2013-01-29 07:45:33
Φωτογραφία για ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Εμπλοκή έχει προκύψει με τη θέσπιση του νέου φόρου επί των ακινήτων, καθώς η διακομματική επιτροπή, παρά τις επί διμήνου συνεδριάσεις της, δεν έχει καταφέρει ακόμη να καταλήξει στο ύψος του αφορολογήτου ορίου και κατ' επέκταση στις νέες κλίμακες για φυσικά και νομικά πρόσωπα, στις αντικειμενικές αξίες των αγροτεμαχίων κυρίως στις αστικές περιοχές, αλλά και στις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.).

Το αδιέξοδο, όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού του ενιαίου φόρου επί των ακινήτων που θα επιβληθεί από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και εξετάζεται να εξοφλείται σε πέντε μηνιαίες δόσεις, έχει προκληθεί, καθώς, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «δεν βγαίνουν τα νούμερα», γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξευρεθούν τα 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Για φέτος, πάντως, το συγκεκριμένο ποσό έχει βρεθεί, καθώς στο ειδικό τέλος των ακινήτων, που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συμπεριλάβει και τις εισπράξεις που εκκρεμούν από τον ΦΑΠ του 2010, του 2011 και του 2012.


Για τους ανωτέρω πάντως λόγους, άκαρπη ήταν και η χθεσινή σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην εν λόγω επιτροπή και για το λόγο αυτό θα επαναληφθεί την προσεχή Παρασκευή, προκειμένου, όπως διαμηνύουν τουλάχιστον τα μέλη της επιτροπής, να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Οι σκόπελοι άλλωστε είναι πολλοί, με σπουδαιότερο αυτόν του αφορολογήτου ορίου, καθώς ακόμη εξετάζονται και οι προτάσεις:

* το αφορολόγητο όριο να οριστεί στις 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας, ή

* το αφορολόγητο όριο να οριστεί στις 100.000 ευρώ,

* ανάλογα φυσικά με το ύψος του αφορολογήτου ορίου η νέα κλίμακα, για τα φυσικά πρόσωπα, θα έχει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια, ενώ οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,05% εφόσον το αφορολόγητο οριστεί στις 50.000 ευρώ, ή από 0,1% εάν οριστεί στις 100.000 ευρώ και θα φθάνουν πάντα σε συνάρτηση με το αφορολόγητο όριο μέχρι 1,5% ή 2% για ακίνητη περιουσία όμως που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 3.500.000 ή 4.000.000 ευρώ.

* Για τα νομικά πρόσωπα εξετάζεται η φορολόγηση των ακινήτων με τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,4%, χωρίς τον υπολογισμό αφορολογήτου ορίου, ενώ οι χαμηλοί συντελεστές θα εφαρμόζονται για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και τα γήπεδα των ξενοδοχειακών μονάδων.

Επισημαίνεται ότι στα ακίνητα της Εκκλησίας θα διατηρηθεί η απαλλαγή από το φόρο για τους λατρευτικούς χώρους.

* Στο τραπέζι εξάλλου παραμένει -καθώς η είσπραξη των 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση δεν προκύπτει από τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς- η πρόταση να μην θεσπιστεί αφορολόγητο όριο και ο νέος φόρος να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτου.

Ο δεύτερος μεγάλος σκόπελος αφορά στον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων, όπου οι σημερινοί τέσσερις συντελεστές προσαύξησης επί των τιμών αναφοράς οδηγούν στις περισσότερες περιπτώσεις σε υπέρμετρες αντικειμενικές αξίες, ιδίως για καλλιεργήσιμες εκτάσεις εντός της Αττικής, οπότε αντίστοιχα οι επιβαρύνσεις θα είναι εξοντωτικές.

Έτσι, στο υπουργείο επεξεργάζονται προτάσεις συγκράτησης των αντικειμενικών τιμών των αγροτεμαχίων, επί των οποίων θα επιβάλλεται ο ενιαίος φόρος και μελετούν ήδη όπως η φορολογητέα αξία επί της οποίας θα επιβληθεί ο νέος φόρος υπολογίζεται στην τιμή βάσης με συντελεστές προσαύξησης που δεν θα ξεπερνούν το 20%, ούτως ώστε σε κάθε περίπτωση η φορολογητέα αξία να μην υπερβαίνει το διπλάσιο της τιμής βάσης του αγροτεμαχίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο που εκπονείται από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών:

* Από το φόρο δεν θα εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες, όμως θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης.

* Ο νέος φόρος θα επιβληθεί και σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα.

* Δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακίνητων, παρά τη σχετική δέσμευση που έχει αναληφθεί και μέσω του Μνημονίου III, όμως το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα.

Στο φουλ οι μηχανές κατά της φοροδιαφυγής

Ισχυρό πλέγμα μέτρων, επιστράτευση εμπειρογνωμόνων από την Ε.Ε., αλλά και ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, περιλαμβάνει το «οπλοστάσιο» που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για την τελική μάχη με τη φοροδιαφυγή.

Η ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, η οποία, θα διαβουλευθεί με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς με στόχο τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά, θέτοντας επί τάπητος τη θέσπιση των πρόσθετων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αλλά και τη σύνταξη Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη θωράκιση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού με ένα ισχυρό πλέγμα μέτρων, που θα περιγράφεται αναλυτικά στο νέο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο του Μαΐου και θα περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα και κυρώσεις κατά των φοροφυγάδων.

Άμεση δήμευση περιουσιών και τραπεζικών καταθέσεων όσων εντοπίζονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό να φοροδιαφεύγουν και διαπιστώνεται ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, θέσπιση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, αλλά και ένα νέο μοντέλο ελέγχου των εισοδημάτων κυρίως των κοινωνικών στρωμάτων που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» της φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων είναι οι πάσης φύσεως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων το νέο «οπλοστάσιο» του υπουργείου Οικονομικών.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και στις έμμεσες τεχνικές υπολογισμού της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων, ενώ σημαντικό ρόλο στη μάχη θα διαδραματίσει και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία έχει αρχίσει ήδη να συγκεντρώνει αναλυτικά στοιχεία για το περιουσιακό και καταναλωτικό προφίλ των φορολογούμενων, που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστήρια ζωής, ακόμα και στους λογαριασμούς τηλεφώνου, αλλά και στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Προώθηση ηλεκτρονικών συναλλαγών

Το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής που εκπονείται από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ των άλλων, θα προβλέπει και τα εξής:

* Όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με τραπεζικές επιταγές, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και για ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία και μπορεί να μην ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

* Την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, με το οποίο όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν καταθέσεις στις τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, κατοικίες, αγροτεμάχια, κινητά περιουσιακά στοιχεία (Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).

naftemporiki.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ