2012-03-28 08:09:43
Φωτογραφία για Ο τρόπος εφαρμογής του μνημονίου φταίει για την αποτυχία του, λέει η τρόικα
Την αδυναμία της ελληνικής διοίκησης και την έλλειψη ευρείας πολιτικής συναίνεσης ανέφερε ως τη διπλή αχίλλειο πτέρνα της εφαρμογής του πρώτου μνημονίου για την Ελλάδα ο Όλι Ρεν στην ειδική ακρόαση της τρόικας από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελληνική διάσωση που έγινε σε τεταμένο κλίμα με σκληρές ερωτήσεις από τους ευρωβουλευτές.

«Αλλαγή νοοτροπίας» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και «ευρύτερη πολιτική συναίνεση» ζήτησε από την Αθήνα και ο Γιοργκ Άσμουσεν από την πλευρά της ΕΚΤ.

Η Ελλάδα «έχει ακόμη δρόμο να διανύσει» ανέφερε ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, κάνοντας επίσης λόγο για «οργανωμένα συμφέροντα» που εμποδίζουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.

O Όλι Ρεν, από την πλευρά της Κομισιόν, ανέφερε ότι το δεύτερο πρόγραμμα «δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση». «Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα και να της δώσουμε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί» είπε χαρακτηριστικά ο Ρεν.


Ο επίτροπος έκανε λόγο για «διπλή αχίλλειο πτέρνα» στο πρώτο πρόγραμμα: «Αφ' ενός η αδύναμη διοικητική ικανότητα της Ελλάδας και αφ'ετέρου η έλλειψη πολιτικής ενότητας η οποία, αν και βελτιώθηκε πρόσφατα, μπορεί να θεραπευτεί μόνο από την ίδια την ελληνική κοινωνία».

Ο ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής «δεν είναι επαρκής ώστε να εξυγιανθούν τα ελληνικά δημοσιονομικά και να καλυφθεί το κένό της ανταγωνιστικότητας» επανέλαβε ο Ρεν, ζητώντας «περαιτέρω προσπάθειες».

«Δεν είναι μυστικό ότι το ελληνικό πρόγραμμα υπόκειται σε εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους εφαρμογής» είπε από την πλευρά της ΕΚΤ ο Γιορκ Άσμουσεν.

«Χωρίς αλλαγή νοοτροπίας στην εφαρμογή κσι αρκετά ευρύτερη πολιτική συναίνεση υπέρ των οδυνηρών αλλά απαραίτητων αλλαγών, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος το πρόγραμμα να εκτροχιαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άσμουσεν, λέγοντας πως «το πολιτικό θάρρος είναι πιο απαραίτητο από ποτέ».

Ο Π.τόμσεν του ΔΝΤ ανέφερε πως «οργανωμένα συμφέροντα» εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις και την απελευθέρωση της αγοράς.

Ωστόσο, ο Τόμσεν αναγνώρισε πως το δεύτερο πρόγραμμα πρέπει να είναι καλύτερο από ό,τι το πρώτο στη «δίκαιη κατανομή του βάρους» ανάμεσα στην κοινωνία.

«Έχουμε φτάσει στο τέλος της διαδρομής όσον αφορά το θέμα των φόρων, το νέο πρόγραμμα πρέπει να αφορά τις δαπάνες και την υλοποίηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων» είπε ο Π.Τόμσεν. «Δεν έχουν μείνει πια εύκολα μέτρα για την Ελλάδα, είναι ώρα για βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις» είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Σκληρές οι ερωτήσεις των ευρωβουλευτών

Οι αξιωματούχοι δέχθηκαν σκληρές ερωτήσεις από τους ευρωβουλευτές για την πολιτική που ακολουθείται. Σε γενικές γραμμές, οι αξιωματούχοι της τρόικας ανέφεραν πως η συνταγνή είναι επώδυνη, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική -επιμένοντας στη στημασία της ανάκτησης της εμπιστοσύνης και στην ανάγκη ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας.

Ενδεικτική ήταν η αποστροφή του Άσμουσεν, που «συνοψίζει» τη λογική των απαντήσεων των τριών αξιωματούχων: Τα μέτρα λιτότητας, υποστήριξε, «μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, την οικονομική ανάπτυξη, αλλά η αιτία της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας δεν είναι το πρόγραμμα προσαρμογής». ΕΚΤ και ΕΕ, ανέφερε σε άλλο σημείο, «έχουν το σαφό στόχο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εσωτερική υποτίμηση.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη είπε ότι οι πολιτική της λιτότητας και των περικοπών που επιβάλει η τρόικα δεν λαμβάνει υπόψη τους εργαζόμενους και ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να τερματιστεί η οικονομική ασφυξία και να αντιμετωπιστεί η ανεργία που καλπάζει. Το ίδιο φάρμακο που δίνεται στον Έλληνα, Πορτογάλο και Ισπανό ασθενή αντί να βελτιώνει την κατάστασή του τη χειροτερεύει, είπε χαρακτηριστικά.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά υπογράμμισε ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του δεύτερου προγράμματος, κλειδί είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων και των πολιτικών σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη που θα αποτελέσουν την προϋπόθεση για την κοινωνική αποδοχή του προγράμματος.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Πουπάκης αναφέρθηκε στις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι απαιτείται ένα νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής με στόχο της διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε στη στρέβλωση που υπάρχει σε σχέση με την εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, θέτοντας το θέμα των ευθυνών και της αυτοκριτικής της ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι η τρόικα δεν επιδιώκει τη διαμόρφωση μισθών στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, της τάξης των 150 ευρώ και εργασιακών συνθηκών στα πρότυπα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα έθεσε το θέμα των εκβιαστικών δηλώσεων αξιωματούχων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ, οι οποίοι έπληξαν καίρια την αξιοπιστία της Ελλάδας επιδεινώνοντας το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Ζήτησε ακόμη να πληροφορηθεί πόσο ρεαλιστικά είναι τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θεόδωρος Σκυλακάκης ζήτησε να πληροφορηθεί πως θα στηριχτούν οι άνεργοι, τι θα γίνει με τις ιδιωτικές επενδύσεις, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα και έθεσε, τέλος, το θέμα των προεκλογικών προσλήψεων για τις οποίες αλληλοκατηγορούνται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. 24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ