2013-01-31 15:18:03
Φωτογραφία για Βιομήχανοι: ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά υπεύθυνα για ακριβή ενέργεια και χαμηλή ανταγωνιστικότητα
Την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών υποσκάπτει η αύξηση της ενεργειακού κόσμους σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Κωνσταντίνος Κουκλέλης.

Μάλιστα ο κ. Κουκλέλης κατονόμασε ευθέως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως τα φωτοβολταϊκά ως αιτίες της αύξησης του κόστους της ενέργειας στη χώρα.

Πέραν τις μείωσης των πωλήσεών τους κατά 50%-80% στην εγχώρια αγορά, οι ελληνικές βιομηχανίες επιβαρύνονται με φυσικό αέριο κατά 40%-50% και ηλεκτρικό ρεύμα κατά 50%-100% από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους όταν στρέφονται στις αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Κωνσταντίνος Κουκλέλης, το ενεργειακό κόστος, που αποτελεί πλέον το 50% του συνολικού κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων, ξεπερνώντας το εργατικό κόστος, απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα χιλιάδων μεταποιητικών μονάδων, με άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση, όταν μάλιστα σε ορισμένους κλάδους όπως η χαλυβουργία και η τσιμεντοβιομηχανία έχει χαθεί ήδη το 30% των θέσεων απασχόλησης.


Σύμφωνα με τον κ. Κουκλέλη, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευθεί λόγω:

• Του στρεβλού τρόπου λειτουργίας της απελευθερωμένης αγοράς που βασίστηκε στο «υποχρεωτικό pool» προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη ιδιωτικής παραγωγής ηλεκτρισμού, αλλά έχει πλέον κλείσει τον κύκλο του.

• Της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στον τομέα της προμήθειας αλλά και τη μονοπωλιακή της θέση σε εθνικές πηγές παραγωγής όπως ο λιγνίτης και τα νερά.

• Της υπερφορολόγησης και του πλήθους των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (ΕΦΚ, τέλος υπέρ ΑΠΕ, ΥΚΩ, χρεώσεις δικτύου). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κουκλέλης, ο ΕΦΚ αποτελεί το 5%-7% της τελικής τιμής του ρεύματος, το τέλος ΑΠΕ αντιπροσωπεύει επιπλέον 7%, το ίδιο και οι ΥΚΩ (7%), ενώ από την 1.1.2013 η τιμή του ρεύματος για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε επιπλέον κατά 8%-15% λόγω του κόστους των ρύπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή της MWh στη μέση τάση φθάνει στα 115 ευρώ και στην υψηλή τάση τα 80 ευρώ, όταν στη Γερμανία, για παράδειγμα, η μέση τιμή της MWh στην υψηλή τάση δεν ξεπερνάει τα 50 ευρώ.

• Της εκρηκτικής αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικά των φωτοβολταϊκών.

• Της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά το περιβάλλον (ανάπτυξη των ΑΠΕ, επιβολή επιπλέον κόστους ρύπων στη βιομηχανία), χωρίς να υπάρχει σύνδεση με τη βιομηχανική πολιτική.

• Της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου που είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ και μάλιστα επιβαρύνεται από ΕΦΚ 10%.

Η ΕΒΙΚΕΝ ζήτησε τον άμεσο προσδιορισμό εθνικής στρατηγικής στα θέματα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών βιομηχανικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας: «Η φθηνή ενέργεια είναι ο πιο διαφανής και δίκαιος τρόπος για να στηρίξει μια χώρα τη βιομηχανία και την οικονομία της. Ζητάμε από την κυβέρνηση να συμβαδίσουμε στο δρόμο προς την πραγματική ανάπτυξη, χωρίς επιδοτήσεις, χωρίς φοροαπαλλαγές και με ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους. Η βιομηχανία σήμερα αναζητά συνομιλητή όχι για να κινδυνολογήσει, αλλά για να βρει βιώσιμες λύσεις για την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή, την απασχόληση και την εθνική μας οικονομία».

econews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ