2013-01-29 08:52:02
Φωτογραφία για Στο ΕΣΥ οι πολίτες λόγω κρίσης – Αυξήθηκε 32% η κίνηση του νοσοκομείου Πύργου
Αύξηση 32%, παρατηρείται την τελευταία διετία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην κίνηση του Νοσοκομείου Πύργου καθώς ολοένα και περισσότεροι Ηλείοι ασθενείς επιλέγουν

το δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας που τους απασχολούν.

Η οικονομική κρίση άλλωστε δεν αφήνει πλέον περιθώρια για την πολυτέλεια επιλογής ιδιωτικού κέντρου ή ιδιώτη γιατρού με αποτέλεσμα, το «Ανδρέας Παπανδρέου» να οδηγείται σε λειτουργικό αδιέξοδο, δεδομένου ότι η αύξηση των περιστατικών δεν συνοδεύεται και από νέες προσλήψεις. Προσλήψεις οι οποίες ως γνωστόν έχουν «παγώσει» με την τελευταία προκήρυξη να έχει βγει το 2010 και σε όλο αυτό το μεσοδιάστημα να έχουν συνταξιοδοτηθεί περισσότερα από 60 εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό)! Και φυσικά, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι ανατροπές που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου Ενιαίου Οργανισμού «Όντως υπάρχει μια αύξηση στην προσέλευση των ασθενών του Νοσοκομείου Πύργου και των υπολοίπων νοσοκομείων του νομού και αυτή είναι της τάξης του 32%
. Η αύξηση αυτή αντιμετωπίζεται όπως αντιμετωπίζεται οποιαδήποτε κίνηση. Το νοσοκομείο δεν λειτούργει έχοντας δεδομένη την κίνηση του, και είναι θετικό και δεκτικό προς κάθε ασθενή που προσέρχεται και οφείλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του» σημείωσε η Διοικητής Ελένη Φιλιπποπούλου.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι δυσκολίες είναι μεγάλες καθώς ήδη έχει αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης μεγάλος αριθμός προσωπικού και ο ήδη μικρός αριθμός ιατρών και εργαζομένων, δεν επαρκεί για να καλύψει τα ωράρια των βαρδιών. «Αυτό είναι ένα ζήτημα, δεδομένου ότι προκηρύξεις προσλήψεων έχουν να γίνουν από το 2010 και μετά. Το αντιμετωπίζουμε όσο μπορούμε με καλή διάθεση και κυρίως με τη μεγάλη προσφορά από το προσωπικό».

Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία 3ετία συνταξιοδοτήθηκαν από το Νοσοκομείο Πύργου και τα Κέντρα Υγείας αρμοδιότητας τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Προσωπικού 61 συνολικά άτομα (6 γιατροί, 27 νοσηλευτές και 28 εργαζόμενοι λοιπό προσωπικό). Το ίδιο διάστημα διορίστηκαν από διαγωνισμούς που είχαν βγει στον αέρα πριν το 2010, 38 άτομα(19 ιατροί, 13 νοσηλευτές και 6 άτομα λοιπό προσωπικό).

Μείωση προσωπικού, αύξηση κίνησης

Ιδιαίτερα δύσκολες διαμορφώνονται οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού στο Νοσοκομείο Πύργου όπου σύμφωνα με τον Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής κ. Θάνο Γιαννόπουλο, η κίνηση έχει αυξηθεί 30-40% την ίδια στιγμή που το προσωπικό έχει μειωθεί και συνεχίζει να μειώνεται.

«Η κίνηση έχει αυξηθεί 30-40% εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και το σημαντικότερο όμως είναι ότι υπάρχει πολύς κόσμος που δεν πηγαίνει καν στο γιατρό, είτε γιατί δεν έχει να πληρώσει τα εισιτήρια στη μετακίνηση του είτε γιατί δεν έχει να πληρώσει τη συμμετοχή στα φάρμακα του ή στις εξετάσεις τους. Και αυτό είναι το λυπηρότερο. Ο αριθμός του προσωπικού έχει μειωθεί και εξακολουθεί να μειώνεται εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων και του γεγονότος ότι κάποιοι επιλέγουν να αποχωρήσουν λόγω των συνθηκών. Αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένο προσωπικό, αυξημένη κίνηση, αυξημένες απαιτήσεις, άνοιγμα νέων κλινικών και όπως αντιλαμβάνεστε για να ανοίξει ένα νέο τμήμα μετακινούν προσωπικό από τα υπόλοιπα. Έτσι, μειώνεται το προσωπικό στα υπάρχοντα τμήματα που έχουν ήδη πρόβλημα και οι συνθήκες εργασίας γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες…».

Διπλάσια η κίνηση στη Μαιευτική

Έως και 50% έχει αυξηθεί όμως η κίνηση στη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική σύμφωνα με τον Διευθυντή της Νίκο Σιδηρόπουλο και αυτό γιατί όπως υποστήριξε, ολοένα και περισσότερες έγκυες γυναίκες απευθύνονται στο νοσοκομείο για να γλιτώσουν τα έξοδα παρακολούθησης και τοκετού. «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πληρώσει ούτε το εισιτήριο των 5 ευρώ για μια επίσκεψη στο εξωτερικό ιατρείο, ανεξάρτητα εάν εμείς δεχόμαστε όλους όσους έχουν ανάγκη, είτε έχουν πληρώσει εισιτήριο είτε όχι. Το ίδιο συμβαίνει για παράδειγμα και με τους υπερήχους όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν τους χρεώνουμε».

Όπως είπε, για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην διαρκώς αυξανόμενη κίνηση, απαιτείται προσωπικό και επιβάλλεται να ανοίξει το Μαιευτήριο. «Το Νοσοκομείο του Πύργου διαθέτει την καλύτερη υποδομή για Γυναικολογική Μαιευτική Κλινική με ξεχωριστό Μαιευτήριο το οποίο δεν έχουμε ανοίξει εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Από τα 32 οργανικά κρεβάτια έχουμε αναπτύξει μόνον τα 17 και αυτό γιατί δεν έχουμε προσωπικό.

Λειτουργούμε με τρείς ειδικευμένους και τρεις ειδικευόμενους γυναικολόγους και δυστυχώς αντιμετωπίζουμε σοβαρές δυσκολίες. Δυστυχώς, λυπάμαι που το λέω, αλλά χωρίς προσωπικό πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Οι γιατροί και το προσωπικό έχουν φτάσει στα όρια τους και ως εκεί που δεν παίρνει άλλο. Ας σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε και ας προχωρήσουμε στις συγχωνέυσεις…».

Αλεξίου: «Λιγότερο προσωπικό, περισσότεροι ασθενείς»

Το Νοσοκομείο Πύργου, καλείται σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κοσμά Αλεξίου, να φροντίσει ολοένα και περισσότερους ασθενείς που στρέφονται στο δημόσιο ΕΣΥ με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές, με ότι αυτό συνεπάγεται στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

«Οι δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία του πληθυσμού και του νομού μας καταγράφονται με συγκεκριμένα, πλέον, στοιχεία. Η φτώχεια, η ανέχεια, η ανεργία και η αγωνία όσων ακόμα εργάζονται αν θα διατηρήσουν τη δουλειά τους, και η δραματική μείωση των εισοδημάτων θα οδηγεί ολοένα και περισσότερους στην πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ άλλοι θα αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, καθώς πια δεν μπορούν να διαθέσουν το συμπληρωματικό χρήμα για να αγοράσουν αυτές τις υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή το νοσοκομείο καλείται με σαφώς λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές να φροντίζουν περισσότερους ασθενείς και με τα νοσοκομείο να ξεμένει από χρήματα για προμήθειες, ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση προβάλλει η αναγκαιότητα της οργάνωσης της πάλης όλων μας για να εξασφαλιστεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων. Τα σωματεία έχουν ευθύνη να οργανώσουν την πάλη για να μη μείνει χωρίς φάρμακο κανένας, με προτεραιότητα στους ανέργους, στους ανασφάλιστους και τους απόρους. Να εξασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων από το κράτος. Να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια. Να εξασφαλιστούν υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, δωρεάν για όλους».

Πηγή: ilialive-Κική Κολοβέρου
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ