2013-01-22 12:23:03
Φωτογραφία για Λιλλήκας: Αν ο Πρόεδρος απορρίπτει τη διχοτόμηση, να απορρίψει και τη διζωνική
Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να εργαστεί κατά της διχοτόμησης, τότε πρέπει και αυτός να απορρίψει τη διζωνική ομοσπονδία και "να πάψει να κρύβεται πίσω από τα... ψέματα και πίσω από τον Μακάριο", δήλωσε χθες βράδυ ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, σύμφωνα με τον οποίο, η διζωνική είναι διχοτόμηση και ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να το παραδεχθεί, εφόσον απορρίπτει τη διχοτόμηση.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Λεμεσό και απαντώντας στις αναφορές του Προέδρου Χριστόφια ότι όσοι απορρίπτουν τη διζωνική επιτρέπουν στην Τουρκία να επιβάλει τη διχοτόμηση, ο κ. Λιλλήκας διερωτήθηκε εάν απευθύνεται σε "εμάς που αντισταθήκαμε στη διχοτόμηση του 2004, εμάς που απορρίπτουμε τη διζωνική, γιατί η διζωνική είναι η διχοτόμηση;".

"Αν ο Πρόεδρος θέλει να απορρίψει και να εργαστεί κατά της διχοτόμησης, τότε πρέπει κι αυτός να απορρίψει τη διζωνική και να πάψει να κρύβεται πίσω από τα ψέματα και πίσω από το Μακάριο
. Αν ο Πρόεδρος θέλει να απορρίψει και να αγωνιστεί κατά της διχοτόμησης, τότε πρέπει να παραδεχθεί πως η διζωνική, με το περιεχόμενο που πήρε, με τις δικές του προτάσεις, θα είναι ακόμη χειρότερη από τη διχοτόμηση που βιώνουμε σήμερα", είπε και συμπλήρωσε "εμείς απορρίπτουμε τη διζωνική γιατί απορρίπτουμε κάθε μορφή διχοτόμησης, συγκεκαλυμμένης ή φανερής".

Επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για απόσυρση "όλων των μονομερών υποχωρήσεων μας" και για χάραξη μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό, που να εξαναγκάζει την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι "αν συνεχίσουμε από εδώ που διακόπηκαν οι συνομιλίες, αυτό που θα διαπραγματευθούμε είναι τους όρους της παράδοσης μας, όχι την ελευθερία μας", ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως "οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι πολίτες της αριστεράς, με τις δημοκρατικές τους ευαισθησίες, δεν θα επιτρέψουν να περάσουν πολιτικές που καταργούν τις δημοκρατικές αρχές και αξίες".

Είπε, επίσης, πως δεν είναι τυχαίο που ο κ. Ταλάτ, όπως και το 2008, εκδηλώνει τη στήριξη του σε κάποιον υποψήφιο Πρόεδρο, λέγοντας πως "σήμερα παρενέβη για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, κρίνοντας τη δική μας υποψηφιότητα ως επικίνδυνη και έχει δίκαιο, γιατί η δική μας υποψηφιότητα είναι επικίνδυνη για τους τουρκικούς σχεδιασμούς".

Ο κ. Λιλλήκας δεσμεύτηκε ότι, εάν εκλεγεί, θα δημιουργήσει Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας "για να μπορεί αυτός ο τόπος να χαράξει συλλογικά μια μακροχρόνια στρατηγική στον τομέα του Κυπριακού, αλλά και στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας", αλλά και ότι θα θέσει θέμα Βρετανικών Βάσεων, εάν δεν αλλάξει στάση η Βρετανία στο Κυπριακό και θα κατεβάσει το βρετανικό θυρεό από το Προεδρικό Μέγαρο, αναρτώντας το θυρεό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δήλωσε πως η επιστολή της Τρόικας στο Υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ταμείου Υδρογονανθράκων, ξεκαθαρίζει πως "η Τρόικα διεκδικεί, με βάση τη συμφωνία που έκανε με την Κυβέρνηση, να έχει τον τελικό λόγο, για το πώς θα αξιοποιήσουμε την κρατική μας περιουσία" και δεσμεύτηκε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να αποδεχθεί εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας σε κανέναν.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για ένα δεύτερο μνημόνιο και κούρεμα του χρέους, ανέφερε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας θα είναι χειρότερη από ότι στην Ελλάδα, "κι αυτό γιατί η Κυβέρνηση, λειτουργώντας λανθασμένα, συνέχισε και συνεχίζει μέχρι σήμερα τον εσωτερικό δανεισμό, με αποτέλεσμα ο εσωτερικός δανεισμός να είναι, περίπου, το μισό του δημόσιου χρέους μας".

Διερωτήθηκε, ακόμη, πώς ο Σταύρος Μαλάς δεσμεύεται ότι δεν θα υπογράψει ένα δεύτερο μνημόνιο, καθώς υπήρξε Υπουργός μιας Κυβέρνησης που προσκάλεσε την Τρόικα και δεν μπόρεσε να αποτρέψει το πρώτο μνημόνιο. "Δεν μπορούν να μας βγάλουν απ` αυτήν την κρίση και απ` αυτά τα αδιέξοδα, αυτοί που μας οδήγησαν σ` αυτήν την κρίση και σ` αυτά τα αδιέξοδα", είπε και πρόσθεσε ότι "δυστυχώς, πολιτικές σκοπιμότητες, οδήγησαν την Κυβέρνηση και κρατικούς αξιωματούχους σε λανθασμένους χειρισμούς, που επέτρεψαν στην PIMCO, με τα δικά μας λεφτά, να ανεβάσει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στα 10 δις".

Ο Γιώργος Λιλλήκας επέκρινε, παράλληλα, τη στάση της Γερμανίας έναντι της Κύπρου και είπε πως "είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να διασύρεται η Κύπρος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, είναι απαράδεκτο να εγείρει η Γερμανία ζήτημα εταιρικού φόρου, όταν γνωρίζει πως το συμφωνήσαμε με την ένταξή μας στην ΕΕ".

"Η στάση της Γερμανίας, έναντι της Κύπρου κάθε άλλο παρά φιλική είναι και ο κ. Αναστασιάδης, που χαίρεται και προβάλλει τις σχέσεις και τη φιλία του με την κ. Μέρκελ, αναμέναμε να μην αρκεστεί στις φιέστες της Λεμεσού", δήλωσε ο κ. Λιλλήκας και συμπλήρωσε "αναμέναμε να πείσει την κ. Μέρκελ, αλλά δυστυχώς, όπως και το 2004, αντί να πείσει τους φίλους του, πείθεται από τους φίλους του".

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο κ. Λιλλήκας είπε πως από αυτούς εξαρτάται εάν στις 17 και στις 24 Φεβρουαρίου, η Κύπρος θα επιστρέψει στο σχέδιο Ανάν ή αν θα το στείλουν οι πολίτες στις ελληνικές καλένδες και πως "από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα εξαρτηθεί, αν θα δικαιωθεί εκείνος ο οποίος προωθούσε το σχέδιο Ανάν και κατάγγελλε την πατρίδα του ή αν θα δικαιωθεί ο λαός μας που είπε το περήφανο όχι".

Σε χαιρετισμό του, εξάλλου, ο Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου επανέλαβε πως "ψεύδονται", όσοι προσπαθούν να επιρρίψουν στον Εθνάρχη Μακάριο το βάρος της ευθύνης για την ύπαρξη της αναφοράς σε διζωνική ομοσπονδία, προσθέτοντας πως "ουδέποτε ο Πρόεδρος Μακάριος, ουδέποτε ο Εθνάρχης μας, αναφέρθηκε σε διζωνική ομοσπονδία και μάλιστα, έθεσε ως όρο, το 1977, για την πρώτη συμφωνία υψηλού επιπέδου, να είναι κατοχυρωμένες οι 3 βασικές ελευθερίες, η ελευθερία εγκατάστασης, διακίνησης και το δικαίωμα περιουσία".

"Η διζωνική οδηγεί σε παραβίαση και των τριών αυτών ελευθεριών, οδηγεί σε ένα καθεστώς φυλετικών διακρίσεων, οδηγεί σε ένα καθεστώς Απαρτχάιντ", είπε ο κ. Ομήρου, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, "κάποιοι να φρόντισαν να οδηγήσουν την οικονομία μας σε αυτήν τη δυσχερή θέση, για να μπορέσουν να επιβάλουν απαράδεκτη λύση στο κυπριακό πρόβλημα".

Λέγοντας πως ο κυπριακός Ελληνισμός δεν θα καμφθεί, δεν θα γονατίσει ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και "θα απορρίψει οποιαδήποτε σχέδια εξαμβλωματικά, τα οποία στοχεύουν να οδηγήσουν στον οριστικό αφανισμό του ελληνισμού από αυτά τα χώματα", ο Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι "δεν χρειαζόμαστε Προέδρους κρίσης, χρειαζόμαστε Πρόεδρο ο οποίος θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη, θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας, να ξαναζωντανέψει την οικονομία, γιατί η οικονομική ισχύς είναι προϋπόθεση και για μια σωστή εθνική στρατηγική".

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον της χώρας και παρόλο που υπάρχουν 3 βασικοί υποψήφιοι, οι επιλογές είναι δυο και "τα διλήμματα ξεκάθαρα". "Είτε θα εξακολουθήσουμε να ακολουθούμε μια πορεία ενδοτισμού, υποχωρητικότητας, συμβιβασμών στο μεγάλο εθνικό μας θέμα, κάτι που οδήγησε το 2004 στο σχέδιο Ανάν, είτε θα υιοθετήσουμε και θα εφαρμόσουμε μια καινούργια εθνική στρατηγική που θα μας βγάζει από τα σημερινά καταθλιπτικά αδιέξοδα, με απόσυρση των απαράδεκτων υποχωρήσεων, που έχουν κατά καιρούς γίνει", συμπλήρωσε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ