2013-01-24 01:55:42
Φωτογραφία για Εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες... για τη ΔΕΠΑ
ΛΕΠΤΕΣ ισορροπίες μεταξύ Βρυξελλών, Ουάσιγκτον και Μόσχας καλείται να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην υπόθεση της αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, την ίδια ώρα που προσβλέπει σε επιτυχή έκβαση του συγκεκριμένου διαγωνισμού προκειμένου όχι μόνο να εισπράξει ένα σεβαστό ποσό που θα κατευθυνθεί στην απομείωση του δημόσιου χρέους, αλλά και να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές σε ό,τι αφορά την αποφασιστικότητά της για την προσέλκυση επενδύσεων. Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ του www.express.gr

Μετά από ένα δίμηνο αναβολών της λήψης απόφασης για τους συμμετέχοντες στη sort list, την εβδομάδα που πέρασε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε ομόφωνα το «πράσινο φως» για υποβολή δεσμευτικών προσφορών και στους πέντε υποψήφιους επενδυτές. Ωστόσο, η έγκριση των τευχών του διαγωνισμού παραπέμφθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου την επόμενη εβδομάδα, ενώ στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ως το τέλος Μαρτίου. Εκτιμάται ότι περί τα τέλη Ιανουαρίου το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές σε διάστημα 30-40 ημερών.


Έτσι, στην τελική φάση του διαγωνισμού καλούνται να υποβάλουν προσφορές οι ρωσικές Gazprom, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο για τη ΔΕΠΑ και Negusneft, του ομίλου Sintez, που ανήκει στο Ρώσο μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ. Επίσης καλούνται οι ελληνικές «M&M Gas Co», μικτή εταιρία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη που έχει υποβάλει πρόταση για τη ΔΕΠΑ, η τσεχική PPF σε σύμπραξη με τη ΓΕΚ Τέρνα που ενδιαφέρονται για τον ΔΕΣΦΑ και η κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, επίσης για τον ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με βάσιμες εκτιμήσεις, η καθυστέρηση στην κατάρτιση της sort list, από τον περασμένο Νοέμβριο που οι πέντε όμιλοι υπέβαλαν ενδεικτικές προσφορές, έως και την περασμένη Τετάρτη, οφείλεται αποκλειστικά στις πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική πλευρά τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Ουάσιγκτον για μη αποδοχή πρότασης που θα έθετε σε «ομηρία» την ελληνική αγορά φυσικού αερίου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της εκπροσώπου του State Department Victoria Nuland, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε: «Αυτό που συμβουλεύουμε όλες τις χώρες, είναι να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού, ώστε να μην είναι δυνατόν να κρατούνται όμηροι». Η κ. Nuland επικαλέστηκε την ανάγκη συμμόρφωσης της Ελλάδας με τους κανονισμούς της ΕΕ περί ανταγωνισμού, υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς την Gazprom, η οποία προμηθεύει το 90% του αερίου της ελληνικής αγοράς.

Ανάλογα είναι και τα επιχειρήματα των Βρυξελλών, που ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο ρωσικός κολοσσός να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην Ελλάδα, την οποία μάλιστα θα μπορούσε να αξιοποιήσει ως τον νότιο διάδρομο για τη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη. Πρόκειται για το γνωστό σχέδιο της διέλευσης κλάδου του αγωγού South Stream και από ελληνικό έδαφος, το οποίο είχε προκαλέσει αντίστοιχες αντιδράσεις από την πλευρά των ΗΠΑ όταν η κυβέρνηση Καραμανλή, έχοντας αναπτύξει στενές σχέσεις με τον πρόεδρο Πούτιν, τον προωθούσε εντατικά. Την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Γιώργο Παπανδρέου η συμμετοχή της Ελλάδας στο σχέδιο αυτό πάγωσε με ρωσική πρωτοβουλία και όπως φαίνεται σήμερα ξανάρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τη ΔΕΠΑ.  

Βεβαίως η Gazprom πρόσφατα απέκλεισε την κατασκευή κέντρου αγωγών μέσω της Ελλάδας και της Αδριατικής στην Ιταλία, στο πλαίσιο του έργου South Stream θέλοντας να δείξει ότι συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, αλλά ο Andrey Korolev, διευθύνων σύμβουλος της Sintez σε δηλώσεις του στους Financial Times, σημείωνε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καταστεί κέντρο διανομής αερίου για την Ευρώπη.

Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται στην ελληνική πλευρά είναι και τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters στο μέσον της εβδομάδας που πέρασε, το οποίο ανέφερε: «Η εμμονή των διεθνών δανειστών της Ελλάδας σε ταχεία εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου έχει συμβάλει στην έλλειψη ελκυστικών υποψήφιων αγοραστών». Επίσης στο τηλεγράφημα σημειωνόταν η ανησυχία των Βρυξελλών μήπως η ρωσική Gazprom καταλήξει να εξαγοράσει τη ΔΕΠΑ, αποκτώντας δεσπόζουσα θέση σε χώρα-μέλος της ΕΕ, την ίδια στιγμή που ο ρωσικός όμιλος είναι ο στόχος μεγάλης έρευνας της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, και κατέληγε: «Οι Ευρωπαίοι ενδεχομένως να ανησυχούν ότι η Sintez μπορεί να υποκρίνεται ότι ανταγωνίζεται την Gazrpom για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, μόνο και μόνο για να της πουλήσει σε λίγα χρόνια την εταιρία, σε περίπτωση που κερδίσει το διαγωνισμό».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ρώσοι προσφέρουν ποσά της τάξης του 1-1,8 δισ. ευρώ για να αποκτήσουν τη ΔΕΠΑ, γεγονός που θα έδινε σημαντικό «αέρα» στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ, το διετές σχέδιο του οποίου προβλέπει έσοδα της τάξης των 15 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. 'Αλλωστε από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ τονίζεται ότι πρωταρχικό κριτήριο επιλογής των προσφορών θα είναι το τίμημα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως και του αρμόδιου υφυπουργού Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου σημειώνεται ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν εξίσου παράμετροι όπως το business plan, η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, αλλά και οι υποχρεώσεις μας έναντι του κοινοτικού δικαίου. 

Το θέμα της ΔΕΠΑ πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα απασχολήσει τα ταξίδια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα τα οποία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά επιδιώκεται να προγραμματιστούν εντός του Μαρτίου.
paokrevolution
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ