2012-03-28 11:00:11
Φωτογραφία για Διεθνής Αμνηστία: Ανησυχητική αύξηση στις εκτελέσεις...
Μεγάλη αύξηση στις εκτελέσεις σημειώθηκε το 2011 σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Στην ετήσια έκθεση της η οργάνωση σημειώνει ότι το Ιράκ, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για την αύξηση της χρήσης της θανατικής ποινής. Σημειώνει επίσης ότι στην Κίνα εκτελέστηκαν περισσότεροι άνθρωποι απ΄ότι σε όλο το κόσμο συνολικά. Πάντως μόνο το 10% των χωρών σε όλο το κόσμο, δηλαδή 20 από τις 198 χώρες, πραγματοποίησαν εκτελέσεις μέσα στο 2011. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος περισσότερο από ένα τρίτο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Μέχρι το τέλος του 2011, τουλάχιστον 676 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο εκτελέστηκαν και περίπου 18.750 παρέμειναν θανατοποινίτες.

Οι λόγοι εκτέλεσης διέφεραν από χώρα σε χώρα: μοιχεία και σοδομισμός στο Ιράν, βλασφημία στο Πακιστάν, μαγεία στη Σαουδική Αραβία, εμπόριο ανθρωπίνων οστών στο Κονγκό και εμπόριο ναρκωτικών σε πάνω από 10  χώρες. Οι τρόποι εκτέλεσης περιελάμβαναν αποκεφαλισμό, απαγχονισμό, θανατηφόρο ένεση και πυροβολισμό.


 «Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών έχουν απομακρυνθεί από τη χρήση της θανατικής ποινής», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σετί και συμπλήρωσε πως το μήνυμά του «στους ηγέτες της απομονωμένης μειονότητας των χωρών που εξακολουθούν να πραγματοποιούν εκτελέσεις είναι σαφές: δεν συμβαδίζετε με τον υπόλοιπο κόσμο στο συγκεκριμένο ζήτημα και είναι ώρα να λάβετε μέτρα για τον τερματισμό αυτής της  βάναυσης, απάνθρωπης και εξευτελιστικής τιμωρίας».

Αύξηση στην Μέση Ανατολή

 Η πιο απότομη αύξηση καταγεγραμμένων εκτελέσεων, σχεδόν 50 % περισσότερες από το προηγούμενο έτος, σημειώθηκε στη Μέση Ανατολή. Αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό εκτελέσεων στο Ιράκ (τουλάχιστον 82 εκτελέσεις), στο Ιράν (τουλάχιστον 360), στη Σαουδική Αραβία (τουλάχιστον 82) και την Υεμένη (τουλάχιστον 41). Οι συγκεκριμένες χώρες αντιπροσώπευσαν σχεδόν συνολικά τις καταγεγραμμένες εκτελέσεις στην περιοχή.

 Χαρακτηριστικά, μόνο η αύξηση στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία αντιπροσώπευσε την καθαρή αύξηση των καταγεγραμμένων εκτελέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, σε σύγκριση με το 2010. Παράλληλα,  στις δύο αυτές χώρες έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον 4 άνθρωποι για εγκλήματα που διαπράχθηκαν ενώ ήταν ανήλικοι, πράγμα που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Για το Ιράν, μάλιστα, υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές για μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων, που δεν αναγράφεται στα επίσημα στοιχεία. Ο αριθμός μη επιβεβαιωμένων ή ακόμα και μυστικών καταδικών που θα μπορούσε ακόμα και να διπλασιάσει τις αναγνωρισμένες εκτελέσεις.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξανά το μοναδικό μέλος του G8 που το 2011 εκτέλεσε κρατούμενους. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των εκτελέσεων και οι νέες θανατικές καταδίκες μειώθηκαν δραματικά από την προηγούμενη δεκαετία. Το Ιλλινόι έγινε η 16η πολιτεία που κατήργησε τη θανατική ποινή, ενώ στην πολιτεία του Όρεγκον ανακοινώθηκε μορατόριουμ.

 Στη Λευκορωσία, στην Ιαπωνία και το Βιετνάμ, η επικείμενη εκτέλεση δεν ανακοινώθηκε στους ίδιους τους κρατουμένους, ούτε στις οικογένειες και τους δικηγόρους τους, ενώ στη Βόρειο Κορέα και σε Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Ιράν έχουν πραγματοποιηθεί δημόσιες εκτελέσεις. Στην πλειονότητα των χωρών όπου άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο ή εκτελέστηκαν, οι δίκες δεν ήταν σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι «ομολογίες» αποσπάσθηκαν με βασανιστήρια ή άλλες απειλές.

Κίνα

 Η χειρότερη κατάσταση επικρατεί στην Κίνα, όπου το 2011 εκτελέστηκαν περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι συνολικά στον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς να είμαστε σίγουροι για τον ακριβή αριθμό τους, ο οποίος αποτελεί κρατικό μυστικό. Η Διεθνής Αμνηστεία έκανε εκ νέου έκκληση στις κινεζικές αρχές να δημοσιεύσουν τα στοιχεία, με σκοπό να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία και την πρακτική έχουν οδηγήσει σε μείωση της χρήσης της θανατικής ποινής στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

 Πάντως, η κινεζική κυβέρνηση περιόρισε τη θανατική ποινή κυρίως για 13 εγκλήματα «λευκού κολάρου». Στο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο προτάθηκαν μέτρα ώστε να μειωθεί ο αριθμός των υποθέσεων βασανισμού στην διάρκεια της  κράτησης και για να ενισχυθεί ο ρόλος των συνηγόρων υπεράσπισης. Μάλιστα, διασφαλίζεται πλεόν ότι οι ύποπτοι σε σοβαρές υποθέσεις θα εκπροσωπούνται από δικηγόρο.

 «Ακόμη και στη μικρή ομάδα των χωρών που πραγματοποίησαν εκτελέσεις το 2011 μπορούμε να διαπιστώσουμε σταδιακή πρόοδο. Πρόκειται για μικρά βήματα, αλλά έχει αποδειχθεί ότι τέτοιου είδους μέτρα τελικά οδηγούν στον τερματισμό της θανατικής ποινής», επισημαίνει ο Σαλίλ Σετί.  «Δεν πρόκειται να συμβεί εν μία νυκτί, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να ζήσουμε την ημέρα που η θανατική ποινή θα αποτελεί παρελθόν».
Press-GR
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ