2013-01-23 09:55:25
Φωτογραφία για Τι ζητούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων;
Ελίνα Γαληνού  

Ηταν ανέκαθεν αντιληπτό, ότι τα πρώτα θύματα κάθε κρίσης ήταν συνήθως οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θεωρούνται (για έναν περίεργο λόγο) ως "έχοντες και κατέχοντες". Αυτή η πεποίθηση όμως, θα μπορούσε να σταθεί σε περιόδους ομαλότερες για την αγορά ακινήτων. Οταν ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου, μπορούσε να προβεί σε κάποια πώληση για να αντιμετωπίσει φόρους ή οποιαδήποτε άλλη δυσκολία μετρητών του προέκυπτε, θεωρούσαμε ότι ήταν προνομιούχος έναντι των ακτημόνων.

Επειτα, οι ενοικιάσεις ακινήτων, απέδιδαν κάποια έσοδα τα οποία βοηθούσαν την συντήρηση των κτισμάτων και την αντιμετώπιση φορολογικών υποχρεώσεων.

Αυτά βέβαια, ίσχυαν σε καιρούς φυσιολογικούς, όπου παρ΄όλη την αιώνια εμμονή των κυβερνήσεων να βλέπουν την ακίνητη περιουσία ως λαβράκι που θα εξασφάλιζε άμεσα έσοδα, η κατάσταση ήταν βιώσιμη. Τώρα όμως, για όσους δεν έχουν κατανοήσει το δράμα των ιδιοκτητών ακινήτων, ας πήγαιναν μια βόλτα την Πρωτοχρονιά στα συσσίτια των αστέγων του Δήμου Αθηναίων..Πολλοί από τους θαμώνες, ήταν ιδιοκτήτες ακινήτων και μάλιστα, κάτοικοι Κολωνακίου! Η αναφορά είναι πραγματική, όσο υπερβολική κι΄αν μοιάζει
. Οσοι ζούν από κοντά τα βασανιστήρια αυτής της οικονομικής τάξης σήμερα, θα έχουν καταλάβει ότι το να περιέλθεις σε κατάσταση απορίας, απέχει μόλις ένα βήμα από τον καθένα.. Το να μην έχεις να στρώσεις ούτε ένα πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει, όταν η σεβαστή μας κυβέρνηση, έστειλε εκκαθαριστικά φόρου ακίνητης περιουσίας παραμονιάτικα, επιβάλλοντας να πληρωθούν ως το τέλος του 2012!

Η ιδιωτική ακίνητη περιουσία σήμερα, καθίσταται από δικαίωμα, βάρος ασήκωτο,καταδικάζοντας στην ανέχεια και την εξαθλίωση, ανθρώπους νοικοκυραίους που μέχρι προτινος, διατηρούσαν την αξιοπρέπειά τους από τις περιουσίες που διατήρησαν με τις δυνάμεις τους. Διότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν πήραν ποτέ από το κράτος επιδόματα, ούτε άλλα ωφέλη. Αντίθετα, συνεισέφεραν στο κράτος από τα έσοδά τους, μέσω της φορολογίας που ουδέποτε τους χαρίστηκε. Συνεισέφεραν επίσης στην γενική ροή της Οικονομίας, στηρίζοντας αρκετούς επαγγελματικούς κλάδους που συνδέονταν με την ακίνητη περιουσία. Σημειωτέον δε ότι όλες οι παραγωγικές διαδικασίες περνούν μέσα από τα ακίνητα, πράγμα που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη πριν τον ανάλγητο στραγγαλισμό τους.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προυπολογισμού για το 2013, οι φόροι στην ακίνητη περιουσία έχουν ανέλθει από το 1,17 δις ευρώ το 2011, στα 2,75 δις ευρώ για το 2012, ενώ για το 2013 προβλέπεται να αυξηθούν στα 3,17 δις! Δηλαδή, ενώ επικρατεί μια κατάσταση αδιέξοδη για την νομή των ακινήτων, ζητούνται από τους ιδιοκτήτες τους τα αδύνατα, προκειμένου να παρουσιάσει το κράτος, πλεόνασμα...Θα θέλαμε να ξέραμε την λογική των μεγάλων εγκεφάλων του αρμοδίου υπουργείου, βάσει της οποίας προυπολογίζουν αυτό το ύψος εσόδων από μια οικονομική τάξη, ουσιαστικά κατεστραμμένη. Δεν γνωρίζουν το "ούκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος"; Και δεν γνωρίζουν ακόμα ούτε πώς δημιουργήθηκε αυτή η αδιέξοδη κατάσταση μέσα σ΄αυτά τα δυόμιση δραματικά χρόνια; Είναι αφάνταστα απλό. Ο σημερινός ιδιοκτήτης, ή αναγκάζεται να νοικιάζει σε εξευτελιστικές τιμές τα ακίνητά του (σε βαθμό που ούτε κάν προσεγγίζουν τις επιβαλλόμενες δαπάνες), ή δεν μπορεί να τα νοικιάσει καθόλου. Οσο για τις πωλήσεις, ουδείς πλησιάζει κι΄ας προσφέρονται σε απίστευτα χαμηλές τιμές.. Βασικότερα, το εισόδημα από ακίνητα, κάθε άλλο παρά βεβαιωμένο θα πρέπει να θεωρείται, άρα πώς ζητούνται να πληρωθούν τόσοι φόροι και σε τόσο πυκνό χρονικό διάστημα; Το βάρβαρο ΕΕΤΗΔΕ που απομύζησε όλες τις οικονομίες των ιδιοκτητών, εξακολουθεί να τους στραγγίζει ενώ παράλληλα η κυβέρνηση ζητά να πληρωθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας του 2010 μαζί με του 2011 και του 2012! Αν είναι δυνατόν!

Ολα αυτά, αν δεν είναι σύμπτωμα απώλειας λογικής των αρμοδίων προ της αφόρητης πίεσης από την τρόικα, οπωσδήποτε σημαίνουν κάτι άλλο. Μήπως υπάρχει σχέδιο αρπαγής της ακίνητης περιουσίας, μέσω επιβολής μέτρων που σίγουρα θα λυγίσουν και τον πλέον ανθεκτικό ιδιοκτήτη; Διότι αυτή η λυσσαλέα επίθεση που υφίστανται, ήδη σηματοδοτεί την απαρχή της δήμευσης περιουσιών για λόγους "ανεξόφλητων οφειλών". Μπορεί να υπάρχουν φοροφυγάδες στην χώρα μας που εκ συστήματος δεν πλήρωναν φόρους ενώ κατείχαν μεγάλες περιουσίες και κέρδιζαν πολλά. Ομως η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, δεν ανήκει σ΄αυτήν την κατηγορία διότι ούτε να εκβιάσει μπορεί, ούτε να αποκρύψει έσοδα, ούτε να πάρει τα ακίνητα και να φύγει σε άλλη χώρα. Εάν όμως εκ των πραγμάτων δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες υποχρεώσεις που τους επιβάλλουν, είναι βέβαιο ότι θα χάσουν τις περιουσίες τους και θα καταλήξουν στη φυλακή.  Μήπως τελικά μεθοδεύονται αυτές οι καταστάσεις, επειδή βολεύουν αυτούς που περιμένουν να αρπάξουν τις περιουσίες μας "αντί πινακίου φακής";
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ