2013-01-29 11:31:03
Φωτογραφία για Το Ωκεανίς ξανά στο Αρχιπέλαγος
Το παλαιότερο ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος επιστρέφει σύντομα στη δράση με το όνομα Ωκεανίς.

“Υστερα από κόπους χρόνων ώστε να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι πόροι, το Ωκεανίς ανακαινίσθηκε και είναι έτοιμο να επιστρέψει στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα προστέθηκαν χίλια κιλά ναυπηγικής λαμαρίνας με πάχος 10mm, κάτω από την ίσαλο και έγιναν πολλές ακόμα μετατροπές και μετασκευές ώστε το σκάφος να είναι πλάον έτοιμο να ανταπεξέλθει στα δύσκολα ταξίδια του στις θάλασσες της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα.

Κινείται αποκλειστικά με βιοντίζελ από ανακυκλωμένα μαγειρικά έλαια, τα οποία συλλέγονται από τα μικρά νησιά, ελαχιστοποιώντας το λειτουργικό κόστος και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος (καθώς αποτρέπεται με αυτό τον τρόπο η ακατάλληλη απόρριψη μαγειρικών ελαίων στο περιβάλλον). Σημαντικότατο ρόλο έπαιξε και η βοήθεια δεκάδων εθελοντών από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την ολοκλήρωση της επισκευής του σκάφους.


Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, είναι μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση. Από το 1998 δραστηριοποιείται στην επιστημονική έρευνα και προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της ΒΑ Μεσογείου. Οι ερευνητικές ομάδες του Αρχιπελάγους εργάζονται στο πεδίο καθ” όλη τη διάρκεια του χρόνου, παρέχοντας εξειδίκευση και συνεχή συλλογή δεδομένων που απαιτούνται για την κατανόηση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ερευνητικές ομάδες της οργάνωσης ασχολούνται με θέματα αλιείας, κινδύνου θαλάσσιων ατυχημάτων, με τη θαλάσσια προστασία, με χερσαία έρευνα, εργαστηριακή έρευνα, καθώς και με την Κιβωτό των Σπόρων. Η έρευνα και οι δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας του Αρχιπελάγους είναι πολυεπίπεδες, καλύπτοντας ένα ευρυ φάσμα ειδικοτήτων και δραστηριοτήτων, από την έρευνα της αλιείας και των θαλάσσιων θηλαστικών, έως τη δενδρολογική έρευνα, τις εργαστηριακές αναλύσεις ρύπανσης και τον πολλαπλασιασμό τοπικών ποικιλιών σπόρων.

Η εθελοντική προσφορά επιστημόνων με πραγματική συνείδηση για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στο έργο της οργάνωσης.
exelixeis.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ