2013-01-22 10:29:58
Φωτογραφία για Βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου μαζί με το Ισραήλ Μπεϊτέινου του υπερθνικιστή Αβίγκντορ Λίμπερμαν αναμένεται να εξασφαλίσουν από 32 ως 35 έδρες στην Κνεσέτ.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ισραηλινοί, για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Φαβορί για μία τρίτη θητεία, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, με μικρότερη όμως πλειοψηφία.

YOUTUBE

AP: Ψήφισε ο Νετανιάχου

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7 το πρωί (05.00 GMT) και αναμένεται να κλείσουν στις 10 το βράδυ. Αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, θα ανακοινωθούν τα exit polls, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το πρωί της Τετάρτης.   Προεκλογικά ο Νετανιάχου έχει υποσχεθεί πως αν παραμείνει στην εξουσία, θα συνεχίσει την ανέγερση των εβραϊκών οικισμών στα εδάφη που κατακτήθηκαν κατά τον πόλεμο του 1967, μια πολιτική που θα φέρει το Ισραήλ απέναντι από την Ουάσιγκτον και ακόμα πιο μακριά από την ειρήνη με τους Παλαιστινίους.


Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, το οποίο έχει αναπτύξει ένα εκλογικό σύμφωνο με την υπερ-εθνικιστική ομάδα Γισραέλ Μπεϊτενού, θα λάβει τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές.

YOUTUBE

Al Jazeera: Φαβορί ο Νετανιάχου

Ωστόσο με δεδομένο ότι στις εκλογικές αναμετρήσεις στο Ισραήλ πότε ένα κόμμα δεν έχει εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Νετανιάχου θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για τον έλεγχο της Κνεσέτ των 120 εδρών. Κατά την άποψη ορισμένων πολιτικών αναλυτών, ο δεξιός πρωθυπουργός θα μπορούσε να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια πιο μετριοπαθή εικόνα για το Ισραήλ στην παγκόσμια σκηνή και να μοιραστεί την εξουσία με κεντρώους σχηματισμούς. Από την πλευρά του, όμως, το εργατικό κόμμα του Ισραήλ, που βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση στην προηγούμενη Κνεσέτ, και το οποίο αναμένεται να κερδίσει μέχρι και 17 έδρες, έχει ήδη αποκλείσει την πιθανότητα επανάληψης του 2009 (όταν μπήκε στο υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου μετά την υπόσχεσή του για την προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους).

Οι βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ είναι επίσης οι πρώτες που διεξάγονται μετά το ξέσπασμα της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης». Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι η πολιτική αναταραχή στις αραβικές χώρες που έφερε στην εξουσία ισλαμικά κινήματα - κυρίως και πρωτίστως στη γειτονική Αίγυπτο - αποδεικνύει τη σημασία της ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας.

Στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας Νετανιάχου και το θέμα του Ιράν, με την αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής και του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης να είναι μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Haaretz, το 47% των Ισραηλινών θεωρεί πιο ανησυχητικά τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, παρά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, για το οποίο εκφράζει ανησυχία μόλις το 10%.

Ένα από τα πρώτα προβλήματα να θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση, η οποία είναι απίθανο να πάρει την εξουσία πριν από τα μέσα του επόμενου μήνα, είναι η παραπαίουσα οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία την περασμένη εβδομάδα, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε στο 4,2% επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το 2012, ποσοστό διπλάσιο από την αρχική εκτίμηση. Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει άμεσα δυσάρεστα μέτρα, όπως οι περικοπές των δαπανών και οι αυξήσεις των φόρων.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ