2013-01-22 10:09:36
Φωτογραφία για Τα πορίσματα που ρίχνουν φως στα αίτια της τραγωδίας του ΕΚΑΒ στην Κρήτη
Δύο τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων, τα οποία φωτίζουν άγνωστες πτυχές του θανατηφόρου τροχαίου, από το οποίο χάθηκαν οι Δημήτρης Βουρβαχάκης και Βαγγέλης Κελαράκης και βύθισαν στο πένθος συγγενείς, φίλους και συναδέλφους τους...

Σύμφωνα με τα δύο πορίσματα που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" η σύγκρουση ανάμεσα στα δύο οχήματα δεν ήταν αυτή που οδήγησε στο θάνατο, αλλά άλλοι σοβαροί παράγοντες με βασικό αυτό της ύπαρξης φιαλών οξυγόνου στο ασθενοφόρο.

Σύμφωνα με το τεχνικό - μηχανολογικό πόρισμα, με βάση τα ευρήματα από τον επιτόπιο έλεγχο στο οδόστρωμα, εκτιμάται ότι είναι πιθανόν στο σημείο αυτό, το ασθενοφόρο και πριν τη σύγκρουση να έκοψε ταχύτητα ή να έκανε ένα μικρό ελιγμό για την αποφυγή ανμοιμορφίας του οδοστρώματος.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν υπάρχει παραβίαση της διπλής διαχωριστικής προς το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Όπως επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες υπάρχουν πολλά σημεία, στα οποία πρέπει να σταθεί κανείς. Αυτό που διαπιστώνεται από τους ίδιους είναι ότι το αριστερό ψαλίδι του ασθενοφόρου έσπασε σε δύο σημεία, καταρρέοντας έτσι η εμπρόσθια γέφυρα και ό,τι συγκρατούσε μαζί με το σύστημα εξάτμισης-καταλύτη.

Επίσης το ρεζερβουάρ είχε ανοίξει σε τρία σημεία με το λαιμό του να είναι κομμένος. Ενώ ένα ακόμη σημείο που πρέπει να σταθεί κανείς είναι ότι και στα δύο οχήματα διαπιστώθηκε πως είχαν παλιά ελαστικά, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το πόρισμα για τη φωτιά

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Ν. Κρήτης" το δεύτερο πόρισμα έχει να κάνει με τη φωτιά που εκδηλώθηκε, τις αναφλέξεις και φυσικά την έκρηξη στο ασθενοφόρο.

Για το ασθενοφορό - μεταξύ άλλων - αναφέρει ότι είχε καταστραφεί ολοσχερώς από τη φωτιά και είχε εμφανείς αλλοιώσεις από τη σύγκρουση στην αρχή, τη φωτιά, τις θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν, αλλά και την έκρηξη. Επίσης διαπιστώνει παραμόρφωση μηχανικού τύπου από τη σύγκρουση μόνο στη θέση του οδηγού, κατά βάση στα πεντάλ. Αντίθετα ο χώρος των συνεπιθβατών δεν είχε παραμορφώσεις,

Η δεξιά πλευρά του ασθενοφόρου ( η οποία και ακουμπούσε στο έδαφος) ήταν σε καλύτερη κατάσταση από τα άλλα μέρη του οχήματος. Ήταν όμως η πλευρα που βρέθηκαν ανθρώπινα υπολείμματα καύσης, υπολείμματα ρούχων και αξεσουάρ, τα οποία ήταν "ποτισμένα" με τη μυρωδιά της βενζίνης.

Σχετικά με τις φιάλες οξυγόνου, επισημαίνεται ότι βρέθηκαν δύο κενές οξυγόνου. Όμως στη μια από αυτές η βαλβίδα ήταν ναοικτή και στην άλλη το σπείρωμα της είχε χαλαρώσει φυσιοολογικά από τη θερμοκρασία που είχε αναπτυχθεί. Αντίθετα από την τρίτη και εφεδρική φιάλη, βρέθηκαν μόνο υπολείμματα αφού είχε εκραγεί.
creteplus.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ