2013-01-27 00:03:03
Φωτογραφία για Ανοίγει το παιχνίδι για ΔΕΠΑ
Λύση στο αδιέξοδο των εκατέρωθεν πιέσεων (από Ρωσία και ΗΠΑ) επιχειρεί να δώσει η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), η οποία επέτρεψε τη δημιουργία κοινοπραξιών από τους πέντε ομίλους που έχουν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού για ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ. Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την Πέμπτη ότι οι εταιρίες που είχαν ενδιαφερθεί κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού, χωρίς να συμμετάσχουν στο δεύτερο στάδιο, έχουν τη δυνατότητα να μπουν στα σχήματα των πέντε ομίλων που θα υποβάλουν εντός των προσεχών εβδομάδων δεσμευτική προσφορά.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται προσπάθεια να βρεθεί η μέση οδός ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις της αμερικανικής πλευράς στη βεβαιότητα ότι οι ρωσικοί όμιλοι θα «χτυπήσουν» το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. Εδώ και εβδομάδες κυκλοφορούν φήμες σύμφωνα με τις οποίες η Negusneft (όμιλος Sintez) προτίθεται να δώσει 1,9 δισ. ευρώ για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, ενώ υψηλό τίμημα δίνει και η Gazprom (μόνο για ΔΕΠΑ). Οι άλλοι τρεις όμιλοι που έχουν περάσει στην τελική φάση είναι η M&M Gaz των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, η Socar από το Αζερμπαϊτζάν και η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον τσεχικό όμιλο PPF, που ενδιαφέρεται μόνο για τον ΔΕΣΦΑ.


Μέσω της δυνατότητας συμμετοχής των ομίλων που εξεδήλωσαν αρχικώς ενδιαφέρον στα σχήματα της τελικής φάσης κάποιοι θεωρούν ότι αποδυναμώνεται η ρωσική πλευρά. Η δυνατότητα για μειοψηφική συμμετοχή δίνεται με το επιχείρημα ότι όταν αποχώρησαν οι ενδιαφερόμενοι υπήρχαν διαφορετικές (πολύ αρνητικές) συνθήκες στην οικονομία. Τώρα κάποιοι πιθανώς αναθεώρησαν τη στάση τους, με δεδομένες τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. Υπενθυμίζεται ότι αρχικό ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει παγκόσμιοι κολοσσοί όπως η ιταλική ENI, η ισπανική Gas Natural, η ιαπωνική Mitsui and Co., η αλγερινή Sonatrach, η ολλανδική Vopak LNG Holding, η ισραηλινή Israel Corp. και η επίσης ισπανική Enagas.

Αυτόνομοι οι Ρώσοι;

Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ προσφέρουν και στους Ρώσους τη δυνατότητα να συνεταιριστούν με δυτικοευρωπαϊκό όμιλο προκειμένου να περιοριστούν οι αντιδράσεις της αμερικανικής πλευράς και μερίδας αξιωματούχων της Κομισιόν. Από την άλλη πλευρά, οι ρωσικοί όμιλοι δεν είχαν δώσει σημάδια υποχώρησης και οι υψηλές προσφορές που φέρεται ότι καταθέτουν έδειχναν ότι είναι αποφασισμένοι για αυτόνομη είσοδο στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου. Ηδη, πάντως, κυκλοφορούν φήμες για πιθανούς συνεταιρισμούς στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η ιταλική ENI.

δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ