτές Χρήστος Αηδόνης και Θεόδωρος Παραστατίδης (ανεξάρτητοι), Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ), Ηρώ Διώτη και Γιάννης Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Θωμάς Ψύρρας (ΔΗΜΑΡ).

Και στις 4 κάλπες ψήφισε η πλειονότητα των βουλευτών της ΝΔ

H μεγάλη πλειονίοτητα των βουλευτών της ΝΔ επέλεξε να ψηφίσει και στις τέσσερις κάλπες και όχι μόνον στην πρώτη που αφορούσε τον προτεινόμενο από το κόμμα τους προς παραπομπή κ. Παπακωνσταντίνου. Από τους 124 παρόντες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος , 85 επέλεξαν και τις τέσσερις κάλπες, ένας (ο κ. Π. Σιούφας) ψήφισε στις δυο κάλπες για τους κκ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, ενώ 38 περιορίστηκαν να ψηφίσουν μόνο στην πρώτη κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου. Την μια κάλπη επέλεξαν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Οι «διαρροές»

Οσον αφορά τις εικαζόμενες διαρροές, δεδομένου ότι η ψηφοφορία είναι μυστική, φαίνεται πως δεν υπήρξαν διαρροές από τους βουλευτές της ΝΔ υπέρ της παραπομπής του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Συγκεκριμένα, υπέρ της παραπομπής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 124 βουλευτές, όσοι σχεδόν είναι αθροιστικά οι βουλευτές της ευρύτερης αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ανεξάρτητων που είχαν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν.

Περισσότερες ψήφους από τον αριθμό των προτεινόντων βουλευτών έβγαλε η κάλπη για τους κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο. Για τους 2 πρώην υπουργούς ζητούσαν παραπομπή 37 βουλευτές. Σύμφωνα, με το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει ότι για τον κ. Παπανδρέου υπήρξαν 43 και για τον κ. Παπαδήμο 26 «επιπλέον» ψήφοι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Στην πρώτη κάλπη που αφορούσε τον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκαν 294 ψηφοδέλτια, από τα οποία έγκυρα ήταν 286, τα άκυρα 5, ενώ υπήρξαν και τρία λευκά ψηφοδέλτια.

Υπέρ της πρότασης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ψήφισαν 265 βουλευτές, κατά ψήφισαν 6, ενώ «παρών» δήλωσαν τρεις.

Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 129 βουλευτές, καταψήφισαν 26, ενώ «παρών» δήλωσαν 4.

Υπέρ της πρότασης ΑΝΕΛ - ΧΑ ψήφισαν 110 βουλευτές, κατά 28, ενώ «παρών» δήλωσαν τρεις βουλευτές.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είναι ο μόνος εγκαλούμενος πρώην υπουργός που παραπέμπεται σε Προκαταρκτική Επιτροπή. Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων, Χρήστος Μαρκογιαννάκης,. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Στην κάλπη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, βρέθηκαν 225 ψηφοδέλτια, από τα οποία έγκυρα ήταν 154, άκυρα 15 και λευκά 56.

Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 124 βουλευτές, κατά 24,ενώ «παρών» δήλωσαν 2.

Υπέρ της πρότασης ΑΝΕΛ- ΧΑ ψήφισαν 104 βουλευτές, κατά 23, ενώ «παρών» δήλωσε ένας.

ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Στην τρίτη κάλπη για τον Γιώργο Παπανδρέου βρέθηκαν 224 ψηφοδέλτια, από τα οποία έγκυρα ήταν 107, άκυρα 14 και λευκά 103. Υπέρ της πρότασης παραπομπής του πρώην Πρωθυπουργού, τάχθηκαν 80, κατά 19, ενώ «παρών» δήλωσαν 8. ΓΙΑ ΤΟΝ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ

Στην τέταρτη κάλπη για τον κ. Λουκά Παπαδήμο βρέθηκαν 221 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων 114 έγκυρα, άκυρα 7 και 111 λευκά.

Υπέρ της πρότασης ΑΝΕΛ - ΧΑ τάχθηκαν 63 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 34 και «παρών» δήλωσαν 6.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγραφή των βουλευτών που επέλεξαν να ψηφίσουν μονάχα σε μία κάλπη - την πρώτη που αφορούσε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για τους εξής βουλευτές:

Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρ. Λαζαρίδης, Πύρρος Δήμας, Δ. Αβραμόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή, Νότης Μηταράκης, Κώστας Σκανδαλίδης, Σοφία Βούλτεψη, Βύρων Πολύδωρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Α. Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Θάνος Μωραίτης, Ιωάννης Μανιάτης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Χρήστος Γκόκας, Μάκης Βορίδης, Αθανάσιος Μπούρας, Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, Γιώργος Παπανδρέου, Απόστολος Κακλαμάνης, Μάριος Σαλμάς, Ευάγγελος Μπασιάκος, Γιάννης Καράμπελας, Βασίλης Υψηλάντης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Συμεών Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ), Ιωάννης Κουτσούκος, Γεωργία Μπατσαρά, Λευτέρης Αυγενάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Ευ. Βενιζέλος (σ.σ. σε μία μόνο κάλπη είχε δικαίωμα να πάει) Σταύρος Καλογιάννης, 'Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, Μιχάλης Κασσής, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Καλαντζής, Ασημίνα Σκόνδρα, Σπύρος Ταλιαδούρος, Γιώργος Γεωργαντάς, Πάρις Κουκουλόπουλος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Γιάννης Βρούτσης, Παναγιώτης Ρήγας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χρήστος Κέλλας, Φίλιππος Σαχινίδης, Νίκος Σηφουνάκης, Αθανάσιος Νάκος, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Δημήτρης Σαλτούρος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Διονύσης Σταμενίτης, Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Μάνη Παπαδημητρίου, Δημήτρης Τσουμάνης, Αχμέτ Χατζή Οσμάν, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Ευθύμιος Καρανάσιος, Ιωάννης Δριβελέγκας Κωστής Μουσουρούλης, Κώστας Τριαντάφυλλος. Ο βουλευτής της ΝΔ, Παύλος Σιούφας ψήφισε μόνο στην κάλπη για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο.

* Η Θεοδώρα Τζάκρη είναι η μόνη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε και στις τέσσερις κάλπες. 
ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ