2013-01-28 11:39:53
Φωτογραφία για Ιδρύονται φορολογικές φυλακές..Θα φυλακίζονται αμέσως όσοι εξαθλιωμένοι Έλληνες αρνούνται να πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους και τα χαράτσια!!!!
Άουσβιτς-Εικόνα από το παρελθόν ή από το μέλλον..?Το επιτυχημένο μέτρο της επιστράτευσης άνοιξε την όρεξη στους Σαμαρά-Στουρνάρα, που επιβάλλουν νόμους πρωτοφανείς! Με συνοπτικές διαδικασίες θα οδηγούνται στη φυλακή όποιοι αρνούνται να πληρώσουν έστω και έν μέρος από τους πρόσθετους φόρους με τους οποίους χρεώνει τα νοικοκυριά.

Του Σπύρου Δημητρέλη

Εισήγηση για τη δημιουργία φορολογικών φυλακών έχει δεχτεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο των συσκέψεων για το νέο πακέτο μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Το μέτρο της ταχείας οικοδόμησης νέων σωφρονιστικών καταστημάτων στα οποία θα φυλακίζονται αποκλειστικά όσοι πραγματοποιούν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις συνδέεται με τις προθέσεις της ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης να προφυλακίζονται με συνοπτικές διαδικασίες όσοι αρνούνται να πληρώσουν έστω και ένα μικρό μέρος από τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων.


Με δεδομένο ότι ο χώρος στις φυλακές είναι δυσέρευτος, καθώς σε αυτές κρατούνται πολλαπλάσιοι κρατούμενοι σε σχέση με τις προδιαγραφές τους, στο τραπέζι άρχισαν να πέφτουν προτάσεις για τη δημιουργία νέων φυλακών για φορολογικούς κρατούμενους και μάλιστα με τη χρήση κοινοτικών κεφαλαίων και μέσω σύμπραξης με ιδιωτικά κεφάλαια (ΣΔΙΤ).

Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται αντιμέτωποι με τις έντονες πιέσεις της τρόικας αλλά και της ομάδας Δράσης του Χόρστ Ράιχενμπαχ για τα απογοητευτικά αποτελέσματα στο φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μέτωπο. Τα αποτελέσματα για τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2012 είναι κάτω των προβλέψεων καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιτεύχθηκαν οι ποσοτικοί στόχοι για τον αριθμό των ελέγχων και τις εισπράξεις από αυτούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα ληξιπρόθεσμα χρέη ο στόχος ήταν εισπραχθεί το 2012 συνολικό ποσό τουλάχιστον 4,6 δισ. ευρώ και τελικά εισπράχθηκε μόνο 2,4 δισ. ευρώ.

Εικόνα από το παρελθόν ή από το μέλλον..?Στις συσκέψεις που γίνονται μεταξύ στελεχών των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν είναι όσο απαιτείται αυστηρό προκειμένου να εξαναγκάζει όσους χρωστούν στο δημόσιο ή παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία να προσέρχονται στο δημόσιο ταμείο και να πληρώνουν. Για παράδειγμα, στις συσκέψεις έχουν συζητηθεί οι συνεχείς συλλήψεις που κάνουν οι αστυνομικές αρχές για μεγαοοφειλέτες του δημοσίου (όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ) οι οποίες καταλήγουν σε ελάχιστες προφυλακίσεις και καταδίκες καθώς η νομοθεσία επιτρέπει στους οφειλέτες να γλιτώνουν την φυλάκιση είτε κάνοντας μια ρύθμιση την οποία στη συνέχεια δεν τηρούν ή χρησιμοποιώντας άλλα νομικά παράθυρα. Επίσης, διαπιστώνεται μεγάλο κενό στην φορολογική νομοθεσία αναφορικά με τις εισπράξεις από φορολογούμενους οι οποίοι πραγματοποιούν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το συνολικό ποσό που έχει επιδικασθεί από τα δικαστήρια για φορολογικές υποθέσεις ανέρχεται στα 13,7 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό έχουν εισπραχθεί μόνο 654 εκατ. ευρώ ή το 4,8% του συνολικού ποσού που έχει βεβαιωθεί.

Την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα μελετήσει το φορολογικό σύστημα και το αργότερο έως τον Απρίλιο θα υποβάλλει πόρισμα με προτάσεις για την απλοποίηση του συστήματος και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στην επιτροπή περιλαμβάνεται και η αυστηροποίηση της νομοθεσίας αναφορικά με όσους δεν πληρώνουν τους φόρους και τα πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή που έχουν πραγματοποιήσει.

USA prison 1930 Ο πρώτος διδάξας για τη φυλάκιση των φοροφυγάδων είναι η Αμερική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έχουν θεσπίσει πολύ αυστηρή νομοθεσία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η οποία προβλέπει και τη φυλάκιση του παραβάτη. Για παράδειγμα, όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση απειλούνται με πρόστιμο που φθάνει έως και τις 25.000 δολάρια και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους. Επίσης, όσοι εσκεμμένα δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση με στόχο να μην καταβάλουν φόρο αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες και μπορεί να υποχρεωθούν να πληρώσουν πρόστιμο έως και 100.000 δολαρίων και να οδηγηθούν στη φυλακή για έως και πέντε χρόνια. Άλλα ζητήματα με τα οποία πρόκειται να ασχοληθεί η επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος είναι η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών μέσω της θέσπισης ενιαίου κώδικα φορολογικών υποχρεώσεων.
makeleio.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ