2013-01-22 09:18:03
Φωτογραφία για S&P: Επιβεβαιώνει το ΒΒ/Β για Πορτογαλία
Το ΒΒ/Β επιβεβαιώνει για την Πορτογαλία ο οίκος Standard & Poor’s, ενώ διατηρεί το outlook αρνητικό. Όπως επισημαίνει ο οίκος, αναμένει η πορτογαλική κυβέρνηση να παραμείνει δεσμευμένη στην επίτευξη των προϋποθέσεων που προβάλλονται από το πρόγραμμα της τρόικας.

Κατά την άποψη του Standard & Poor’s, η πορτογαλική οικονομία θα συνεχίσει να εξισορροπείται, αλλά το φορτίου του εξωτερικού χρέους θα παραμείνει υψηλό.

Το αρνητικό outlook αποτυπώνει την άποψη του οίκου για τα βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά ρίσκα που σχετίζονται με την επερχόμενη απόφαση του πορτογαλικού ανώτατου δικαστηρίου αναφορικά με τα μέτρα του προϋπολογισμού για το 2013 και με τα ρίσκα που συνδέονται με τις αδύναμες προοπτικές της πορτογαλικής ανάπτυξης.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του οίκου, η ευρεία συμμόρφωση της Πορτογαλίας με τους όρους που συμφωνήθηκαν με την τρόικα με βάση το μνημόνιο διάσωσης αλλά και με την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, έχουν βελτιώσει τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες.


Η εμπιστοσύνη παραμένει ωστόσο εύθραυστη, και υποκείμενη σε εγχώρια και εξωτερικά εκτελεστικά ρίσκα. «Οι αξιολογήσεις μας προς την Πορτογαλία υποστηρίζονται από την αξιοσημείωτη μείωση των διδύμων ελλειμμάτων της χώρας: εκτιμούμε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε στο 6,1% από το 11,3% το 2010 και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να εμφανίσει από έλλειμμα 10% του ΑΕΠ το διάστημα 2000-2010, μικρό πλεόνασμα το 2013».

Ο οίκος τονίζει πως αυτή η ραγδαία βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας έχει συμβεί εξαιτίας των ισχυρών επιδόσεων των εξαγωγών –με τη συμβολή της πειθαρχημένης εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών- μαζί με μια σημαντική πτώση των εισαγωγών, εξαιτίας της χαμηλότερης εγχώριας ζήτησης.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι αξιολογήσεις της Πορτογαλίας περιορίζονται από τις αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης, το υψηλό ποσοστό δημόσιου και ιδιωτικού, εξωτερικού χρέους, καθώς και λόγω των προκλήσεων στους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, όπως και από το ποια κριτήρια καθορίζονται ως «ήπιες» υποχρεώσεις.

Εκτιμά ότι το χρέος της κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στο 116% του ΑΕΠ το 2013 και το 2014 προτού υποχωρήσει σταδιακά καθώς θα επιστρέφει η ανάπτυξη. Στη διάρκεια του 2013 αναμένει ότι το πορτογαλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1% σε πραγματικούς όρους, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Θεωρεί δε ότι άλλη μια χρονιά χαμηλής εγχώριας ζήτησης θα περιορίσει την ικανότητα της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου των εσόδων του προϋπολογισμού, και επομένως και το στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2013 στο 4,5% του ΑΕΠ.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ