2013-01-24 09:52:30
Περισσότεροι από 650.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από τότε που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης πριν από σχεδόν δύο χρόνια, δήλωσε στο Νταβός η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στην πόλη αυτή.
Ο πιο πρόσφατος απολογισμός, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα Ιανουαρίου, έκανε λόγο για 600.000 πρόσφυγες.
«Η κατάσταση στη χώρα είναι ήδη καταστροφική και μόνον χειροτερεύει», πρόσθεσε η Έιμος, σημειώνοντας ότι “η εισροή προσφύγων στις γειτονικές χώρες προκαλεί ζητήματα στους τοπικούς πληθυσμούς, οι οποίοι διερωτώνται πόσοι ακόμη θα έρθουν”.
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η χώρα του οποίου φιλοξενεί ήδη 160.000 πρόσφυγες σε 16 καταυλισμούς, όπως και 67.000, οι οποίοι ζουν στις πόλεις, διαβεβαίωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η Τουρκία δεν «θα κλείσει ποτέ τα σύνορά της» στους Σύρους πρόσφυγες.
«Μόλις έμαθα ότι άλλοι 10.000 πρόσφυγες αναμένουν στα σύνορα» για να εισέλθουν στην Τουρκία, σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι ένας 17ος καταυλισμός βρίσκεται υπό κατασκευή. «Χρειάζεται ένας μήνας για την κατασκευή ενός καταυλισμού και μόλις 2 με 3 ημέρες για να γεμίσει», σημείωσε.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε εξάλλου τη λύπη του για την σιωπή της διεθνούς κοινότητας για το ανθρωπιστικό ζήτημα στη Συρία. «Αυτή η σιωπή σκοτώνει τους ανθρώπους στη Συρία», σημείωσε, αναφερόμενος κυρίως στην έλλειψη μιας απόφασης για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τότε που ξέσπασε η βία πριν από 22 μήνες.
Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε σήμερα την διοργάνωση στη Ρωσία μιας διεθνούς διάσκεψης για τους Σύρους πρόσφυγες, κατά την υποδοχή του Λιβανέζου ομολόγου του Μισέλ Σουλεϊμάν.
«Θα κάνουμε κάθε τι δυνατό για να υλοποιήσουμε τις προτάσεις σας και θα συμβάλουμε για την διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης», πρόσθεσε ο Πούτιν. «Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε τη Μόσχα για τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης», πρόσθεσε.
Ο Σουλεϊμάν ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο τη διοργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης «για να βοηθήσει τις χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες». Ο Πούτιν δεσμεύτηκε εξάλλου απέναντι στον Λιβανέζο πρόεδρο για την παροχή στον Λίβανο μιας οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει τον Λίβανο να επιλύσει τα ανθρωπιστικά προβλήματα. Θα αναθέσουμε στους ειδικούς μας να υπολογίσουν το μέγεθος αυτής της βοήθειας», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να είναι μια βοήθεια που να συνδέεται αυστηρά με την αρωγή στους πρόσφυγες».
Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πρόκειται για «προσωρινά καταλύματα, σκηνές και φάρμακα, όλα αυτά που χρειάζονται οι πρόσφυγες για να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες» διαβίωσης, πρόσθεσε. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και οι λιβανικές αρχές υπολογίζουν σε 200.000 τον αριθμό των Σύρων προσφύγων στο Λίβανο.
Παράλληλα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι η αγροτική παραγωγή στη Συρία έχει μειωθεί σε ορισμένα προϊόντα κατά το ήμισυ λόγω της σύγκρουσης και ζήτησε άμεση βοήθεια για τον τομέα αυτόν από τον οποίο ζουν οκτώ εκατομμύρια Σύροι.
Οι 22 μήνες της σύγκρουσης «έχουν αφανίσει τον γεωργικό τομέα της Συρίας: η παραγωγή δημητριακών, φρούτων και λαχανικών έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε ορισμένα προϊόντα και οι υποδομές έχουν υποστεί μαζικές καταστροφές», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της αποστολή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.
Η αποστολή αυτή μόλις επέστρεψε από τη Συρία, όπου επισκέφθηκε πολλές ζώνες που έχουν πληγεί από την σύγκρουση στις περιοχές της Δαμασκού, της Χομς, στην κεντρική Συρία, και της Ντεράα, στο νότιο τμήμα της χώρας.
«Η καταστροφή των υποδομών σε όλους τους τομείς είναι σημαντική και είναι προφανές ότι όσο περισσότερο διαρκεί η σύγκρουση, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για την αποκατάσταση» των ζημιών, δήλωσε ο Ντομινίκ Μπιρζόν, διευθυντής του Τμήματος Επείγουσας Ανάγκης και Αποκατάστασης του FAO, ο οποίος μετείχε στην αποστολή.
Ως εκ τούτου «ο αγροτικός τομέας χρειάζεται επείγουσα βοήθεια όσον αφορά την σπορά, τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές, τα κτηνιατρικά προϊόντα, τα πουλερικά και την αποκατάσταση των υποδομών άρδευσης», κατέληξε.
real.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αννα Διαμαντοπούλου: Αναδιάρθρωση των δυο πόλων εξουσίας
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έως τον Οκτώβριο η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ