2013-01-23 10:41:09
Φωτογραφία για Αλφειός SOS: Σε επιφυλακή εν όψει νέου κύματος κακοκαιρίας [VIDEO]
Σε κατάσταση αναμονής και επιφυλακής βρίσκεται ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Ηδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και η προσπάθεια αποκατάστασης, αλλά και οι ενέργειες θωράκισης εν όψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται την Πέμπτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ Το μείζον πρόβλημα εντοπίζεται στον κάμπο της Παπαδούς, καθώς κινδυνεύουν οι υποδομές ύδρευσης του Πλουτοχωρίου, όπως και οι ιδιοκτησίες κατά μήκος του παραποτάμιου δρόμου. Συνεπώς εάν το ανάχωμα αποδειχθεί ανεπαρκής προστασία, θα πρέπει οι κάτοικοι να απομακρυνθούν. Ήδη η κύρια δύναμη του συνεργείου του δήμου δρα στο συγκεκριμένο σημείο. Αρνητική εξέλιξη συνιστά και η πλήρωση του φράγματος του Λάδωνα, καθώς μέσα σε τρεις ημέρες έφτασε στα 9 μέτρα.

Χθες συνεδρίασε εκ νέου το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο στο δημαρχείο Κρεστένων, προκειμένου να ληφθούν καίριες αποφάσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Αρχικά αποφασίστηκε να υποβληθεί εκ νέου αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να κηρυχθεί όλος ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (και όχι μόνο συγκεκριμένα χωριά), καθώς υπάρχουν ακόμα περιοχές όπου δεν έχουν προλάβει ακόμα να καταγραφούν οι ζημιές.


Παράλληλα ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος ζήτησε από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας τη συνδρομή σε μηχανολογικό εξοπλισμό (φορτωτές, χωματουργικά κλπ), προκειμένου να εκτελεστούν καθοριστικές παρεμβάσεις, με προτεραιότητα στο οδικό επαρχιακό δίκτυο και σε δεύτερη φάση στους αγροτικούς δρόμους.

Για τον ίδιο λόγο ζήτησε και την αρωγή του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας σε εξοπλισμό από τα στρατόπεδα της Ηλείας, ώστε να καθαριστούν τάχιστα και αποτελεσματικά χείμαρροι, ρέματα και κοίτες, τονίζοντας ότι αναλαμβάνει το λειτουργικό κόστος η δημοτική αρχή.

Επισημάνθηκε ότι εφόσον προκύπτει ζήτημα έλλειψης χειριστών των μηχανημάτων, ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων έχει τη δυνατότητα να προσλάβει προσωπικό δίμηνης διάρκειας με διαδικασίες-εξπρές ύστερα από τη σύγκληση έκτακτου ΔΣ.

Μάλιστα, ο κ. Μπαλιούκος διευκρίνισε ότι μπορεί να διαθέσει το προσωπικό και τα μηχανήματα και σε άλλους δήμους, όπως η όμορη Αρχαία Ολυμπία, που αντιμετωπίζει παρεμφερή προβλήματα.

Επιπλέον ζητήθηκε η έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας, ώστε οι εργολάβοι που εκτελούν έργα στην περιοχή, να μπορούν να μεταφέρουν ογκόλιθους στο ποτάμι για την κατασκευή αναχωμάτων.

Στο Συντονιστικό Τοπικό Οργανο συμμετείχε και ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Χρήστος Καραγιάννης. Μάλιστα, προέκυψε και η ευχάριστη είδηση ότι τον Φεβρουάριο αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο της προστασίας και της θωράκισης του Αλφειού, ύψους 6-7 εκατ ευρώ περίπου.

Σε δεύτερο πλάνο, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών την άμεση αξιοποίηση του ταμείου Μολυβιάτη για έργα σε περιοχές με κατολισθήσεις, ζητώντας ανάλογη διαδικασία χρηματοδότηση με την περίοδο των φονικών πυρκαγιών του 2007.

patrisnews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ