2013-01-24 15:14:09
Φωτογραφία για H Eυρώπη ξεσπάει κατά του Cameron
By Hannah Kuchler (Λονδίνο), FT reporters 

Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απάντησαν στον David Cameron ότι η ΕΕδεν μπορεί να χρησιμοποιείται “à la carte”, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκίνησε μια απόπειρα αναδιαπραγμάτευσης της θέσης της Βρετανίας στην ένωση. 

Ο Guido Westerwelle, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι «εδώ δεν γίνεται να διαλέγεις ποιά κεράσια θα κόψεις», ενώ ο Γάλλος ομόλογός του Laurent Fabius, είπε: «Όταν μπαίνεις σε μια ποδοσφαιρική ομάδα, δεν μπορεί να λες ότι θέλεις να παίξεις ράγκμπι». 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα απορρίψουν το «τελεσίγραφο» του κ. Cameron. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα με το καθαρό ερώτημα «μέσα ή έξω» για την Βρετανία στην ΕΕ ως το 2017. Ο κ. Fabius προειδοποίησε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι «επικίνδυνη» για την χώρα και «εκδικήθηκε» τον κ. Cameron για το «καρφί» που είχε πετάξει πέρσι ότι η Βρετανία «θα έστρωνε το κόκκινο χαλί» σε Γάλλους επιχειρηματίες που θέλουν να αποφύγουν τους μεγάλους φόρους του François Hollande.


«Τις προάλλες συζητούσα με Βρετανό επιχειρηματία και του είπα: «Ακου, αν η Μεγάλη Βρετανία αποφαίσει να φύγει από την Ευρώπη, θα στρώσουμε τα κόκκινα χαλιά για εσάς», ήταν το σχόλιο του κ. Fabius.

Ο κ. Westerwelle δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Βρτετανία ένα πλήρες και επικοιδομητικό μέλος της ΕΕ. «Μοιραζόμαστε μια κοινή μοίρα σε αυτές τις δύσκολες εποχές της παγκοσμιοποίησης.» Πρόσθεσε: «Εμείς ως Ευρωπαίοι βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καραβι».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, μίλησε με πιο ήπιους τόνους, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να συζητήσει «διεξοδικά» τις βρετανικές επιθυμίες, αλλά η Βρετανία δεν μπορεί απλά να απαιτεί μια σειρά μεταρρυθμίσεις όπως τις θέλει και ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα ειναι συμβιβαστική. 

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Carl Bildt, εξέφρασε ανάλογες ανησυχίες, δηλώνοντας: «Η ελαστικότητα είναι μια χαρά, αλλά αν ανοιχτουμε σε μια Ευρώπη 29 ταχυτήτων, στο τέλος δεν θα έχουμε καθόλου Ευρώπη. Μόνο ανακατωσούρα». 

Η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού αψήφησε τις επικρίσεις, λέγοντας ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να ασχολείται με δηλώσεις υπουργών. 

Ο κ. Cameron είχε προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η ΕΕ θα ζημιωθεί αν αποχωρήσει η Βρετανία και ότι ακόμη κι αν δεν υπάρχει διάθεση για νέο σύμφωνο, θα προσπαθήσει και πάλι να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία για την Βρετανία. 

Η πιο θετική αντίδραση προήλθε από την Ολλανδία, με τον Mark Verheijen, εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος, να λέει ότι ο κ. Cameron μπορεί να βρει απήχηση εκεί. «Θέλουμε μια Ευρώπη που να μένει περιορισμένη στα βασικά της έργα. Ο κ. Cameron βάζει εντελώς νέα πλαίσια στην συζήτηση». 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ελπίζει ότι η υπόσχεσή του για δημοψήφισμα -αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές και αφού η ΕΕ συζητήσει το νέο σύμφωνο- θα ικανοποιήσει τους ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικούς βουλευτές και δεν θα αποτρέψει τις επιχειρήσεις από τις επενδύσεις στην Βρετανία. 

Ήρθε η ώρα «να πει ο βρετανικός λαός την γνώμη του» και να τακτοποιηθεί το ευρωπαϊκό ζήτημα. Προειδοποίησε όμως παράλληλα ότι η έξοδος από την ΕΕ θα είναι «εισιτήριο χωρίς επιστροφή» και ότι η Βρετανία θα πρέπει να διεξάγει μια σωστή, λογική διαβούλευση πριν αποφασίσει για το μέλλον της. Τόνισε ότι πιστεύει πως με το δημοψήφισμα το ζήτημα θα τακτοποιηθεί «για μια γενιά τουλάχιστον». 

Οι επενδυτές αγνόησαν την ομιλία, σχολιάζοντας ότι το δημοψήφισμα απέχει πάρα πολύ. 

Ο Andrew Milligan της Standard Life Investments σχολίασε: “Είναι πολιτικό ζήτημα. Δεν είναι ακόμη τουλάχιστον οικονομικό ζήτημα, γιατί δεν πρόκειται να γίνει δημοψήφισμα πριν το 2017 ή το 2018.” 

Ο John Cridland, επικεφαλής του βρετανικού βιομηχανικού επιμελητηρίου CBI, δήλωσε ότι η ενιαία αγορά υπήρξε «θεμελιώδους σημασίας» για την οικονομική επιτυχία της Βρετανίας, αλλά ότι δεν τάσσεται υπέρ στενότερης ενοποίησης της ευρωζώνης. 

Ο κ. Cameron υποσχέθηκε να πολεμήσει για να κρατήσει την Βρετανία στην κοινότητα των 27 εθνών, επιμένοντας ότι θα κάνει εκστρατεία «με όλη την καρδιά και την ψυχή» για να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ. 

Η συμμετοχή στην ενιαία αγοράς ήταν «απολύτως ζωτική» για τις βρετανικές επιχειρήσεις, είπε, τονίζοντας ότι μια στις πέντε εξωτερικές επενδύσεις στην Ευρώπη, γίνονται στην Βρετανία. Σχολίασε ότι η ενιαία αγορά πρέπει να επεκταθεί στις υπηρεσίες και τον ενεργειακό και τον ψηφιακό κλάδο. 

Εuro2day.gr

ΠΗΓΗ: FT.com 

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ