2013-01-27 19:41:34
Φωτογραφία για Οταν το ΠΑΣΟΚ συγκάλυπτε το «έγκλημα» που οδήγησε τη χώρα στο κάτεργο του ΔΝΤ
Ως χαριστική βολή στο παραπαίον ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε από πολλούς η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος στελεχών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το φουσκωμένο έλλειμμα του 2009. Στο μυαλό όλων ήρθε το πόρισμα της εξεταστικής-παρωδία που έστησε το ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο του 2012 για να διερευνήσει το ζήτημα. Το πόρισμά της προκάλεσε θυμηδία, καθώς το ΠΑΣΟΚ έβγαζε λάδι τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε θέμα τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος αλλά και ότι για όλα έφταιγαν η διακυβέρνηση Καραμανλή και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου.

Οσοι έζησαν από κοντά τις εργασίες εκείνης της εξεταστικής θυμούνται δύο πράγματα: αφενός την άρνηση Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να μετάσχουν στην πασοκική παρωδία, με το πόρισμα ήδη προγεγραμμένο προτού καν αρχίσει η επιτροπή, και αφετέρου το πώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της επιτροπής Χρήστος Πρωτόπαπας είχαν κλείσει τα αυτιά στις καταθέσεις μαρτύρων που ενοχοποιούσαν τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ανδρέα Γεωργίου.


Η πρόσφατη άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Γεωργίου ήρθε να δικαιώσει όλους όσοι πίστευαν ότι όσα έκανε ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν ήταν όλα καλώς καμωμένα. Επεσε όμως και σαν κεραυνός στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, καθώς ήρθε να ολοκληρώσει το κλίμα πανικού που προκάλεσαν στο ΠΑΣΟΚ οι πρόσφατες δηλώσεις Λοβέρδου ότι «οι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου μας πήγαν με το ζόρι στο ΔΝΤ»!

Το θέμα της διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 άρχισε να απασχολεί τη Βουλή από «σπόντα» τον Σεπτέμβριο του 2011. Ηταν όταν στην επιφάνεια άρχισε να έρχεται η αμφισβήτηση των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προς το πρόσωπο και τη μεθοδολογία του επικεφαλής της Ανδρέα Γεωργίου. Βασικό σημείο τριβής ο περίφημος κανόνας ΕSΑ95 της Eurostat, σύμφωνα με τον οποίο στο έλλειμμα έπρεπε να συνυπολογίζονται πολλοί και διάφοροι παράγοντες, όπως τα ελλείμματα ΔΕΚΟ, νοσοκομείων και Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα περισσότερα μέλη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Γεωργαντά, Λογοθέτη, Στρόμπλος κ.ά.) αμφισβήτησαν αυτή τη μεθοδολογία, λέγοντας ότι κακώς στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μπαίνουν φορείς όπως οι ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία, κάτι που δεν γίνεται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, πόσο μάλλον να μπουν όλα μαζί σε μια χρονιά, όπως έκανε ο κ. Γεωργίου. Οπως είχε υποστηρίξει, μάλιστα, η κυρία Γεωργαντά, η παραμικρή αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω φόρτωνε τη χώρα με μέτρα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρ’ όλ' αυτά, οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Γεωργίου επέμειναν ότι αυτός ο τρόπος υπολογισμού του ελλείμματος είναι δεσμευτικός. Αποτέλεσμα ήταν η εκτίναξη του ελλείμματος στο δυσθεώρητο 15,6%, κάτι που κατά τα διαφωνούντα μέλη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ήταν ο κύριος παράγοντας για τα σκληρότερα μέτρα που λήφθηκαν ποτέ σε βάρος του ελληνικού λαού.

Κι ενώ όλοι θα περίμεναν η κυβέρνηση να παρέμβει για να δώσει συναινετική λύση στο θέμα, το οποίο είχε αρχίσει να παίρνει διεθνείς διαστάσεις, αμαυρώνοντας και την εικόνα της χώρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πραγματοποίησε το αδιανόητο. Με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο του 2011 καθαίρεσε ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών όλα τα μέλη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που διαφωνούσαν με τον κ. Γεωργίου, στον οποίο έδωσε υπερεξουσίες, καθιστώντας την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ενός ανδρός αρχή. Παρά την καθαίρεση των αντιφρονούντων, το θέμα πήρε διαστάσεις. Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής άρχισε να καλεί προς ακρόαση όλους τους εμπλεκομένους, με τις καταθέσεις να είναι «φωτιά» για τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Α. Γεωργίου. Το ΠΑΣΟΚ, στριμωγμένο στα σκοινιά και βλέποντας ότι οι ώρες του στην εξουσία τελειώνουν, αφού ήδη είχε αναλάβει πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος, έσπευσε να στήσει εξεταστική επιτροπή όσο είχε ακόμα την πλειοψηφία. Η εξεταστική διήρκεσε μόλις έναν μήνα, τον Μάρτιο του 2012, και το πόρισμά της δεν συζητήθηκε ποτέ στην Ολομέλεια.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» βουτά σήμερα στα άδυτα εκείνης της εξεταστικής και ξαναφέρνει στο φως τα πρακτικά από τις καταθέσεις των μαρτύρων, οι οποίοι αμφισβήτησαν τη μεθοδολογία Γεωργίου και υποστήριξαν ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε γλιτώσει τα Μνημόνια και το Μεσοπρόθεσμο.

Γεωργαντά: Να τον κρεμάσουμε στο Σύνταγμα αν το έκανε σκόπιμα

Την απόλυτη βεβαιότητά της ότι το έλλειμμα του 2009 είχε φουσκωθεί είχε εκφράσει κατά την κατάθεσή της στην εξεταστική της Βουλής η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ. Είχε καταφέρει μάλιστα να προκαλέσει σοκ στα μέλη της επιτροπής, προτείνοντας κρεμάλα στο Σύνταγμα για τον Γ. Παπακωνσταντίνου αν προέκυπτε ότι το είχε κάνει συνειδητά.

«Το έλλειμμα φουσκώθηκε από ανικανότητα, απειρία ή σκοπιμότητα. Εγώ δεν μπορώ να σας πω ότι πραγματικά ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε σχέδιο. Θα ήταν εγκληματίας ο Παπακωνσταντίνου, θα έπρεπε να τον κρεμάσουμε αν το έκανε συνειδητά, τόσο συνειδητά. Είναι, όμως, υπεύθυνος, διότι όταν πήγαμε εμείς να του πούμε ότι υπάρχουν προβλήματα, μας έκλεινε την πόρτα» είχε πει χαρακτηριστικά η κυρία Γεωργαντά.

Ενδεικτικός, πάντως, του τι επικρατούσε την εποχή διαμόρφωσης του ελλείμματος στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι ο διάλογος που είχε η κυρία Γεωργαντά με τον Θάνο Πλεύρη, καθώς αποδεικνύεται ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών είχε απαγορεύσει στα μέλη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. -πλην Γεωργίου φυσικά- να διατυπώνουν έστω τη γνώμη τους.

Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Δεχτήκατε οποιαδήποτε πίεση από πολιτικά πρόσωπα;

Ζ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ: Ναι, βέβαια. Ο υπουργός έλεγε να μη μιλάμε.

Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου;

Ζ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ: Ναι. Μου είπε, μάλιστα, ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν είναι πρυτανικό συμβούλιο για να εκφράζεις γνώμη.

«Ο υπουργός με απείλησε πως θα με καταστρέψει αν μιλήσω»

Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση ενός ακόμα στελέχους της ΕΛ.ΣΤΑΤ., του Νίκου Λογοθέτη, ο οποίος μαζί με τη Ζωή Γεωργαντά ήταν οι πρώτοι που αμφισβήτησαν τα στοιχεία Γεωργίου για το έλλειμμα. Ο κ. Λογοθέτης, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι υπέκλεψε ηλεκτρονικά μηνύματα του Ανδρέα Γεωργίου, είχε μάλιστα περιγράψει με πολύ παραστατικό τρόπο μια συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός απείλησε ότι θα τον καταστρέψει.

Ν. ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ: Εγώ έμαθα ότι διώκομαι ποινικά από τον κ. Πλασκοβίτη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μου είπε: «Να παραιτηθείς για την εύρυθμη λειτουργία της Αρχής». Και του είπα: «Δηλαδή έγινα εχθρός της Ελλάδας επειδή αμφισβήτησα το έλλειμμα; Αυτή η διαφορά του 1,8% σημαίνει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια τρύπα. Εγώ το αμφισβήτησα. Εσείς το δέχεστε χωρίς να πείτε τίποτα. Σας αρέσει;». Μου λέει: «Κύριε Λογοθέτη, με φοβίζετε. Εννοείτε ότι εμείς φουσκώσαμε επίτηδες το έλλειμμα;». Και τότε ήταν που εγώ είπα: «Δεν πονάω κανέναν. Ούτε εσάς. Εγώ αμφισβήτησα απλώς το έλλειμμα και ήθελα να δω πώς βγήκε». Τότε ο κ. Παπακωνσταντίνου έκλεισε αμέσως τη συνάντηση, λέγοντάς μου: «Αν δεν παραιτηθείς μέχρι τα μεσάνυχτα, θα το δώσω στα ΜΜΕ, θα το περάσω στη Βουλή, θα καταστραφείς επαγγελματικά και θα ματώσει η Ελλάδα»!

Ο κ. Λογοθέτης, πάντως, δεν είχε μείνει μόνο στη διόγκωση του ελλείμματος, αλλά είχε υποστηρίξει ότι αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε πάρει μέτρα το τελευταίο τρίμηνο του 2009, αντί να λέει λεφτά υπάρχουν, το έλλειμμα θα μπορούσε να ήταν ακόμα και κάτω από 10%.

Φρίκαραν οι αγορές με τον «Τιτανικό» και τον Παπανδρέου

Για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Ανδρέα Γεωργίου ο πραγματικός κόλαφος δεν ήταν άλλος από την κατάθεση του «δικού τους» πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρου Χριστοδούλου, του ανθρώπου δηλαδή που ήταν υπεύθυνος για την έκδοση ομολόγων της χώρας. Ο κ. Χριστοδούλου περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το πώς ενώ η χώρα ήταν έτοιμη να δανειστεί οι Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου με τις δηλώσεις τους «φρίκαραν» τις αγορές και μας έστειλαν στο ΔΝΤ.

Τα αποσπάσματα από τα πρακτικά της εξεταστικής είναι ξεκάθαρα και δεν χρειάζονται σχολιασμό:

-«Οταν έχεις να κάνεις με την αγορά, πρέπει να κρατήσεις μία στάση πόκερ, γιατί πρέπει να κερδίσεις, να μην τρομάζεις την αγορά γιατί μετά σου γυρίζει μπούμερανγκ. Ηταν τότε που ενώ είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση της δεκαετίας, έγιναν κάποια σχόλια ότι εμείς εάν δεν πάρουμε βοήθεια από τη Γερμανία, θα πάμε στο ΔΝΤ (σ.σ.: δήλωση Γιώργου Παπανδρέου στις 4/3/2010, δύο μήνες πριν από το Καστελόριζο). Ηταν μία ατυχής τοποθέτηση. Οι αγορές φρίκαραν».

-«Τον Απρίλιο του 2010 (σ.σ.: έναν μήνα πριν από το Καστελόριζο) είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων πενταετίας και μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να μαζεύουν. Ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ’ έναν μήνα θα έχουμε (σ.σ.: από τον Γ. Παπακωνσταντίνου) νέα αναθεώρηση του ελλείμματος. Μου ήλθε ταμπλάς».

-«Ηταν εξαιρετικά ατυχής η δήλωση του Παπακωνσταντίνου για Τιτανικό».

Ολα προς όφελος των δανειστών!

Απανωτά χτυπήματα στους Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Γεωργίου επέφερε όμως και η κατάθεση του πρώην στελέχους της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ν. Στρόμπλου, ενός ακόμα εκ των αντιδρώντων στις πρακτικές του κ. Γεωργίου και στη διόγκωση του ελλείμματος. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ωστόσο έκλεισαν τα αυτιά τους και σε αυτή την κατάθεση.

Ο κ. Στρόμπλος υποστήριξε ότι ταυτόχρονα με την αναθεώρηση του ελλείμματος στο 15,4% ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα ύψους 4-5 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Προφανώς απ’ αυτά τα 5 δισεκατομμύρια κάποια πράγματα διασφαλίστηκαν ότι θα πάνε σε τοκοχρεολύσια, εκεί που προφανώς κάποιοι κινδύνευαν να μην τα πάρουν. Είναι απλή λογική. Δεν είναι επιστημονική» είπε ο κ. Στρόμπλος.

Ο κ. Στρόμπλος υποστήριξε ότι όλες οι προτάσεις της Eurostat, τις οποίες αποδέχτηκε ασυζητητί ο κ. Γεωργίου, ήταν προς όφελος των δανειστών, ενώ μετά την αποκάλυψη του κ. Λογοθέτη ότι ο υπουργός τον απείλησε με επαγγελματική καταστροφή και ο κ. Στρόμπλος υποστήριξε ότι τον μετέθεσαν σε υπηρεσία-ψυγείο για να μη μιλάει!

Τους «έκαψε» ακόμα και ο Χοακίν Αλμούνια

Υπό κανονικές συνθήκες, η απάντηση που απέστειλε στα μέλη της εξεταστικής ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Χοακίν Αλμούνια θα είχε συνταράξει το σύμπαν. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η «βόμβα» απαξιώθηκε από τα «πράσινα» μέλη της Επιτροπής. Την ώρα, λοιπόν, που οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Γεωργίου διακήρυσσαν ότι ο κανόνας ESA 95 της Eurostat, με βάση τον οποίο μπήκαν στο έλλειμμα χρέη νοσοκομείων και ΔΕΚΟ, εκτοξεύοντάς το σε πάνω από 15%, ήταν δεσμευτικός, ο κ. Αλμούνια ήρθε να δικαιώσει τα καρατομηθέντα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο μέλη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. «Ο Κώδικας Ορθής Πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές δεν αποτελεί νομικά δεσμευτική πράξη. Οι ευρωπαϊκές οδηγίες αυτές αποτελούν "πηγή έμπνευσης" και δεν επηρεάζουν τους υπάρχοντες εθνικούς κανονισμούς» είχε απαντήσει ξεκάθαρα ο κ. Αλμούνια.

Kυριακάτικη Δημοκρατία
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ