2013-01-21 21:39:03
Φωτογραφία για Το τσουνάμι των τραπεζών γονάτισε την οικονομία, λέει ο πρόεδρος Χριστόφιας
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε σήμερα ότι η Κύπρος θα μπορούσε να... εξέλθει της οικονομικής κρίσης, ωστόσο το τσουνάμι, όπως το χαρακτήρισε, των τραπεζών, χωρίς κανένα έλεγχο από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, που είναι ο υπεύθυνος με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, γονάτισε την οικονομία, πραγματικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος μιλούσε σε γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο το οποίο παρέθεσε προς τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ), ανέφερε πως είναι «σαφέστερο τους σαφούς», κατά την έκφραση του, ότι «είμαστε θύματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης» και υπέδειξε πως δεν μπορεί για την παγκόσμια οικονομική κρίση να φταίει η Κυβέρνηση Χριστόφια, όπως κάποιοι υποστηρίζουν καθημερινά. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση του προσπάθησε όντως να χτίσει ένα κοινωνικό κράτος, να αναστήσει ακόμα παραπάνω και να στηρίξει τους εργαζόμενους, ωστόσο δυστυχώς αυτή η κρίση δημιούργησε προβλήματα
. Πρόσθεσε δεν πως παρόλα αυτά η Κύπρος θα μπορούσε να βγει από την κρίση αλλά, όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «μας συνάντησε ένα τσουνάμι που λέγεται τράπεζες χωρίς κανένα έλεγχο από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που είναι ο υπεύθυνος με βάση τα δεδομένα τα ευρωπαϊκά και το οποίο γονάτισε την οικονομία, πραγματικά».

«Παρόλα αυτά εμείς εφόσον υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε σε αυτό τον περιβόητο Μηχανισμό Στήριξης δώσαμε μεγάλη μάχη να υπερασπιστούμε βασικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων όπως τον 13ο μισθό, το ΤΚΑ, τις χαμηλές συντάξεις τις οποίες αυξήσαμε και παραμένουν αυξημένες, το πασχαλινό επίδομα, το ίδιο το ΤΚΑ και τη βιωσιμότητα του και διάφορα άλλα τα οποία έχουμε προσφέρει τιμώντας τους ανθρώπους του μόσχου, τους ανθρώπους της δουλειάς. Εκείνους οι οποίοι ήταν οι πρωταγωνιστές των αγώνων για να πετύχουμε αυτές τις κατακτήσεις» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας ανέφερε πως στα η αλήθεια είναι, κατά την περίοδο της πενταετούς θητείας του, η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιούργησε τεράστια προβλήματα, «η κυβερνώσα Βουλή το ίδιο, η αντιπολίτευση, επίσης, αλλά εμείς κρατούμε γερά, είμαστε από μια στόφα που αντέχει» όπως είπε.

«Περάσαμε» συμπλήρωσε «μέσα από πολλές συμπληγάδες τα τελευταία 86 χρόνια που το λαϊκό εργατικό κίνημα δίνει αγώνες. Και κατατρεγμούς των Άγγλων και κατατρεγμούς του Γρίβα και της δεξιάς και της ΕΟΚΑ Β΄ και είμαστε εδώ με το κεφάλι ψηλά και με σφιγμένη τη γροθιά».

«Όσο κρατάνε τα πόδια μας και οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τον τόπο μας πρώτα από όλα για την επίλυση του Κυπριακού την οποίαν ορισμένοι με νεοφανείς τοποθετήσεις και ερμηνείες τι θα έκανε ο Μακάριος αν ζούσε ακούστε τώρα, βάλλουν το Κυπριακό στις ελληνικές καλένδες» συμπλήρωσε, λέγοντας δε πως αν υλοποιηθούν αυτές οι απόψεις και οι πολιτικές είτε είναι του κ. Αναστασιάδη με τους συνεργάτες του είτε είναι του κ. Λιλλήκα είτε του Αρχιεπισκόπου εμείς θα βλέπουμε τα κατεχόμενα με τα κιάλια».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε λόγο για την ανάγκη να επανενωθεί ο τόπος, λέγοντας πως για να γίνει αυτό, «δεν είναι με τα συνθήματα και τους παλληκαρισμούς, αυτά έχουν δοκιμαστεί χρόνια τώρα και κάθε φορά πάμε πιο πίσω».

Ο Πρόεδρος ανέφερε ακολούθως πως οι Τουρκοκύπριοι όταν ακούνε σήμερα να γίνεται λόγος για κατάργηση της πολιτικής της ομοσπονδίας διερωτώνται τι θέλει η ε/κ πλευρά και που βασίζεται μια τέτοια επιδίωξη, διότι, όπως εξήγησε, «οι Τουρκοκύπριοι επίσης θεωρούν ότι με την ομοσπονδία είναι μια ευκαιρία να πουν στην Τουρκία ‘ευχαριστούμε για την προστασία που μας σκοτώνει’, διότι είναι δήθεν προστασία, πνίγουν τους Τουρκοκύπριους με το κουβάλημα δεκάδων χιλιάδων εποίκων».

«Για αυτό οι Τουρκοκύπριοι δυσανασχετούν και κατηγορούν την Τουρκία» ανέφερε, για να προσθέσει πως «αντί λοιπόν και αυτή τη φορά να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια συμμαχία με τους Τουρκοκύπριους λέμε στους ανθρώπους ‘ξέρετε, εμείς έχουμε ελληνικό κράτος από δω για αυτό δεν σας θέλουμε’».

«Ελάτε όμως που η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ με όλη της την επικράτεια και με όλο το λαό της» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ακολούθως στο ότι «κάποιος», όπως είπε, «εξήγγειλε ότι θα κάνει κίνημα για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές».

«Δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, δεν θέλω να κάνω προβλέψεις, αλλά πρέπει να διερευνηθεί πολύ σοβαρά. Είναι αντικειμενικά που γίνεται; Είναι άλλως πως; Πρέπει να το μελετήσουμε. Το αποτέλεσμα ποιο θα είναι; Ένα τουρκικό κράτος με τους κουβαλητούς και ένα μικτό κράτος στις ελεύθερες περιοχές. Δεν θα έχουμε ελληνικό κράτος όπως μας είπε ο Αρχιερέας. Δεν θα έχουμε ελληνικό κράτος αλλά μικτό κράτος και ένα τούρκικο κράτος στις ελεύθερες περιοχές. Θα ξεγράψουμε την Κερύνεια, την Αμμόχωστο, τη Μόρφου; Εγώ το Δίκωμο δεν το ξεγράφω όπως ούτε κι εσείς τα χωριά και τις πόλεις σας» τόνισε.

Εξήγησε πως ως εκ τούτου «χρειάζεται να συνεχιστούν ενωτικές πολιτικές του λαού και πολιτικές ενωτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενωτικές της οικονομίας και του κράτους», υποδεικνύοντας πως είναι αυτές τις πολιτικές που η Κυβέρνηση του εφαρμόζει αυτά τα πέντε χρόνια.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «βεβαίως ο ερχομός του Έρογλου τα έχει τινάξει στον αέρα, με τη βοήθεια και του τουρκικού κατεστημένου», υποδεικνύοντας ωστόσο πως «δεν είναι με το να σβήσουμε όλα όσα έχει εγκρίνει και ο ΟΗΕ μέχρι σήμερα, ως γραμμή επίλυσης του Κυπριακού».

Υπενθύμισε δε προς τον υποψήφιο για την Προεδρία Γιώργο Λιλλήκα και αυτούς που τον υποστηρίζουν ότι «η τελευταία συμφωνία την οποία υπέγραψε ο αείμνηστος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, είναι η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, την οποία επικαλούνται κιόλας» εξηγώντας πως αυτή η συμφωνία προνοεί «λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή προβλέπεται στα Ψηφίσματα των ΗΕ».

«Νομίζω ότι το όπως αυτή προβλέπεται στα Ψηφίσματα των ΗΕ δεν είναι καν μέσα. Αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι η συμφωνία και προβλέπει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Και εγώ συμφωνώ με αυτούς που λένε ότι η ουσία είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας και όχι η ονομασία. Κατά συνέπεια πως είναι δυνατό να χρησιμοποιούν κατά κόρον το όνομα του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και την ίδια ώρα τη συμφωνία την οποία έκαμε ο ίδιος να την θεωρούν καταστροφική και να την ακυρώνουν» πρόσθεσε, λέγοντας παράλληλα ότι «εδώ υπάρχουν αντιφάσεις οι οποίες είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητές».

Ανέφερε τέλος προς τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΥΣΥ ότι το σημερινό γεύμα πραγματοποιείται γιατί αυτή η Κυβέρνηση θέλει να τους τιμήσει έστω «με αυτό το θερμό καλωσόρισμα και με ένα λιτό γεύμα αλλά με ανοιχτή αγκάλη η οποία θα είναι πάντα ανοιχτή για σας».

«Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μαζί» διαβεβαίωσε τα μέλη του ΚΣ της ΕΚΥΣΥ ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφέροντας πως κι αυτός συνταξιούχος θα είναι, «και ως ΕΚΥΣΥ και ως ΠΕΟ και προπάντων ως ΑΚΕΛ, το οποίο έχει καθοδηγήσει και κατακτήσεις κοινωνικές και είναι η μάνα αυτών των κατακτήσεων».

«Χωρίς αυτό το κόμμα διερωτώμαι που θα βρισκόταν αυτή τη στιγμή ο τόπος μας και χωρίς αυτό το κόμμα σας λέω ότι δεν θα είχε σωτηρία αυτός ο τόπος. Άρα ας εργαστούμε να παραμείνει ισχυρό το ΑΚΕΛ γιατί είναι η εγγύηση μας για το παρόν και για το μέλλον. Καλή διασκέδαση, ευχαριστώ πολύ, σας αγαπούμε πολύ, να ‘στε καλά» ανέφερε καταλήγοντας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης και ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης επέδωσαν τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με τη σειρά του προσέφερε στην ΕΚΥΣΥ ασημένια κλαδιά ελιάς.

Στο γεύμα πέρα από κυβερνητικής πλευράς παρευρέθηκαν ακόμη ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου και η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ