2013-01-28 09:34:05
Φωτογραφία για Πώς επηρεάζει η ανία την υγεία
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασιρ ανακοίνωσαν τα ευρήματα δύο νέων πειραμάτων που... έδειξαν πως όσοι βαριούνται στη δουλειά, ωφελούν τη δημιουργικότητά τους διότι έχουν τη δυνατότητα να ονειροπολούν.

Στο πρώτο πείραμα ζητήθηκε από 40 εθελοντές να απομνημονεύουν τηλεφωνικούς αριθμούς επί 15 λεπτά. Αφού τελείωσε αυτή η βαρετή διαδικασία, τους ζητήθηκε να γράψουν τι θα μπορούσαν να κάνουν με ένα ζευγάρι πλαστικά ποτήρια. Οι εθελοντές αυτοί αποδείχθηκαν πολύ πιο δημιουργικοί απ’ ό,τι αντίστοιχη ομάδα εθελοντών, οι οποίοι επίσης έγραψαν τι θα έκαναν τα ποτήρια, αλλά δίχως να προηγηθεί κάποια βαρετή δουλειά.

Στο δεύτερο πείραμα, 30 άλλοι εθελοντές πέρασαν 15 λεπτά αντιγράφοντας τηλεφωνικούς αριθμούς, ενώ 30 άλλοι απλώς διάβαζαν τους αριθμούς. Όσοι τους διάβαζαν ήταν πιο δημιουργικοί στην αξιοποίηση των πλαστικών ποτηριών απ’ ό,τι όσοι τους έγραφαν.

Τα ευρήματα αυτά, είπαν οι ερευνητές σε συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, υποδηλώνουν ότι οι παθητικές, βαρετές δραστηριότητες παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες για ονειροπόληση, η οποία βελτιώνει τη δημιουργικότητα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ανία συσχετίζεται με βελτίωση της δημιουργικότητας, γράφει η εφημερίδα «Daily Mail». Πέρυσι, μία παγκοσμίου φήμης νευροεπιστήμονας, η δρ Σούζαν Γκρίνφιλντ, επίτιμη καθηγήτρια Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε ανακοινώσει ότι η ανία κάνει καλό στα παιδιά επειδή τα ενθαρρύνει να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και να αναπτύσσουν μία αίσθηση ταυτότητας αφού αναγκάζονται να βρουν κάτι ενδιαφέρον να κάνουν.

Η ανία είναι κάτι που όλοι μπορούμε να νιώσουμε, αν και άλλοι την εκδηλώνουν πιο εύκολα κι άλλοι πιο δύσκολα – ουδείς γνωρίζει για ποιον λόγο ακριβώς. Οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να βαριούνται απ’ όσες οι γυναίκες – το ίδιο και όσοι επιζητούν μονίμως έντονες συγκινήσεις στη ζωή τους.

Σε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Boredom: A Lively History» (Yale University Press), ο καθηγητής Πίτερ Τούχι, από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά λέει ότι η ανία σχετίζεται με την ποσότητα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτής της χημικής ουσίας στον εγκέφαλό τους εκδηλώνουν πιο συχνή και πιο επίμονη ανία. Ο καθηγητής Τούχι λέει ότι η μονοτονία δυσκολεύει την επικοινωνία των κυττάρων του εγκεφάλου μεταξύ τους και έτσι εκδηλώνεται η ανία. Υποστηρίζει επίσης ότι οι αεροβικές δραστηριότητες (όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα, το τζόγγινγκ, η ποδηλασία, το κολύμπι) μπορούν να μας κάνουν «άτρωτους» στην ανία.

Πώς επηρεάζει, όμως, η ανία τον οργανισμό; Περιορίζεται η δράση της στην δημιουργικότητα ή έχει και άλλα οφέλη ή/και κινδύνους; Να τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες.

* Αυξάνει την επιρρέπεια στις λοιμώξεις. Η έντονη, επίμονη ανία μας επηρεάζει εξίσου αρνητικά με το στρες, επειδή και αυτή αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στον οργανισμό.

Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι βαριούνται… θανάσιμα τη δουλειά τους, είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, ο πονοκέφαλος, η κούραση, ακόμα και η κατάθλιψη. Μάλιστα όσο πιο ικανός είναι κάποιος στη δουλειά του, τόσο περισσότερο κινδυνεύει, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Northumbria.

* Μειώνει το σωματικό βάρος. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμια του Μπάφαλο, η μονοτονία στο φαγητό μπορεί να μας αδυνατίσει διότι μας κάνει να τρώμε ολοένα λιγότερο.

Σε μία μελέτη, γυναίκες που έτρωγαν μακαρόνια με τυρί κάθε μέρα και επί επτά μέρες, προς το τέλος της εβδομάδας κατανάλωναν καθημερινά 100 θερμίδες λιγότερες.

«Βάλτε ρουτίνα στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας, τρώγοντας κάθε εβδομάδα το ίδιο φαγητό περισσότερες από μία φορά, και θα κόψετε τις θερμίδες σας», συνιστά ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λέοναρντ Έπσταϊν, καθηγητής Συμπεριφορικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο.

* Βελτιώνει την φυσική κατάσταση. Αν όταν βαριέστε χτυπάτε νευρικά τα δάκτυλά σας στο γραφείο και τα πόδια σας στο πάτωμα, βελτιώνετε την φυσική σας κατάσταση και είναι σαν να… γυμνάζεστε, σύμφωνα με μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Άιοβα. Όπως έδειξε, με τις νευρικές αυτές κινήσεις κινείται κάποιος τόσο πολύ, ώστε μπορεί να καίει έως 300 θερμίδες περισσότερες την ημέρα!

* Προκαλεί κακοδιαθεσία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Science» μελέτη με περισσότερους από 2.000 εθελοντές, που έδειξε πως όσοι ένιωθαν συχνά ανία στο γραφείο είχαν γενικώς χειρότερη ψυχική διάθεση απ’ ό,τι όσοι περνούσαν καλά και έμεναν συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους.

* Μας ωθεί σε καφέ, σοκολάτα, ποτό. Μελέτη της δρος Σάντι Μαν, λέκτορος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασιρ, έδειξε πως ένας στους τέσσερις εργαζόμενους που βαριούνται συνεχώς στο γραφείο, στρέφονται στον καφέ και στην σοκολάτα για να «φτιάξουν» τη μέρα τους.

Έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να χρειάζονται ένα ποτό μετά το τέλος της δουλειάς τους για να χαλαρώσουν.

* Κάνει κακό στην καρδιά. Όσοι αναφέρουν υψηλά επίπεδα ανίας, διατρέχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε σύγκριση με όσους σπανίως βαριούνται, σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Επιδημιολογίας & Δημοσίας Υγείας του University College του Λονδίνου.

Γιατί; Ίσως διότι η ανία μας «σπρώχνει» σε κακές συνήθειες, όπως το ποτό και το τσιγάρο, λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάρτιν Σίπλεϋ, λέκτορας Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο.

* Καταπραΰνει το άγχος. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, έδειξε πως όσοι βαριούνται μέτρια και ονειροπολούν για λίγη ώρα στο γραφείο, έχουν λιγότερο άγχος και δουλεύουν πιο αποδοτικά – πιθανώς διότι η ονειροπόληση είναι ό,τι χρειάζονται για να καταστείλουν το εργασιακό στρες και τις αρνητικές συνέπειές του.

* Βελτιώνει τη μνήμη. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ έδειξε πως όσοι σχεδιάζουν αφηρημένα σχέδια σε ένα χαρτί όταν ακούνε κάτι βαρετό, θυμούνται περισσότερες λεπτομέρειες από αυτό απ’ ό,τι όσοι καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να το ακούσουν. Το γιατί, παραμένει άγνωστο.
tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ