2013-01-23 12:49:04
Φωτογραφία για Σούπερ μάρκετ: Μείον στον λογαριασμό, συν στην ποιότητα
των Νικολάου Ζέρβα, 
Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, M.Sc. και Νικολέττας Ντορζή, Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, M.Sc.

Τι πρέπει να προσέχουμε στα προϊόντα που θα καταλήξουν στο καρότσι και, στη συνέχεια, στο πιάτο μας; Πώς πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας, για να διατηρούν τη θρεπτική τους αξία μέχρι να τα καταναλώσουμε; Οι σωστές αγορές και η σωστή διαχείριση των τροφίμων μετά την αγορά τους, εξασφαλίζουν οφέλη τόσο για την υγεία, όσο και για την τσέπη!

Με δεδομένη την οικονομική κρίση, ο καταναλωτής σήμερα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη να μάθει να επιλέγει τα τρόφιμα και τα προϊόντα που έχει πραγματικά ανάγκη και να μην παρασύρεται σε άσκοπες αγορές, αποθηκεύοντας στα ντουλάπια του μεγάλες ποσότητες προϊόντων, με κίνδυνο να λήξουν και να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τρόπους για να μάθετε να κάνετε στο σούπερ μάρκετ αγορές που «αγαπούν» την υγεία, αλλά και την τσέπη σας!


Λίστα αγορών

Προσπαθήστε να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ, μόνο όταν έχετε καταρτίσει τη σχετική λίστα αγορών. Η λεγόμενη «λίστα αγορών» είναι το βασικότερο εργαλείο με το οποίο μπορεί ο σύγχρονος καταναλωτής να οργανώσει την αγορά των προϊόντων που είναι απαραίτητα στην καθημερινότητά του. Αν η κατάρτιση αυτής της λίστας, βασιστεί μάλιστα στα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής, τότε –εκτός από οικονομία– θα κάνετε και ένα βήμα προς μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Εκτός από τρόφιμα, εντάξτε σε αυτήν τη λίστα και τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων, που είναι απαραίτητες για το νοικοκυριό: καθαριστικά, είδη υγιεινής, χαρτικά κ.ά. Στη λίστα σας, θα πρέπει να υπάρχει επίσης χώρος για προϊόντα που δεν αγοράζετε συχνά, καθώς και χώρος για να σημειώνετε τις προσφορές του σούπερ μάρκετ.

Σημειώστε τι χρειάζεστε, αφού πρώτα ελέγξετε το ψυγείο, τον καταψύκτη και το ντουλάπι σας, ώστε να δείτε τι περιέχουν και τι λείπει, ενώ λάβετε υπόψη σας και τα γεύματα που έχετε προγραμματίσει να παρασκευάσετε μέσα στην εβδομάδα. Στην κατάρτιση της λίστας σας, είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη και την ευπάθεια ορισμένων προϊόντων ή την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Το φρέσκο γάλα για παράδειγμα, θα πρέπει να καταναλωθεί σύμφωνα με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ή μέσα σε 2 μέρες, αν είναι ήδη ανοιχτό. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποια προϊόντα, η αγορά των οποίων θα πρέπει να προγραμματίζεται με βάση και αυτό το χαρακτηριστικό.

Τι πρέπει να προσέχετε κατά την αγορά

Στα αρτοσκευάσματα: Ελέγχετε την ημερομηνία λήξεως του προϊόντος. Η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία συνιστά ένδειξη της φρεσκάδας του προϊόντος. Τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα ή αυτά που παράγονται στους φούρνους, συνήθως διατηρούνται περισσότερο απ’ ό,τι τα σπιτικά αρτοσκευάσματα.

Τα ψωμιά και τα αρτοσκευάσματα, όταν μπουν στο ψυγείο, διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ψωμί του τοστ, για παράδειγμα, διατηρείται 10 ημέρες πλέον της ημερομηνίας λήξης αν φυλαχθεί στη συντήρηση και 30 ημέρες αν συντηρηθεί στην κατάψυξη.

Στα δημητριακά. Η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία ενημερώνει μέχρι πότε μπορεί να καταναλωθεί το προϊόν. Ωστόσο, τα δημητριακά είναι ασφαλή για κατανάλωση έως και 3 μήνες μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Φρούτα/ λαχανικά

Αγοράζετε μόνο την ποσότητα των λαχανικών που χρειάζεστε, για μη χάσουν τη θρεπτική τους αξία όσο παραμένουν αποθηκευμένα και για να μην πεταχτεί τελικά μέρος της ποσότητας που προμηθευτήκατε.

Δοκιμάστε να αγοράζετε διαφορετικά φρούτα κάθε φορά που πηγαίνετε για ψώνια. Κάθε φρούτο έχει διαφορετικές ιδιότητες, άρα η ποικιλία, εκτός από σπάσιμο στη μονοτονία, θα σας προσφέρει και ποικιλία βιταμινών και θρεπτικών συστατικών.

Γάλα

Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης τη στιγμή που αγοράζετε το προϊόν και μετά την αγορά, τοποθετήστε το στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν. Πετάξτε το γάλα που έχει αλλάξει γεύση ή οσμή, ξίνισε ή έχει πήξει.

Το άπαχο γάλα σε σκόνη συνιστά μια οικονομική επιλογή, όταν δεν μπορείτε να συντηρήσετε γάλα στο ψυγείο σας.

Κρέας – Κοτόπουλο

Από το χρώμα του κρέατος, μπορούμε να διαπιστώσουμε τη φρεσκάδα του:

Το βοδινό πρέπει να έχει έντονο κόκκινο χρώμα, χωρίς γκριζωπά σημεία.

Το χοιρινό σε μικρή ηλικία και το μοσχαράκι πρέπει να έχουν απαλό ροζ χρώμα.

Το μεγαλύτερης ηλικίας χοιρινό και το μοσχάρι έχουν πιο σκούρο ροζ χρώμα.

Το αρνί έχει συνήθως σκούρο κόκκινο χρώμα (αλλά το χρώμα του διαφέρει ανάλογα με τις τροφές τις οποίες έχει καταναλώσει).

Στα συσκευασμένα κρέατα διαβάζετε την ημερομηνία «ανάλωση μέχρι» και μην τα αγοράζετε αν έχει περάσει αυτή η ημερομηνία. Μπορείτε, ωστόσο, να τα μαγειρέψετε μέχρι και 3 ημέρες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία.

Όταν διαλέγετε κρέας, επιλέξτε τα κομμάτια να είναι λεπτά, για να φαίνονται μεγάλα στο πιάτο, παρά χοντρά, που φαίνονται πιο μαζεμένα, ώστε το μάτι να… χορταίνει καλύτερα.

Κάντε αγορές με… οικονομία

Αποφύγετε τα έτοιμα φαγητά. Μπορεί να σας γλιτώνουν χρόνο, αλλά όχι και χρήμα. Η μαγειρική από το μηδέν είναι λιγότερο δαπανηρή. Επιπλέον, όταν μαγειρεύετε τα πιάτα σας μόνοι σας, μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα την ποσότητα του λίπους, της ζάχαρης και του αλατιού που περιέχουν.

Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους. Είναι πιο οικονομικά, αλλά και πιο νόστιμα. Όταν τα λαχανικά δεν είναι εποχής, μια καλή και οικονομική λύση είναι τα κατεψυγμένα λαχανικά ή τα λαχανικά σε κονσέρβα. Όταν τα κατεψυγμένα λαχανικά συλλέγονται για να καταψυχθούν, βρίσκονται στο αποκορύφωμα της ωρίμανσής τους, γι’ αυτό και η θρεπτική τους αξία είναι συγκρίσιμη (πολλές φορές ίδια ή σε ορισμένες περιπτώσεις και καλύτερη) με εκείνη των φρέσκων λαχανικών.

Φτιάξτε μόνοι σας τις σαλάτες σας. Τα πλυμένα και κομμένα ωμά λαχανικά είναι μια πολύ καλή επιλογή για τη διατροφή, καθώς περιέχουν λίγες θερμίδες, αλλά πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες, όπως όλα τα λαχανικά. Προσφέρουν μεγάλη ευκολία και οικονομία χρόνου, ωστόσο, είναι πιο ακριβά από τα λαχανικά που πρέπει να τα καθαρίσετε και να κόψετε μόνοι σας.

Μην αγοράζετε κοτόπουλο σε κομμάτια. Τα κοτόπουλα που πωλούνται ολόκληρα, είναι πιο φθηνά από τα κοτόπουλα σε κομμάτια (στήθος, μπούτι). Αγοράστε ολόκληρα κοτόπουλα, κόψτε τα σε κομμάτια και βάλτε τα κομμάτια που δεν θα χρησιμοποιήσετε στην κατάψυξη για μετέπειτα χρήση.

Αναζητήστε προσφορές. Επωφεληθείτε από τις κάρτες πόντων που προσφέρουν τα περισσότερα σούπερ μάρκετ και κερδίστε εκπτώσεις σε κάποια προϊόντα ή δωροεπιταγές (ανάλογα με την πολιτική του κάθε καταστήματος). Μην προσπερνάτε τις κοπέλες (promoters) που μπορεί να σας προσφέρουν προϊόντα δωρεάν για να τα δοκιμάσετε ή κουπόνια έκπτωσης για τα προϊόντα που προωθούν. Επίσης, επιλέγετε τα προϊόντα που δίνουν δωρεάν με την αγορά ενός και κάποιο άλλο σε μικρότερη συσκευασία ή το ίδιο σε χαμηλότερη τιμή.

Ψάξτε για προσφορές:

Στα έντυπα φυλλάδια στην είσοδο ή στα ταμεία του σουπερμάρκετ.

Μέσω έντυπων, τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών διαφημίσεων, όπου προβάλλεται η προσφορά.

Στις ιστοσελίδες των σουπερμάρκετ

Μέσω ηλεκτρονικής ενημέρωσης στο e-mail σας (π.χ. μέσω κάποιου newsletter).

Πάνω στα ίδια τα προϊόντα.

Προτιμήστε τις οικονομικές συσκευασίες. Οι οικονομικές συσκευασίες συμφέρουν ωστόσο, μόνο για τα τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται γρήγορα ή για αγαθά που θα χρησιμοποιήσετε σχετικά σύντομα.

Κάντε…. ανακύκλωση. Επιστρέψτε στο σούπερ μάρκετ τις φιάλες από τις μπύρες, τα αναψυκτικά ή τα γυάλινα μπουκάλια του μεταλλικού νερού. Πέρα από το καλό που κάνετε στο περιβάλλον, μπορείτε να επωφεληθείτε οικονομικά, καθώς για κάθε φιάλη που επιστρέφετε, το σούπερ μάρκετ αφαιρεί ένα ποσό από τον λογαριασμό σας.

Αντικαταστήστε το κρέας με όσπρια. Τα όσπρια αποτελούν ένα φθηνό υποκατάστατο του κρέατος. Ειδικά όταν καταναλώνονται μαζί με δημητριακά, όπως το ρύζι, αναβαθμίζεται η βιολογική αξία των πρωτεϊνών τους και ομοιάζει με αυτή του κρέατος. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένου αρακά, φακής ή φασολιών αντιστοιχούν σε ένα ισοδύναμο άπαχου κρέατος και ένα ισοδύναμο αμύλου.

Aναψυκτικά: Προτιμήστε να αγοράζετε ανθρακούχα ποτά σε μικρές συσκευασίες, που αντιστοιχούν στην ποσότητα που θα καταναλώσετε μία φορά. Τα ανθρακούχα ποτά που πωλούνται σε συσκευασία του ενάμισι λίτρου κοστίζουν μεν λιγότερο κάνοντας αναγωγή στο λίτρο, χάνουν όμως το ανθρακικό τους όταν τα ανοίξετε και δεν τα καταναλώσετε άμεσα.

Ψάρια: Προτιμήστε τα ψάρια του ιχθυοτροφείου, που είναι γενικά πιο φθηνά από τα ψάρια της θάλασσας. Το ολόκληρο ψάρι (με το κεφάλι, την ουρά και τα λέπια) είναι πιο φθηνό από τα φιλέτα ψαριού, αλλά συνήθως χρειάζεται να αγοράσετε μεγαλύτερες ποσότητες.

Προσοχή στην αποθήκευση

Όταν φτάσετε στο σπίτι, μετά το σούπερ-μάρκετ, αποθηκεύστε στα ντουλάπια ή στο ψυγείο, μπροστά τα προϊόντα που λήγουν πιο σύντομα, βάζοντας πιο πίσω εκείνα που μόλις αγοράσατε.

Μην πλένετε τα φυλλώδη λαχανικά πριν τα βάλετε στο ψυγείο. Θα μαραθούν.

Στα κατεψυγμένα τρόφιμα, η ημερομηνία λήξης διαφοροποιείται ανάλογα με την ισχύ της κατάψυξής σας. Υπάρχουν ενδείξεις με αστεράκια για τον χρόνο διατήρησης στα συσκευασμένα κατεψυγμένα τρόφιμα. Ο καταψύκτης έχει επίσης ενδείξεις με αστεράκια, τα οποία δείχνουν την ισχύ του.

Τα αβγά πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο πάντοτε με τη θήκη μέσα στην οποία τα αγοράσατε. Στη δική τους συσκευασία διατηρούνται περισσότερο- προστατεύονται από διάφορες οσμές και έχουν λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν.

Το τυρί πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο και να παραμένει σφραγισμένο στην αρχική του συσκευασία ή καλά τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο ή σε πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσει και για να μην απορροφήσει οσμές από άλλα τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα, τα σκληρά τυριά πρέπει να τυλίγονται με μεμβράνη, τα μαλακά να φυλάσσονται σε τάπερ με λίγο ανοιχτό καπάκι, ενώ η φέτα να συντηρείται μέσα στην άλμη της. Συνήθως τα μαλακά τυριά είναι πιο ευπαθή από τα σκληρά. Τα τυριά συνήθως δεν παγώνουν καλά και αλλάζουν υφή αν καταψυχθούν, οπότε καλό είναι να αποφεύγεται η κατάψυξή τους. Τα τριμμένα τυριά, ωστόσο, δεν παγώνουν και ενδείκνυνται για κατάψυξη.

Τα φρέσκα κρέατα από το κρεοπωλείο του σουπερμάρκετ μπορείτε να τα μαγειρέψετε έως και 3 ημέρες μετά την αγορά τους, ενώ πρέπει να καταναλώσετε τον κιμά μέχρι και 2 ημέρες μετά την αγορά του ή αλλιώς να τον βάλετε στην κατάψυξη. Ο κατεψυγμένος κιμάς μπορεί να καταναλωθεί μέχρι και 3 μήνες μετά την κατάψυξή του. Τα υπόλοιπα κρέατα μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και μισό χρόνο στην κατάψυξη.

Για τη διατήρηση της ποιότητας του κρέατος είναι καλύτερα να το τοποθετείτε σε ειδικές σακούλες κατάψυξης, που κλείνουν αεροστεγώς ή σε μεμβράνη για να μην αφυδατώνεται.

Αν τα αλλαντικά που αγοράζετε είναι φρέσκιας κοπής, πρέπει να φροντίζετε για τη σωστή αποθήκευσή τους μέσα στο ψυγείο και να τα καταναλώνετε σε διάστημα το πολύ μίας εβδομάδας από την ημέρα αγοράς τους.

Όταν αγοράζετε συσκευασμένα αλλαντικά, πρέπει να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης και να μην τα προμηθεύεστε όταν αυτή έχει παρέλθει. Πρέπει, επίσης, να προσέχετε πάντοτε να είναι καλά σφραγισμένα, να μην υπάρχουν ζουμιά μέσα στη συσκευασία και να είναι καλά παγωμένα. Αν η συσκευασία έχει αλλοιωθεί, πιθανόν να υπάρχει κίνδυνος για αλλαντίαση.

Οι ξηροί καρποί θα πρέπει να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο, εκτός κι αν είναι συσκευασμένοι σε κενό αέρος. Οι ξηροί καρποί απορροφούν εύκολα υγρασία. Μπορείτε όμως να τους ξανακάνετε τραγανούς, με λίγο ψήσιμο στο φούρνο.

Τα αποξηραμένα βότανα και τα καρυκεύματα θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος. Αν δεν αποθηκευτούν σωστά, μπορεί με την πάροδο του χρόνου να χάσουν τη γεύση τους. Αντικαταστήστε τα βότανα και τα μπαχαρικά που έχουν χάσει το άρωμά τους ή έχουν αλλάξει χρώμα.

Το βιβλίο έρχεται να σας δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε ανά κατηγορία τροφίμου, όχι μόνο για να τρώτε σωστά, αλλά και για να μάθετε να αγοράζετε ποιοτικά προϊόντα, που αξίζουν την τιμή τους, κάνοντας έτσι και οικονομία.

lifepositive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ